Günümüzda fiziksel bir mağaza yerine online bir mağaza sahibi olmak hem az masraflı hem de çok daha karlı olmaktadır. Her geçen gün daha da büyüyen e-ticaret sektöründe siz de kendi işinizi kurarak pastadan kendi payınızı alabilirsiniz. Bunun için birçok iş fikri arasından seçim yapmanız gerekmete. Online ayakkabı mağazası açmak da bu iş fikirlerinden biri.
Online ayakkabı mağazası açarken ayakkabı modasını takip etmeli ve modaya ayak uydurmalısınız. Ayakkabı ve giyim firmalarının yer aldığı kataloglara isminizi kaydettirin. Ayakkabı ve modayla ilgili ticari yayınları okuyun. Ayrıca rakip firmaların internet sitelerini ziyaret edin. Rakiplerinizin hangi ürünleri sattıklarını ve ne kadar fiyata sattıklarını not edin. İşletmenizi kurmak ve yönetmek için gerekli olan maddelerin yer aldığı bir “yapılacaklar listesi” hazırlayın.
Online ayakkabı mağazası nasıl açılır?
1- Online ayakkabı mağazanız için isim bulun. İlgili resmi kurumlara başvurarak yükümlülüklerinizi öğrenin. Ürün satışı yapmak için satıcı izni almanız gerekebilir.
2- Hedef kitlenizi belirleyin. Örneğin kadınlar erkeklere göre daha fazla ayakkabı alma eğilimindedir bu nedenle kadın ayakkabısı satmak daha kazançlıdır. Ne tür ayakkabılar satacağınıza karar verin: gündelik, abiye, spor veya yazlık. Satmak istediğiniz ayakkabı çeşitliliğini belirleyin.
3- Online ayakkabı mağazanız için toptancılar veya imalatçılar bulun. İnternet üzerinden araştırma yaparak firmalara ulaşabilirsiniz.
4- İmalatçıları ve toptancıları arayın. Özellikle drop-shipping hizmeti veren firmalar bulmaya çalışın. Drop shipping satıcının ürünleri stoklamadan satışa sunduğu iş modelidir. Satıcı bu sistemde, alıcıları bulur, ürünün postalanacağı adresi ve ürün bedelini müşteriden alır, ürünün ücretini ve postalanacağı adresi ise doğrudan tedarikçisine gönderir. Satıcının birim kazancı ise ürünü satın aldığı fiyat ile sattığı fiyat arasındaki farktır. Ayakkabıların birim fiyatlarını en düşük verecek toptancıları veya imalatçıları seçin.
5- Kredi kartı ile yapılan ödemeleri kabul edebilmek için bankanız aracılığıyla ticari hesap açtırın.
6- Online ayakkabı mağazanız için bir internet sitesi hazırlayın veya bir web tasarımcısı ile anlaşın. İnternet sitenize koyacağınız ayakkabı görsellerini tedarikçilerinizden isteyin. Fotoğrafı olmayan ürünlerin örneklerini isteyin. Dijital fotoğraf makinesiyle fotoğraflarını çekip internet sitenize koyun.
7- İnternet siteniz için isim bulun. İşletmenizin ismini URL’niz ( web adresinizin resmi ismi ) olarak kullanın. Alan adı satın alın. Alan adınızı almadan önce bu ismin başkası tarafından kullanılıp kullanılmadığını öğrenin. Kararınızı vermeden önce GoDaddy.com gibi alan adları satan bir siteyi ziyaret ederek almak istediğiniz ismi kontrol edin ve eğer uygunsa satın alın.
8- İnternet sitenizi Google.com gibi arama motorlarına kaydettirin. Çeşitli arama motorlarında üst sıralarda yer almanıza yardımcı olması için konuyla ilgili uzman birini işe alın. Üst sıralarda yer almanızı sağlayacak olan anahtar kelimeleri belirlerken yardımcı olun.
9- Müşteriler siparişlerini verdiklerinde sizde tedarikçilerinize ayakkabı siparişlerini verin. Tedarikçilere sadece ayakkabıların toptancı maliyetini ödeyin. Müşterilerinize ayakkabıları üzerinde etiketlerinizin olduğu kutularla gönderin.
İhtiyacınız olanlar
Ruhsat ve izinler
Veri tabanı yöneticisi
Toptancılar ve imalatçılar
Ticari banka hesabı
Bilgisayar
Yazıcı
İnternet sitesi
Dijital fotoğraf makinesi
Alan adı ( domain name )
İnternet hizmet sağlayıcısı
Sevkiyat etiketleri
Sevkiyat kutuları
İpuçları
Tedarikçilerinizden katalog isteyin. Her sipariş veren müşterinize bu kataloglardan gönderin. Müşterilerin size başka siparişler vermelerini sağlamak için indirim kuponları gönderin. Kazancınızın büyük kısmını bu yinelenen siparişler oluşturacaktır. Ayrıca müşterilerle düzenli olarak e-mailler aracılığıyla iletişim kurun ve yeni ürünlerle ilgili özel fırsatlarınızı anlatan bilgiler gönderin.
“İş kurmak istiyorum” diyenler için birbirinden güzel iş fikirlerini sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz. Sevgi ve para ile…