Özel Öğrenci Yurdu Açmak

Başarılı bir girişimci olmak için gerekli yaratıcılığa ve azme sahipseniz öğrenci yurdu açmak sizin için harika bir iş fırsatı olacaktır. Bu makale başlangıç süreci ile ilgili ipuçları ve tavsiyeler sunmaktadır.

Öğrenci yurdu açmayı mı düşünüyorsunuz? Faaliyete geçmek için bilmeniz gerekenleri biz size anlatalım.

 

Özel Öğrenci Yurdu Nasıl Açılır?

Öğrenci yurdu açmak için gerekli olan iş planının temel öğeleri

Yeni girişimciler iş planı hazırlarken çok vakit kaybederler ve başlangıç stratejisinin detayları için çok uğraşırlar.

Sektör analizleri öğrenci yurdu iş planlarının standart bölümleridir ve yatırımcılar veya bankacılar tarafından istenir. Sektör analizleri girişiminizi, çevresindeki öğelerle birlikte ele almak için hayati önem taşır.

Doğru bilgiyi sunmak zorunda olmanızın yanı sıra yaygın sektör hatalarına karşı da dikkatli olmanız gerekir çünkü yanlış ton ve içerik iş planı hazırlamak için verdiğiniz emeğin ve zamanın boşa gitmesine neden olur.

 

Rakiplerinizi görmezden gelmeyin

Bulunduğunuz bölgede öğrenci yurdu açmadan önce rekabetin ne kadar güçlü olduğunu değerlendirmeniz hayati önem taşır.

Var olan öğrenci yurtlarının pazarda kendilerini nasıl konumlandırdıklarına ilişkin bilgi sahibi olun ve daha sonra kendinizi nasıl farklılaştırabileceğinizi tasarlayın.

 

Deneyimli girişimcilerden tavsiyeler alın

Öğrenci yurdu açmakla ilgileniyorsanız bu işi yapan kişilerden bir şeyler öğrenmeniz başarılı bir çıkış yapmanıza yardımcı olacaktır. Yerli rakiplerinizin sizinle konuşması pek mümkün değildir. Rakiplerini neden eğitsinler ki?

Ancak başka bir şehirde öğrenci yurdu olan bir girişimci, doğrudan rakibi olmadığınızı anladığı anda sizin için harika bir eğitim kaynağı olacaktır. Aslına bakacak olursanız size tavsiyeler vermekten memnuniyet duyacaktır. İnatçı bir insansanız, size yardımcı olabilecek bir akıl hocası bulabilirsiniz.

 

Öğrenci yurdu için girişimcilik alternatifleri

Bazı girişimciler var olan bir öğrenci yurdunu satın alırken diğerleri sıfırdan bir iş kurmayı tercih ederler. Var olan bir öğrenci yurdunu almanın bir sürü avantajı vardır.

Güncel ekonomik ortam alıcı piyasasıdır. Öğrenci yurdu açmak için yeterli sermayeniz varsa sağlam kazanç geçmişi ve işe yarar iş modeli olan bir öğrenci yurdunu almak size finansal açıdan problem yaratmayacaktır.

 

Bayilik seçeneğini göz ardı etmeyin

Bayilik yolundan giderseniz ve sizden öncekilerden bir şeyler öğrenirseniz girişimcilik hedeflerinizi başarma şansınızı arttırırsınız.

Bayilik almak, başlangıç sürecini bayi uzmanlığı ve marka bilinirliği aracılığıyla hızlandıracaktır.

Öğrenci yurdu açmadan önce bayiliğin sizin için doğru hareket olup olmadığını değerlendirmeniz akıllıca bir hareket olacaktır.

 

Öğrenci yurdu açmak için gerekli belgeler

1- Müracaat dilekçesi,

Kurucu özel hukuk tüzel kişisi ise;

  • Şirket sözleşmesi ile kurucu temsilcisi olduğunu belirten yetki belgesi,
  • Diğer özel hukuk tüzel kişileri için yönetim kurulu veya yetkili organının kurucu temsilcisi olarak seçtiği gerçek kişiyi gösteren karar örneği ve kurucu temsilcisinin
  • Adli sicil beyanı,
  • Özel hukuk tüzel kişiliğinin tüzük, kuruluş senedi veya sözleşmesinde yurt açmaya ilişkin hükmün bulunması ile buna ilişkin belge,

Kurucu gerçek kişi ise;

  • Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası,
  • Adli sicil beyanı,

2- Yurdun faaliyet göstereceği bina kurucuya ait ise malik olduğuna dair beyan,

3- Binanın kiralık olması hâlinde en az bir yıllık kiracı olunduğuna dair beyan,

4- Kurucu, bina üzerinde intifa hakkına sahip ise intifa hakkına sahip olduğuna dair beyan,

5- Tapu sicilinde mesken olarak kayıtlı bir ana gayrimenkulün bağımsız bölümlerinde yurt açılacak ise 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununa göre kat malikleri kurulu tarafından yurt açılabilmesi için oy birliğiyle verilen kararın bir örneği veya her bir kat malikinden veyahut vekillerinden ayrı ayrı alınan muvafakat belgesi,

6- Yapı kullanma izin belgesinde kullanım amacı yurt olan binalar haricindeki binalar için, depreme ilişkin mevzuata uygun olduğuna dair belge,

7- Binanın sağlığı olumsuz yönde etkileyen endüstriyel kuruluşlardan uzak olduğunu belirten yetkili kuruluştan alınan belge,

8- Yapı kullanma izni belgesi,

9- Binanın her katı için ayrı ayrı düzenlenmiş üç adet yerleşim planı,

10- Yetkili kuruluştan alınan, binanın yangına karşı yeterli güvenliğe sahip olduğuna dair rapor ile valiliğe müracaat ederler.

 

Öğrenci yurdu açma şartları

a) Orta öğretim yurdu binasının meyhane, kahvehane, kıraathane, bar, elektronik oyun merkezleri gibi umuma açık yerler, kadehle veya açık olarak alkollü içki satılan umuma açık istirahat ve eğlence yerleri ile içki servisi yapılan yerlerden kapıdan kapıya en az yüz metre uzaklıkta bulunması esastır. Orta öğretim yurdunun açılmasına izin verilirken aralarındaki uzaklığın ölçümünde, bina ve tesislerin varsa bahçe kapıları, yoksa bina kapıları; kapıların birden fazla olması durumunda ise en yakını esas alınır. Yüz metre uzaklığın ölçümünde, mevcut cadde ve sokaklar üzerinden yaya yolu kullanılarak, yaya kurallarına göre gidilebilecek en kısa mesafe dikkate alınır.

Yüksek öğretim yurtlarında mesafe şartı aranmaz. Ancak, yurtlar ile yukarıda belirtilen iş yerleri aynı binada bulunamaz.

Bu bentte belirtilen mesafenin tespiti il/ilçe milli eğitim müdürlüğünce yapılır.

b) Binanın kagir, prefabrik veya betonarme olması, giriş ve servis kapılarının bulunması ve tamamının veya yeterli bir kısmının yurda tahsis edilmiş olması zorunludur.

c) Yurt binasında;

1) Yönetici odası,

2) Personel odası,

3) Orta öğretim yurtlarında belletici odası,

4) Ziyaretçi odası veya tahsisli bölümü,

5) Her bir öğrenci için en az 1/2 metrekare alanı olan, yurt yatak kapasitesinin en az 1/5’i oranında etüt/çalışma odası,

6) Orta öğretim yurtları için öğrencilerin seviyesine uygun bir kitaplık,

7) Bir öğrenci için en az 12 metreküp hacmi bulunan yatakhane,

8) Sekiz öğrenciye bir duş, lavabo ve tuvalet,

9) Yurt yatak kapasitesinin en az 1/5’i oranında lokal /kantin/dinlenme odası,

10) Yemekli yurtlarda her bir öğrenci için en az 1/2 metrekare alanı bulunan yemekhane,

11) Binanın ihtiyacına uygun güçte jeneratör,

12) Yemekli yurtlarda mutfak ve erzak deposu,

13) Temiz içme ve kullanma suyu ile yedek su deposu,

14) Sağlık şartlarına uygun aydınlatma ve ısıtma sistemi,

15) Öğrenciler için ihtiyacı karşılayacak sayıda telefon,

16) Yangın merdiveni ve yangına karşı yeterli söndürme malzemesi ve tesisatı,

17) En az iki hasta kabul edilebilir nitelikte revir odası,

18) Özürlü barındıran yurtlarda özürlüler için tuvalet, binanın kat durumuna göre özürlü rampası veya asansör bulunması zorunludur.

Öğrenci yurdu açma maliyeti

Maliyeti etkileyen birçok kriter olduğundan kesin bir rakam vermek pek sağlıklı olmayacaktır. Yurdun kapasitesi, konsepti ve bulunduğu şehir ve bölge bu kriterlerden sadece birkaçıdır. Açmak istediğiniz öğrenci yurduyla ilgili bize detaylı bilgi sunarsanız uzmanlarımız sizin için bir maliyet hesapmalaması yapabilirler.

 

İlginizi çekebilir

Otel açmak isteyenlere
Paintball sahası açmak
Avatar

Yazar : iş kurmak

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir