Cumartesi, Eylül 7, 2024
Ana SayfaGirişimcilikSamsung'un, Kurutulmuş Balık İhracatı Yapan Bir Şirketten Teknoloji Devine Dönüşme Hikayesi

Samsung’un, Kurutulmuş Balık İhracatı Yapan Bir Şirketten Teknoloji Devine Dönüşme Hikayesi

Bulaşık makinesinden tutun da akıllı telefonlara kadar her türlü elektronik ürünü üreten Samsung geçtiğimiz son bir, bir buçuk yıl içerisinde teknoloji alanındaki en güçlü ve en öne çıkan isimlerden oldu.

Öyle ki artık birçok insan Samsung’un adını teknoloji devleri dediğimiz firmalar ile; Apple, Facebook, Microsoft, Amazon ve Google ile birlikte anmaya başladı.

Peki Samsung bugünlere nasıl geldi?

Samsung’un bugünlere nasıl geldiğini anlamak için tarihine, 1938 yılında Çin’e kurutulmuş balık ihraç ettiği zamana baktık.

 

Samsung, 1938’de Byung-Chull Lee tarafından Kore’nin Taegu şehrinde kuruldu. Şirket işe Kore’de bir gıda ihracatçısı olarak başladı ve Çin’e kurutulmuş balık, meyve, sebze ve un gibi gıda ürünleri ihraç ediyordu.

 

Gıda sektörünün yanı sıra Samsung,1950 ve 1960 yılları boyunca sigorta ve tekstil gibi diğer sektörlere de girdi.

 

Samsung Electronics ise 1969’da başladı. Samsung, Samsung Electronics adıyla elektronik sektörüne televizyon üreterek adım attı. Samsung’un ürettiği ilk siyah beyaz televizyon 1970 yılında piyasaya sürüldü.

 

1970 yılında Samsung, petrokimyasallar gibi daha birçok alana el attı. Çamaşır makineleri, buzdolapları ve mikrodalgalar da üretmeye başladı.

 

Samsung 1980 yılında elektronik alanına daha çok yoğunlaştı. Renkli televizyon, bilgisayar, VCR ünitesi ve kasetçalar üreterek 80’lerde başlayan bu on yıllık dönemde Samsung, ürünlerinin birçoğunu Kuzey Amerika’ya ihraç etmeye başladı.

 

1989 yılında Samsung, Samsung BP Chemicals’ı kurmak için BP ile birlikte çalışmaya başladı. Samsung böylece Kore’de kimyasal ürünler satmaya başladı.

 

1990’lı yılların başlarında ve ortalarında Samsung kişisel bilgisayarlarda kullanmak için hafıza kartları ve hard diskler üretmeye başladı. Bugün bile hala hard disk ve hafıza kartları Samsung’un ürün yelpazesinin büyük bir kısmını oluşturuyor.

 

Bir şirket efsanesine göre, Samsung’un ürettiği ilk cep telefonu serisi 1995 yılında piyasaya sürüldüğünde çalışmıyormuş. Samsung yönetim kurulu başkanı Kun-Hee Lee durumu fark ettiğinde telefonların üretildiği fabrikayı ziyaret etmiş ve denilene göre fabrikada bulunan malların hepsini yakmış.

 

Kun-Hee Lee’nin bu sert tepkisinin ardından Samsung 1990’ların sonuna doğru cep telefonu işini daha ciddiye almaya başlamış ve Samsung internete bağlanabilen ilk telefonunu 1999 yılında piyasaya sürmüş. Öyle ki cep telefonu Samsung’un günümüzde en kârlı olduğu elektronik ürün haline geldi.

 

1990’ların sonunda Samsung televizyon alanında da birçok ilerleme kaydetti. 1998 yılında dünyanın seri üretilen ilk dijital televizyonunu üretti. 1999 yılına gelindiğinde ise Samsung dijital televizyon serisini piyasaya sürdü.

 

Samsung 2000’li yılların başında HD televizyon üretmeye başladı. Televizyon alanında katettiği ilerleme ile birlikte CD oynatıcılar ve diğer ev sineması ekipmanları da üretmeye başladı. Günümüzde ise Samsung piyasada bulabileceğiniz en iyi HD televizyonları üretiyor.

 

Samsung 2010 yılında gerçekleştirilen Mobil Dünya Kongresinde ilk android telefonu, Galaxy S’i tanıttı. Galaxy serisi ise hızlı bir gelişme kaydetti, öyle ki günümüzde piyasadaki en iyi akıllı telefonlardan biri.

 

Samsung 2010 yılının sonbaharında Galaxy Tab tabletini piyasaya sürdü. 7 inçlik bu tablet zamanın ilk popüler Android tableti oldu.

 

Samsung 2013 Tüketici Elektronik Fuarında televizyonlarındaki gelişimi ve ilerlemeyi dünyaya gösterdi. Markanın fuarda yeni sunduğu bu televizyon TV program bilgisini kablodan veya uydu alıcısından sağlıyordu.

 

Günümüzde ise teknoloji daha da ilerledi. Pazarlama alanındaki başarısı ve güzel ürünleri ile Samsung bugün rekabet halinde olduğu firmalardan daha fazla akıllı telefon piyasaya sürüyor. Ve hala daha çok çeşit elektronik parçaları üretiyor. Eğer konu elektronik ise Samsung’un yapmadığı birşey neredeyse yok.

İlginizi çekebilir

Apple’ın İflastan Kurtuluş ve Başarı Hikayesi
Garajda Kurulan 7 Büyük Teknoloji Şirketi
Tuğçe
Tuğçehttps://www.linkedin.com/in/tugcenurirgas/
Henüz daha lisedeyken Avrupa Birliği Öğrenci Değişim Programı olan AFS'ye kabul edildi ve 1 yıl Hollanda'ya okumaya gitti. Dereceyle girdiği Yeditepe Üniversitesi "Çeviri Bilimi" bölümünden mezun olduktan sonra birçok firmada içerik üreticisi ve yerelleştirme hizmeti verdi. Şu anda ise Sony şirketinin Avrupa pazarına yönelik geliştirdiği projelerde "Proje Müdürü" olarak çalışmakta.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar