Market Alışverişi Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Market alışverişine çıktığınızda genelde satın aldığınız şeylerin birçoğu, markete girerken aklınızda bile değildir. Ama market içinde gezerken gördüğünüz pek çok şeyi o an için ihtiyacınız olmasa bile “Bulunsun” diye satın alırsınız. Özellikle sebze-meyve söz konusu olunca bu ürünler, buzdolabında unutulur, bozulur ve çöpe atılır. Tabii bu ürünlere ödediğiniz para da çöpe gitmiş olur.

Neyse ki bu durumdan kurtulmak, daha bilinçli alışveriş marketi yapmak için uygulayabileceğiniz bazı taktikler mevcut. Bu taktikler sayesinde market alışverişinizi daha ekonomik hale getirmeniz de mümkün.

 

1. Sadece Taze Sebze-Meyve Almak

Tam mevsiminde sulu ve hormonsuz çilek yemenin keyfini çok az şey verebilir. Taze çilek yemek ise belli bir maliyete sahiptir. İlla taze sebze-meyve almak istiyorsanız alabilirsiniz, hiç sorun değil. Ancak bütçenizi düşünerek hareket etmek durumundaysanız daha fazla donmuş sebze-meyve alabilirsiniz.

Taze ve donmuş sebze-meyve arasında besleyicilik, vitamin, protein vs. konusunda hiçbir fark yoktur. Türk kökenli ABD’li hekim Mehmet Öz’e göre, vitaminler ve diğer besleyici enzimler donma durumunda ortadan kaybolmaz. Yani donmuş bezelye, donmuş çilek, donmuş domates almak konusunda kafanızda şüphe bulunmasın.

 

2. Sezon Dışı Sebze-Meyve Almak

Şubat ayında kiraz satın almaktan bahsediyoruz… Eğer canınız bir kilo kiraza 50 lira verecek kadar çok kiraz çektiyse satın alın tabii ki. Ancak bütçenizi düşünüyorsanız mevsime uygun sebze-meyve alışverişi yapmalısınız. Bu da ancak kışın kış meyveleri, yazın da yaz meyveleri almakla olur. Sezon dışı sebze-meyve alacağınız zaman bu ürünlerin yurtdışından gelmesi ihtimali bulunur, bu da hem fiyatları artırır hem de tazeliği düşürür.

 

3. Kemikli Et Almak

Et alacağınız zaman fiyatları iki kez kontrol etmekte fayda var. Örneğin 1 kilo bonfile alacağınız zaman bu 1 kilo sırf etten oluşmayacaktır. İçinde yağ ve kemik de olacaktır. Bu bakımdan et alırken “kemik ve yağ” gibi ekstra unsurları da gözeterek alışveriş yapmalısınız.

 

4. Göz Hizasındaki Ürünleri Almak

Marketlerin bir pazarlama tekniğidir bu. Göz hizasına en pahalı ürünler yerleştirilir. Yani aynı türde 3 farklı pirinç markası var diyelim. Göz hizasındaki pirinç paketinin fiyatı 5X iken ayak hizasındaki pirinç paketi 4X liradır. İnsanlar eğilmekten üşendikleri için genelde göz hizasındaki ürünü, yani daha pahalı olanı satın alırlar. Bu nedenle bir sonraki alışverişinizde reyondaki ürünlerin yerleşimine dikkat etmelisiniz.

 

5. Sadece Belli Markalara Odaklanmak

Sadece belli markaların ürünlerini almak, alternatif markaları gözardı etmek, hep aynı süpermarkete gitmek normalden daha fazla para harcamanıza neden olabilir mi?

Olabilir…

Zaman zaman farklı marketleri de gezmeli, internetten ve broşürlerden marketlerin fiyatlarını kıyaslamalısınız. Böylece en uygun ürünü satın alabilir, aynı ürüne 50 kuruş  fazla ödememiş olursunuz. 50 kuruş önemsiz gelebilir ancak 10 parça ürün aldığınız da 50 kuruş, 5 lira yapar. Her ay iki kez alışverişe gitseniz 10 lira yapar. Yılda da 120 lira yapar.

Neden 120 lirayı boşa harcayasınız ki?

 

6. Tavuğun Yanlış Kısmını Almak

Tavuk göğsü şahane bir protein kaynağıdır, ancak lezzetten ödün vermeden aynı proteini tavuk butundan da almak mümkündür. Butun göğüsten daha ucuz olduğunu düşünürsek bir sonraki tavuk alışınızdaki bu ipucunu uygulayabilir, tasarruf edebilirsiniz.

