Cuma, Aralık 13, 2024
Ana SayfaGirişimcilikPazarlama Planı Nasıl Yapılır?

Pazarlama Planı Nasıl Yapılır?

Pazarlama stratejisi nedir ve işletmelerin başarısı için neden bu kadar önemlidir? Pazarlama planı hazırlamakla ilgili kapsamlı kılavuzumuzun ilk bölümünde bu soruların cevabını bulabilirsiniz.

Pazarlama konusunda başarılı olan firmaların hepsi her zaman işe pazarlama planıyla başlar. Büyük firmaların yüzlerce sayfadan oluşan pazarlama planları vardır. küçük işletmelerse yarım düzine yaprakla pazarlama planlarını hazırlarlar. Pazarlama planınızı üç halkalı bir klasöre koyun. Bu plan en az üçer aylık bir süreçten bahsetsin ama en iyisi aylık olarak hazırlanmasıdır. Bir bölümü aylık satış/üretim raporları için ayırın. Bu sayede planı takip ederken performansı izleyebilirsiniz.

Plan bir seneyi kapsamalıdır. Küçük işletmeler için pazarlamayı tasarlamanın en iyi yolu budur. Bir şeyler değişir, insanlar gider, pazarlar evrim geçirir, müşteriler gelir ve gider. Daha sonrasında planınızda gelecek iki ve dört yılı işaret eden bir bölüm yaratmanızı tavsiye ederiz.

Plan sadece birkaç sayfa uzunluğunda olsa bile yazmak için kendinize birkaç ay izin verin. Plan geliştirmek pazarlamanın ağır yüküdür. Planı hazırlarken ne yapacağınıza karar vermek ve bunu nasıl yapacağınızı belirlemek gibi zorluklar olacaktır. Pazarlama planlarının çoğu ilk senelerinde başarısız olur veya mali hesap döneminde patlar.

Planınızı kimler görmeli? Firmanızdaki bütün oyuncular. Firmalar genellikle bir iki sebepten pazarlama planlarını gizli tutarlar. Ya çok yetersizdir ve yönetim bunu gün yüzüne çıkarmaktan utanıyordur yada plan çok sağlamdır ve bir sürü bilgi vardır…

İnsanları sürece dahil etmeden pazarlama planı hazırlayamazsınız. İşletmenizin büyüklüğünün bir önemi yok. Firmanızdaki bütün bölümlerden geri bildirim almalısınız. Finans, üretim, insan kaynakları, tedarik ve başlı başına pazarlama bölümünden. Bu oldukça önemlidir çünkü pazarlama planının işlemesi için firmanızın bütün bölümlerinin sürece dahil olması gerekir.  firmanızdaki kilit kişiler nelerin başarılabileceği ve hedeflere nasıl ulaşılabileceği konusunda gerçekçi veriler sağlar ve sezgilerini paylaşırlar. Tek kişilik bir faaliyet yönetiminiz varsa tek seferde bütün şapkalarınızı giymelisiniz. Ama üzülmeyin en azından toplantılar kısa sürecektir!

Pazarlama planınız ve iş planınız veya vizyonunuz arasında nasıl bir bağlantı var? İş planınız işinizin ne olduğunu anlatır. Neler yapabileceğinizi, neler yapamayacağınızı ve nihai hedeflerinizin ne olduğunu gösterir. iş planı pazarlamadan fazlasını kapsar. Mekanların, istihdamın, finansmanın, stratejik ittifakların vb. gibi önemli konularla ilgili görüşleri sunar. İş planınızın haricinde bir şey yapmak istiyorsanız hem fikrinizi hem de planınızı deştirmelisiniz. Firmanızın iş planı pazarlama planınızın büyüyeceği ve gelişeceği bir ortam yaratmalıdır. Bu iki belge tutarlı olmalıdır.

Bunun yanı sıra pazarlama planı oldukça dolgun olur. Pazarlama planı birçok fayda sağlar. Hadi bunları gözden geçirelim.

 

Toplanma noktası:

Pazarlama planınız arkanızda askerlerin toplanmasını sağlar. Kendilerini güvende hissetmelerini sağlayın. Geminin kaptanı olarak haritaları düzenleyeceksiniz, gemiyi nasıl idare edeceğizi bileceksiniz ve gidilecek limanı aklınızda tutacaksınız. Firmalar pazarlama planının etkisini azımsarlar. Çalışanlarınızın size bağlanmalarını istiyorsanız onlarla vizyonunuzu paylaşmanız gerekir.  insanlar çoğu zaman finansal tahminleri anlamaz ancak iyi yazılmış ve iyi düşünülmüş bir pazarlama planı olunca heyecanlanırlar. Pazarlama planınızı örgüt içinde serbest bırakmalısınız.  Bunu eğlenceli bir şekilde yapın ve heyecan yaratın. Çalışanlarınızda buna dahil oldukları için mutlu olacaklardır.

 

Başarı haritası:

Hepimiz biliyoruz ki planlar sıkıntılıdır. Bir sene sonra veya beş sene sonra ne olacağını şimdiden nasıl bilebilirsiniz? Pazarlama planı yapmak boşa zaman kaybı değil midir? Zaman kaybı müşterilerle toplantı yapmaktan veya ince ayar üretimden daha iyidir. Plan yapmazsanız başarısızlığa mahkum olursunuz. Kusurlu bir plan bile plan yapmamaktan daha iyidir. Deniz kaptanı örneğimize devam edersek varış limanının 5 veya 10 derece uzağında olmanız bile varış limanı olmamasından iyidir. Denize açılmanın amacı bir yere ulaşmaktır ve pazarlama planı olmadan denizlerde amaçsızca boşuna dolaşırsınız, bazen kurak bir alan bulsanız bile çoğu zaman kocaman okyanusta debelenirsiniz. Haritası olmayan deniz kaptanları bir şeylerin keşfedilmesi gerektiğini nadiren hatırlar.

 

Firma faaliyet talimatları:

Çocuğunuzun ilk bisikletini ve yeni VCR kameranızı ilk aldığınızda karşınıza bir dizi talimat çıkmıştır. firmayı bir araya getirmekse daha karmaşıktır ve bu talimatlar olmadan işlemez. Pazarlama planı firma başarısı için kademe kademe rehber niteliğindedir. Vizyon bildirisinden daha önemlidir. Gerçek bir pazarlama planı oluşturmak için firmanızı tepeden tırnağa değerlendirmeli ve bütün parçaların birlikte uyum içinde çalıştığından emin olmalısınız. Firma olarak adlandırdığınız bu teşebbüsle gelecek yılda neler yapmak istiyorsunuz? büyük ölçekli bir yapılacaklar listesi düşünün.

 

Esir olmuş düşünceler:

Finansal işlerle uğraşan çalışanlarınız bütün rakamları akıllarında tutamazlar. İşletmenizin büyüklüğü ne olursa olsun finansal raporlar bütün rakamlar kısmının can suyudur. Pazarlamadan farksız değildir. Yazılı belgeleriniz oyun planınızı düzenler. İnsanlar giderse, yeni insanlar gelirse, hafızalar gücünü kaybederse, olaylar bir takım durumların değişmesine neden olursa, yazılı pazarlama planında yer alan bilgiler size neler kararlaştırdığınızı hatırlatacaktır.

 

Üst düzey düşünceler:

Günümüzün karmaşık rekabet ortamında dikkati büyük resme çevirmek zordur özellikle de günlük faaliyetlerinizle doğrudan alakası olmayan kısımlarla ilgili. Periyodik olarak işinizle alakalı düşünmeniz gerekir. sizin ve çalışanlarınızın ihtiyaçlarını karşılıyor mu, ekleyebileceğiniz yenilikçi teknikler var mı, ürünleriniz, satış personeliniz ve pazar için neler yapacaksınız vb. gibi. Bu tip yüksek düzey düşüceler için pazarlama planı yazın. Bazı firmalar en iyi pazarlamacılarını geri çekerler. Diğerleri prensip gereği evlerinden çalışırlar. Bazıları pazarlama planlarını yerel bir motel de, telefondan ve faks makinelerinden uzak kalarak geliştirirler. Bu sayede kendilerini tamamen düşünmeye odaklarlar ve işletmenin geleceği ile ilgili en doğru taslakları çizmeye çalışırlar.

Birkaç yıl için pazarlama planları yazdıktan sonra arkanıza yaslanın, plan serilerini yıldan yıla inceleyin ve firmanızın işleyişini kontrol edin. Tabii ki bazen bunun için zaman ayırmak sizin için zor olacaktır ancak yıllar boyunca neler yaptığınızı nesnel bir şekilde görebileceksiniz.

Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar