Bir İngiliz firması çiğnenmiş sakız atıklarını azaltmada çığır açacak bir geri dönüşüm yöntemi geliştirdi. Yöntemin, kauçuk ve plastik endüstrisi için sürdürülebilir yeni bir kaynak olacağına inanılıyor.
Geri dönüşüm sektörü, ürün yelpazesini günden güne genişletiyor. Plastikten tutun da yiyecek atıklarına kadar birçok şeyi geri dönüştürülebilmek mümkün. Son günlerde bu ürünlere bir yenisi daha eklendi: Çiğnenmiş sakızlar. Evet, yanlış duymadınız, Gumdrop adlı bir İngiliz şirketi ‘Gum-Tec’(Gum, sakız demektir) adını verdikleri yeni bir projeye imza attı. Söz konusu proje ile her türlü sakızdan yeni bir ürün elde edilebiliyor: Plastik çizme, cep telefonu kılıfları, kırtasiye malzemeleri ve ambalaj malzemeleri bunlardan sadece birkaçı.
Sakız atıklarının İngiltere sokaklarından temizlenmesine ayrılan bütçenin yıllık 150 milyon pound olduğunu belirten Gumdrop, bu yeni yöntemle insanlara çiğnenmiş sakızlardan kurtulmaları için yere atmaktan daha iyi bir seçenek sunuyor. Bir diğer amaç ise sakız atığı sorununu azaltabilmek.
Gumdrop, kapalı devre bir geri dönüşüm sistemi kullanıyor. Şirketin birincil ürünü ‘Gumdrop’ adını verdikleri pembe renkli, daire şeklindeki çöp kutuları. Geri dönüşüm işleminden geçen sakızlardan üretilen Gumdrop çöpleri, bir duvara veya direğe monte edilebiliyor.
Şirketin ‘Gumdrop On-The-Go’ adını verdiği ürün ise, aynı ürünün bir anahtarlığa dahi sığdırılabilecek minik versiyonu. Çiğnenmiş sakızlar, sakız balonunu andıran bu minik çöplere atılıyor. Çöp kutuları dolduğunda içerdikleri sakızla beraber geri dönüşüme giriyor ve yeni bir Gumdrop daha oluşmuş oluyor. Bu döngü böylece sürüp gidiyor. Sistemi kullanmak isteyen kurumlar, iş yerleri veya şehir merkezleri senelik ücrete tabii tutuluyor. Şirket dolu çöpleri toplama hizmeti de sunuyor.
Şirket, yeni ürün siparişlerini tedarik edebilmek için başka şirketlerle de işbirliği yapıyor. Web sitelerinden temin edebileceğiniz söz konusu ürünler arasında kalem, frizbi, bumerang, kupalar,taraklar,çatal,kaşık ve yemek kutuları bulunuyor. Tüm ürünler şirket logosunu taşımakta olup hemen hemen her renkte üretiliyor. Şirket, kalem, cetvel gibi eğitim malzemeleri de üretmekte.
Bugüne kadar, atık ürünlerden kullanışlı yeni ürün elde etme adına sayısız yeniliğe şahit olduk. Bakalım çiğnenmiş sakızları başka nerelerde göreceğiz?