 

7. Liste Hazırlamamak

Markette gezinirken ilginizi çeken, ambalajını beğendiğiniz şeyleri ihtiyacınız olmasa bile alabilirsiniz. Bu hatayı zaman zaman hepimiz yaparız. Ama markete giderken mutlaka elinizde ya da telefonunuzda bir liste olmalı ve bu listeden şaşmamalısınız. Yani süt, domates ve kabartma tozu almak için gittiğiniz marketten Pringles, 6’lı çakmak, ananas ve Sprite alarak çıkabilirsiniz.

 

8. Yanlış Zamanda Alışveriş Yapmak

Yorgunken, sinirliyken, açken, mutsuzken alışveriş yapmamaya özen gösterin. Beynin ve bedenin daha dinç olduğu saatlerde alışveriş yaparsanız yağlı yiyeceklere daha az ilgi gösterir, listenize daha sadık olursunuz.

Mutsuzken canınız olması gerekenden daha fazla çikolata, kola gibi şeyler ister. Bu ürünleri makul düzeyde tüketmek kabul edilebilir, ancak üzgünken cips, kola, çikolata gibi şeylere karşı koyabilmek maalesef mümkün olmayabilir.

 

9. Açken Alışveriş Yapmak

Bir önceki maddede  belirttiğimiz gibi herkesin bildiği ama zaman zaman unuttuğu bir hata: Açken alışveriş yapmak… Boş karınla  markette gezerken gözünüzün gördüğü her şeyi canınız çeker ve birçok gereksiz şey satın alırsınız. Örneğin evde ketçap varken gider bir de barbekü sosu alırsınız. Evde ekmek varken gider bir de baget ekmek alırsınız. Dolapta kıyma varken gider bir de köfte alırsınız… Bu tür hatalar yapmamak ve bütçenizi sarsmamak için yemek yedikten sonra alışverişe gitmenizi tavsiye ediyoruz.

 

10. Çok Sık Alışveriş Yapmak

Haftada bir alışveriş idealdir. Haftada 2-3 kez markete gidiyorsanız gereksiz harcama yapma ihtimaliniz yüksektir. Pazar günlerini alışveriş günü sayarsak 6 markete gittiğinizde 6 gün yetecek kadar gıda almalı, haftada ne kadar yemek yediğinizi, ne kadar malzemeye ihtiyacınız olduğunu da önceden planlamalısınız.

 

11. Slow Müzik Dinlemek

Araştırmalar, tüketicilerin slow müzik çalan mağazalarda daha yavaş hareket ettiğini ve daha çok vakit geçirdiğini gösteriyor. Bach çalan bir mağazada siz de gevşer ve yavaş hareket edersiniz. Yavaş hareket etmek de daha fazla (ve gereksiz) şey almanıza neden olabilir. Bu nedenle kendi müziğinizi dinlemeli, mümkünse hareketli parçalar tercih etmelisiniz.

Mutlaka okuyun: Müziğin Satışlar ve Tüketiciler Üzerindeki Etkisi

 

12. Büyük Sepet Almak

Sepetiniz bütçenizden büyükse, o halde küçük sepet almalısınız. Araştırmalar, büyük sepetle gezen kişilerin daha çok şey almaya eğilimli olduğunu gösteriyor. Zira sepet büyük olunca son dakikada akla gelen ürünleri bu sepete sığdırmak mümkün olur. Ayrıca “Koca sepet aldım, iki parçacık şey mi alayım? Kasiyer güler valla.” gibi saçma bir düşünceye kapılma ihtimaliniz de mevcut.

 

13. Jet Kasa Kullanmamak

Markette sıra beklerken kasanın kenarındaki sakız, ciklet, çikolata, içecek gibi şeyler görürsünüz. Hele de sıra uzunsa bu şeylerden birkaç tanesini sepetinize ekleme ihtimaliniz yüksektir. Yani cebinizde ve arabanızda naneli sakız varken bir tane daha alırsınız. Halbuki markete girerken aklınızda naneli sakız alma fikri yoktu.

Bu nedenle marketlerdeki otomatik ödeme alanlarında (Migros’larda Jet Kasa) kredi kartıyla ödemenizi sıra beklemeden halledebilirsiniz.

 

14. Küsüratlı Fiyatlar

5.95 TL ve 11,99 TL gibi küsüratlı fiyatlar gördüğünüzde bu fiyatların, sizin daha kolay satın almanız için oluşturulduğunu bilmelisiniz. Bu marketlerin sıklıkla kullandığı bir fiyatlandırma stratejisidir. Bunun farkında olmazsanız ucuza aldığınızı sandığınız ürünlerin toplam tutarını duyduğunuzda şaşkınlığa uğramanız işten bile değildir.

Mutlaka okuyun: Satışlarınızı Artıracak Fiyat Belirleme Stratejileri

Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir