Kaliforniya kökenli Zipline adlı startup, Ruanda hükümetiyle anlaşma yaparak ilaç dağıtımı hizmetinde drone kullanıyor.
Drone’lar gün geçtikçe daha çok alanda kullanılıyor. Örneğin denizdeki çöpleri toplamak, yaban köpeklerine içinde aşı bulunan yem atmak ve afet bölgelerindeki insanlara gıda dağıtmak için drone kullanıldığını daha önce görmüştük. Şimdi de Ruanda’da dünyanın ilk milli drone servisi, uzak bölgelerdeki insanlara ilaç ve sağlık malzemesi ulaştırmak için iş başında.
Bu sistem, San Francisco kökenli Zipline adındaki startup ile Ruanda hükümetinin ortak çalışması. Sevkiyat için bir sağlık personeli, ihtiyaç listesini merkeze gönderiyor ve o bölgeye bir drone sevk ediliyor. Drone hastaneye ulaşınca alçak mesafede paketi aşağı bırakıyor. Görevini tamamlayan drone tekrar kalkış yaptığı merkeze geri dönüyor. Merkeze dönen drone, yeni görevler için şarj ediliyor ve SİM kartına yeni iniş noktasının koordinatları yükleniyor. Bu drone’lar saatte 100 kilometre mesafe kat edebiliyor ve uzak bölgelere diğer pek çok araçtan daha hızlı ulaşabiliyor. Birkaç haftada ulaştırılan malzemeler, artık birkaç saatte ulaştırılıyor. Zipline drone’ları şimdilerde günde 21 farklı hastaneye 150 sefer yapıyor. Ruanda’nın batı bölgesinde verilen bu hizmetin yakında ülkenin doğusuna da verilmesi planlanıyor.
Şirketin kurucuları Keller Rinaudo ve Mr. Hetzler en çok zorlandıkları konunun Ruanda’daki malzeme tedarik altyapısı olduğunu ifade ediyor: “Milli bir drone dağıtım ağı kurmanın en büyük zorluklarından biri halk sağlığı malzeme tedarik zincirini ve altyapıyı bu sisteme entegre etmek oldu. Zira günde 50 ila 150 servis yapıyoruz ve bunun kusursuz olması gerekiyor.”
Ruanda dünyanın en yoksul ülkelerinden biri. 2014’te gayri safi milli hasıla bakımından dünyada 170. sırada yer alan ülkede her yıl 2.9 milyon çocuk tıbbi malzeme eksikliğinden dolayı ölüyor. Bunda da zorlu coğrafya ve altyapı sorunları en büyük etmenler.
Sizce drone’lar insani amaçlarla başka hangi alanlarda kullanılabilir?