Rekabetin Faydaları Nelerdir?

Rekabet berbat bir şey değil mi? Demek istediğim ya onlar benden daha iyi yaparlarsa? Ya benden daha başarılı olurlarsa? Ya beni ezer geçerlerse?

İşe daha çok yeni başlayan bir sürü insanla çalışıyorum. Bu konuda kişisel özellik bakımından pek çok benzerliğe sahipler. Kendimi genelde aynı dersleri tekrar tekrar verirken buluyorum. Çok sık duyduğum konulardan birisi de rekabet korkusu. Deneyimlerime dayanarak size rekabet üzerine süper pozitif bir makale yazdım.

Sonuç şu ki eğer rekabet içinde olmazsanız bu KÖTÜ bir şey olurdu. Bu harika fikri düşünen ilk kişinin siz olduğunu mu düşünüyorsunuz? Tekrar düşünün. O şeyi kimse yapmıyorsa daha önce denenmiş olup yapılmaya değer bulunmamış olabilir.

İşte sizlere, rekabetin size ve işinize sağlayacağı faydaları:

 

Düşmanınızdan öğrenebilirsiniz

Herkes “Dostlarınızı yakın, düşmanlarınızı daha da yakın tutun.” sözünü bilir. Bir Savaş Sanatı’ndan bir taktik.

Uzman Tavsiyesi: Eğer okumadıysanız, Savaş Sanatı’nı okumaya İHTİYACINIZ var.

Eğer dikkatli olursanız rakibiniz size en büyük dersleri verebilir. Benim dünyamda çılgın ateş gibi büyüyen bir şirket var. Yaptıkları şeylere bakan bir penceren var ve neyin işe yarayıp neyin yaramadığını buradan öğrenebiliyorum. İşi nasıl düzgün bir şekilde büyütürüm, hangi materyalleri kullanırım vb konularda çok şey öğrendim. Bunu avantaj olarak kullandım ve zamanımı ve paramı araştırma ve geliştirmeye harcamadan sunmak isteğim şeyi seçip karar verme konusunda gayet kârlıyım. Bu size para ve zamanda kâr yaptırırken dinleyip öğrenmeye ve uygulamaya istekliyseniz rakibinizden öğreneceğiniz dersler paha biçilmezdir.

 

Taklit edilmek pohpohlanmanın en iyi şeklidir

Yaptığımız şeyler her gün taklit ediliyor. Eğer rakibiniz canınız çıkana kadar üzerinde çalıştığınız şeyleri kopyalıyorsa bu sinir bozucu olur. Fakat bu aynı zamanda yaptığınız şey çoktan işe yaramış demektir. Sadece sizden öğreniyorlar, tıpkı sizin onlardan öğrenmeniz gerektiği gibi. İki yönlü çalışıyor bu olay. İster beğenin ister beğenmeyin taklit her türlü olacaktır. Dolayısıyla bunu kabullenin ve kendinizi takdir edin.

 

Sizi iş üzerinde tutar

Kapitalizmi yürüten şey rekabetçi bir piyasadır. Oyuncudan değil oyundan nefret edin. Daha iyisi: Oyunu sevin! Rekabet elimizden gelenin en iyisini yapmamız konusunda bizi teşvik eder. Rahat olduğumuz bölgeden çıkmamızı ve daha iyi ürün ve hizmet sunmamızı sağlar. Eğer işleri daha iyiye götürmüyorsanız yenilik yapmıyorsunuzdur. Yenilik yapamamanın sonu demodeliğe çıkar. Ürününüzü iyileştirmeyi asla bırakmayın.

İş üzerinde kalın ve rekabetçi olun. Tanıdığım en iyi girişimciler son derece rekabetçi insanlar. Eğer rekabetçi değilseniz pılınızı pırtınızı toplayıp çekip gidebilirsiniz.”

Uzman Tavsiyesi: Drew Houston BOX benzeri bulut servislerinin piyasada büyük bir yere sahip olduğunu biliyordu. Google bu dönemde bulut servisi sunacağının duyurusunu yaptı ve bilirsiniz GOOGLE bu. Buna karşılık Houston bulut servislerini herkes için basit ve kolay hale getirmek istedi. DropBox’u yarattı ve şu anki kişisel net serveti 1.2 milyar dolar olarak hesaplanıyor.

 

İşbirliği

İş kültürümüz daha işbirlikçi bir yaşam tarzına doğru kayıyor. Rakipleriyle birlikte çalışma fikrine sahip yeni girişimciler gördüm. Bu gerçekten işe yarayıp beni şaşkınlık içinde bıraktı. Herkes için aynı şeyin geçerli olduğunu söylemiyorum fakat gördüklerimden yola çıkarak çoğu kişi için geçerli olduğunu söyleyebilirim. Eğer piyasa yeterince büyükse güçleri birleştirmek oldukça mantıklı olabilir. Bu genelde piyasada daha baskın ve büyük bir rakip varsa işe yarıyor. Bu durumda piyasadan daha büyük bir pay almak için daha küçük rakibinizle birlikte çalışıyorsunuz. Bu örnekte ordunuzda ne kadar çok askeriniz varsa o kadar iyi olur. İş dünyası bir savaş alanı millet. Birlikte çalışın ve birilerinin üstesinden gelin!

Tüm bunların yanısıra rekabetin ne kadar zor olabileceğini biliyorum. Geçmişte son derece doygun piyasalarla çalıştım. Deneyimlerime göre en kârlı piyasalar en doygun piyasalar oluyor. Tek yapmanız gereken yaptığınız işe ve yaptığınız şeyi geri kalan herkesten daha iyi yapmaya odaklanmak. Bana göre bu başarı için kesin bir reçete. Rakibinizin sizi teşvik etmesine izin verin. YAKIN ORTALIĞI.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir