Topluluk Önünde Konuşmak İçin Tavsiyeler

Etkinliklerde konuşabilmek işinizdeki konumunuzu ilerletmenize ve şirketiniz için PR yapmanıza yardımcı olacaktır. İyi bir konuşmacı olmak sanat veya bilim değil. Birkaç ipucu ve biraz pratikle, insanlarda asla unutamayacakları biz izlenim oluşturabilirsiniz.

İşte daha iyi bir konuşmacı olmanızı sağlayacak bazı ipuçları:

 

1. İçeriğin tamamını değil, anlatılmak isteneni ezberleyin.

Bir içeriği kelimesi kelimesine ezberlemenin en iyi sunum yolu olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat bunu başarmaya çalışırken kendinizi zor durumlara sokabilirsiniz. Ezber yaptığınız takdirde hem doğal görünmeyecek, hem de sunum esnasında unuttuğunuz bir nokta olursa muhtemelen sessizliğe bürünüp etkinizi kaybedeceksiniz. Ya da daha kötüsü, paniklemeye başlayacaksınız.

İçeriği ezberlemek yerine anlatılmak istenen şey üzerine odaklanın. Sunumunuzun her kısmı için içerik hakkında maddeler oluşturun, hikâyeler yazın ve veriler toplayın. Daha sonra bunları doğal bir biçimde anlatın. Eğer bütün kilit noktaları hatırlayabilirseniz harika, fakat bazılarını unutsanız bile başka bir maddeye geçebileceğiniz için ortada hiçbir sıkıntı olmayacak.

Daha esnek bir sunum hazırlarsanız izleyicilerin tepkisine göre anlattığınız hikâyeleri ve bilgileri değiştirebilirsiniz. Ayrıca, bunu yaptığınız için çok daha doğal ve ilgi çekici bir sunum yapmış olacaksınız.

 

2. Sunumunuzdan önce izleyicilerle sohbet edin.

Konuşmanızı yapmadan önce izleyicilerinizle sohbet etmek size birkaç fayda sağlayabilir. Öncelikle, izleyiciler kendilerini size daha yakın hissedecekler. Ayrıca siz de izleyicilerin mizah anlayışlarını ölçecek, sunumda bu doğrultuda bir tavır takınacaksınız. Son olarak, sunuma bir kez daha düzenleme yapma fırsatı yakalayacaksınız.

Konuşmanızda bir noktadan başka bir konuya geçiş yaparken izleyicileri örnek olarak kullanmak ortamda samimi bir hava yaratacaktır. Sunum öncesi, Can isimli bir küçük işletme sahibiyle pazarlamacılık hakkında konuştuysanız sunumunuza Can Bey’in ilginç hikâyesini ekleyebilirsiniz.“Zeki pazarlamacılık stratejilerinden söz ediyorken az önce üçüncü sırada oturan Can Bey ile konuşuyorduk ve bana yeni müşteri çekmek için başvurduğu PR yöntemini anlattı.” şeklinde bir ifade kullanabilirsiniz.

 

3. Sunumun görsel ve işitsel kısımlarını güçlendirin.

Çoğu konuşmacı sunumu doğrudan slaytlardan okuyarak yapmıyor. Eğer sunumunuzda slayt kullanıyorsanız bunu beklenmedik biçimde yapın. Sunumunuza komik ve kısa videolar ya da fotoğraflar ekleyin.

Bununla ilgili, insanların güvenilir markalarla çalışıp yabancılarla neden çalışmak istemediklerini vurgulamak için sunuma, eski püskü elbiseleri olan ve “Biraz şeker ister misin?” diye teklif eden bir adamın fotoğrafını koyan konuşmacıyı örnek gösterebiliriz. Bir başka sunumda ise konuşmacı anlattığı hikâyeyi destekleyecek müzikler çalması için bir DJ tutmuştu. Bazı kilit mesajları verebilmek için kendinize bir çizer bile tutabilirsiniz. En azından sunum slaytlarınızın profesyonel biçimde hazırlandığından emin olmalısınız. Bu taktikler sayesinde sunum yapma yeteneğiniz bir üst seviyeye çıkabilir.

 

4. Sinirlerinizi yatıştırmak için bakış açınızı değiştirin.

En tecrübeli konuşmacılar bile sunum öncesi gerilebilir. Üzerinizdeki baskıyı atmanın en etkin yollarından bir tanesi zihniyetinizi değiştirerek olaya kendi açınızdan değil izleyiciler açısından bakmak. İzleyicilere bir iki yeni şey öğretmeye ve farklı bakış açıları kazandırmaya geldiğinizi unutmayın. Bu sayede izleyiciler, harcadıkları zamana değecek bir şey yaptıklarını düşünecekler. Kendiniz yerine izleyicilere faydalı olmak üzerine yoğunlaşırsanız rahatlayabilirsiniz.

 

5. Etkileşime geçin.

İyi bir konuşmacı olarak bilinen Michael Port, izleyicilerin sunuma katılımını yeni bir seviyeye taşıyor. Port, sunumları esnasında izleyicilere kilit noktaları tekrar ettiriyor ve el hareketleriyle konuşmasının önemli noktalarını saydırıyor. Böylece izleyiciler hem sunuma dahil oluyor, hem de sunulan şeyleri akıllarında tutuyorlar. Siz de konuşmanızın ortasında duraklayarak izleyicilerden duruma örnek vermelerini rica edebilirsiniz.

Konuşmanızı hazırlarken izleyicileri olaya nasıl dahil edebileceğinizi de göz önünde bulundurun. Sunumu sadece onlara konuşarak değil, onlarla konuşarak yapın.

Avatar

Yazar : yeni bir iş

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir