“Sizi Neden İşe Alalım?” Sorusuna Verilecek Cevaplar

İş görüşmelerinin en popüler ve en anlaşılabilir sorularından biridir bu. Adayın şirket için uygun olup olmadığını anlamak için sorulan bir sorudur.

Peki neden bize endişe verir bu soru? Çünkü bu soruya kaçamak yanıt vermek mümkün değildir. Bu işe diğer adaylardan daha layık olduğunuzu ayrıntılı şekilde anlatmanız beklenir. Sizi işe almalarının onlara ne fayda sağlayacağını aktarmanız gerekir.

Hatırlamanız gereken hususların başında şirketin işe aldığı kişinin, şirketin saygınlığı ile doğru orantılı olmasıdır. Yani “Bana kimi işi aldığını söyle, sana nasıl bir şirket olduğunu söyleyeyim” bile denebilir. Bu nedenle kendinizi özgüvenli bir şekilde kanıt sunarak doğru bir şekilde satmanız gerekir işi kapabilmek için.

 

Şirketin ne istediğini anlayın.

İlk adım araştırma yapmaktır her zaman olduğu gibi. İş ilanındaki tanımı okuyun. Yeni görevlere çabuk uyum sağlayabilen ya da geleceğe yönelik öngörüleri olan ince becerilere  ve yüksek duygusal zekaya sahip birini arıyor olabilirler. Satır aralarını iyi okumak gerekir.

İş ilanındaki jargonu deşifre ettikten sonra sizle mülakat yapacak kişilere hangi yeteneklerinizi ve tecrübelerinizi göstermek istediğinizi belirlemeniz gerekir.

Sonra şirketin 3 aylık raporlarına, internet sitesine ve sektörle ilgili haberlere göz atmanız çok iyi olur. Bu sayede şirketin veya sektörün ne tür şeylere ve kişilere ihtiyaç duyduğu ile ilgili bilginiz olur.

Daha sonra şirketin sosyal medya hesaplarına ve şirketin genel imajını görmek için internet sitelerine bakabilirsiniz. Bugünlerde işe alma konusunda en önemli faktörlerden biri olan “kültürel uyum” için bu son derece mühimdir. Ne tür bir iş ortamında çalışacağınızı, etkileyici olduğunu düşündüğünüz eski tecrübelerinizi yeni iş ortamında nasıl kullanabileceğinizi görürsünüz bu şekilde.

Bunları öğrendikten sonra mülakatta vereceğiniz cevapları nasıl rafine edeceğiniz konusunda çalışmaya başlayabilirsiniz. Bu sizin ön araştırma yaptığınızı ve şirketin önemsediğinizi gösterme imkanı sunar. Böylece mülakatı yapan kişilerin duymak istedikleri şeyleri söyleme ihtimalinizi artırmış olursunuz.

Bu göz boyamak değildir. Bu, sizin en uygun ve özel becerilerinizi seçme ve sorun çözebilme yetinizi göstermenizle ilgili bir durumdur.

 

Nicelik Değil, Nitelik Önemlidir.

İş görüşmesinde değinmeniz gereken en önemli unsurlar iş tecrübesi, başarılar, yetenekler, eğitim ve kültürel uyumdur.

Net ve kısa olmanız gerekir. 3-4 örnekten fazla verirseniz dinleyenlerin dikkati dağılabilir. Yani nicelik, niteliğin önüne geçebilir böyle bir durumda. Bunun dışında vurucu ve en etkili cevaplarınızı hemen söylemiş olsanız bile birkaç şeyi daha sonra sorulacak sorulara saklamanız gerekir.

Tecrübe & Eğitim: Başlangıçta bir aday olarak genel profilinizi göstermek için tecrübelerinizden bahsedebilirsiniz. Başarılı olmak için gereken bilgiye sahip olduğunuzu belli etmeniz şarttır. Bununla birlikte proje yöneticiliği pozisyonuna başvurduysanız ve bu pozisyonda tecrübeniz varsa sizinle görüşmelerinin ilk nedeni budur. Bu nedenle spesifik örnekler verebilirsiniz. Tecrübenizle başvurduğunuz sektörve pozisyon arasında bir bağ kurabilirsiniz.

Başarılar: İşverenler ölçülebilir başarıları severler. Bu nedenle onlara istatistiksel bilgiler verebilirsiniz. 24 kişiyi yönettiğinizi, satışları %150 artırdığınızı, 9 projeyi başarıyla tamamladığınızı; A, B ve C müşterileriyle çalıştığınızı ve buna benzer başarılarınızı aktarabilirsiniz.

Yetenek & Kültürel Uyum: Şirket kültürü açısından önemli olan sosyal becerilerinizi belirledikten sonra bunları örneklerle açıklayabilirsiniz. Şirketin son derece organize birini mi, sıkı bir lider mi yoksa yenilikçi çözüm sunan birini mi aradığını bilmeniz ve bunu hesaba katmanız gerekir.

 

Karşılık verin.

Ne kadar araştırma yapmış olursanız olun, bazı şeyleri gözden kaçırmış olabilirsiniz. Özellikle şirketin herhangi bir nedenle faaliyet göstermediği bir alan olabilir bu gözden kaçan şey.

Yeteneklerinizi ve tecrübelerinizi önceden düşünün ve hazır olarak sunabileceğiniz örnekler olsun kafanızda. Ancak sizle görüşme yapan kişinin size soracağı sorular için hazırlıklı olmak ve karşılık verebilmek de bir hayli önemlidir.

Söyleyeceğiniz şeyi düşünüp sorulan soruları dinlemezseniz istemediğiniz bir durumla karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle iş görüşmelerinde size söyleneni dikkatle dinlemek ve sizden istenen şeyin cevabını tam olarak verebilmek son derece önemlidir.

 

Sizi Özel Kılan Şeyi Sona Saklayın.

Bu sizi kalabalıktan ayıran şey olacaktır. Temel konulardaki yetkinliğinizi ifade ettiniz. Sizi en değerli aday yapan özelliklerinizi, sizi işe alınca şirketin çok şey kazanacağını belirttiniz.

Çok güzel. Ancak sizi bir sonraki en iyi adaydan ayıran şey ne olacak? Cevap, becerilerinizden oluşan özel bir kombinasyonda saklı. Diğerlerinin sahip olmadığı bir şey sunmanız gerek.

Bu pazarlama görevine başvurmanıza karşın kod yazma tecrübesi ve beceri de olabilir, ikinci bir yabancı dil konuşabiliyor olmanız da olabilir. İşin özü, cevabınızı etkileyici, konuyla alakalı ve ilginç bir şeyle bitirmenizdir.

Bu sizi diğerlerinden bir adım öne çıkarmak için harika bir fırsattır.

 

İlginizi çekebilir

En Sık Sorulan Mülakat Soruları ve Cevapları

Apple’ın Sorduğu Hileli Mülakat Soruları

Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir