Televizyon İzlemeyi Bırakmanın Yolları

Araştırmalara göre ortalama bir Türk günde yaklaşık 5 saat televizyon izlemektedir. Bu haftada 35 saate ve yılda neredeyse 2 aya tekabül etmektedir. Bazı insanlar televizyonu rahatlamak için izlese de kendisi kolayca zaman düşmanı bir bağımlılığa dönüşebilmektedir. Televizyon izlemeyi bırakabilmek için ya zaman içerisinde yavaşça izlediğiniz miktarı azaltmalı ya tamamen izlemeyi bırakmalı ya da televizyon izlemenin yerine başka aktiviteler koymalısınız.

 

1. Zamanla Azaltmak

Televizyon karşısında ne kadar zaman harcadığınızı kaydedin. Kendinize alışkanlığınızdan kurtulmak için baskı yapmadan ona dikkatinizi çekmek, ne kadar zamanınızı televizyon izleyerek çarçur ettiğinizi görmenize yardımcı olur. Hatta, zamanı ve ne izlediğinizi kaydetmenin kendisi bile bu alışkanlığınızı yavaşça azaltmanızı sağlayacaktır.

“Saat 12:30: Daha önce iki defa izlediğim dizinin bir bölümünü tekrar izliyorum” yazarken onun ne kadar zaman israfı olduğunu fark edebilir ve televizyonu kapatabilirsiniz.

Televizyon izlediğiniz saatleri zamanla azaltın. Haftanın bir gününde izlemeyi bırakarak başlayın. Alternatif olarak, her gün izlediğiniz süreden bir saat kısmayı da deneyebilirsiniz. Zamana yaymak sizin televizyonsuz bir hayata geçişinizi kolaylaştırabilir.

Örneğin, televizyon izleme sürenizi haftada 6 günden 5 güne indirin ya da günde 3 saatten 2 saate düşürün. Bunu yapmaya televizyon izlemeyi komple bırakana kadar devam edin.

Kendinizi sadece belirli birkaç televizyon programı ile kısıtlayın. Bu sizin televizyonu açıp kanallar arasında boş boş dolanmanıza ya da izleyecek bir şeyler aramanıza engel olacaktır. Bu saydıklarım da epey zaman israfına sebep olmaktadır.

Bunun yerine, zaten başladığınız birkaç yapımı izlemeye devam edin. Örneğin, eğer Game of Thrones’un 6 sezonunu izlediyseniz onu bitirene kadar izlemeye devam edin.

Yeni diziler izlemeye başlamayın. İzlemeyi bırakmaya çalışırken yeni dizilere başlamaktan da kaçınmak durumundasınız. Bu sefer de yeni başladığınızda takılı kalmak istemezsiniz. Bu durum televizyon izleme sürenizi azaltmanızı zorlaştırabilir.

Televizyon önünde geçirdiğiniz zamanı sınırlamak için zamanlayıcı kullanın. Birçok televizyonda zamanlayıcı özelliği vardır. İzlemeye başladığınızda zamanlayıcıyı açın ki televizyon 1 saat sonra kendiliğinden kapansın. Bu sizin televizyon önünde oyalanmanızı engeller ve sizi izlemek istiyorsanız onu tekrar açmak zorunda bırakır.

Alternatif olarak basit bir yumurta pişirme zamanlayıcısı da satın alabilirsiniz. Bu zamanlayıcıyı başka bir odaya kurup, çalmaya başladığında kapatabilmek için o odaya gitmek zorunda kalabilirsiniz. Bu sizin televizyonun çekim alanından kurtaracaktır.

Televizyon izleme sürenizi yavaşça azaltıp izlediğiniz dizileri aşamalı olarak bırakırken artık televizyonu tamamen bırakabilecek duruma geleceksiniz. Büyük ihtimalle televizyonu daha faydalı aktivitelerle değiştirip onu özlemeyecek hale geleceksiniz. Diğer bir yol da televizyon izleme sürenizi hayatınızda önemsiz kabul edilebilecek bir miktara indirmenizdir.

 

2. Bir Anda Bırakmak

Üyeliklerinizi iptal edin. Televizyonu birden bırakabilmek için, programlara ulaşabilmenizi çok zorlaştırmanız gerekir. Eğer bir kablolu televizyon paketine, uydu servisine, Netflix’e, Hulu ‘ya ya da herhangi başka bir internet üzerinden yayın hizmetine aboneyseniz, bunları derhal iptal etmelisiniz. Böylece en sevdiğiniz dizilere ulaşma imkanınız kalmayacaktır.

Televizyonu evinizden kaldırın. Aboneliklerinizi iptal ettikten sonra bile, izleyebileceğiniz birkaç basit kanal kalacaktır. O zaman evinizdeki televizyonları ortadan kaldırmanız gerekir. Böylece akşamları ya da yatağa yatmış halde televizyon izlemeniz mümkün olamayacaktır.

Eğer evinizde hala televizyon izleyen başka insanlar varsa, en azından evdeki televizyon sayısını, sadece ortak kullanım alanındakini bırakarak 1’e indirebilirsiniz.

Diğer bir ihtimal de televizyonunuzu dolabınızda saklamak ya da eşyalarınızın şeklini ona odaklı olmaktan çıkarmaktır. Böylece daha az ilgi çekici olacaktır.

Televizyon izlemeyen diğer insanlarla sosyalleşin. Eğer diğer insanlardan destek alırsanız televizyon izlemeyi birden bırakmanız daha kolay olacaktır. Örneğin, televizyona harcadığınız zamanı ailecek azaltmak istiyor olabilirsiniz. Her gece saatleri televizyon izlemeye harcamaktansa birlikte bir masa oyunu oynayabilirsiniz.

Bir diğer yol da sizinle televizyon izlemeyi bırakacak başka bir arkadaş bulmaktır.

Dizilere odaklı olan sosyal medya hesaplarından, bloglardan ve web sitelerinden uzak durun. Televizyon dizilerinden kesitler veren ya da farklı paylaşımlarda bulunan sosyal medya hesaplarını takip etmeyi bırakmalısınız. Benzer bir şekilde televizyon rehberlerini de okumamalısınız. Bu tür makaleler sizin televizyon izleme isteğinizi tekrar canlandırabilir ve birden bırakmanızı zorlaştırabilirler.

 

3. Diğer Aktiviteleri Televizyonun Yerine Koymak

Yeni hedefler belirleyin. Her zaman yapmak istediğiniz bir hedefler listesi oluşturun. Örneğin, her zaman bir blog açmak, maraton koşmak ya da kendi işinizi kurmak istemiş olabilirsiniz. Bu amaçlara ulaşmak için çalışırken televizyon izleme süreniz otomatikman azalacaktır.

İnsanlar televizyona sıklıkla problemlerinden kaçmak için bağımlı olurlar. Yeni hedefler belirledikten sonra daha mutlu ve üretken hissetmeye başlayacaksınız.

Farklı hobiler bulun. Televizyon izlemeyi yeni bir hobi edinerek de bırakabilirsiniz. Örneğin, kitap okumayı, yazmayı, kara kalem ya da yağlı boya resim yapmayı deneyebilirsiniz. Alternatif olarak, yeni bir spora başlayabilir, yeni bir dil öğrenebilir, yeni bir enstrümana başlayabilir ya da arkadaşlarınızla takılabilirsiniz. Her zaman isteyip de başlayamadığınız hobilerin bir listesini çıkarın ve bunlara zaman harcamaya başlayın.

Zamanınızı televizyonu hiç hatırlamayacağınız kadar doldurun. Bir kere yeni hedeflere e hobilere başladıktan sonra, televizyonun eksikliğini hiç hissetmediğinizi fark edeceksiniz. Hatta kendinize yeni tutkular bulmuş olabilirsiniz ki böylece televizyon size tam bir zaman ve para israfı olarak görünebilir. Böyle hissetmeye başladığınızda televizyonu başarılı bir şekilde bırakmış olacaksınız.

 

İlginizi çekebilir

Televizyon İzlemeyi Bırakmanız İçin 11 Neden
Kişisel Gelişim Yazıları
Avatar

Yazar : Rıdvan

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir