Solucan Gübresi Üretimi

Zengin ve koyu renkli gübreye benzer. Normal topraktan nitrojen bakımından 5 kat, fosfor bakımından 7 kat ve potasyum bakımında 11 kat daha zengindir. Solucanların ve kurtçukların sindirim işlemi nedeniyle zenginleşen süper bir toprak. Neden mi bahsediyoruz? Tabii ki solucan gübresinden.

Basit bir şey, ancak solucanların sindirim işlemiyle oluşan bu gübre türünün toprağın verimini artırması ve uzun dönemli faydaları inkar edilemez. Bu “siyah altınla” terbiye edilen toprak sayesinde birçok çiftlik ve bahçe sahibi iflas etmekten kurtuluyor. Toprak yapısını zenginleştiren bu gübre, randımanı artırır ve hatta sebze ve meyvelerin tadını iyileştirir. Bitkilerin tarlada daha uzun süre dayanıklı kalabilmelerini sağlar.

Solucan gübresi ufak bir kapta da yapılabilir büyük bir çiftlikte de. Siz de kendi “siyah altın”ınızı bahçenizde ya da çiftliğinizde üretebilirsiniz. Kendi solucan çiftliğinize sahip olmak için bazı basit maddeleri bir kaba doldurmak ve solucanları kabın içine bırakmanız yeterli. Geri kalan tüm işi, arkanıza yaslanıp sizin için çalışan ve hiçbir ücret talep etmeyen milyonlarca işçiye bırakabilirsiniz.

 

Solucan Gübresi Yapmak İçin Gerekenler

Solucan: Solucan gübresi için en çok kullanılan tür “Eisenia fetida”( Kaliforniya Solucanı) adını taşır. Solucan çiftliklerinden veya fidancılık yapan yerlerden satın alınabilir. Başlangıç için çok fazla solucana gerek yoktur. 1 kilo solucan demek yaklaşık 2000 solucan demektir. Çılgınlar gibi ürerler ve aldıkları besin oranına göre bu sayıyı kendileri düzenleyebilirler.

2 plastik çöp kovası: Biz etrafında delikler bulunan 18 plastik saklama kovası kullanmıştık. Sizin kullanacağınız kovalar en az 30 santim derinliğinde olmalı. Saydam olmamasına özen gösterin, zira solucanlar karanlığı sever.

Bir adet saksı veya tuğla

Bir miktar gazete ve yemek artığı

 

Solucan Gübresi Nasıl Yapılır?

1. Açacağınız delikleri işaretleyin. İç içe koyacağınız kovalardan içte yer alacak kovanın dört bir yanına, altına ve kapağına açacağınız delikleri işaretleyin. Her bir bölge için 20’şer delik yeterli olacaktır.

2. Delik açın. Koyduğunuz işaretleri matkapla delin. Kapak ve yanları için 2.4 mm ve kovanın dibi için 4.7 mm’lik uç kullandık.

solucan-gubresi-1

3. Kovaları doldurun. Delik açılmamış kovaya bir tuğla veya saksı koyun. Sonra delikli kovayı üstüne koyun. Bu üstteki kovadan alttaki kovaya sıvı akışı için yardımcı olacak.

4. Tabakaları hazırlayın. Parçalanmış gazeteler çok iyi olur. Oluklu mukavvalar, kuru yapraklar da keza iyi iş görür. Yağ ve ağır koku bırakan şeyleri kullanmayın. Tabakaları yerleştirince, ıslak bir sünger kıvamına gelene dek ıslatın. Nemli olmalı ancak çok yumuşak da olmamalı.

5. Solucanlar için biraz gıda hazırlayın. Yemek artıkları en iyi seçenektir. Ancak kemik, et, yağ, tereyağ, yoğurt gibi şeyler olmamasına dikkat edin. Narenciye de iyi bir seçenektir. Narenciye kabuklarında oluşuveren mavi küfler kovada yararlı sıvıların ortaya çıkmasına neden olur, bu da solucanların işine gelir. Narenciye ve kahve telvesi kullanırken orta karar kullanmak daha iyidir. Esas olan çeşitliliktir.

solucan-gubresi-uretimi-2

6. Solucanları boşaltın. Kovanız hazırlandıktan sonra bir parça gıda dökün ve sonra da solucanların o gıdanın içine yerleştirin. Solucanlar doğal olarak derinlere inerler. Ama merak etmeyin, çoğu zaman kovanın dibine ulaşamazlar ve kaçamazlar. Bunu siz de istemezsiniz, onlar da istemez.

7. Onları sarın. Sineklerin musallat olmasını ve solucanların kaçmasını engellemek için birkaç sayfa gazeteyle kovanın üstünü örtün. Birkaç sayfa daha alıp ıslatın. Sonra onları kovanın köşelerine doğru sıkıştırıp her şeyin yerli yerinde olduğundan emin olun. Böylece solucanlar güvende olurlar.

8. Solucanlarınızı çalıştırın. İlk birkaç haftada çok şey beklemeyin. Yeni evlerine alışmaları için zamana ihtiyaçları var. Alışınca günde kendi ağırlıkları kadar şey yiyebilme potansiyelleri vardır. Örneğin 1 kilo kadar solucan koyduysanız kovaya, her gün 1 kilo yemek artığı koymaya dikkat edin. Çok ya da az koyduğunuz için tasalanmayın. Sadece yiyecek bir şeyleri olduğundan emin olun. 2-3 günde bir ya da iki haftada bir de besleyebilirsiniz dilerseniz. Biten gıdanın yerine yenisi koyun, yeterli olacaktır. Olgun meyve gibi şeylerin çok çabuk tüketildiğini göreceksiniz. Lahana gibi sebzelerin tüketilmesi ise çok uzun sürer. Kötü kokuyu önlemek için yemek artıklarının üstünü gazeteyle örtün ve koyduğunuz yemek artıklarının yerini değiştirin.

9. Solucan gübrenizi hasat edin. Solucanlarınız işini tamamlayınca, kovada solucan kompostu meydana gelecek. Koyu kahverengi ve kahve telvesi kıvamında olacaktır. Gübreyi toplamak için solucanları taze yemeklerle kovanın başka bir tarafına çekin, onları kandırın. Birkaç gün içinde tüm solucanlar o tarafta olacaklardır. Bu sayede üretimi tamamlanmış gübreyi toplayabilirsiniz. Birkaç tanesi gübreyi terk etmemiş olabilir ki bu sorun değildir. Ancak büyük çoğunluğun gübreyi terk etmiş olması şarttır. Sonra üstteki kovayı ayırın, kovada biriken sıvıyı dökün. Bu sizin bitkileriniz için enerji içeceği niteliğindedir.

Aşağıdaki videoda bu işi büyük çapta yapan bir girişimcinin başarı hikayesini bulabilirsiniz.

 

Solucan Gübresinin Satış Fiyatı Ne Kadar?

Atıklarla üretilen ve neredeyse masrafsız olan solucan gübresinin kg satış fiyatı 3 ila 5 TL arasında değişmektedir.

Tarım ve hayvancılık sektörüyle ilgilenen girişimcilere özel yatırım yapılacak alanları ve en kazançlı iş fikirlerini araştırmaya devam edeceğiz.

 

İlginizi çekebilir

Tarım ve Hayvancılık Üzerine İş Fikirleri
Ne İş Yapsam Diyenlere Özel Karlı İş Fikirleri
Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir