Signal Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Whatsapp’ın yeni gizlilik sözleşmesi politikası milyonlarca insanın Whatsapp’ı terk ederek farklı mesajlaşma uygulamalarına geçmesine neden oluyor.

Telegram ve Signal ise en çok öne çıkan mobil uygulamalar…

Whatsapp’ın yeni gizlilik sözleşmesi, Facebook’a veri kullanımı konusunda daha çok kontrol vermeyi amaçlıyor. Bu ise ülkemiz dahil olmak üzere dünya genelinde büyük yankı bulmuş durumda. İnsanlar mesajlarının ve mesajlarındaki gizli bilgilerin kullanılacağı ve deşifre edileceği korkusuyla akın akın Telegram’a yöneliyor.

Ancak Signal de yine gözden kaçmaması gereken çok iyi bir mesajlaşma uygulaması. Son bir haftadır Google Play Store ve Apple AppStore’da büyük bir yükseliş yakalayan Signal, Whatsapp’a göre daha güvenli bir uygulama.

Görüldüğü üzere ücretsiz uygulamalar bölümünde en popüler 3 uygulamadan biri Signal. İkinci sıradaki BİP’in ise Turkcell’in öncülüğünde kurulan yerli ve milli mesajlaşma uygulamamız.

Bu manzara dünya genelinde de benzer şekilde. Yani Telegram ve Signal, Whatsapp’ın büyük kıyamet koparan hamlesinden en çok istifade eden iki uygulama.

Signal uçtan uça şifreli ve açık kaynak bir uygulama. Yani dileyen herkes tarafından değerlendiriliyor, hatalar tespit ediliyor ve bu hatalara kolektif bir çözüm üretiliyor. Whatsapp gibi algoritması kapalı değil. Diğer mesajlaşma uygulamalarından farklı olarak Signal, metadata toplayıp bunu kullanıcılarla eşleştirmiyor.

Komik bir anektod.

Dünyanın 2021 itibariyle en zengin insanı konumunda olan Elon Musk, Twitter’da “Signal kullanın.” diye bir twit attı. Bunu yanlış anlayan insanlar ise Signal adında bir tıbbi cihaz firmasının hisselerine akın etti. Şirketin hisseleri %1100 değer kazandı.

Elon Musk’un yanında Edward Snowden ve Twitter CEO’su Jack Dorsey de Signal kullanılmasını tavsiye eden önemli insanlar.

 

Signal Nedir?

Signal gizlilik odaklı bir mesajlaşma uygulaması. 2014 yılında kurulan Signal, ABD merkezli Signal Foundation’a ait. Kar amacı gütmeyen bir vakıf olan Signal Foundation sosyal sorumluluk kavramını önceliyor. Vakfın kurucuları arasında Whatsapp’ın da kurucuları arasında yer alan Brian Acton bulunuyor. Acton Signal’e 50 milyon dolar değerinde bir yatırım yapmış biri. Signal’in kurucusu ve şu anki CEO’su ise ABD’li kriptograf (şifrebilimci) Moxie Marlinspike.

Signal’in motttosu “Gizliliğe merhaba deyin” (Say hello to privacy) şeklinde. Whatsapp gibi uçtan uca şifreli bir uygulama olan Signal, esasında Whatsapp’a bu teknolojiyi veren bir firma. Yani Whatsapp’taki uçtan uca koruma teknolojisi Signal ekibi tarafından bulunmuş durumda. Ancak Signal, Whatsapp gibi Facebook’un etkisinde değil. Bağımsız bir girişim.

Signal; iPhone, iPad, Android, Mac, Windows ve Linus olmak üzere hemen hemen tüm işletim sistemlerinde çalışabiliyor.

 

Signal’in Temel Özellikleri Nelerdir?

Signal tamamen ücretsiz bir uygulama. Gizliliği esas alan Signal’de uçtan uca şifreleme teknolojisi kullanılıyor ve kullanıcılardan minimal düzeyde veri toplanıyor. Bu yapılırken ise yararlı özelliklerden taviz verilmiyor.

Whatsapp ya da Telegram’da olduğu gibi mesaj, ses dosyası, fotoğraf, video, link gönderilebiliyor. Video görüşme ya da sesli arama yapılabiliyor.  Grup kurulabiliyor.

Grup halinde video görüşme opsiyonunu Aralık 2020’de bir güncellemeyle kullanıma sunan Signal bildiğimiz ve alışık olduğumuz bir mesajlaşma uygulamaları gibi. Yani Whatsapp’tan Signal’e geçen biri hiçbir eksiklik hissetmeyecektir.

150 kişiye kadar kişinin katılabildiği gruplar açılabilen Signal’de bir kişiyi gruba almak için davetiye göndermek gerekiyor. Yani kimse sizi habersiz bir şekilde gruba ekleyemiyor. Siz daveti onayladığınızda gruba dahil oluyorsunuz. Whatsapp’ta ise siz ne olduğunu anlamadan bir gruba sokulabiliyorsunuz.

Signal gönderilen mesajı seçip ona cevap verme imkanı sunuyor. Spesifik bir mesaja emoji ile cevap verilebiliyor. “Herkes için sil” özelliği de yine Signal’de mevcut. Yani Whatsapp’taki alışkanlıklarınızı aynen sürdürebilirsiniz.

Signal’de kaybolan mesaj özelliği var. Yazdığınız bir mesajın 5 saniye ila 7 gün içinde kaybolmasını sağlayabiliyorsunuz.

 

Signal Bilgisayar ve iPad’de Kullanılabilir Mi?

Evet, iPad’inizle ya da bilgisayarınızla telefonunuzda kurulu Signal uygulamasına bağlı olarak uygulamayı bilgisayarda veya tablette de kullanabilirsiniz.

Buna karşın telefondaki mesajlaşmalar bilgisayar ve tablete aktarılmıyor. Yani şöyle iPhone 12 telefonunuzda Signal kullanıyorsunuz diyelim. QR kodla bilgisayarda da Signal’i kullanmak istediğiniz zaman telefondaki mesajlar bilgisayarda gözükmüyor. Zira tüm mesajlar tekil cihazlarda muhafaza ediliyor.

 

Signal Mesajlaşmalarımı Yedekleyebilir Miyim?

Hayır.

Whatsapp’ta olan bu özellik Signal’de yok.

Diyelim ki Samsung J7 telefonunuz bozuldu ve siz de umudu kesip Samsung Note 20 Plus aldınız. Signal hesabınızı yeni telefonunuzda açtığınız zaman Samsung J7’deki mesajları göremezsiniz. Tüm fotoğraflar, videolar, mesajlar gider.

Ancak eski telefonunuzdaki tüm içerikleri transfer edebilirsiniz. Telefonunuzu değiştirirseniz, telefona format atarsanız ya da telefon numaranızı değiştirirseniz Signal’deki tüm yazışmalarınız ve resimleriniz yok olur. Yazışmalarınızı otomatik ya da elle Google Drive ya da iCloud’a yedekleme durumu Signal’de yok yani.

 

Signal’in Güvenlik ve Gizlilik Özellikleri Neler?

Signal’in gizlilik ve güvenlikle alakalı pek çok özelliği mevcut. “Relay calls” diye bir özellik var örneğin. IP adresinizin tespit edilmesini istemiyorsanız görüşmeleriniz Signal sunucuları üzerinden gerçekleşir. Böylece sizin kendi IP adresiniz kimse tarafından tespit edilemez. Ama bu özelliği aktifleştirmek görüşme ses kalitesini düşürmekte.

Ayrıca “görüldü” özelliğini açıp kapatabilmek de mümkün. “Yazıyor…” ifadesi de gizlenebiliyor. Buna ek olarak “Son görülme zamanı” diye bir özellik Signal’de yok.

Gönderilen linklerin ön izlemesini kapatma özelliği bulunan Signal’de uygulamaya girmek için şifre belirleyebiliyorsunuz. Bu sayede sizden başka kimse Signal yazışmalarınızı göremiyor. Lakin bu şifreyi mutlaka hatırlamak durumundasınız. Şifrenizi unutursanız hesabınıza tekrar erişemeyebilirsiniz.

Ekran kilidi sayesinde Signal’de Touch ID, Face ID gibi özellikler üzerinden uygulamaya girebiliyorsunuz. Buna karşın gelen çağrı ve mesaj bildirimlerini ekran kilidi aktifken de cevaplayabilmek mümkün.

 

Signal Hangi Bilgileri Topluyor?

App Store’a baktığımızda Signal’in kullanıcılarından topladığı tek bilginin telefon numarası olduğunu görüyoruz. Signal’in gizlilik sözleşmesinde yer alan bilgiye göre “hassas hiçbir bilgiyi toplama ve muhafaza etme” gibi bir anlayış Signal’de asla yok. Tüm mesajlar ve çağrılar uçtan uça şifreli. Yani ne Signal ne de başka bir şirket/kurum/devlet mesajlara erişemiyor.

Toplanan tek bilgi kişinin Signal hesabı açarken kullandığı telefon numarası. Signal profil fotoğrafı veya kullanıcı adı da yine uçtan uca şifreli.

Signal bazu teknik bilgileri sunucularında depolayabiliyor. Çağrı ve mesajların gerçekleşmesi için gereken onay kodu ve şifre gibi şeyler bunlar. Kişinin mesajları veya fotoğrafları ile hiçbir alakası olmayan şeyler. Signal bu bilgileri de asgari düzeyde topladığını bildiriyor gizlilik sözleşmesinde.

Signal’de mesajları kendi sunucularında depolanmıyor. Buna karşın iletilmemiş mesajlar (mesela telefonunuzun şarjı bittiğinde) geçici bir süreliğinde Signal sunucuların uçtan uca şifreli bir şekilde bekletiliyor. Kullanıcının mesajlaşmaları kendi cihazında saklanıyor, Signal server’larında değil. Signal her fırsatta mesajların şifresini kırıp kullanıcının gönderdiği mesajlara ve görsellere erişemediğini belirtiyor. Yani gizlilik esas.

“Kişiler” söz konusu olduğunda Signal bir kullanıcının telefonundaki hangi kişilerin Signal kullanısı olup olmadığını görebildiğini ifade ediyor. Ancak bu bilginin de kimseyle paylaşılmıyor. Şirket bu bilgiye erişimin de uçtan uca şifrelenebilceğine dair bir hazırlık içinde olunduğunun bilgisini vermiş durumda bu arada.

Signal üçüncü partilerle, örneğin onay kodu gönderen sitelerle bilgi paylaşabildiğini belirtiyor. Eğer bir kişi Signal üzerinde Youtube, Spotify, Giphy, Twitter vs. linkleri paylaşıyorsa bu sitelerin kullanım şartları ve gizlilik politikası geçerli oluyor.

Özetle Signal hiçbir şekilde kullanıcıların kişisel bilgilerini satmıyor, kiralamıyor, depolamıyor.

 

Signal’de Şirket Hesabı Açılabiliyor Mu?

Signal temel olarak insanlar arası iletişime yönelik bir uygulama. Whatsapp Business gibi işletmelere yönelik bir şey, Signal’de yer almıyor. Ancak bu şirketlerin Signal’i kullanması için bir engel değil. Normal bir hesap olarak şirket hesabı açabilirsiniz ve dilediğinizde bir numarayı engelleyebilirsiniz.

 

İlginizi çekebilir

Telegram Nasıl Kuruldu? Kurucusu Pavel Durov Kimdir?
WhatsApp’in Kurucusu Jan Koum’un Su Akmayan Evden 9 Milyar Dolarlık Servete Uzanan Başarı Hikâyesi
Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir