Salı, Aralık 10, 2024
Ana SayfaKişisel Gelişim YazılarıPomodoro Tekniği Nedir? Nasıl Uygulanır?

Pomodoro Tekniği Nedir? Nasıl Uygulanır?

Pomodoro tekniği hava almak ve rahatlamak için kısa molalar vererek dikkat dağıtıcı etkenlerin ve dikkat dağınıklığının önüne geçer, böylece kısa sürede işlerinizi bitirmenize yardımcı olur. Herşeyden önce Pomodoro tekniğinin en güzel yanı uygulanmasının çok kolay olmasıdır. Eğer devamlı olarak bir şeyler üretmeniz beklenilen bir işte çalışıyorsanız Pomodoro tekniği size oldukça yardımcı olacaktır. Hadi Pomodoro tekniğinin detaylarına bakalım ve bu teknik nasıl uygulanıyor öğrenelim.

 

Pomodoro Tekniği Nedir?

Pomodoro Tekniği 90’lı yılların başında girişimci, geliştirici ve yazar Francesco Cirillo tarafından icat edilmiştir. Cirillo, üniversite yılları boyunca domates şekilli bir zamanlayıcı ile uyguladığı bu tekniğe kullandığı zamanlayıcının şekli olan “Pomodoro”, yani domates adını vermiştir. Pomodoro tekniği oldukça basit bir tekniktir. Bu tekniğin temelinde kısa süreli çalışma seansları ve bu seansları takip eden mini molalar yatıyor. Bu molalar beyninizi kısa süreli çalışma seansları içerisinde çalışmaya alıştırarak işlerinizi zamanında bitirmenize yardımcı oluyor. Hatta bu teknik zaman içerisinde odaklanma sürenizi ve konsantrasyonunuzu da arttırıyor.

Pomodoro tekniği periyodik bir sistemdir. Kısa süreli çalışma periyodları içerisinde çalışarak üretkenliğinizin devamlı olmasını amaçlar. Düzenli aralıklar ile verdiğiniz molalar ise motivasyonunuzu arttırarak üretkenliğinizi en üst noktada tutar.

 

Pomodoro Tekniği Nasıl Uygulanır?

Pomodoro tekniği muhtemelen uygulaması en kolay tekniklerden biri olabilir. Bu teknikte tek ihtiyacınız olan şey bir zamanlayıcı. Zamanlayıcı dışında hiçbir özel uygulamaya, kitaba ya da araça ihtiyacınız yok. Okumak isterseniz Cirillo’nun kendi yazdığı The Pomodoro Technique adlı kitabı faydalı bir kaynak olabilir fakat tekniğin temelini anlamanız için bu kitabı okumanıza gerek yok.

Pomodoro tekniğine beş basit adımla nasıl başlayacağımıza bir bakalım:

  1. Yapılması gereken bir iş belirleyin.
  2. Pomodoro’nuzu 25 dakikaya ayarlayın (Bu teknikte Pomodoro, zamanlayıcı demek).
  3. Pomodoro çalana dek işiniz üzerinde çalışın, daha sonra bir kağıda tik atın.
  4. Kısa bir mola verin. (5 dakika yeterli olacaktır).
  5. Her 4 Pomodoro’da bir uzun bir mola verin.

Uzun molalar genellikle 15-30 dakika uzunluğundadır. Bu uzun molalarda sizi daha enerjik hissettirecek ve sonraki çalışma periyoduna motive olmuş bir şekilde başlamanıza yardımcı olacak şeyler yapmanız gerekmektedir. İş günü süresi boyunca bu süreci tekrar edin. Gün sonunda baktığınızda hem kahve ve su molalarınızı yeterli oranda verdiğinizi hem de bitirmesi zor gözüken işinizi aslında bitirmiş olduğunuzu göreceksiniz.

Fakat bu tekniği uygularken unutmamanız gereken şey tekniğin bölünemez bir çalışma rutini bütünü olduğudur. Yani bu demek oluyor ki eğer bir iş arkadaşınız, toplantı ya da acil bir durum nedeni ile Pomodoro’nuz bölünürse ya pomodoroyu sonlandırmak ya da çalışmanızı engelleyen şeyi pomodoro bitene kadar ertelemeniz gerekmektedir. Eğer erteleme stratejisini uygulayacaksanız Cirillo “bilgilendir, görüş ve geri ara” stratejisini uygulamanızı öneriyor:

1.Bilgilendir. Şu anda bir iş üzerinde çalışıyor olduğunuza dair karşı tarafı bilgilendirin.

2.Görüş. Karşı tarafı onlara ne zaman geri döneceğinize dair belirli bir zaman vererek bilgilendirin.

3.Ayarla. Kısa süre içerisinde işlerinizi tamamlayın.

4.Geri ara. Pomodoronuzu tamamladığınızda karşı tarafı geri arayın ve onlar ile ilgilenin.

Elbette her çalışmanızı bölen engel bu kadar kolay değil. Çalışmanızı bölen bazı engeller anlık geri dönüş bekliyor olabilir. Bazen, bu gibi durumlarda takım arkadaşlarınıza “Şu anda bir işin tam ortasındayım ama sana 10 dakika içinde kesin geri dönüş yapsam olur mu?” diyebilirsiniz. Kendinizi ve etrafınızdaki çalışmanızı engelleyen şeyleri bu şekilde kontrol etmek size kendi işiniz üzerinde kontrol kazandırır.

 

Pomodoro Tekniğini Hayatımızda Uygulamaya Nasıl Başlarız?

Pomodoro tekniği için ihtiyacınız olan tek şey bir zamanlayıcı olduğundan dolayı tekniği uygulamaya telefon zamanlayıcı ya da basitçe eski usül bir yumurta zamanlayıcısı kullanarak başlayabilirsiniz. Siz hangi zamanlayıcıyı kullanmayı tercih ederseniz edin aşağıda bizim size önerdiğimiz zamanlayıcı uygulamalarını inceleyebilirsiniz:

Marinara Timer (Web) internet tarayacınızda kullanabileceğiniz ve sabitlenebilen sekme olarak kullanabileceğiniz bir sayfa. Zamanlayıcı kurarak ne zaman alarmın çalacağını belirleyebilir, böylece ne zaman mola vereceğinizi kolayca bilebilirsiniz. Marinara Timer indirme gerektirmeden kullanılar en kolay zamanlayıcılardan biri. Marinatimer.com sitesine girerek hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.

-Tomighty (Win/Mac/Linux)  birçok farklı platformda kullanabileceğiniz online bir zamanlayıcıdır. Tomighty, Pomodoro kurallarına göre geliştirilmiş bir zamanlayıcıdır fakat isterseniz kendinize göre de kişiselleştirebilirsiniz.

-Pomodorable (OS X) pomodoro zamanlaycısı ve yapılacaklar listesini bir arada bulunduran bir uygulamadır. Yapılacaklarınızı tamamladığınızda, bir sonraki yapılacakların ne olduğu konusunda daha fazla görsellik sunar. Dahası bu uygulama ile birlikte bir işi tamamlamak için kaç pomodoro tamamlamanız gerektiğini öğrenebilir ve çalışma sürecinizi takip edebilirsiniz.

-Simple Pomodoro (Android) oldukça minimal bir tasarıma sahip, ücretsiz bir uygulamadır. Tek yapmanız gereken zamanlayıcıyı çalıştırmak için başla butonuna tıklamak, işinizi yapmaya başlamak ve alarm çaldığında mola vermek. Uygulama ne zaman mola vereceğiniz ve ne zaman işinizin başına geri dönmeniz gerektiği konusuna bildirimler göndererek sizi bilgilendirir. Gün içerisinde kaç adet pomodoro tamamladığınızı görmenize olanak sağlayarak çalışma sürenizin kontrolünü sağlamanıza yardımcı olur.

-Focus Timer (iOS) , eski adı ile PomodoroPro, ipad ve iphonelarda kullanılabilen, özellikler açısından oldukça zengin bir uygulamadır.  Çalışma ve mola sürelerinizi kişiselleştirmenize, çalışma geçmişinizi incelemenize ve odağınızın ne kadar geliştiğini görmenize olanak sağlar. Dahası günlük olarak daha ne kadar çalışmanız gerektiğini size gösterir. Bu uygulamanın ilginç bir özelliği içerisinde yıldızlı bir puanlandırma sistemi olmasıdır. Bu sistem sizin motive olmanızı sağlar. Focus Timer uygulaması ile isterseniz alarm sesini kişiselleştirebilir, dahası saat tiklemesi sesi ile telefonunuzun ekranı kilitliyken bile zamanı takip etmenizi sağlar.

Yukarıda kullanabileceğiniz faydalı birkaç uygulama paylaştık. Bu uygulamalrın dışında başka uygulamalar da kullanmaktan çekinmeyin. Fakat şunu unutmayın, Pomodoro tekniğinin odağı çalışmak üzerinedir, kullandığınız zamanlayıcı üzerine değil.  Eğer siz de Cirillo’nun kullandığı gibi domates şeklinde klasik, manuel bir zamanlayıcı isterseniz internetten oldukça uygun fiyatlara bulabilirsiniz.

 

Pomodoro Tekniği En Çok Kimler İçin Uygun?

Pomodoro tekniği genellikle geliştiriciler, tasarımcılar ve işlerinde sürekli üretken olmaları gerektiği için çalışma sürelerini eşit seanslar haline bölerek çalışma gereksinimi duyan insanlar tarafından sıklıkla kullanılan bir tekniktir. Özellikle de yaptığı iş başkaları tarafından kontrol edilen bir iş yapan kişilerce uygulanmaktadır. Bu da demek oluyor ki bir sonraki kitabını yazmak üzere olan bir yazardan tutun da bir sonraki bilgisayar oyunu üzerinde çalışan yazılım mühendisine kadar herkes Pomodoro tekniğinin sunduğu periyodlu çalışma ve mola tekniğinden faydalanıyor.

Fakat bu teknik yalnızca çok önemli işler yapan insanlar için değil, günlük sıkıcı işlerini hızlı bir şekilde bitirmek isteyen insanlar için de oldukça faydalı bir teknik. Kısaca özetlemek gerekirse “yapılacak şeyler” listesinde ne olduğu önemsiz olmaksızın işleri olan herkes bu teknikten faydalanabilir. Örneğin siz eğer bir sistem mühendisi iseniz zamanlayıcınızı kurup zamanlayıcının alarmı çalana kadar çalışmaya devam edebilirsiniz. Alarm çaldığında, yani mola zamanı geldiğinde ise kısa bir mola verip molanın ardından zamanlayıcınızı tekrar kurup bu rutin çalışmaya devam edebilirsiniz. Ya da örneğin el işi ile ilgili bir iş ile uğraşıyorsanız sık aralıklı molalar size geri bir adım atıp yapmış oldupunuz işi kontrol etme, bir sonraki adımlarınızı düşünme ve temiz bir iş çıkartmanıza yardımcı olur. Bu örneklerden yola çıkarak Pomodoro tekniğinin her türlü çalışma rutinine entegre edilebileciğini söylememiz mümkün.

Fakat son olarak Pomodoro tekniğinin bir zincirler silsilesi olmadığını, aksine bir üretkenlik tekniği olduğunu unutmamak gerekir. Yani eğer yaptığınız işin tam ortasındayken alarm çalarsa zamanlayıcının alarmını durdurup elinizdeki işi bitirmek, işi bitirdikten sonra ise mola vermeniz uygun olacaktır. Çünkü bu tekniğin amacı sizi çalışma ortamına adapte ederek yaptığınız işe odaklanmanızı sağlamak ve ihtiyacınız olan molaları vermenizi sağlamaktır. Çünkü süzenli aralıklar ile verilen molalar üretkenlik için gereklidir. Ancak unutmayın, üretkenlik metotları arasında Pomodoro sizin için işe yarayan teknik olmayabilir. Eğer Pomodoro tekniği sizin için işe yaramazsa farklı teknikleri denemekten çekinmeyin.

Üretkenlik herşey demek değildir. Üretkenlik yapmanız gereken işe daha az zaman harcayarak gerçekte vakit harcamak istediğiniz işlere vakit harcamanızdır. Eğer Pomodoro tekniğini denerseniz ve sizin için işe yarar bir teknik olduğunu düşünüyorsanız, bu tekniği yaşamınızın birçok alanına entegre etmeye başlayın çünkü alacağınız olumlu sonuçları görünce çok şaşıracaksınız.

 

Pomodoro Tekniğini Diğer Üretkenlik Metotları İle Entegre Etmek

Pomodoro tekniği işlerinizi nasıl organize edeceğinizden ziyade işinizi nasıl yapacağınız üzerine yoğunlaşan bir tekniktir. Bu nedenle diğer metotlar ve sistemler ile kolaylıkla birleştirilebilir.

Örneğin eğer siz “yapılacaklar listesi” kullanma konusunda sıkı biriyseniz, bu liste sistemini kolaylıkla Pomodoro tekniğine entegre edebilmeniz mümkün. Pomodoro tekniği zamanla devamlı gelişimi konu alan bir metot olan Kaizen ve organize olma ve önceliklendirme konusunda kolaylık sağlayan Scrum metotu ile de kolaylıkla birleştirilebilir. Birçok üretkenlik metotu organize olmaya ve önceliklendirmeye dayanır. Bu metotların hepsindeki hedef yapılacak işleri unutmamak ve işleri önemlilik sıralarına göre önceliklendirmektir. Pomodoro tekniği odağı yapılması gerekilen bu işlerin yapılma sürecinde yol alıyor olduğunuzdan emin olmaktır. Bu nedenle, bu teknik kolaylıkla diğer metotlar ile entegre edilebiliyor olsa da benim size tavsiyem yeterince basit olan bu metotu karmaşık hale getirmemektir.

 

İlginizi çekebilir

İş Hayatında Verimliliği ve Üretkenliği Artırmanın Yolları
Girişimciler İçin Hem Eğlenmenin Dem de Üretken Olmanın 4 Yolu
Tuğçe
Tuğçehttps://www.linkedin.com/in/tugcenurirgas/
Henüz daha lisedeyken Avrupa Birliği Öğrenci Değişim Programı olan AFS'ye kabul edildi ve 1 yıl Hollanda'ya okumaya gitti. Dereceyle girdiği Yeditepe Üniversitesi "Çeviri Bilimi" bölümünden mezun olduktan sonra birçok firmada içerik üreticisi ve yerelleştirme hizmeti verdi. Şu anda ise Sony şirketinin Avrupa pazarına yönelik geliştirdiği projelerde "Proje Müdürü" olarak çalışmakta.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar