Yerel İşletmeler İçin Etkili Pazarlama Stratejileri

Yerel işletmelerin ayakta kalabilmesi, kurumsal zincir firmalarla rekabet edebilmesi için modern pazarlama tekniklerinden faydalanması hayati bir konudur.

Eğer siz de bir yerel işletme, pastane, kafe, kırtasiye, matbaa sahibiyseniz; pazarlama stratejinizi güncellemeniz gerekir. Şu anda kazanç anlamında iyi bir durumda olsanız bile uzun vadeli düşünmek durumundasınız.

Yapılan araştırmalara göre küçük işletmelerin sadece %33’ü 10 yıldan uzun yaşıyor, geri kalanı ise kepenk indiriyor.

Tabii bu istatistik sizin gözünüzü korkutmasın. Sizin bu durumdan muzdarip olmamanız için paylaşıyoruz zaten bu yazıyı.

Şimdi gelin, özellikle yerel işletmeler için faydalı pazarlama taktiklerine bakalım.

 

1. İşletmenizi Google’a Kaydedin

Yeni müşteriler sizi nasıl bulacak?

“Bilen bilir” gibi geçmiş yüzyıldan kalma bir yöntem belirlemek yerine internetten, özellikle de Google’dan yararlanmalısınız.

Şirketinizi Google’a kaydederek insanların işletmenizin fotoğraflarını, konumunu, adresini, telefonunu, açılış-kapanış saatlerini görmesini sağlayabilirsiniz.

Tabii Google’da işletmeniz hakkında yapılan yorumlar da potansiyel müşterilerin sizden alışveriş yapmasını teşvik eder.

Google’a işletmenizi kaydettikten sonra müşteriler de işletmenizin fotoğraflarını buraya yükleyebilir. Hakkınızda yorum yazabilir ve size puan verebilir.

Yapılan araştırmalara göre insanların %94’ü 4 veya 5 yıldızlı işletmeleri tercih ediyor.

Mutlaka okuyun: Google Benim İşletmem Nedir? Nasıl Kayıt Olunur?

 

2. Blog Açın

İnsanların bir yerden alışveriş yapmadan önce internetten araştırma yaptıklarını 2+2=4 kadar net bir şekilde söyleyebiliyoruz yani.

Bu bağlamda işletmenizin bir web sitesi olması gerektiğini de belirtmeye gerek dahi yok.

İnsanların web sitenizi bulabilmesi için de arama motoru optimizasyonu (SEO) yaparak web sitenizin Google’da daha üst sıralarda, mümkünse ilk sayfada çıkmasını sağlamalısınız. Unutmayın, Google’da birinci sayfada çıkmak, daha çok satış ve daha çok kazanç anlamına gelir.

Google’da ilk 3 sırada çıkan web sitelerinin tıklamaların %47’sini aldığını belirtelim.

Bu açıdan web sitenizin üst sıralarda yer almasına çalışmalısınız. Bunun en iyi yollarından biri de web sitenizde bir blog bölümü açmanızdır.

Blogda yaptığınız iş, sattığınız ürün ve hizmetlerle ilgili kapsamlı ve faydalı yazılar yazar; bu yazıları SEO unsurlarına göre optimize ederseniz insanların sizi bulması daha kolay hale gelir.

Diyelim ki Ankara’da dijital matbaa olarak hizmet veren bir firmasınız. Google’da insanların ne tür aramalar yaptığına bakarak buna uygun yazılar üretebilirsiniz.

  • Ankara kartvizit baskı
  • Ankara poster basım fiyatları
  • Ankara broşür tasarımı

Örneğin bu gibi anahtar kelimelere uygun içerikler üreterek, Google’da bu aramaları yapan kişileri blogunuza çekebilirsiniz. Böylece insanlar sizin bu işi yaptığınızı direkt bir şekilde öğrenir.

Blogunuzda ne kadar faydalı ve sık içerik paylaşırsanız, o kadar ziyaretçi kazanırsınız ki bu kişilerin belli zaman içinde müşteriniz olması kuvvetle muhtemeldir.

Mutlaka okuyun: Sizin Hala Websiteniz Yok mu?

 

3. Çevrenizi Genişletin

Yerel bir işletmeyseniz özellikle şehrinizdeki iş çevrelerini, aynı sektörde çalıştığınız kişileri, potansiyel müşteri adaylarınızı yakından tanımalısınız. Bunun için özellikle network odaklı toplantılara, etkinliklere katılmaya özen gösterin.

Zira böyle etkinliklerde farklı firmalarla tanışır, kendi firmanızı tanıtma fırsatı bulursunuz.

Diyelim ki bir matbaanız var. Özel bir kolejin müdürüyle tanıştığınız zaman bu kolejin baskı ve matbaa işlerini alma ihtimaliniz oldukça yüksektir. Sürekli ofiste oturursanız bu kolej müdürüyle nasıl tanışabilirsiniz ki?

Ayrıca rakiplerinizin neler yaptığını görmek, onların kullandığı teknolojileri öğrenmek anlamında da çevre yapmak son derece yararlıdır.

Diğer bir deyişle şehrinizdeki iş çevresini tanırsanız bu kişiler ihtiyaçlarını başka şehirlerdeki ya da internetteki işletmelerden  sizden temin ederler.

Mutlaka okuyun: İş Hayatında Nasıl Çevre Yapılır?

 

4. Şehrinize Katkı Sağlayın

Tabii yerel bir işletme olmak demek, şehrinize katkı sağlamak da demektir.

Araştırmalar müşterilerin önemli bir olaya katkı sağlayan şirketlerden daha fazla alışveriş yaptığını gösteriyor.

Bu bağlamda şehrinizdeki hayır ve bağış faaliyetlerine önem vermeniz sizin açınızdan çok iyi olur. Örneğin her 1000 liralık satış için LÖSEV’e 10 lira bağış yaparsanız ve bu durumu müşterilerinize anlatırsanız insanlar başka bir işletme yerine sizi tercih ederler.

Bir dernek ya da vakfa yıllık bağış yapabilirsiniz.

Belli bir hafta kazancınızın belli bir yüzdesini önemli bir konuya bağışlayabilirsiniz.

Şehrinizdeki etkinliklere sponsor olabilirsiniz.

Söz gelimi bir restoran işletiyorsanız artık yemekleri çöpe atmak yerine şehrinizdeki bir hayvan barınağına göndermek üzere belediye ile işbirliği yapabilirsiniz.

Bu gibi yardımlaşma ve dayanışma faaliyetleri işletmenizin insanlar nazarında değer kazanmasını sağlar.

Mutlaka okuyun: Dünyanın En Hayırsever Zenginleri

 

5. Yarışma Düzenleyin

Yarışma düzenlemek insanların işletmeniz hakkında heyecan duyması için şahane bir yöntemdir.

Sosyal medya üzerinde yapacağınız yarışma ve çekilişlerle insanların işletmenizi takip etmesini, her şeyden önemlisi işletmenizi fark etmelerini sağlayabilirsiniz.

Örneğin bir kişi sizden 100 lira değerinde bir ürün kazanmak için Instagram gönderinize 3 arkadaşını etiketlediğinde 3 farklı kişi daha sizden haberdar olur. Bu kişilerin sizin ürünlerinizden veya hizmetlerinizden birine ihtiyaç duyduğunda aklına gelen işletmelerden biri haline gelirsiniz.

Mutlaka okuyun: 7 Adımda İnternet Üzerinden Yarışma Nasıl Düzenlenir?

 

6. Müşteri Sadakat Programı Düzenleyin

Satışları artırmak için bir yerel işletme olarak yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri müşteri sadakati programı düzenlemektir.

Bu pazarlama tekniğinin en güzel yanı ise yeni müşteri edinmek için para harcamadan mevcut müşterilerinizi konsolide edebilmenizdir. Yani mevcut müşterilerinizin sizden daha sık alışveriş yapmasını sağlarsınız.

Bir sadakat programının iki temel odak noktası vardır:

  • Alışveriş sıklığını artırmak
  • Alışverişte harcanan para miktarını artırmak

Bu iki hedefe odaklanarak satışlarınızı artırabilirsiniz.

Örneğin bir kafe işletiyorsunuz. Müşterilerinize kartvizit şeklinde bir kart verin. 9 kere sizden kahve alan bu müşteri 10. kahvesini ücretsiz olarak içsin.

Starbucks ya da Nero Cafe bu yöntemin aynısını uyguluyor mesela. Farklı ödül, indirim, hediye gibi unsurlar da sunabilirsiniz. İlla 9 kahve alana 10. bedava yöntemini de uygulamak zorunda değilsiniz.

Mutlaka okuyun: Müşteri Sadakat Programı Nasıl Oluşturulur?

 

7. Sosyal Medyayı Aktif Kullanın

Sosyal medyasız olmaz. Bir yerel işletmenin mutlaka Facebook ve Instagram hesabı olmak zorundadır. Tabii Twitter, Youtube gibi mecralardan da istifade etmelisiniz.

Eğer müşterileriniz şirketlerse LinkedIn’e odaklamanız da daha doğru olur.

Küçük işletmelerin %43’ü sosyal medyada günlük olarak içerik paylaşıp takipçileriyle etkileşime giriyor. Bu rakamın esasında daha da yüksek olması gerektiğini belirtelim.

Evet, küçük de olsa bir işletmeye sahip olmak yeterince zordur. Tüm gün boyunca her şeyle ilgilenmek zorundasınızdır. Ancak artık sosyal medya çağında yaşadığımızı fark eder, müşterilerin neredeyse tamamının sosyal medyayı aktif olarak kullandığını düşünürseniz sosyal medyada varlık göstermenin ne denli önemli olduğunu da fark edersiniz.

Mutlaka okuyun: Facebook Pazarlama Hakkında A’dan Z’ye Her Şey

Mutlaka okuyun: 10 Adet Instagram Pazarlama Stratejisi

 

8. Yerel Bir Fenomenle İşbirliği Yapın

Sosyal medya pazarlama stratejinizi bir üst düzeye taşımak için şehrinizde yaşayan internet fenomenleriyle işbirliği yapabilirsiniz.

Örneğin Instagram’da 500.000 takipçili bir fenomen var ve bu kişi sizle aynı şehirde yaşıyor. Paylaşımlarında şehrinizi öne çıkaran pek çok şeyden bahsediyor. Bu kişinin takipçilerinin büyük bir kısmı da sizle aynı şehirde yaşıyordur.

Örneğin Ankara’da yaşayan ve Ankara şivesi ile skeçler yapan bir fenomenle iletişime geçer ve bu kişinin Instagram hesabında Ankara’da bulunan kadın giyim mağazanızın tanıtımını yapmasını isterseniz, web sitenize ciddi bir trafik elde edersiniz.

Fenomen olarak bildiğimiz kişilerin takipçileri oldukça sadıktır. Zaten bu sadakat nedeniyle fenomen olunmuştur. Dolayısıyla yerli bir fenomenle işbirliği yaparak siz de bu kişinin sadık takipçi kitlesinden istifade edebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Influencer Marketing Nedir?

 

9. Tavsiye Programı Başlatın

Müşteri sadakat programına benzer bir şekilde arkadaş tavsiye programı da başlayabilirsiniz.

Mevcut müşterileriniz size arkadaşlarını yönlendirdiklerinde belli bir indirim kazanırlar. Böylece sizden alışveriş yapan bir müdavim, arkadaşlarını size yönlendirir. Sizden alışveriş yapmaya teşvik eder.

Arkadaş tavsiye eden kişilere indirim, hediye, ücretsiz ürün gibi bir şeyler verirseniz bu kişilerin arkadaş getirme motivasyonu da artar tabii.

Arkadaş tavsiyesiyle size gelen ve alışveriş yapan kişiyi de kazanmak için onu da arkadaş tavsiye programına dahil edebilirsiniz. Böylece o da arkadaşlarını size getirdiği zaman indirim kazanır.

Böylece oldukça kazançlı bir döngü oluşturabilirsiniz. İşte tam da bu nedenle insanların %86’sı alışveriş kararlarında arkadaş tavsiyesinin etkili olduğunu ifade ediyor.

Mutlaka okuyun: Müşteri Referans Programı Nedir? Nasıl Oluşturulur?

 

10. Müşteri Hizmetlerine Önem Verin

Yerel bir işletme olarak müşteri hizmetlerine önem vermelisiniz. Bu noktada sizin kurumsal şirketlerden ayrı bir avantajınız vardır. O da müşteriyle birebir, yüz yüze ilgilenebilme lüksüdür.

Müşterilerinize hizmet esnasında, satış öncesi ve sonrasında iyi bir hizmet sunarsanız bu kişiler sizin hakkınızda sosyal medyada ve arkadaş ortamında olumlu şeyler söyler. Sonuç olarak bir insana sunduğunuz iyi bir müşteri hizmetleri sayesinde “kulaktan kulağa” pazarlamanız yapılır. İyi hizmet sunduğunuz bir müşteri kendi inisiyatifiyle sizi över ve size müşteri kazandırır.

Mutlaka okuyun: Mükemmel Müşteri Hizmetleri Nasıl Sunulur?

 

Sonuç

Yani özetle yerel bir işletme olarak rekabetin gerisinde kalma lüksünüz yoktur.

Şu anki pazarlama stratejinize bakın ve arzuladığınız sonuçları verip vermediğini görün.

Belki de pazarlama stratejinizi değiştirme ya da düzeltme vakti gelmiştir.

Eğer işletmenizin tanıtımını yapmak, yeni müşteri kazanmak aciliyet arz eden bir durumsa bu yazıda bahsettiğimiz unsurları uygulamaya çalışın.

Yazımızdaki tüm taktiklerin hepsini aynı anda uygulamanıza gerek yoktur. Fakat farklı stratejilerden size en fazla yarar sağlayanları belirleyip istikrarlı bir şekilde uyguladığınız takdirde başarılı olacağınızı garanti ediyoruz.

 

İlginizi çekebilir

Reklam ve Pazarlama Stratejileri
En İyi Satış Taktikleri
Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir