Verdiğiniz Sözü Tutmanın 5 Yolu

En son ne zaman birine söz verdiniz?

“Tamam hayatım, akşam yemeğinden sonra çöpleri atacağım.”

” Söz, altı ay içinde seni terfii edeceğiz.”

“Orada olacağım. Söz. ”

Sürekli hem kendimize hem de başkalarına sözler veririz. Ama burada asıl soru şu: Bu sözleri tutuyor muyuz? Verdiğiniz her sözü düşünmek mümkün değil ama kaç kere sözünüzden döndüğünüzü ve bunu yaptığınızda işin içinden nasıl çıktığınızı düşünmeniz kendinizi anlamanızı sağlayacaktır.

Verdiğimiz sözü tutamadığımızda karşımızdaki kişi ona değer vermediğimizi düşünebilir  çünkü böyle bir durumda başka bir şey verdiğimiz sözün önüne geçer. Bu da karşı tarafın size olan güvenini paramparça eder.

Hatta, bu şekilde kendi sözümüze de değer vermemiş oluruz. Kendimize verdiğimiz sözleri tutmamak kendinize saygı duymadığınızı gösterir. Verdiğimiz sözler küçük bile olsa onları tutmamak diğerlerinin bize olan güveni sarsılır. İlişkilerimizdeki küçük çatlaklar da tutmadığımız sözlerle açılır.

Bu eylemimizden sadece başkaları etkilenmez, aynı zamanda kendi sözümüze değer vermediğimiz de ortaya çıkar. Başkalarını hayal kırıklığına uğratmanın, istemediğimiz bir şeyi söylemenin ya da yapacağımızı söylediğimiz bir şeyi yapmamanın iyi bir şey olduğunu düşünürüz. Sözünüzden dönmek kendinize olan saygıyı kaybetmekle eş değerdir. Bu şekilde kendi gözünüzdeki itibarı, kendinize olan öz güveni ve hayatınızı zedeleyebilirsiniz.

 

Elle tutulur sözler verin

Birine söz vermeden önce o sözü yapacağınızdan emin olun. Daha sonra da sizden bekleneni, yapmanız gerekenleri ve daha sonra olacakları kafanızda netleştirin. Daha sonra da belli bir zaman belirleyin. Elle tutulur sözlerin sağlam dayanağı vardır ve bu sözlerden kolay kolay dönemezsiniz. Tutacağınızdan emin olmadığınız sözler vermeyin.

 

Yazıya dökün

Çalışanlar ve yöneticiler birisiyle sözlü iletişim kurduktan sonra genellikle pişman olurlar. Sözlü iletişimin zorluğu çok net olmamasından ve her iki tarafın yorumuna açık olmasından kaynaklanır. Hatta yapılması gereken bir şey yapılmadığını düşünmeyebilirsiniz çünkü siz başka bir şeyin yapılması gerektiğini düşünebilirsiniz.

Hafıza yanıltabilir, algı çarpıtılabilir ve ağızdan çıkan cümleler de net olmayabilir. İşinizle ilgili yapmaya karar vediğiniz şeyleri yazıya dökmeyi alışkanlık haline getirin. Bu şekilde her iki tarafında verdiği sözü yerine getirmesi kolaylaşır. Her iki taraf da yapılacakları net olarak anladığında verilen sözlerin yerine getirilme ihtimali artar.

 

Küçük sözler verin

İnsanlar genellikle küçük sözleri önemli görmez ama bu doğru değildir. Arayacağınızı söylediğiniz halde aramaya geri dönmeyebilir ya da aldığınız borcu zamanında ödemeyebilirsiniz. Ancak küçük sözlere gereken önemi vermezseniz insanların size duyduğu güveni sarsar ve itibarınızı zedelersiniz.

Bu küçük sözleri yerine getirmediğinizde insanlar sizi sorumsuz ve plansız programsız biri olarak görür. Karşınızdaki kişi kendisini önemsiz ve göz ardı edilmiş hissedebilir. En önemsiz görünen konularda bile verdiğiniz sözleri tuttuğunuzu göstererek insanların güvenini kazanabilirsiniz.

Hatta, insanlar sizin önemsiz gibi görünen sözleri bile tuttuğunuzu gördüklerinde doğal olarak daha büyük sözleri de tutacağınıza inanır. Bu şekilde güvenilir bir kişi olarak itibar kazanabilirsiniz.

 

Ne olursa olsun sözünüzü tutun

Kendinize bahaneler uydurup durmayın. Size neye mal olursa olsun kendinizi biraz zorlayın, daha fazla çalışın, başka şeylerden feragat edin, vazgeçmeyin ve sonuna kadar direnin. Sözünüzü tutmadığınızda bunun hem size hem de karşınızdaki insanlara pahalıya patlar.

Yerine getirmesi bir söz için çabalamak sizi tatmin etmekle kalmaz aynı zamanda başkalarından daha fazla saygı görmenizi sağlar. Hayatta gerçekten başarılı olmak istiyorsanız kaliteli ilişkiler kurmalı, kariyerinizde ilerlemeli, verdiğiniz sözleri kutsal kabul etmeli, teslim tarihlerini kaçırmamalı ve sözlerinizi yerine getirmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz. Bahaneler uydurmayın.

Çok nadir karşılaşılan durumlar sizi bir sözü yerine getirmekten alıkoyabilir. Böyle bir durumla karşı karşıya olduğunuzda verdiğiniz sözün değiştirilmesini ya da yaptığınız anlaşmadan çıkarılmasını isteyin. Eğer geçmişte sözlerinizi harfi harfine yerine getirdiyseniz insanlar bu durumu anlayışla karşılayacaktır.

 

Diğerlerinden de aynı şeyleri bekleyin

İnsanlar çoğu zaman sözünü tutar. İnsanların ellerinden gelenin en iyisini yapacağını düşünmelisiniz ve onlar aksini kanıtlayana kadar onlara güvenmelisiniz. Başkalarıyla yaptığınız anlaşmaları önemsiz olduğunu düşünme hatasını yapmayın. Verdikleri sözleri net olarak anladığınızdan ve sözlerine bağlı kalacaklarınden emin olun.

Ancak birisi sözünü yerine getirmediğinde ona acımayın. Hayal kırıklığınızı açık ve net bir şekilde gösterin. Tutmadıkları sözü onlara hatırlatın ve sözlerini tutamamaları işinizin yarıda kalmasına sebep olduğunu, size pahalıya patladığını, sizi üzdüğünü ya da hayal kırıklığına uğrattığını onlara sözleyin.

Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda bir dahaki sefer sözlerini tutacaklarını düşünmeyin. Güven bir kere sarsıldığında yeniden kazanılması gerekir. Etrafınızda sözüne güvenebileceğiniz insanlar olsun. Böylelikle sözlerini tutacağından emin olursunuz ve ikide bir onları kontrol etmek zorunda kalmazsınız.

Bu tavsiyeleri aklımızın bir köşesine yazarak verdiğimiz sözleri daha iyi tutabilmemiz açısından önemli bir yol kat etmiş oluruz. Bu da daha önce verdiğimiz ve yerine getirdiğimiz sözler hakkında olumlu düşünmemizi sağlar. Unutmayın, verdiğimiz sözleri tutmak hem kendimiz hem de başkaları için önemlidir.

Mutlaka okuyun: İş Hayatında Güven İnşa Etmenin Yolları

Avatar

Yazar : Sinem AYAN

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir