Marka Savunuculuğu Nedir?

Markalaşma, pazarlama stratejilerinizi belirlemek ya da işinizi büyütmek söz konusu olduğunda yapacağınız her türlü planın ayrılmaz bir parçasını oluşturmalıdır.

Pazarlama çabalarınızı başlatma ya da devreye sokma sürecinde marka görünürlüğünüzü sağlayacak farklı pek çok yöntem mevcuttur- işletme içerikleri, sosyal medya paylaşımları, reklam ve diğer pazarlama girişimleri gibi. Ancak yine de şartları ne denli zorlarsanız zorlayın, nihayetinde düşük bir marka algısı ile yetinmek zorunda kalabilirsiniz. Endişelenmeyin. İmdadınıza yetişecek etkili bir şey var: Marka savunuculuğu.

İşletmelerin rakipleri arasından sıyrılamayıp yüzlerce markanın gürültüsü içinde kaybolması oldukça sık rastlanan ve bir hayli sinir bozucu bir durumdur. Marka görünürlüğüne sahip olmaksızın ürününüzün veya hizmetinizin mükemmel olması da bir anlam ifade etmez, çünkü insanların  ne işletmenize ne de markanıza dair en ufak bir fikri yoktur- hayatlarına nasıl dokunabileceğinize ya da ne gibi değişikliklere imza atabileceğinize ilişkin fikirleri de olmaz.

Bu nedenle, işletmeler marka görünürlüğünü artırmak adına çok daha büyük bir çaba sarf etmelidir.

Anlayacağınız, işinizi büyütmeye ve pazarlama faaliyetlerinizi geliştirmeye çalışmak yeterince zor değilmiş gibi bir de marka görünürlüğüne odaklanmanız gerekir.

Ancak, bu ağır sorumluluk internetin gücü ve marka farkındalığı yaratmaya yönelik yöntemlerinizi kökten değiştirecek yeni teknolojiler sayesinde bir nebze de olsa hafifleyebilir.

Ve pazarlama çabalarınızı tamamlayacak sağlam bir marka stratejiniz olmadan dikkat çekicilikten uzak bir işletme olmaya mahkum olur, keşfedilmeyi bekleyen gizli bir hazine olmanın ötesine geçemezsiniz.

Tam da bu yüzden marka savunuculuğu, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan işletmeler için kilit bir unsurdur. Marka savunuculuğu kavramının işletmeler açısından önemini daha iyi anlamak istiyorsanız, bu kavrama ilişkin bazı temel unsurları tanımlayabilmelisiniz.

Nasıl mı?

Yazımızı okumaya devam edin.

 

Marka Savunuculuğu Nedir?

Marka savunuculuğu, markanızı seven kişilerin işletmenizi desteklemeye ve hizmetlerinizi / ürünlerinizi hiçbir karşılık beklemeden yeni müşterilere tanıtmaya gönüllü olmalarını ifade eder.

Marka savunuculuğu, markanızın reklama veya diğer geleneksel pazarlama girişimlerine harcama yapmak zorunda kalmadan, çok daha geniş kitleler tarafından bilinir olmasını sağlayacağından nihayetinde işletme gelirinizin artırmasına yardımcı olur.

Reklamcılık vb. diğer pazarlama çabaları da marka algınızı güçlendirebilir, ancak sağlayacakları fayda savunuculuk çabalarınızın yanında solda sıfır kalır-zaten her biri özünde marka savunuculuğu çabalarını artırma odaklıdır. Anlayacağınız, markalaşmaya odaklanmakla işletmenizi ağır reklam maliyetlerinden de kurtarabilirsiniz. Bunun yanında reklam hizmetleri için fahiş ücretler harcamak yerine, pazarlama faaliyetlerinin müşterilerinizce üstelik kendiliğinden gerçekleşmesine izin vermiş olursunuz.

İnsanların belirli markalara destek vermesi ya da başkalarını da aynı markayı tercih etmek konusunda teşvik etmesinin temelini, pazarlama yöntemlerine değil de iş arkadaşlarından, ailelerinden ve arkadaşlarından gelecek tavsiyelere/ içeriklere güvenmeleri oluşturur.

İstatistikler, çevrim içi tüketicilerin yüzde 92’sinin satın alım kararı almada sosyal çevrelerinden gelen önerilere güvendiğini göstermiştir.

Dolayısıyla, geleneksel pazarlama faaliyetleri ile hedef kitlenizi etkileme çalışmalarına devam etseniz dahi müşterilerin günün sonunda hizmetlerini/ürünlerini tanıtan büyük, kurumsal şirketlerdense tanışıklıktan doğan bu doğal pazarlama dokunuşlarına odaklanacaklarını bilmelisiniz.

Unutmayın, marka savunuculuğunun temelinde markanızın sadık savunucularını bulmak ve etkili bir kullanıcı deneyimi ile bu başarıyı daha da perçinleyip savunuculuğun sürekliliğini sağlamak yatar.

 

Kimler Marka Savunucusu Olabilir?

Artık marka savunuculuğunun ne anlama geldiğini biliyorsunuz.

Peki, kimler bir markanın savunucusu olabilir?

Marka savunucuları, markanızı ona olan sevgisi dışında herhangi bir teşvik olmaksızın sosyal ağ hesaplarından paylaşan ya da ağızdan ağıza pazarlama, e-posta veya içerikler yoluyla markanıza yönelik olumlu bir algı yaratan proaktif müşteriler veya çalışanlarından oluşur.

Marka savunucuları veya “marka elçileri” markanızı en iyi şekilde temsil eder, destekler hatta başkalarının size ait ürünleri/hizmetleri satın alma alışkanlıklarını dahi etkileyebilirler.

 

1) Müşteriler

Müşterileriniz marka savunma sürecinin en önemli parçasını oluşturur. İşletmenizin en büyük destekçisi yine onlardır.

Ürününüzü veya hizmetlerinizi kullanır ve işletmenizi gerçekten severlerse sizi başkalarına tavsiye etmenin de ötesine geçerler. İşletmenize ve hizmetinizle kendilerine sunacağınız değere gözü kapalı güvenir, bundan her ortamda bahseder, böylece marka algınızı güçlendirip gelirinizi artırmanıza yardımcı olurlar.

Tam da bu nedenle marka savunuculuğunun önemli bir parçasını oluştururlar. Bir diğer önemli unsur ise sunacağınız ürün/hizmetin kalitesidir. Zira harika bir ürüne sahip olmadan müşterilerinizin güvenini kazanamaz ve güçlü bir marka olamazsınız-marka algınızı doğal yollardan yaratmanız ise tümden imkansızlaşır. Müşteri memnuniyetine ve geri bildirimlerine önem vermenin temelinde de bu görüş yatar.

 

2) Çalışanlar

Son yıllarda çalışanlar marka ve pazarlama stratejilerine eskisinden de çok odaklanır olmuştur. Bunun temel sebebi ise insanların arkadaşlarına, meslektaşlarına ve ailelerinden gelecek tavsiyelere pazarlama yöntemlerinden daha çok güveniyor olmasıdır.

Bundan olacak ki çalışanların sürekli olarak çalıştıkları işletmeyi savunacak içerikler paylaşması söz konusu kurumun güvenilirliğini artırır ve daha çok insana ya da iş fırsatına ulaşmasını sağlar.

Çalışanlar bir yandan markanızın her geçen gün daha da büyümesine ve hedef kitleye ulaştırmak istediğiniz mesajın yerini kolayca bulmasına yardımcı olurken, diğer taraftan da her çalışanı birer düşünce liderine veya bilgi mıknatısına dönüştürür.

Bu, hem çalışanların hem de işletmenin lehine bir durumdur.

Marka savunuculuğunun bir uzantısı olan “çalışan savunuculuğu” dediğimiz şey tam olarak budur.

Marka savunuculuğuna yönelik bir ankette firmalar çalışan savunuculuğu programları sayesinde  çalışanların çevrim içi görünürlüğünde yüzde 79’luk bir artış gözlemlendiğini bildirmiştir. Katılımcıların yüzde 65’i ise aynı program ile marka bilinirliğini belirgin miktarda artırdıklarını belirtmiştir.

Marka Savunuculuğu İşletmeler İçin Neden Önemlidir?

1) Marka görünürlüğünü artırır.

Daha önce de bahsettiğimiz gibi marka savunuculuğu, markanızın büyüme sürecine doğal bir katkı sağlar. Reklamlar için fahiş miktarlar harcamak yerine marka mesajınızı daha az çabayla daha çok kişiye yaymak için marka savunucularını kullanırsınız. Bu durum, işletmelerin boyutundan bağımsız üstel ve organik bir artışı ifade eder.

 

2) Ürünlerinizin/hizmetlerinizin kalitesine ilişkin fikir verir.

İnsanlar kurumsal mesajlardan çok güvendikleri insanların söylemlerine inanmayı tercih ederler, çünkü bu söylemler markanızı onların gözünde çok daha değerli hale getirir. İşletme yöneticilerine değil, müşteri yorumlarına güvenmek esastır. Aynı zamanda eğitimli, sektörün içinde olan ve ürün sahibi işletmenin çalışma kültürüne vakıf çalışanların görüşleri de değerlidir. Tüm bu unsurların bir araya gelmesi işletmenizin ürün veya hizmetlerinden yararlanmak isteyen kişi sayısını gün geçtikçe artırmanız anlamına gelir-aynı zamanda daha fazla iş fırsatı yaratır, yetenekli personeli işletmenize çekersiniz.

 

3) İşletmenizin dikkatleri üzerine çekmesine yardımcı olur.

Markanız hakkında konuşan kişi sayısı arttıkça medyanın ve haber kaynaklarının dikkatini çekersiniz. Öyle ki işletmenizin makalelere veya haberlere konu olma olasılığı dış bir müdahaleye gerek duyulmaksızın artar. Bu, markanızı çok daha geniş kitlelerin ve büyük bir pazarın erişimine açacağınız anlamına gelir.

 

4) Marka savunucuları çok daha geniş bir erişim/etki alanına sahiptir.

Marka savunucularınıza odaklanmakla çok daha fazla iş fırsatı yakalayabilirsiniz. Üstelik bu kişilerin etki alanı sandığınızdan çok daha geniş olabileceğinden marka bilgilerinizi tanımadıkları kişilerle paylaşma olasılıkları dahi sıradan kişilere kıyasla 3 kat daha fazla olacaktır.

 

5) Zamandan tasarruf edilmesini sağlar.

Sürekli olarak markanızı yüceltecek paylaşımlarda bulunan bir çalışan veya tüketici ordusuna sahip olmanız işletmenize farklı girişimlerde bulunacak ya da işin diğer yönlerine odaklanacak zamanı kazandırır. Hatta bu süreçte yepyeni pazarlama faaliyetlerini deneyebilir, yöneticilerinizi farklı alanlara yönlendirebilirsiniz.

Yine de tüm çabalarınızı marka savunuculuğuna odaklamadan önce şirket kültürünüzü, ürün/hizmet kalitenizi ve çalışma ortamınızı sağlam bir temele oturttuğunuzdan emin olmanız gerekir. Hem kötü bir işletme kültürünüz varsa çalışanlarınız neden şirketinizin adına savunuculuk yapsın ki? Ürün veya hizmetleriniz berbat olduğunda ise herhangi bir tüketicinin işletmeniz hakkında olumlu değerlendirmeler yapmasını bekleyemezsiniz, öyle değil mi?

İşletme olarak çalışanların paylaşmaktan gurur duyacağı güvenilir bir iş ortamı ve tüketicilerin hakkında konuşmaya bayılacağı bir ürün yaratmanız gerek.

Bu nedenle, şu gerçeği asla aklınızdan çıkarmamalısınız: Çalışanlarınız ve müşterileriniz olmadan bir yerlere gelebilmeniz imkansızdır.

Markanızı büyütmek için mükemmel ürünler yaratmak, kusursuz bir hizmet sunmak ve özgün bir çalışma kültürü oluşturmak zorundasınız.

 

Marka Savunuculuğu Programları

Marka savunucularınızın sayısını artırmak ya da işletmenizi değerli kıldıklarından emin olmak için kullanacağınız işletmelerin marka hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olacak birkaç yazılım platformu mevcuttur.

Marka savunuculuk programları şu iki alandan birine odaklanma eğilimindedir(ancak bazı platformlar her ikisiyle de ilgilenebilir):

  • Çalışan savunuculuğu
  • Müşteri / tüketici savunuculuğu

Bu platformların işlevi gayet basittir: Bir yandan web trafiğini, marka görünürlüğünü artırıp daha büyük çaplı ya da daha fazla sayıda satış anlaşmasının tamamlanmasına yardımcı olurken, diğer yandan da işletmelere sadık marka savunucularının bu başarısını besleyecekleri kolay ve etkili yollar sunarlar.

Marka savunuculuğunu geliştirecek bu yazılımlar, yeni müşteriler edinme, marka kimliğinizi geliştirme ve sadık kullanıcıların savunuculuk sürecine katılımını sağlama amaçlı kullanılabilir. Bu hedeflere ulaşmanın da farklı yolları vardır. Bazı programlar, bir pano üzerinden takip edebilecekleri müşteri yönlendirme programları oluşturmak adına izleme kodlarını kullanırlar. Diğerleri ise kullanıcıların söz konusu işletmeye ilişkin içerik ve pazarlama hikayelerini paylaşma sürecini basitleştiren hatta bazı durumlarda her paylaşım için onları ödüllendiren bir sisteme sahiptir.

Bu aşamada, odak noktanızı belirlemeli ve hangi özelliklerin sizin için en uygunu ya da en önemlisi olacağına karar vermelisiniz.

 

Son Söz

Odak noktanızı olumlu bir marka algısı yaratmaya yönlendirmek sıklıkla rastlanan bir durum olsa da marka savunuculuğu fikri ve kavramı nispeten daha yenidir.

Çoğu işletme marka savunuculuğu fikrine sıcak bakar, ancak büyük çoğunluk onu uygulanacak önemli bir strateji olarak görmez.

Halbuki pazarlama stratejilerinizi geliştirir ya da uygulamaya koyarken markanıza odaklanmayı öncelik haline getirmeniz işletmenizin geleceği açısından da önemlidir.

Marka savunuculuğu, çalışanlarınızın ve müşterilerinizin dikkatleri markanız üzerine çekmesine yardımcı olur. Geniş bir etki alanına sahip bu kişilerin güçlü bağlarından yararlanmanız işletmeniz için son derece değerlidir.

Neyse ki, çoğu işletme kendisini savunacak çalışanlara ve müşterilere sahiptir. Üstelik bunu şirket adına yapmakla ilgilenecek yetkili kişileri bulmak dahi mümkündür.

Yine de marka savunuculuğunun işe yaraması için işletmenizin çalışanlarına huzurlu bir iş ortamı sağladığından, müşterisine kaliteli ürün/hizmet sunduğundan ve kendisini çalışanları ile müşterilerinin mutluluğuna adadığından emin olun.

Marka girişimlerinizi işinizi kolaylaştıracak ve marka savunucularınızın etkinliğini artıracak platformlarla güçlendirebileceğinizi de unutmayın.

 

İlginizi çekebilir

Müşterileri Markanızın Savunucularına Dönüştürmenin 9 Yolu
Şirket Kültürü Nedir?
Avatar

Yazar : Deniz

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir