Pazarlama Nedir? Nasıl Yapılır?

Bir şirketin sunduğu ürün ya da hizmetleri satmak için giriştiği tanıtım faaliyetlerine genel olarak pazarlama denir. Reklam yapmak, hatta tüketicilere ya da işletmelere ürün satıp marka bilinirliğini artırmak da pazarlama aktiviteleri kapsamına girer. Şirketler, pazarlama faaliyetlerinin bir kısmını genellikle başka kuruluşlara paslar, böylece giderleri kısmayı amaçlar.

Elbette büyük firmaların pek çoğu marka bilinci yaratmak ve satışlara doğrudan destek verebilmek için kendi pazarlama ekiplerini kurmayı da ihmal etmez. Kurumsal şirketlerde çalışan pazarlama elemanları özellikle etkili reklamlar yoluyla temel hedef kitlelerine hitap etmeye çalışır. 21. yüzyılda gerek internette gerekse dışarıya adımımızı attığımız anda karşımıza çıkan promosyonlar da pazarlamanın en önemli silahlarındandır. Promosyonlar, yeri geldiğinde toplumun sevdiği ünlülerden, aklınızdan asla çıkmayan sloganlardan, hafızanıza kazınan cinsten albenili ambalajlardan ya da grafik tasarımlardan yararlanır.

 

Pazarlamayı anlayalım

Pazarlama, firmaların müşteri kazanmak ve mevcut kitleleriyle ilişkilerini en üst düzeyde tutmak için gerçekleştirdiği her nevi eylemi kapsayan son derece geniş çaplı bir disiplindir. İnsan ilişkileri de pazarlamanın yapı taşlarındandır. Mesela mevcut, potansiyel ya da geçmişte çalıştığınız müşterilerle sürekli temasta olmak, çeşitli davetlere icabet etmek, sizi arayan kişiye ya da gönderilen e-postalara hemen dönmek en temel pazarlama aktivitelerindendir.

Peki pazarlamayla tam olarak ne amaçlanır? Aslında cevap çok basit: şirketlerin ürün ve hizmetlerini bunlara ihtiyaç duyan doğru kitleyle buluşturmak. İnsanlara ürün ya da hizmet ulaştırdığınızda da para kazanır ve en nihayetinde kâr yapar, böylece çarkları döndürmüş olursunuz.

Yeri gelmişken İngilizcede pazarlamanın 4P’si olarak adlandırılan temel unsurlardan bahsetmezsek olmaz! Product (ürün), price (fiyat), place (yer) ve promotion (tanıtım) kavramları 4P’yi meydana getirir. Bu dört unsura gereken önemi veren şirketler, pazarlama faaliyetlerini başarıyla yürütüp ürün veya hizmetlerini hedef kitlelere en ideal biçimde sunar. Ufak bir genel kültür bilgisi daha verelim: Hem 4P hem de çok duyduğumuz bir başka tabir olan “pazarlama karması”, 1950’li yıllarda Harvard Üniversitesi’nde akademisyenlik yapan Neil Borden tarafından sık kullanılarak yaygın hâle getirilmiştir. Her iki kavram da günümüzde pazarlama kitaplarında zikredilmekte, üniversitelerin ilgili bölümlerinde ise etraflıca okutulmaktadır.

 

Pazarlamanın 4P’si Nedir?

1- Ürün (Product)

Bir işletmenin müşterilerine sunduğu mal ya da mallar “ürün” olarak adlandırılır. Ürünün amacı pazardaki bariz bir boşluğu doldurmak ya da zaten piyasada mevcut olmasına rağmen talebi karşılamakta yetersiz kalan başka markanın aslında benzer niteliklere sahip malı sebebiyle doğan ihtiyacı gidermektir. Adından söz ettirecek bir kampanya yapmak isteyen tüm pazarlamacılar satmak istedikleri malın tüm niteliklerini kavramalı, rakiplerinin ürünlerinden hangi açılardan farklılık gösterdiğini iyi bilmeli, yanında promosyon ürünlerle sunulup sunulamayacağını belirlemeli ve pazarda muadillerinin konumunu doğru tespit etmelidir.

Mutlaka okuyun: Piyasaya Bir Ürün ya da Hizmet Sürmeden Önce Atmanız Gereken 17 Adım

 

2- Fiyat ( Price)

Fiyat, şirketin ürününe biçtiği satış değeridir. Firmalar, fiyatları belirlerken birim maliyetlerinden tutun da pazarlama giderleri ve dağıtım masraflarına kadar envaiçeşit kalemi hesaba katmalıdır. Ayrıca şirketler pazardaki rakip ürünlerin fiyatlarını da iyi tahlil etmeli, piyasaya süreceklerin malın satış bedelinin yeterince cazip olup olmadığını isabetli biçimde belirlemelidir.

İdeal müşterinizin ne kadarlık bir ödeme yapmak isteyebileceğini tahmin etmek için müşteri anketlerinden de yararlabilirsiniz. Fiyatı çok yüksek tutarsanız sağlam bir müşteri kitlesini kaybedebileceğiniz gibi çok düşük tuttuğunuz takdirde de kar etmeniz zorlaşabilir.

Mutlaka okuyun: Satışlarınızı Artıracak Fiyat Belirleme Stratejileri

 

3- Yer (Place)

Yer bağlamında önem arz eden nokta, şirketin malını nerede satacağına dair vereceği karardır. Örneğin, bir firma malını internette ya da fiziksel mağazalarda satmayı amaçlıyor olabilir. Hatta günümüzde çoğu şirket her iki platformu birden kullanmaktadır. Yer açısından pazarlama ekipleri çok dikkatli olmalı ve her zaman birtakım soruları sormalıdır. Mesela ürünler mağazalarda satılacaksa fiziksel olarak nasıl konumlandırılacak? Ya da internet üzerinden satışa sunulacaksa dijital konumlandırması nasıl olacak? Ancak bu sorulara doğru cevaplar verilirse ve en mantıklı stratejiler seçilirse ürüne pazarlandığı yer açısından geçer not verebiliriz.

 

4- Tanıtım (Promotion)

Geldik 4P’nin sonuncu unsuru olan promosyon yani tanıtıma. Tanıtımın amacı, tüketicilere bu ürün ya da hizmete neden ihtiyaç duyduklarını ve bunun için neden böyle bir bedel ödemeleri gerektiğini açıklamaktır. Bu sayede ürün farkındalığınızı ve ürüne duyulan ilgi artırarak daha fazla satış yapabilirsiniz.

Ürününüz satışa hazır ancak kimsenin ürününüzden haberi yoksa satış yapmanız pek de olası değildir. Uzun vadeli başarı için ürününüzün tüketicilerin zihinlerinde yer edebilmesi şarttır.

Reklam, indirimler, halkla ilişkiler, doğrudan ya da gerilla pazarlama, sponsorluk hatta satış faaliyetinin kendisi bile tanıtım kategorisine girer. Tanıtım kampanyaları, ürünün yaşam eğrisinin hangi aşamasında bulunduğuna bağlı olarak ciddi ölçüde çeşitlilik gösterir. Pazarlamacılar, tüketicilerin gözünde bir ürünün kalitesinin, fiyat ve dağıtımıyla doğru orantılı olduğunu çok iyi bilir, dolayısıyla pazarlama stratejileri geliştirirken bunu mutlaka hesaba katarlar.

 

72 Farklı Pazarlama Tanımı

Sizler de bu sektörde çalışıyorsanız, pazarlama kavramı ile her gün karşılaşıp kullanıyor olsanız dahi onu tanımlamanızın zor olabileceğini iyi bilirsiniz – çünkü pazarlama her şeyi kapsayan son derece değişken bir kavramdır bu nedenle de kesin bir tanımı yoktur.

Örneğin, satış bölümü “satış”ın tanımıyla fazlaca örtüşür ya da reklamcılık kelimesi akıllara reklam dışında bir şey getirmez.

Ancak, söz konusu pazarlama olduğunda yalnızca sözlük tanımlamalarına sığınıp bunlarla yetinmeye çalışmanız faydasızdır. Çünkü pazarlama kavramı her geçen gün gelişmekte olan günümüz dinamik pazarında hedef kitleye, sosyal medya platformuna veya iş tanımına göre değişiklik gösteren geniş bir yelpaze ile sunulmaktadır.

Bu nedenle, pazarlamacıların yaptıklar işi farklı şekilde tanımlamaları şaşırtıcı değildir.

Pazarlamanın ne olduğuna, bileşenlerine, türlerine reklamcılıkla olan ilişkisine değindiğimiz yazımızda farklı uzmanlık alanlarındaki deneyimli uygulayıcılar tarafından yapılmış 72 farklı pazarlama tanımını da sizler için bir araya getirdik.

Buyrun başlayalım.

1.Pazarlama, müşteriler, ortaklar ve toplumun geneli için yüksek değerli teklifler oluşturma, iletme, sunma ve paylaşma etkinliklerini veya bu etkinlikleri yaratan kurumları ifade eder.

2.Pazarlama bir hedef pazarın ihtiyaçlarını karşılayan ve bu işten kar elde eden bir değer bulma, yaratma ve sunma sanatıdır. Pazarlama, karşılanamamış ihtiyaçları ve arzuları belirler. Söz konusu bu pazarın hacmini ve kar potansiyelini tanımlar, ölçer ve niceliğini belirler. İşletmenin hangi segmentlerde en iyi hizmeti sunabileceğini tespit eder ve uygun ürün ile hizmetlerin tasarlanmasına katkıda bulunur.

3.Pazarlama, yepyeni mesajlar ve / veya eylemler yaratmanıza neden olacak mesajlar ve / veya eylemlerdir.

4.Pazarlama geleneksel olarak bir kuruluşun, ürün ve hizmetlerinin değerini potansiyel müşterilere iletmek ve nihayetinde satışını yapmak üzere hedef kitlesine ulaşma, onlarla iletişimde bulunma veya bağlantı kurma aracıdır. Dijital medyanın özellikle de sosyal medya ve teknoloji alanındaki inovasyonlarının ortaya çıkmasından bu yana işletmelerin ürün ve hizmetlerini satmak istedikleri insanlarla daha derin, anlamlı ve kalıcı ilişkiler kurmaları giderek önem kazanan bir konu haline gelmiştir.  Bu karmaşık medya dünyası pazarlamacıların bağlantı kurma kabiliyetlerini zorlamakta ancak bir taraftan da yeni pazar alanları oluşturma konusunda inanılmaz bir fırsat sunmaktadır.

5.Pazarlama, araştırma, hedef belirleme, iletişim (reklam ve doğrudan posta gönderimi) ve çoğunlukla da halkla ilişkileri bünyesinde barındırır. Bir çiftçi için ekim dikim işlemi ne anlama geliyorsa satış yapıp kar elde etmek için de pazarlama aynı derecede önemlidir.

6.Pazarlama, müşterilerle zaman içinde gelişip büyüyecek; eğitici, bilgilendirici ve bağ kurucu bir iletişim alışverişi demektir. Zamanla kısmı önemlidir çünkü güven ancak belirli bir zaman dilimi içerisinde kazanılır. Güven sunacağınız ürün ve hizmetlerle ilgilenen organik bir topluluk oluşturursunuz ve tüketiciler de tıpkı sizin gibi ürünlerinizi heyecanla bekler hale gelir – tüketicilerinizi ürün savunucunuz, sadık ve devamlı müşterileriniz hatta arkadaşınız olarak görebilmeniz dahi mümkündür. Pazarlama, müşterileri nasıl kapacağınızı, markanıza ilişkin onları heyecanlandıran şeyin ne olduğunu ve bu şeyi onlara nasıl sunacağınızı, müşterilerinizi sürece ne şekilde dahil etmeniz gerektiğini ve bu süreçte nasıl harika arkadaşlıklar kurabileceğinizi tanımlamanın gerçekten de mükemmel bir yoludur.

7.Uzmanlar pazarlamanın “müşterinizin gereksinimlerini belirli bir kar elde etmek suretiyle karşılamak” olduğunu söylerler. Benim için bu tanım ürün özelliklerini iletmenin de ötesinde bir anlam ifade ediyor. Pazarlamacılar 360 derecelik bir deneyimden sorumludurlar. Örneğin, bir sosyal medya oyunu tanıtımda sosyal medya dünyasına ait bir müşterinin Twitter’a yönelik ihtiyacı söz konusu “marka ile oyun oynama” ya ilişkin gereksinimlerinden çok daha farklı olabilir. Müşteri hizmetlerinden satışa hatta muhasebeye kadar her türden müşteri teması bu “yeni pazarın” bir parçasını oluşturur.

8.İyi planlanmış bir pazarlama bir işletmenin stratejisini yani değer önerisini, pazara giriş stratejisini, marka konumlandırmasını ve dünya genelindeki imajını belirler. İyi planlanamadığı durumlarda ise pazarlama asla tamamlanamayacak reklam ve promosyonları içeren sonsuz maddeli bir kontrol listesi olmaktan öteye gidemez. Yirmi birinci yüzyılın pazarlama anlayışı büyük ölçekli olmalı ve işletme hedeflerini doğru yönlendirmek adına tamamen olamasa da ölçülebilir ve hesap verebilir nitelikte olmalıdır. Zekice planlanan bir pazarlama hizmeti işletme stratejileri tarafından yönlendirilir, iyi planlanmamış bir pazarlamanın küçük ancak disiplinli bir alt kümesini bünyesinde barındırır ve ölçülebilir ya da güven oluşturabilir bir pazarlama kültürüne sahip bir ortamda verimliliğinin zirvesine ulaşır.

9.Pazarlama, bir firmanın müşteri ihtiyaçlarını karşılığında kar elde ettiği bir gelire dönüştürme sürecidir.

10.Pazarlama, yaradılışı itibariyle sezgisel olup ürün ya da hizmete ilişkin doğru mesaj ya da sebebi doğru kişiyle eşleştirir. Ürün, hizmet ya da mesajınızla zoraki olmayan hatta davetkâr bir kişisel bağlantı oluşturacak birini bulmanızdan bahsediyorum. Pazarlama, herhangi bir etkinlik için ağ oluşturmak kadar basit bir şey olabileceği gibi baskı, dijital medya, halkla ilişkiler, sosyal medya ve yayıncılığı tek bir hedef için birleştiren milyon dolarlar değerindeki küresel bir kampanya kadar karmaşık da olabilir. En iyi pazarlama sonuçları en basit girişimlerden gelir. Bazen en iyi strateji bir şeyleri basit ve yalın tutmaktır.

11.Pazarlama, marka oluşturmak ve insanları markanızın (yani ürün / hizmet veya işletmenizin) sektörün en iyisi olduğu ve müşterileri ile kurduğu ilişkileri her daim koruduğu konusunda ikna etmektir.

12.Pazarlama, tüketicinin ihtiyaç ve isteklerini karşılamaktır.

13.Pazarlama işletmenizin iş hedefleri doğrultusunda kar amaçlı gelirler elde etmeniz adına tüketicilerin kıt kaynaklarını, dikkatini ve harcanabilir gelirini ürününüz üzerine çekmektir. Pazarlama bir işletmenin nihai müşterilerine ürün geliştirmeden satışa hatta satış sonrası desteğe kadar bir ürün veya hizmeti satma sürecinin tamamını ifade eder. Bu nedenle pazarlama stratejisi iş hedefleri, hedef müşteriler, pazarlama stratejileri, pazarlama taktikleri ve ilgili ölçümleri kapsar. Pazarlama faaliyetlerinin etki alanı araştırma, katılım, satın alma, satın alım sonrası işlemler (ek destek ve iade) ve savunuculuk da dahil olmak üzere müşterilerinizin satın alma sürecinin tamamını etkileyecek denli geniş bir alana yayılmıştır.

14.Pazarlama, insanlarla kişisel bir bağ kuran ve bu bağı başkalarıyla paylaşma arzusu yaratan karşı konulmaz deneyimler yaratmaktır.

15.Pazarlama, müşterileriniz, ortaklarınız, yatırımcılarınız, çalışanlarınız veya şirketinizin etkileşim kurduğu herhangi birinin ilgisini çekmek adına anlatacağınız öykünün niteliğini belirler. Pazarlama yönteminiz ise kullanıcıların sunduğunuz hizmetin temel bir gereklilik, sahip olunası güzel bir şey ya da tam bir baş ağrısı olup olmadığını belirleyecekleri ve buna göre hizmetinizi yaşamlarına dahil edip etmemeye karar verecekleri bir öykü taslağıdır. İnsanların markanızla etkileşime girme şekli tam olarak budur. Ürününüze yönelik hem ilk hem de son izlenimi pazarlama faaliyetleri yaratır.

16.Pazarlama geri dönme ihtimali asla olmayan ürünlere karşılık her daim işletmenize ve hizmetlerinize dönmeye hazır tüketiciler elde etmek demektir.

17.Pazarlama, ürün, marka veya işletmeniz ile müşterileriniz arasında, satın alımlarını sizden yapmalarını sağlayacak bir bağlantı ağı oluşturmaktır. Aslında pazarlama her şeydir.

18.Pazarlama hizmet sağlamaktan çok müşteri ile alakalı bir süreçtir. Pazarlamanın amacı bir yandan hizmet sağlayıcısını güvenilir bir danışman ve kaynak olarak konumlandırırken diğer yandan da müşteriyi eğitip onun ilgisini çekmektir. Harika bir pazarlama anlayışı müşterinin ne istediğini anlayıp ona bunları sunabilmeyi içeren çift yönlü bir süreçtir.

19.Pazarlama, ciddi bir kar elde etmek veya önceden belirlenmiş bir amacı gerçekleştirmek için tüketiciyi, müşteriyi ve / veya kullanıcıyı memnun etmektir.

20.Pazarlama, esas olarak dış dünya iletişiminde hizmet verdiği işletmenin kurumsal hedeflerini destekleme noktasında yer almaktadır. İşletmelerin genel ya da kurumsal hedeflere daha verimli bir şekilde ulaşmak adına tüm iletişim hedeflerini (reklam, pazarlama, satış vb.) tek bir departmanda toplayıp geri dönüşleri hızlandırdıkları süreci ifade eder.

21.Pazarlama markalaşma, adlandırma, fiyatlandırmadır; ağızdan ağıza pazarlama ile tanıtım kampanyaları arasındaki köprüdür. Bir “satış” işlemi değildir.

22.Günümüz pazarlama anlayışı müşteri odaklıdır. Bunu gerçekleştiren ise sosyal medya olmuştur. Pazarlama yeniden müşteri ile işletmeyi birbirine bağlayan bir iletişim aracı olarak kullanılır hale gelmiş durumda. Pazarlama piyasayı tanımak, doğru ürünü yaratmak, o ürüne yönelik bir arzu oluşturmak ve doğru insanlara söz konusu bu arzu nesnesine sahip olduğunuzu bildirmekle ilgili bir şeydir. “Daha iyi bir fare kapanı üretmişseniz, insanlar kapınıza gelmekten çekinmeyecektir.” diyen eski atasözü dahi pazarlama olmadan tam olarak doğru sayılamaz. Gerçekten daha iyi bir fare kapanına sahip olabilirsiniz, ancak insanlar sizin bu ürüne sahip olduğunuzu bilmiyorsa hele hele kapınızın nerede olduğuna dair en ufak bir fikirleri dahi yoksa ne bir karşılıklı iletişim ne de bir kapı aşındırmanın söz konusu olması beklenemez.

23.Pazarlama, insanların sunacağınız ürün veya hizmeti satın almasına yardımcı olur.

24.Pazarlama, bir işletmenin oyun kurucusudur. Futbolu düşünün. En değerli oyuncu her zaman en çok gol atan oyuncu değil, başkalarının puan almasına izin veren yani oyunu yaratan oyuncudur. Harika bir pazarlama ekibi de tıpkı oyun kurucu futbolcular gibi markasının bulunduğu oyun alanını iyi değerlendirir, rakiplerinin pozisyonlarını hızlı bir şekilde tanımlar, güçlü ve zayıf yönlerini tespit eder, ekibindekilerin pozisyonlarını buna göre ayarlar ve tüm bu hazırlıkları en yüksek performansı göstermesi beklenen satış sorumlularının ellerine teslim ederler.

25.Pazarlama, işletmenize veya işletmenizin sunduğu hizmete ilgi duyan herkes ile profesyonel bir ilişki geliştirme eylemidir.

26.Pazarlama, hedef müşterileri uygun taktikleri ve kanalları kullanarak bir ürüne maruz bırakmak, tepkilerini ve geri bildirimlerini ölçmek ve nihayetinde satın alma ihtimallerini arttırmaktır.

27.Pazarlama, ürün ve hizmetlerinizi geliştirip sonunda kar elde edeceğiniz bir ürün satışını teşvik edebilmeniz adına potansiyel alıcılarınız veya müşterilerinizle ilişki kurma sürecidir.

28.Pazarlama, insanları ürünlerimizi satın almaya nasıl teşvik ettiğimizi açıklamak için kullandığımız bir kelimedir. Eğer uzun vadede işe yarayacak bir pazarlama yöntemi peşindeyseniz insanların sattığınız ürüne yönelik taleplerini arttırmak için kullanacağınız büyük bir strateji ya da büyük bir fikir bulmanız şart. Pazarlama yaparken işe bir plan yapmakla başlarız: hedefler, strateji ve taktikler. Pazarlama işletmelerin potansiyel alıcıları ve müşterileri ile ilişki kurmalarına yardımcı olan ve doğru uygulandığında onlar için benzersiz değer bir yaratabilecek bir süreçtir.

29.Pazarlama belli bir kanalı bağlı kalmamalı, veri odaklı ve müşteri merkezli olmalıdır. Bu niteliklere sahip bir pazarlama anlayışı bir yandan pazarın genel eğilimden yararlanarak ölçülebilir sonuçlara ulaşmanızı sağlarken diğer yandan da tüketici / iş dünyasının ilgi ve ihtiyaçlarına cevap verecektir.

30.Pazarlama, bir şirket veya marka ile tüketici arasında gerçekleşen ve sonucunda markanın hatırlanması, tercih edilmesi veya işletmenin ürün veya hizmet satışı yapmasına yol açan görüşmedir. Sosyal ağlarla birbirine bağlanan günümüz dünyasında haberler ağızdan ağıza kolaylıkla iletildiğinden bir aracıya duyulan ihtiyaç yavaşça ortadan kalkmaktadır. Bu nedenle geleneksel pazarlamacıların işletmelerini rakipleri arasından sıyırmak ve son trend eğilimleri işletme çıkarları doğrultusunda kullanabilmek için daha fazla çalışması gerekir.

31.Pazarlama ürün ve hizmetlerinize ihtiyaç duyup onları talep edecek müşteriler ile ne tür ürün ve hizmetler sunmanız gerekeceğini bir araya getirme sürecidir. Pazarlama çok yönlüdür, hedef pazarınızı araştırmakla işe başlar ve size mesajınızı çeşitli pazarlama araçları kullanarak iletmek için etkili bir plan hazırlamanın en gözde yöntemlerini gösterir. Amaç, hem sizin hem de müşterilerinizin tatmin edecek bir takas için ürün ve hizmetler oluşturmak, söz konusu ürünü/hizmeti fiyatlandırmak ve dağıtmak için bir strateji geliştirmektir. Pazarlama sürekli olarak kendini yenileyen bir süreç olduğundan mesajınızın halen daha pazarınızın ihtiyaçlarını ve isteklerini karşılayıp karşılamadığını her fırsatta yeniden değerlendirmeniz gerekir.

32.Pazarlama iş stratejinizin görünen yüzü olan markanız aracılığıyla kurumsal değer yaratmanızdan sorumludur. Bunu yapmak için de pazarınızın en cazip büyüme segmentlerini yani hedef pazarınızı tanımlar. Pazarlama, işletmenizi tek bir amaç odaklı, farklılaştırılmış bir marka değeri teklifini yaratmak ve bu teklifi her temas noktasında üstelik de her gün yaymak konusunda teşvik eder. Pazarlama bu hedefe ve teklife yönelik karşı konulmaz nitelikte, farklılaştırılmış bir teklif sunmayı da garanti eder. Ayrıca, hem tüketicilerin hem de işletmelerin ortak memnuniyetini sağlama ve marka sağlığını ile gücünü ölçüp geliştirmeye çalışmakta işlevleri arasındadır. Pazarlama, yeni müşteriler, yeni teklifler ve yeni bir pazar elde edip işletmenizin en karlı şekilde büyümesini sağlayacak tek hesap verebilirlik noktanız, en güvenli limanınızdır.

33.Pazarlama, işletmenizin yarattığı veya paylaştığı işlevi hikayenizi anlatmak olan her türlü şeydir.

34.Piyasaya iyi bir ürün sürerseniz, pazarlama faaliyetlerinizin tümünü otomatik olarak eğitime indirgemiş olursunuz. Unutmayın, insanlara ürününüzü pazarlamanız yani onları etkili bir ürün eğitimden geçirmeniz bir yandan onları harekete geçirecek diğer yandan da ürününüzü satın almak için gereken arzuyu yaratacaktır.

35.Pazarlama işletmenizin neden oyunda olduğunu inceleyeceği ve kendisine zor sorular yönelteceği süreci tanımlar. Pazarlama faaliyetlerinin yanı sıra etkili bir planınız olmalı ve bu plan belirli satış beklentilerine cevap verebilir nitelikte olup net memnuniyet maddeleri içermelidir. Unutmayın, tutku asla planlamanın yerini alamaz ve hiçbir şekilde satış yapmak anlamına gelemez. Hafif bir gerilim her zaman için daha iyidir. Kaliteli tartışmalar gerginliğe neden olur ve işletmenizi bir adım ileri taşır. Risk alın ve hata yapmaktan korkmayın. Bir pazarlama kampanyası hazırlamak ya da yönetmek yüzünden ölen hiç kimse olmadı. Şirketinizi büyütmek istiyorsanız pazarlama faaliyetlerini verimli kullanmanız şart. İşinizi yeni bir düzlemde ele almalısınız.

36.Pazarlama müşteriyi tanımakla ilgilidir (mevcut veya olası) ve pazarlama faaliyetleri o kadar iyi kullanılmalıdır ki müşteriniz kolaylıkla “Bülteninizi okuyacağım, sizi arkadaşlarımla paylaşacağım, cüzdanımda yerleşik kullanıcı kartımı taşıyacağım hatta sizinle Facebook sayfanız üzerinden etkileşime girdim bile” diyebilmelidir.

37.Pazarlama, araştırma, markalaşma, halkla ilişkiler, reklamcılık, doğrudan cevap, promosyonlar, sadakat, talep yaratma vb. konuların tamamını kapsayan şemsiye bir terimdir.

38.Pazarlamayı insanların daha fazla ürün satmasına yardımcı olmak olarak tanımlayabiliriz.

39.Pazarlama bir işletmeyi kara geçirip işletme değerini arttıran bir yaratma, memnun etme ve müşterileri elde tutma sanatı ve bilimidir. Pazarlama, resmi veya gayri resmi olarak birçok disiplini ve her türden örgütsel işlevi bütünleştirir. Pazarlama, en yüksek etik standartları benimsemeli, çevreye saygılı olmalı ve dünyayı daha iyi bir yer haline getirmeye çalışmalıdır.

40.Karlı bir pazarlama potansiyel müşterilerinize ürünlerinizin / hizmetlerinizin, gereksinimlerini karşılamadaki değerini -kabul edilebilir satın alma maliyetinizden daha düşük bir satın alma maliyeti ile- tekrar tekrar hatırlatmaktır.

41.Pazarlama, ikna edici konuşma sanatı ve bilimidir.

42.Pazarlama, tüketici odaklı aktiviteler, reklam, ambalajlama, yerleştirme, fiyatlandırma ve promosyonlar yoluyla bir ürün veya hizmet için farkındalık yaratma, değerlendirme, satın alma / geri alım ve ürün/hizmet tercih edilebilirliğinin arttırılması uygulamasıdır. Eskiden tek yönlü bir etkileşim olarak görülen pazarlama, bugünlerde sosyal medya ve viral pazarlamanın kullanımı ve olumlu etkisi ile genellikle ürün veya hizmet sunan işletmeler tarafından beslenen iki yönlü bir etkileşim olarak algılanıyor.

43.Pazarlama, potansiyel müşterilerin ne istediğini/talep ettiğini keşfetmek ve yapılması gerekeni rekabetten çok daha verimli ve etkili bir şekilde ortaya koymaktır.

44.Bir değer değişimi olarak tanımlanan pazarlama, ihtiyaç duyulduğunda doğru hedefe doğru ürün veya hizmetin yönlendirilmesini sağlayan ve bu etkileşim esnasında ya da satın alım sürecinde doğru araçları kullanarak pazarlamacı ve tüketiciyi birbirine bağlayan iki yönlü bir değer değişimini ifade eder.  Pazarlama, tüketicileri gerçek bir dinleme, katılım, bağlılık ve nihayetinde de satın alımın bir parçası olmak üzere otantik bir sohbete dahil eder ve işletmenin sunduğu ürün veya hizmete ilişkin doğru hikayeyi keşfederek bu hikayeyi herkese iletir.

45.Pazarlama, satışın yanı sıra müşteri hizmetleri veya müşteriyi elde tutmaya yönelik aktiviteleri de destekleyen stratejik, taktiksel ve çok yönlü bir süreçtir. Pazarlama sürecinin ilk aşamasını hedef kitleleri belirleme, genellikle birkaç yöntem ve kanalı içeren bir pazarlama / iletişim stratejisi geliştirme (örneğin reklam, tanıtım, içerik, etkinlikler / dijital baskı, yayın), sonuçları ölçüp değerlendirme ve öğrenmeye dayalı süreç ile pazara ilişkin gelişmeleri sürekli olarak iyileştirme oluşturur. Pazarlama ayrıca işletme ile müşterileri arasında ileriye dönük işlerin planlanması ve şekillendirilmesine yardımcı olacak bir geri bildirim döngüsü işlevi de görebilir.

46.Pazarlama faaliyetleri iş fırsatını tanımlar, karlı müşterileri ve müşteri ihtiyaçlarını karşılayacak ürün ya da hizmetleri belirler, müşteri ilişkileri kurar, müşteri talebini yönlendirir ve kurumsal ya da ürün / hizmet değerinizi ortaya koyar.

47.Pazarlama, işletmelerin kar elde ederek büyümesini teşvik etmek adına talep yaratma sanatı ve bilimidir.

48.Pazarlama, müşterilerinizin daha önce hiç ihtiyaç duymadıkları bir şeye aslında ne kadar ihtiyaç duyduklarını anlamalarına yardımcı olur.

49.Pazarlama, potansiyel bir alıcıyı bir ürün veya hizmete ilişkin merak uyandırıcı bir mesaj oluşturmaktan sorumlu bir işletmeden söz konusu ürünü satın almaya ikna etme ve bu potansiyel alıcıyı satın alma döngüsü(dikkat, ilgi, arzu, eylem)boyunca yönlendirmek adına ürün mesajını yeterli erişim gücüne veya kullanım sıklığına sahip hedef kanallar aracılığıyla yayma sanatı ve bilimidir.”

50.Pazarlama, potansiyel müşterileri ürün veya hizmetinizi satın almaya, tanımlamaya, bölümlemeye, temin etmeye veya satın alıma ikna etmek için kullanılan entegre, çok kanallı (çevrim içi ve çevrimdışı), müşteri odaklı bir işlemdir. Pazarlamayı satış stratejileri geliştirme ve satın alım sürecin tekrarlanması için kullanılan ölçümleri analiz etme adımları takip eder. (Yatırım Getirisini optimize etmede gerçekleştirileceği gibi)

51.Pazarlama, hedef kitleniz ile ürün ya da hizmetleriniz arasında hedef kitlenizi sizden gelecek hizmet/ ürün desteğine bağımlı hale getirecek saygı çerçevesinde bir ilişki kurabilmeniz için eşsiz bir fırsattır. Pazarlama ancak hedef kitleniz işletmeniz ile olan bağının ne denli güçlü olduğunu hissedip de sizi günlük rutinlerinin ya da hayatlarının bir parçası haline getirdikleri an başarıyı yakalar.

52.Pazarlama, reklam, halkla ilişkiler ve doğrudan pazarlama gibi çeşitli çevrim içi ve çevrim dışı kanallar aracılığıyla müşteri edinmek, edinilen müşterileri elde tutmak, kar payını artırmak ve satış döngüsünü kısaltmak için çeşitli şekillerde sunulan stratejik iletişim yöntemleri ve promosyonlardır.

53.Pazarlama işletmelerin bir telefonu nasıl açtıklarından tutun da e-postalara ne kadar hızlı ve etkili bir şekilde yanıt verdikleri, alacaklı hesaplarını nasıl ele aldıkları, hatta çalışanlarına ve müşterilerine nasıl davrandıklarına kadar her türlü şeyle yakından alakalıdır. Doğru uygulandığında sunacağınız ürün veya hizmeti halkla ilişkiler, satış, reklam, yeni medya, kişisel iletişim alanları ile başarılı bir şekilde entegre eder. Başka bir deyişle, pazarlama bir disiplin veya etkinlik değildir – bir işletmenin sahip olduğu her şeydir – en azından söz konusu işletme başarılı olmak istiyorsa pazarlamanın rolünü hafife almamayı öğrenmelidir.

54.Pazarlamanın modern tanımı tüketici ihtiyaçlarını ve işletme hedeflerini karşılamanın karşılıklı yararına yönelik bir değer yaratma uygulaması olduğudur. Pratiğe dökmek gerekirse pazarlama hedef kitle / topluluk bilgilerinin keşfedilmesi ve tüketimi ya da satın alımı teşvik edecek müşteri davranışlarının konuyla alakalı ve zamana uygun bir iletişim yöntemi ile paylaşılması demektir. Bu iletişim yöntemi ile kurulacak ilişkiler tüketici davranışlarını etkiler ve gelir arttırıcı sonuçlar doğurur.

55.Pazarlama, ürünle yeni tanışanların ürün savunucuları tarafından beslendiği bir katılım sürecidir.

56.Pazarlama, müşteri çekmek ve müşteriyi ihtiyaç duyduğu ürün ve hizmetlerle ilişkilendirmek için tasarlanmış tüm faaliyetlerin ortak adıdır. Bire bir ve bire çok olmak üzere tüm kanallarda geçerli olacak iç ve dış pazarlama taktiklerini de bünyesinde barındırır. İdeal olan pazarlamanın müşteri ve işletme arasında uzun vadeli bir ilişki kurması olduğundan pazarlama müşterilere yönelik marka deneyiminin tümüyle kapsar – destek ve müşteri hizmetleri gibi. Pazarlama, ürünün tasarım anından başlar ve satın alımın sonrasına kadar uzanır.

57.Pazarlama, bir ürün veya hizmeti ait olduğu pazarla ilişkilendirme çabasıdır.

58.Pazarlama, müşterilerinizin hayatındaki problemli noktaları tanımlamak ve bu sancılı noktaları en iyi şekilde çözmek için uygun içerik ve süreçler geliştirmek anlamına gelir ki bu da müşterilerinizin satın alımlarını veya müşteriniz olarak kalma ihtimallerini arttıracaktır.

59.Pazarlama, işletmelerin sürdürülebilir ve kar getirisi yüksek bir büyümeyi teşvik etmek adına müşteri davranışları ve genel piyasa koşullarına yönelik derin bir bakış açısı geliştirme çabalarına odaklanmaktır.

60.Pazarlama, müşterilerinize arzu edecekleri belirli bir ürünü nasıl sunacağınıza karar vermek ve bir tercih oluşturmak adına sürece müşterileri ve diğer paydaşlarınızı da dahil etmektir.

61.Pazarlama, takipçilerinize belirli bir mesaj iletme ve onlardan bir dönüt alma yeteneğinizdir. Alacağınız dönüt markanızın olumlu bir izlenimi, bir öğeyi satın alma dürtüsü, işletmenize ilişkin daha fazla bilgi edinme ve hatta mesajınızı başkalarına yayma şeklinde kendini gösterebilir. Duymayı arzu ettiğiniz yanıt ne olursa olsun, pazarlama her zaman genel iş hedeflerinize yönelik olmalıdır.

62.Pazarlama, müşterilerin ürün veya hizmetinizi bir başkasının tavsiyesi üzerine seçmesini sağlayacak mesaj ve programların (Pazarlamanın dört bileşeni: ürün / paketleme, fiyat, yer ve tanıtım) bir araya getirilmesidir.

63.Pazarlama, müşteri kitlenizi çok ama çok iyi anlamaktır. Bu anlayışın ardından gelecek olan ise müşterilerinize sorunlarını çözmelerine yardımcı olacak değerdeki ürün, hizmet veya bilgi ortamlarını sunmanızdır.

64.Pazarlama, daha fazla insanın daha fazla mal satın almasını sağlamak çoğunlukla da daha fazla para kazanmak adına davranışları etkilemektir.

65.Pazarlama, doğru şekilde uygulanırsa marka ya da ürününüze ilişkin şaşırtıcı bir deneyim yaratır, öyle ki insanlar başka bir ürüne bağlanamaz olur, etraflarındaki kişilere ürününüzün ne kadar benzersiz olduğunu anlatma isteği duyarlar. Üstelik bu döngü kendini tekrar eder durur.

66.Pazarlama, satmak istediğiniz ürün veya hizmeti değil, müşterilerinizin satın almak istedikleri ürünlerin temel prensibi üzerine odaklanmanız adına mevcut tüm kaynakları sıralamaktır. Başarılı pazarlamacılar olayları her daim müşterinin bakış açısıyla değerlendirir ve kendilerine sürekli olarak sunduğumuz bu üründe “Müşterimize hitap edecek ne var?” diye sorarlar. Başarılı pazarlamacıların müşteriyle gerçekleştirdiği her bir temas veya işlem aynı zamanda güven kazanmak demektir.

67.Pazarlama, satış, marka, değer ve vizyonu olumlu yönde etkileyecek potansiyel müşterileri oluşturmak adına entegre kampanyalar yaratmaktır.

68.Pazarlama genel tanımıyla ürün veya hizmete ilişkin bilgilerin herhangi bir gruba iletilmesidir. Etkili pazarlama ise hem sanat hem bilimi birleştiren çift yönlü bir iletişimdir. Pazarlama faaliyetlerinin asla bir sonu ve sınırı yoktur. Sürekli kendini yenileyen, ince bir biçimde ayarlanıp test edilmiş olması beklenen bir süreçtir. Etkili pazarlama müşterileriniz ve işletmeniz arasında sağlam bir ilişki kurar ve güven verir. Asla ama asla zorlama amacı taşımaz. Etkili pazarlamanın anahtarı, markanız, ürününüz veya hizmetiniz için iletişim yöntemlerini doğru şekilde bir araya getirmek ve müşterileriniz veya kullanıcılarınızla -en iletken, en kabullenilir ortamlarda- en iyi şekilde nasıl etkileşimde bulunacağınızı anlamaktır.

69.Pazarlama ürün ya da hizmetinize talep edip seveceğine yürekten inandığınız insanlara yönelik tutarlı ve zarif bir teklif oluşturmaktır. Aynı zamanda müşterilerinizi sürekli olarak dinlemeyi, fikrinizi parlatmayı, ince ayar ve düzenlemeleri de beraberinde getirir; böylece, müşterilerin ihtiyaç duymadığı her şeyi devreden çıkararak yerlerine müşterilerin sevdiklerini hatta daha fazlasını ekler ve bu süreci yalnızca sizin sağlayabileceğiniz olağanüstü bir değere dönüştürerek karşı konulmaz hale getirirsiniz. Bu da müşterilerinizin sunacağınız ürün veya hizmete adeta aşık olmasını sağlar.

70.Kapsamlı bir bakış açısıyla pazarlama, bir ürünün veya hizmetin algılanan değerini ve / veya tercih edilebilirliğini değiştiren her türlü şeydir. Fonksiyonel açıdan bakıldığındaysa talep eğrisini sağa doğru hareket ettirerek talebin esnekliğini azaltır.

71.Pazarlama, satışın ayrılmaz parçasıdır ve itici bir güç olarak deneme veya indirim süreci ile desteklenmez ise bu çaba ‘pazarlama’ olarak adlandırılamaz. Pazarlamadaki kritik adımlar, bir işletmeye ilişkin mevcut bilgileri tanımlamayı içerir (eğilimler, düzenlemeler, hedef kitle, rakipler): Hedef kullanıcılar veya alıcılar kimlerdir? Söz konusu işletmenin hangi noktaya getirilebileceği konusundaki ölçülebilir işletme hedefleri nelerdir, bu noktaya erişmek için herhangi bir plan yapılmış mıdır? Bu hedeflere ulaşmaya yönelik girişimler için başarı ölçütleri nelerdir? Bu tarz bir pazarlama yaklaşımını hedeflenen şey mevcut bir işi büyütmek olduğunda da yeni pazarlara girilip girilmeyeceğine karar verirken de rahatlıkla kullanmanız mümkündür. Pazarlama sürecinin her adımı kullanıcıyı veya alıcıyı satın alma kararı vermeye yaklaştırma amaçlıdır.

72.Pazarlama, tüketici ve marka arasındaki ilişkiyi kurar. Sürece dahil olan birçok disiplinle beraber hedefle uyumlu olacak şekilde tasarlanmış bir marka kişiliği yaratılır. Pazarlama, uzun vadeli bir taahhüt oluşturma umuduyla tüketiciyi yönlendirir. Bu anlayış aynı zamanda ikna edicilik de gerektirir ve bu bağlamda hemen hiçbir şey üçüncü tarafın onay yetkisini ifade eden halkla ilişkilerin gücü ile yarışamaz. Yani işletme sahipleri son kuruşlarına kadar halkla ilişkiler ve pazarlamaya yönelik yatırımlar yapmalıdır.”

Bu 72 ayrı tanımdan da anlaşılacağı üzere pazarlama, tanımı perspektife göre değişse de, en nihayetinde bir ürünü satmak ve müşteri ile satın alımın ötesinde bir ilişki sürdürmek için bir hedef tüketici pazarı ile bağlantı kurmak veya diğer tüketicilerin ilgisini çekmeye uğraşmak anlamına geliyor.

Sizce bu pazarlama tanımlarından en iyisi hangisiydi? Lütfen yorum bölümümüze kendi pazarlama tanımınızı eklemekten çekinmeyin.

Pazarlamayı tanımladık, şimdi biraz daha derine inip pazarlamanın kökeni,pazarlama planları, türleri ve bileşenlerine bir göz atalım.

 

Daha Etkili Ve Ölçülebilir Pazarlama Kampanyaları Yürütmek İçin Bir Çerçeve Planı Oluşturun.

Yaptığınız işin her aşamasında pazarlamaya rastlamanız mümkündür. Buna ilişkin en büyük örnek ise satış ve reklam olacaktır.

Pazarlamanın neden ürün geliştirme, reklam, satış aşaması veya perakende dağıtımı için gerekli bir bileşen olduğunu merak edip bir türlü anlayamayanlarınız için açıklayalım. Bu konuya biraz kafa yorunca durumun ne denli mantıklı olduğunu siz de kavrayacaksınız – pazarlamacılar tüketicilerinizin/müşterilerinizin nabzını en sıkı şekilde tutabilen kişilerdir. Tüketici veya müşteri kitlenizi her daim araştırır, analiz eder, odak grupları oluşturur, anketler gönderir, tüketicilerinizin çevrim içi alışveriş alışkanlıklarını inceler ve şu can alıcı soruyu sormaktan asla çekinmezler: “Müşterilerimiz sunduğumuz hizmet veya ürünle nerede, ne zaman ve nasıl bir bağlantı kurmak istiyor?”

 

Pazarlamanın Kökeni

Tanımlamalardan da anlaşılacağı üzere pazarlama insanların işletmenizin sunacağı ürün veya hizmet ile ilgilenmesini sağlama sürecidir. Bu, pazar araştırması, analizi veya ideal müşterinizin çıkarlarını anlama yoluyla gerçekleşmesi beklenen bir süreçtir. Pazarlama, ürün geliştirme, dağıtım yöntemleri, satış ve reklam da dahil olmak üzere bir işletmenin tüm yönleriyle yakından alakalıdır.

Peki, modern pazarlama anlayışını yaratan neydi? Modern anlayış insanların bir ürünün ihtiyaçlarına uygun olduğuna karar vermek için yazılı medyadan çok daha fazlasını kullanmaya başladığı 1950’li yıllarda ortaya çıktı. Televizyonlar – çok geçmeden de internet – hanelere girdi ve pazarlamacılar kampanyalarını farklı platformlarda yürütebilme imkânı bulmuş oldu. Ve beklenildiği üzere son 70 yılda bir işletmenin bir ürünü tüketicilere nasıl satacağına ilişkin ince ayarlamaları yapmak ve işletmenin satış başarısını arttırmak gibi görevlere sahip pazarlamacıların işletmeler için önemi giderek arttı.

Bugün pazarlama kampanyaları düzenleyebileceğiniz kelimenin tam anlamıyla düzinelerce farklı platform mevcut- peki 21. Yüzyılın pazarlama kampanyaları ne şekilde yapılıyor?

 

Pazarlama Türleri:

Pazarlama kampanyalarınızın etkinliği tamamen müşterilerinizin zamanlarını ne şekilde harcadıklarına bağlıdır. Markanızı oluşturmak için hangi pazarlama türlerinin (ve hangi tür araçların) en iyisi olacağını belirleyecek pazar araştırmalarını yapmak size kalmıştır. O halde biraz da geçerliliğini halen koruyan, başka bir deyişle zaman testinden alnının akıyla çıkmayı başarmış çeşitli pazarlama türlerinden bahsedelim:

 

1.İnternet Pazarlamacılığı

Ticari nedenlerle internette var olma fikri kendi başına bir pazarlama şeklidir.

 

2.SEO(Arama motoru optimizasyonu)

“SEO” bir web sitesindeki içeriği arama motoru sonuçlarında görünmesi için optimize etme işlemine yönelik bir kısaltmadır. İnternette belirli bir endüstri hakkında bilgi edinmekle yakından ilgilendiklerini gösterecek aramalar yapan insanların dikkatini bu sektörlere ilişkin belirli sitelere çekmek amacıyla kullanılırlar.

 

3.Blog ve İçerik Pazarlamacılığı

Bloglar artık yalnızca bireysel yazarlara has platformlar olmaktan çıkmıştır. Markalar artık endüstrileri hakkında yazmak için de bloglar yayınlamakta ve böylelikle bilgi edinmek amacıyla interneti gezen potansiyel müşterilerin ilgisini çekmektedirler.

Mutlaka okuyun: İçerik Pazarlaması Nedir? Örnekleri Nelerdir?

 

4.Sosyal Medya Pazarlamacılığı

İşletmeler takipçileri üzerinde zamanla gelişecek olumlu bir etki yaratmak adına Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn ve benzeri sosyal ağlardan da yararlanabilirler.

Mutlaka okuyun: Sosyal Medya Pazarlaması Nedir, Nasıl Yapılır?

 

5.Basılı Yayın Pazarlamacılığı

Gazete ve dergiler, yazılı materyallerine kimlerin abone olduğunu anlama konusunda kendilerini geliştirdikçe işletmeler de müşterilerin okudukları bu yayınlarda yer alan makalelere, fotoğraflara ve benzer içeriklere sponsorluk yapmaya devam edecektir.

 

6.Arama Motoru Pazarlaması

Bu pazarlama türü SEO’dan biraz daha farklıdır. Burada işletmenizin belirli bir ücret karşılığında arama sonuçlarının üst sıralarında veya sponsor link kısmında gözükerek hedef kitlenize ulaşmasını sağlayacak bağlantı reklamları kullanımı söz konusudur. ( “tıklama başına ödeme” olarak adlandırılan bu kavramı bir sonraki bölümde bir örnekle açıklayacağız).

 

7.Video Pazarlaması

Bir zamanlar sadece reklamlar vardı ancak, günümüz pazarlamacıları artık çekirdek müşteri kitlelerini de eğitip eğlendirecek her türden video içeriği oluşturmak için de para harcamaktan çekinmiyorlar.

Mutlaka okuyun: Video Pazarlama Nedir? Nasıl Yapılır?

 

Pazarlama ve Reklamcılık

Pazarlama bir tekerlekse reklamcılıkta o tekerleğin jantıdır.

Pazarlama aynı zamanda ürün geliştirme, pazar araştırması yapma, ürün dağıtımı, satış stratejisi, halkla ilişkiler ve müşteri desteği de gerektirir. Pazarlama, bir işletmenin satış yolculuğunun tüm aşamaları için elzemdir ve müşteri kitlelerini tanımlamak ya da bu kitleyle iletişim kurmak, müşterilerin sesini duyurmak ve zaman içinde sağlam bir marka sadakati oluşturmak adına işletme bünyesinde yer alan sayısız platform, sosyal medya kanalı ve ekipten yararlanabilir.

Öte yandan reklam pazarlamanın yalnızca tek bir bileşenini oluşturur. Reklamlar daha önce de belirttiğimiz bütünsel hedeflerin bir parçası olarak bir ürün veya hizmete ilişkin bir farkındalık oluşturmak ve bu farkındalığı yaymak adına genellikle bedeli ödenmiş stratejik çabalardır. Basitçe açıklamak gerekirse pazarlamacıların bir ürünü satmak için kullandıkları tek yöntem reklam değildir.

Hemen bir örnek verelim.

Diyelim ki bir işletme yepyeni bir ürün ortaya koyuyor ve bu ürünü müşteri tabanına tanıtmak için bir kampanya oluşturmak istiyor. Şirketin tercih ettiği kanallar ise Facebook, Instagram, Google ve işletmeye ait web sitesinden oluşuyor. İşletme mevcuttaki çeşitli kampanyaları desteklemek ve bu kampanyalar aracılığı ile müşteri yaratmak adına tüm bu mecralardan yararlanacaktır.

Yeni ürün lansmanını duyurmak için web sitesi üzerinden indirilebilir bir ürün rehberi yayınlar, Instagram’a bu yeni ürünü tanıtan bir video yükler ve Google’ın arama sonuçlarında üst sıralarda yer alıp kullanıcı trafiğini işletmeye ait web sitesine yönlendirecek bir dizi sponsorlu arama sonucu için ciddi bir yatırım yapar.

Şimdi size bir sorumuz olacak. Bahsettiğimiz bu fikirlerden hangileri pazarlamaya hangileri reklamcılığa aitti? Bir fikriniz var mı?

Verdiğimiz örnekte işin reklamcılık kısmını Instagram ve Google üzerinden yapılanlar oluşturuyordu. Instagram genellikle bir reklam kanalı değildir, ancak markalaşma için kullanıldığında arada bir de olsa basit bir ürün duyurusuyla ciddi bir takipçi kitlesi geliştirebilmeniz mümkün olabilir. Google ise bu örnekte kesinlikle bir reklam aracı olarak kullanılmıştır. İşletme, Google’da bir yer edinmek adına ödeme yapmış – tıklama başına ödeme (PPC) olarak bilinen bir program – bu sayede web trafiğini sunduğu ürün/hizmet odaklı belirli bir sayfaya yönlendirmeyi ummuştur. Tam bir çevrim içi reklam klasiği! Sizce de öyle değil mi?

Peki, pazarlama bu örneğin neresindeydi?

Pazarlama tüm süreci temsil ettiğinden bu sorunun az biraz hileli olduğunu söyleyebiliriz. Instagram, Google ve kendi web sitesini müşteri odaklı bir girişimde bir araya getiren işletmemiz, hedef kitlesini tanımlayan, bu kitle için bir mesaj oluşturan ve etkisini en üst düzeye çıkarmak için söz konusu mesajı endüstri geneline yayan üç bölümlü bir pazarlama kampanyası düzenlemiştir.

Umarım pazarlama tanımlamalarımız ve pazarlama türleri ile dört temel pazarlama bileşenine ilişkin açıklamalarımız pazarlamanın amacını ve onu nasıl tanımlayacağınızı anlamanıza yardımcı olmuştur.

Unutmayın, pazarlama, bir işletmenin tüm alanlarıyla kesişir; bu nedenle, işletmenizin verimliliğini ve başarısını artırmak için pazarlamadan nasıl yararlanacağınızı anlamanız son derece önemlidir.

 

Günümüz pazarlamacılarına tavsiyeler

2020 verilerine göre dünyada tüketicilerin yaklaşık %65’i her ay internet üzerinden alışveriş yapıyor. Öyle ki uzmanların tahminlerine göre 2023’e geldiğimizde internet satışlarının beşiği kabul edilen ABD’de online ticaretin 735 milyar dolar seviyelerini bulması işten bile değil. Geçtiğimiz yıl bu rakamın 587 milyar dolar olarak açıklandığını belirtmekte fayda var. Sadece 1-2 yılda yaşanması muhtemel olan artışı görüyor musunuz?

İşte bu verileri göz önünde bulundurduğumuzda online pazarlamanın artık her türlü pazarlama stratejisinin en kritik unsuru hâline geldiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu yüzden tüm pazarlamacılar sosyal medya ve dijital reklam gibi kanalların nasıl verimli kullanılacağını çok iyi özümsemeli, hem internet siteleri hem de mobil uygulamalarla halka erişmenin yollarını bulmalıdır. Ayrıca yine 4P’ye atıfta bulunarak bir noktanın daha altını çizelim: Ne yapıp edin, internet üzerinden satış yapacaksanız dağıtım ağınızı mükemmelleştirin! Unutmayın, artık tüketicilerin hiçbir şeye sabrı yok! Dolayısıyla sattığınız ürünlerin her an her platformda bulunması ve tüm tüketicilere kısa sürede teslim edilmesi çok önemli. Hepinize başarılar ve kolaylıklar dileriz!

Avatar

Yazar : Deniz

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir