Waterboxx sayesinde kurak arazilerde tarım yapılabilecek!

Kuşun kaka yapışının model alındığı buluşları sık sık duymayız ancak her şeyin bir ilki vardır. Aslına bakacak olursanız pislikten ilham alınarak geliştirilen bu cihaz milyarlarca dönümlük kurak arazinin yeniden ağaçlandırılmasını sağlayabilir. Groasis Waterboxx isimli bu proje yakın zamanda popüler bilim dergisi Popular Science tarafından yılın yenilikçilik ödülüne layık görüldü. Groasis Waterboxx, aşınmış, kurak ve kayalık ortamlarda fidanların veya tohumların ağaçlara dönüşmesini sağlayan düşük teknolojili bir cihazdır.

Bir kuş yediği tohumları kakasıyla dışarıya çıkardığı zaman,  tohumun üzeri dışkıyla kaplı olur. Bu da toprağın içindeki suyun buharlaşmasını engeller. İşte başarılı bir iş fikri olan Waterboxx da böyle çalışıyor. Cihazın ortasında bir veya iki fidanın veya tohumların dikilebileceği veya doğrudan toprağa ekilebileceği bir boşluk var. Kullanıcılar kutunun dahili su haznesine 15 litre ve aynı zamanda tüpün aşağısına 3 litre su ekliyorlar.

kurak-arazilerde-agac-yetistirmek-1

Kutunun üst yüzeyinin dışı yağmur suyu toplayacak ve yağmur suyunu su haznesine gönderecek şekilde tasarlanmıştır. İç kısım da geceleri havadaki yoğunlaşmayı toplayacak şekilde tasarlanmıştır. Kutu güneşin ve rüzgarın buharlaştırıcı etkilerine engel oluyor, fidanı yaban hayatından koruyor ve toprak sıcaklığının tamamen eşit olmasını sağlıyor. Alt kısmın içindeki küçük fitil her gün toprağa 50 ml su yayılmasını sağlıyor. Su dolu hazne bir taraftan geceleri tohumun/fidenin korunmasına yardımcı olurken, bir taraftan da gün boyunca tohumun/fidenin serinlemesine yardımcı olur.

Kutuya yayılan su toprağa sızıyor ve büyüdükçe yayılan fidan kökleri için kılcal su kolonları oluşturuyor. Kökler doğal su tabakasına ulaştıktan sonra, fidan gelişim parlaması yaşıyor. Bu gelişim parlamasından sonra kutunun kaldırılması gerekiyor.

kurak-arazilerde-agac-yetistirmek-2

Teoride bütün bunlar kulağa hoş geliyor ancak gerçekten işe yarıyor mu? Evet, Waterboxx Mohammed V University tarafından Sahara çölünde üç senelik periyod boyunca test edildi. Bu süre zarfında, bazı ağaçlar kutuda yetiştirilirken bazıları kutuda yetiştirilmedi. Ancak düzenli olarak sulandılar. Sonuçta, kutulu ağaçların %88’i güçlü bir şekilde büyürken, %11’i zayıf kaldı. Ve kutulu olmayan ağaçların sadece %10.5’i güçlü bir şekilde büyürken, %89.5’i öldü.

Waterboxx, ağaç dikmenin insanlığın gezegene verdiği zararı ortadan kaldıracağına inanan Alman mucit Pieter Hoff tarafından geliştirildi. Bu başarılı iş fkri sayesinde kurak bölgelerde suya ihityaç duyan birçok tarım ürünü yetiştirilebilecek. Aşağıdaki tanıtım videosunu izleyerek Waterboxx hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz.

Groasis Waterboxx’ın on birimlik minimum sipariş fiyatı 199.99 Eurodan ( 272 dolar ) başlıyor.

Siz değerli okuyucularımız için tüm dünyadan ilham veren iş fikirlerini ve başarılı buluşları araştırmaya devam edeceğiz.

 

İlginizi çekebilir

Bitkiler için kendi kendini sulama sistemi
Yüzebilen topraksız tarla
Avatar

Yazar : iş kurmak

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir