Web Sitesi Alıp Satarak Para Kazanmak

2012 yılından beri web sitesi alıp satıyorum. Bu işten sırf geçtiğimiz yıl 534.000 lira para kazandım.

Her işte olduğu gibi web sitesi alıp satmanın da avantajları ve dezavantajları vardır. Ancak satış süreci doğru yapılırsa gayet güzel paralar kazanabilirsiniz.

Web sitesi alıp satmayı, tıpkı araba alıp satmaya benzetebiliriz. Bu işi meslek edinen bir kişi, uygun fiyata bir araba satın alır, arabanın temel bakımlarını yaptırır ve bu arabayı üstüne kar payı koyarak satar. Temel bir ticaret mantığı vardır ortada.

Ancak araba-ev alım satımı ile web sitesi alım satımı arasında temel bir fark vardır. O da satış yapana dek elinizdeki web sitelerinden aylık gelir elde edebilir olmaktır.

Şimdi web sitesi alıp satarak para kazanmanın aşamalarına detaylı bir şekilde bakalım.

 

1. Sınırların Farkına Varın

Para ve zaman…

Dürüst olmanız lazım.

Ne kadar para kaybetmeye razısınız? Ne kadar para kaybetmeyi göze alabilirsiniz?

Yani 10.000 liraya satın aldığınız siteyi bir türlü satamazsanız, yani paranızı batırırsanız, hayatta kalabilir misiniz? Bu kayıp sizin tüm maddi dengenizi bozar mı?

Her şeyden önce bu işe ne kadar para yatırabileceğinizi bilmeniz gerek. Daha sonra bu işe ne kadar zaman ayırabileceğinizi düşünmelisiniz. Web sitesi alım satım işi genelde pasif bir süreçtir, yani siteyi alırsınız ve satılmasını beklersiniz. Ancak sitenin değerini, trafiğini, aylık gelirini artırmak için aktif olarak emek de vermelisiniz. Bu nedenle web sitesi alım satım işine girerken para ve zaman hususlarını kapsamlı bir biçimde düşünmenizi öneriyoruz.

 

2. Her Daim İş Yapacak Siteleri Öğrenin

“Evergreen” diye bir tabir var. 365 gün yeşil kalan ağaçlara verilen bir addır bu. Böyle web siteleri de mevsimsellikten veya geçici trendlerden etkilenmez. Örneğin sağlıkla, elektronikle, giyimle, sporla, girişimcilikle, güzellik ve bakımla ilgili bir web sitesi yılın her ayı trafik çeker. Ancak “stres çarkı” konulu tematik bir web sitesinin ömrü maksimum 6 aydır. Yani sitenin ömrünü düşünmeniz gerekir. Yasal düzenleme nedeniyle satışı yasaklanan bir ürünle alakalı bir web sitesini satın alırsanız yatırımınız boşa da gidebilir. Bu nedenle hukuki açıdan tartışmalı bir konu hakkında web sitelerinden uzak durmanızı tavsiye edebiliriz.

Kurulu ve düzenli bir trafiği olan web sitesi almanın en iyi yanı, sitenin belli bir tarihçeye performansa sahip olmasıdır. Eğer site organik trafikten ayda 1500 lira kazanıyorsa bu sitenin sahip olduğu anahtar kelimeleri de bilirsiniz. Bu anahtar kelimeleri optimize edebilir, sitenin reklam yerleşimini düzenleyebilir, satış ortaklığı programlarını optimize edebilirsiniz.

Ayrıca ilgi alanlarınıza uyan siteler almanız da süreci sizin için eğlenceli kılar. Örneğin elektronik ve teknolojiyle ilgiliyseniz, bu konuda bir web sitesi satın alabilirsiniz. Sitenin içeriğine yapacağınız müdahaleler daha anlamlı ve keyifli olur.

Özetle şu sitelere odaklanmaya çalışın:

  • 4 mevsim popüler konulu siteler
  • Gelecek potansiyeli olan siteler
  • İlgi alanınıza giren konuya sahip siteler

 

3. Satılık Web Sitesi Platformlarını Takip Edin

Satılık web sitelerinin kalitesi genelde zayıf olur. Zayıf siteleri ayıklamak da başlı başına bir iştir. Ancak şunu unutmayın: Ne kadar öderseniz o kadar alırsınız. 5000 TL’ye aylık kazancı 3000 TL olan bir web sitesi alabileceğinizi sanmayın. Sitenin çok tazeyse belki olabilir, ancak bu istisnai bir durumdur.

Genel olarak 50.000 TL’den daha düşük bir rakama satılan bir web sitesi için satış fiyatı, sitenin 12 ila 18 aylık reklam kazancı kadardır. Eğer bir site aylık 1000 lira kazandırıyorsa, fiyatının 12.000 ila 18.000 TL arasında olması beklenen bir şeydir.

Ancak her sitenin kendine has dinamikleri olduğunu da unutmayın. Şahane fırsatlar her halükarda yakalanabilir. Özellikle büyüme rotasında olan bir siteyi uygun bir rakama kapatabilirsiniz.

Satılık yerli ve yabancı sitelere şu platformlardan ulaşabilirsiniz:

  • R10.net
  • Donanimhaber.com
  • FlippingEnterprises.com
  • WeSellYourWebsites.com
  • Flippa.com (Dünya çapında site alım satımı konusunda akla gelen ilk mecra burasıdır diyebiliriz)
  • Bizbuysell.com
  • WebsiteBroker.com
  • Experienced-People.net
  • Warriorforum.com
  • Google aramaları

 

4. Satılık İlanlarını Analiz Edin

Bir site satın alma aşamasında dikkat etmeniz gereken bazı konular (filtreler) vardır:

Site neden satılıyor? Bitik bir niş konulu web sitesi, ekstrem ürünler satılan bir web sitesi (film indirme sitesi, +18 içerik), Google güncellemeleri sonrası trafiği ağır darbe alan bir web sitesi… Bu tür sitelerden uzak durmanızda fayda var.

Site sahibi kanıt sunabiliyor mu? Satılık ilanı veren kişi, sitenin trafik ve aylık kazancına dair verileri sizle paylaşabiliyor mu? Google Analytics verileri ile site sahibinin beyanı örtüşüyor mu? Eğer site sahibinin açıklamalarında tutarsızlık hissederseniz, o siteyi pas geçmeniz iyi olacaktır.

Satıcı güven veriyor mu? Satıcının satış platformundaki üye profilini inceleyin, satıcıyı sosyal medya ve Google üzerinde araştırın. Bu kişinin yaptığı diğer alım satım işlemlerine yapılan yorumları inceleyin.

 

5. Site Performansını İnceleyin

Eğer site bir önceki aşamayı geçerse, daha derin ve teknik bir analiz yapmanız gerekir.

Site trafiği: Sitenin kapalı olduğu bir dönem hiç olmuş mu? Trafik kaynağı dengeli mi dağılmış, yoksa trafiğin büyük bir bölümü tek bir kaynaktan mı? Siteye hangi sitelerden backlink verilmiş? Bu linkler, satış sonrası kalmaya devam edecek mi? Yoksa site sahibinin diğer sitelerinden mi verilen linkler bunlar?

Aylık kazanç kanıtı: Mümkünse satıcıdan sitenin aylık kazancını gösteren bir video isteyin. Yani site sahibi ekran görüntüsünü kaydederek size aylık kazancı net bir biçimde göstersin. Ya da Google Adsense URL’sini vererek sizin bakmanızı sağlasın.

Satıcıyla olan diyalog: Satıcıyla telefon görüşmesi yaparak bire bir sohbet edebilirsiniz. Böylece hem bu kişinin üslubunu ve tutumunu öğrenirsiniz hem de fiyat konusunda daha net bir pazarlık yapma şansınız olur.

Uzman tavsiyesi: Eğer sürece nasıl devam etmek gerektiği konusunda aklınızda soru işareti olursa, alım-satım platformlarındaki uzman görüşmelerinden yararlanabilirsiniz. Üçüncü şahıslar alım satım süreçlerine duygusal bakmazlar, tamamen profesyonel bakarlar.

 

6. Doğru Teklifi Yapın

Eğer bir web sitesinin size göre olduğunu hissediyorsanız bu siteyi satın almak için teklifte bulunun. Ticarette alım işleminde önemli olan vereceğiniz en düşük fiyatla başlamaktır ancak siteye makul bir fiyat teklif ederek satıcının dikkatini de çekmelisiniz.

Yani şöyle: Bir web sitesine 20.000 TL fiyat biçiliyorsa ve sitenin 18 aylık reklam kazancı da 20.000 lira civarındaysa, bu siteyi satın almak için alıcıya 5.000 TL teklif etmeniz sizi hiçbir yere götürmez. Ancak teklifinizi 14.000 TL civarından başlatmak idealdir.

Neden daha düşük bir rakam önerdiğinizi söylerken sitenin sahip olduğu bazı olumsuzluklardan bahsetmek de elinizi güçlendirir. Ayrıca nakit paranız olduğunu kanıtlayabilirseniz ve satıcının güvenini kazanabilirseniz de sitenin daha yüksek fiyat veren bir kişiye karşın size satılması daha yüksek ihtimalli olabilir. Yani 17.000 TL nakit parayla alacak birisi ile 20.000 TL’ye 3 taksit alacak birisi arasında fark olacaktır.

 

7. Çalışmalara Başlayın

Siteyi satın aldıktan sonra işe koyulma zamanı gelmiş demektir. Elinizdeki sitenin aylık kazancını ne kadar artırırsanız siteyi o kadar yüksek fiyata satarsınız. Trafik kazanma ve web sitesini para kazanır hale getirme (monetization) konusunda binlerce yazı ve kaynak var internette. Bu konuda Yeni İş Fikirleri olarak hazırladığımız kapsamlı rehber yazılara göz atmanızı şiddetle tavsiye ederiz.

Mutlaka okuyun: Google’da Nasıl Üst Sıralarda Çıkılır?

Eğer bu süreci tek başına yürütmek için zamanınız, kaynağınız ve enerjiniz yoksa bu iş için referansı ve çalışmaları olan bir dijital pazarlama ajansından ya da freelance bu işi yapan birinden yardım alın. Yani arama motoru optimizasyonu (SEO) başta olmak üzere dijital pazarlama konusunda hizmet alarak mevcut web sitenizi geliştirmeye çalışın.

Ayrıca elinizde satış için tuttuğunuz sitelerin güncellemesini ve bakımını da mümkün olduğunca otomatikleştirin ve manuel çalışmayı minimal hale getirin. Diğer bir ifadeyle çok çalışmak yerine akıllı çalışmayı tercih edin.

 

8. Satış Kararını Değerlendirin

Eğer elinizdeki web sitesi yeterince ilgi çekici ise, yani aylık düzenli bir reklam geliri varsa ve trafiği artış gösteriyorsa satış zamanı yaklaşıyor demektir.

Satış zamanının geldiğini anlamak için şu sorulara yanıt vermeniz gerekir:

Sitenin trafiğini ve gelirini artırmak için tüm yolları denedim mi? Çoğu satıcı bu soruya “Evet” yanıtı vererek satış kararı alır. Fakat alıcı, sizin görmediğiniz bir fırsat yakalayıp siteden daha çok verim alabilir. Bu da gayet normaldir.

Yatırımın karşılığını ne oranda aldım? Siteyi şu an satsanız elde ettiğiniz reklam gelirleriyle birlikte ne kadar karda olacaksınız?

Elimdeki siteyi satınca yeni planım ne olacak? Elinizdeki bir siteyi, başka projelere ve sitelere yatırım amaçlı mı satacaksınız? Siteyi satmadan önce gelecek planlarını ve araştırmaları da yapmanızda fayda var. Ayrıca siteyi satacağınız en uygun zaman, gelirlerin en yüksek olduğu zamanlar olabilir. Eğer sektör bazında bir krizle karşı karşıyaysanız beklemeniz yararınıza olabilir. Diğer yandan yaz mevsimi de site alım-satımı için durağan bir dönemdir. Tabii, otel sektörü gibi yazın canlanan sektörler bundan istisnadır.

 

9. Elinizdeki Siteyi Satın

Şimdi en güzel bölüme geldik. Web sitesi satmak, online bir ürün satmaktan ibarettir. Ürünü, ürünle en çok ilgilenecek kitleye ulaştırmak, göstermek gerekir. Web sitesi alım satımı yapılan mecralar da hedef kitlenizin bulunduğu mecralardır.

Elinizdeki web sitesini satarken dikkat etmeniz gereken birkaç hususa değinecek olursak:

Hazırlıklı olun: Satış öncesi sitenizin trafik ve aylık gelir istatistiklerini hazır bulundurun. Satış ortaklığı linkleri, Google Analytics verileri, aylık trafik ve reklam geliri raporları…

Dürüst olun: Elinizdeki siteyi satın almak isteyen kişi veya kişilere doğru verileri gösterin. Yani insanların size güvenmesini sağlayın. Berbat bir geçmişi olan bir web sitesini “tertemiz” diye satmaya çalışmayın yani.

Açgözlü olmayın: Eğer insanların sizin çektiğiniz astronomik ve gerçekdışı fiyata tav olmasına ihtimal vermiyorsanız, piyasanın dengelenmesini sağlayın. Yani hem sizin hem de alıcı için ortak bir nokta bulmaya çalışın. Sitenin 12, 18, 24 aylık reklam geliri sitenin satış fiyatı için idealdir mesela. Eğer fiyatlandırmadan emin değilseniz, benzer sitelerin satış rakamlarına R10, Flippa gibi sitelerden bakarak fikir alabilirsiniz.

Bu işi profesyonel olarak yapan kişiler makul fiyatlandırma ve satış için gerekli süre konusunda uzmanlaşmıştır. Bu işi yapanlardan da tavsiyeler almayı deneyebilirsiniz.

 

10. Süreci Tekrarlayın

Eğer tüm bu sürecin çalıştığını deneyimlerseniz yapmanız gereken aynı şeyi tekrar etmekten ibarettir. İlk seferde para kaybeder veya siteyi satamazsanız pes etmeyin. İlk sitenizi deneyim kazanmak ve bu işin ayrıntılarına vakıf olmak için bir fırsat olarak değerlendirin. Zamanla deneyim ve bilgi kazanır ve bu işten para kazanmaya başlarsınız.

 

Sonuç

Geçen ay bir arkadaşım yabancı bir siteyi 2500 liraya satın aldı. Bu site halihazırda aylık 250 lira civarı reklam geliri kazandırıyordu. Bu arkadaşım siteye gelen trafik miktarında hiçbir artış olmadı ancak sitenin reklam yöntemini değiştirdi ve sitenin aylık reklam kazancı 2000 lira bandına çıktı. 3 ay sonra ise bu siteyi 25.000 liraya sattı. Yani neredeyse 30.000 kar elde etti bu siteden.

Bu örnek biraz ekstrem olabilir. Bu kadar astronomik bir kar marjını yakalamak kolay olmayabilir ve uzmanlık gerektirir. Ancak tıpkı emlak sektöründe olduğu gibi web sitelerinin ve domain’lerin değeri uzun vadede artış gösterir.

Siz de web sitesi alım satım süreciyle ilgili bilgi sahibiyseniz ya da aklınıza takılan sorular varsa yorumlarda paylaşabilirsiniz.

Şimdiden bol kazançlar!

 

İlginizi çekebilir

Domain Alıp Satarak Para Kazanmak

Küçük Kırmızı Atacı Takas Ederek Eve Dönüştüren Girişimci

Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir