Richard Branson’un Başarı Hikayesi

Richard Branson, büyük bir İngiliz iş adamı ve yatırımcı. Virgin Group ve irili ufaklı yaklaşık 400 şirketin sahibi.

8 farklı sektörde faaliyet gösteren milyarlık dolarlık şirketlere sahip tek girişimci olan Branson’un kişisel servetinin 5 milyar dolar değerinde olduğu düşünülüyor.

Cesur kişiliğiyle bilinen Branson; Virgin Airlines, Virgin Mobile, Virgin Galactic gibi pek çok büyük şirkete sahip. Yani hem telekomünikasyon sektöründe hem havayollarında hem de uzaycılıkta duayen bir isim o.

Biz de bu yazımızda Richard Branson’un başarı hikayesine göz atmak istiyoruz. Özellikle Virgin Havayolları’nın kuruluş süreci, tüm girişimcilerin bilmesi ve ders alması gereken bir öneme sahip.

 

Özet

18 Temmuz 1950’de İngiltere’nin Surrey bölgesinde doğan Richard Branson öğrenciyken çeşitli sorunlar yaşadı, 16 yaşındayken de okulu bıraktı. Aldığı bu karar da eninde sonunda Virgin Records’u kurmasını sağladı. İlk girişimlerini müzik sektöründe yaptı, daha sonra diğer alanlara da kayarak milyarder oldu. Sahip olduğu Virgin Group bünyesinde 400’den fazla şirket bulunduruyor ve yakın zamanda kurduğu uzay turizmi firması Virgin Galactic de bu şirketler arasında yer alıyor. Sıcak hava balonuyla okyanusların üzerinden geçmiş olan Branson maceracı ruhu ve spor alanındaki başarılarıyla da ünlü biri.

 

Çocukluk ve Gençlik Yılları

Richard Charles Nicholas Branson, 18 Temmuz 1950’de İngiltere’nin Surrey bölgesinde dünyaya geldi. Babası Edward James Branson avukat, annesi Eve Branson ise kabin memuruydu. Disleksi ile mücadele eden Richard okulda zor zamanlar geçiriyordu. Hatta 13 yaşına kadar devam ettiği Scaitcliffe Erkek Okulu’ndan atılmanın eşiğine gelmişti. Daha sonra İngiltere’nin Buckinghamshire bölgesindeki Stowe’de yatılı bir okul olan Stowe School’a geçiş yaptı.

Burada da zorlanmaya devam eden Branson 16 yaşında okulu bırakarak Student adında bir gençlik kültürü dergisi çıkardı. Hedef kitlesi öğrenciler olan ve öğrenciler tarafından 1966’da çıkarılan bu yayının ilk nüshası 8000 dolar değerinde reklam aldı. Bu reklamlar sayesinde basım masraflarını karşılayan Branson derginin ilk 50.000 kopyasını ücretsiz olarak dağıttı.

Takvimler 1969’u gösterdiğinde Branson, Londra’da arkadaşlarıyla birlikte yaşıyordu. Bu dönemde Branson’un aklına posta yoluyla sipariş usulü çalışan Virgin adında bir plak şirketi kurma fikri geldi. Branson’un esas amacı dergisine maddi kaynak yaratmaktı. Şirketin performansı orta düzeydeydi ancak bu bile Branson’un ticari girişimlerini arttırması için yeterli olmuş, Branson Londra’nın Oxford Caddesi’nde bir müzik dükkanı açmayı başarmıştı. Lise diploması bile olmayan Branson, bu müzik dükkanıyla elde ettiği başarı sayesinde 1972’de İngiltere’nin Oxfordshire bölgesinde bir kayıt stüdyosu açtı.

 

Virgin Records

Virgin Records etiketiyle yayınlanan ilk çalışma Mike Oldfield’in 1973 tarihli “Tubular Bells” adlı single’dı. Söz konusu şarkı Branson’un ekibinin katkılarıyla kaydedilip piyasaya çıktı. Çıkar çıkmaz müzik dünyasını kasıp kavuran şarkı tam 247 hafta boyunca İngiltere listelerindeki yerini korudu. Oldfield’ın elde ettiği başarının etkisiyle Branson albüm yapmak isteyen ve aralarında Sex Pistols da bulunan başka gruplarla da çalıştı. Ardından Culture Club, Rolling Stones ve Genesis gibi gruplar da Branson’un şirketiyle albüm çıkarınca Virgin Music dünyadaki en büyük altı plak şirketinden biri haline geldi.

23 yaşında milyoner olan Branson’un kayıt şirketi şimdilerde Virgin Megastore adıyla faaliyet göstermeye devam ediyor.

 

İşler Nasıl Büyüdü?

Girişimciliğe hiç ara vermeyen Branson 1980’de seyahat şirketi Voyager Group’u, 1984’te Virgin Atlantic havayollarını kurdu ve Virgin Megastore adlı çok sayıda müzik dükkanı açtı. Ama Branson’un başarıları gibi başarısızlıkları da vardı elbette. Takvimler 1992’yi gösterdiğinde Virgin maddi sorunlar yaşıyor, firma ayakta durmakta zorlanıyordu. Şirket o yıl 1 milyar dolar karşılığında THORN EMI’ye satıldı.

Bu kayıp Branson’u tarumar etmiş, hatta satış sözleşmesi imzalandıktan sonra ağladığına dair söylentiler ortalıkta dolanmaya başlamıştı. Ancak Branson müzik sektöründe kalmaya kararlıydı. 1993’te Virgin Radio adlı radyo istasyonunu kurdu, birkaç yıl sonra da V2 adında ikinci bir plak şirketi açtı. 1996’da kurulan V2, Powderfinger gibi grupların ve Tom Jones gibi önemli sanatçıların albümlerini kaydetti.

Günümüzde Branson’a ait olan Virgin Group’un bünyesinde; İngiltere, ABD, Avustralya, Kanada, Avrupa ve Güney Afrika gibi 30’dan fazla ülkede faaliyet gösteren 400’ü aşkın şirketi bulunuyor. İşi iyice büyüten Branson imparatorluğuna bir tren şirketi, avcılık işletmesi, cep telefonu firması ve Virgin Galactic adında bir uzay turizmi şirketi de ekledi.

Spor alanındaki başarılarıyla da adından söz ettiren Branson 1986’da Virgin Atlantic Challenger II adlı yatıyla Atlantik Okyanusu’nu geçerek rekor kırdı, ayrıca 1987’de Atlantik, 1991’de de Pasifik Okyanusu’nu sıcak hava balonuyla geçen ilk kişi oldu. Girişimcilik alanına yaptığı katkılar dolayısıyla 1999’da kendisine şövalye nişanı verildi. Çalışarak elde ettiği 2,5 milyarlık servet ve bu servete dahil olan kendine ait iki özel ada ile 2009’da Forbes’in hazırladığı “Dünyanın En Zenginleri Listesi”nde 261. sırayı aldı.

 

Virgin Havayolları

20’li yaşlarının sonuna doğru Virgin Adaları’na kız arkadaşını görmek üzere giden Branson’un uçuşu bazı nedenlerle iptal edildi.

Eğer özel bir uçak kiralamazsa Virgin Adaları’na gitmesi mümkün değildi. Uçak kiralayacak kadar parası yoktu ancak bu durum onun kafasında yeni bir iş fikrinin canlanmasına mani olamadı tabii. Hemen havalimanında beyaz bir kartonun üzerine “Virgin Airlines – Virgin Adaları  39$” yazdı ve insanlara bilet sattı. Böylece kiralaması gereken uçağın parasını insanlardan topladı ve hep birlikte Virgin Adaları’na ulaşabildiler.

Bu zeka dolu hamleden sonra bunu gerçek bir iş koluna dönüştürdü ve Virgin Havayolları’nı resmi olarak kurdu.

 

Virgin Galactic

Macera tutkusu hiç dinmeyen Branson, geçtiğimiz yıllarda bilhassa uzay turizmine odaklandı. Scaled Composites adı şirketle ortaklık ederek The Spaceship Company adında bir firma kurdu. Şu anda bir alt yörüngesel uzay aracı geliştiren The Spaceship Company, Nisan 2013’te SpaceShipTwo uzay aracının test uçuşlarını başlatarak son derece önemli bir adım attı.

Uzay aracının ilk testi başarıyla tamamlamasından ardından havalara uçan Richard Branson, NBC News kanalına verdiği bir demeçte “SpaceShipTwo’nun daha ilk uçuşta ses duvarını aşmasından dolayı gerçekten çok mutluyuz. Her şeyin yolunda gitmesi de bizi ayrıca sevindirdi” diye konuştu. 2013’ün nisan ayına kadar Virgin Galactic’in uzay seyahatleri için 500’den fazla bilet satılmıştı bile.

 

Kişisel Hayatı

Branson günümüzde ikinci eşi olan Joan Templeman ile beraberdir ve çiftin bu evlilikten Holly ile Sam adında iki çocukları vardır. Branson İngiltere’nin Londra şehrinde yaşamaktadır.

 

Başarılı insanlar hazır hissetmeyi beklemezler.

Virgin Havayolları örneğinden de gördüğümüz gibi başarılı insanlar hazır hissetmeyi beklemezler. Onlar için “mükemmel zaman” diye bir şey yoktur. Mükemmel zaman, hemen şimdidir!

Branson’un hayata bakışı tam olarak da böyledir. “Ne duruyoruz! Hadi yapalım!”
Hatta bu anlama gelen bir kitabı bile var Branson’un. “Screw it, Let’s do it.”

16 yaşında okuldan ayrılıp kendi işini kuran, Virgin Adaları’na giderken sorun çıkmasına rağmen daha sonra kuracağı havayolları şirketine Virgin Havayolları adı veren; kısaca bildiğini okuyan gözüpek bir isim Richard Branson.

Bugün 400’den fazla yatırıma ve şirkete sahip bu insanın lise mezunu bile olmadığını düşünmek, bize pek çok şey anlatabilir…

Havayollarıyla ve uçaklarla ilgili zerre bilgisi olmamasına rağmen bu işe girmeye cesaret edebilen Branson, hayatta hiçbir şeye hazırlanmadı. Önce harekete geçti, sonuçlarıyla daha sonra yüzleşti. Kaldı ki el attığı her işte çok başarılı oldu o.

Geçtiğimiz yıllarda piyasaya çıkan “Like a Virgin: Secrets They Won’t Teach You at Business School (Okulda Size Öğretilmeyen Bilgiler)” adlı kitabında Branson şöyle diyor:

“Eğer eğitimimi tamamlayıp iş hayatında yapılması ve yapılmaması gereken bilgileri edinseydim bugün hayatımın ve kariyerimin nasıl bir hal alacağını sık sık düşünürüm.”

 

Hemen, şimdi!

Harekete geçmek için hazırlıkla fazla vakit kaybetmeyin. Elbette ön hazırlık yapmak son derece faydalıdır, bunu kimse inkar edemez. Ancak bazen “hazırlık” adı altında parlak fikirler heba edilebilir. Fazla ayrıntı, sizi harekete geçmekten alıkoyabilir.

Önemli bir şey üzerinde çalıştığınız zaman asla hazır hissetmezsiniz. Aklınızda birçok şüphe olur. Fazla ayrıntıya sahip olmanız bazen dezavantaja dönüşebilir, eyleme geçme cesaretinizi köreltebilir.

Hayatta ne başarmak istiyorsanız işe koyulmak için şu andan daha iyi bir zaman olmadığını aklınıza koymalısınız. Kilo vermek mi istiyorsunuz? Hemen şimdi başlayın diyete. Kitap mı yazmak istiyorsunuz? Hemen kalem kağıt çıkarıp masa başına geçin. Ne yapmak istiyorsanız hemen şimdi harekete geçin…

 

İlginizi çekebilir

Richard Branson Hakkında Bilmeniz Gereken 20 Şey
Richard Branson’dan Girişimcilere Başarı ve Mutluluk Tavsiyeleri
Richard Branson’un Haftada 3 Gün Çalışma Sistemi İşe Yarıyor Mu?
Mutlaka Okumanız Gereken Başarı Hikayeleri
Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir