Yeni Bir Şey Öğrenmenin Hızlı Yolları

Yeni bir şey öğrenmeye 10.000 saat ayıramıyor musunuz? Endişelenmenize gerek yok, bunun için sadece 20 saate ihtiyacınız var.

Yazar Josh Kaufman, bir ay boyunca her gün yalnızca 45 dakika ayırarak yeni bir beceri kazanmak için kullanabileceğiniz ve deneme yanılma yoluyla test ettiği kendi yöntemlerini paylaştı.

Yeni bir şeyler öğrenmek içimizde taşıdığımız merak duygumuzdan gelir. Ama merak duygusu yetmez, başladığımız işe de devam etmemiz gerekir. Klavyenin başında geçirdiğiniz üçüncü günde tuşların üzerinde gezinen kediniz bile gözünüze daha sizden daha iyi gözükürse cesaretiniz kırılır ve genellikle pes edersiniz.

İlk 20 Saat (The First 20 Hours) ve Kendi Kendine MBA (The Personal MBA: Master the Art of Business) kitaplarının yazarı Josh Kaufman, çoğumuzun başladığı işi neden yarıda bıraktığıyla ilgili birkaç fikri var. “Kendinizi aptal gibi hissetmek iyi bir şey değildir ve yeni bir şey öğrenmeye başladığınızda kendinizi hep aptal gibi hissedersiniz.” diyor Kaufman.

Kaufman, deneme yanılma yoluyla bulduğu yöntemlerle yeni bir şey öğrenmeye başladığınızda o önemli eşiği sadece 20 saat içinde nasıl aşmanız gerektiğini anlattı. Peki neden 20 saat? “20, makul bir sayı. Birkaç gün kaytarsanız bile bir ay boyunca her gün sadece 45 dakika ayırarak bu işin üstesinden gelebilirsiniz.” diyor.

 

1. Adım adım ilerleyin.

Yapacağınız ilk şey ne öğrenmek istediğinize karar vermek olmalıdır, daha sonra da adım adım ilerlemelisiniz. Diyelim ki kendi ekmeğinizi yapmayı öğrenmek istiyorsunuz. Bu, hamuru yoğurmak, mayalanmasını beklemek, hamuru ekmek somunu haline getirmek ve fırında pişirmekten oluşan uzun bir süreçtir. İlk olarak ihtiyacınız olan malzeme ve becerileri belirleyin.

Ya da yogaya merak salmış olabilirsiniz. İlk olarak  nefes tekniklerini ve temel pozları evde video izleyerek öğrenmeye çalışın, daha sonra kursa yazılın.

 

2. Hata yaptığınızı anlayacak kadar devam etmelisiniz.

“Öğrenmeye çalıştığınız şeyin ne olduğunu tam olarak anlayabilmek için üç- beş tane kaynak tarayın.” diyor Kaufman. “Kitaplar, DVD’ler, her şey olabilir, yeter ki bunları yapmanız gereken şeyleri ertelemek için bir mazeret olarak kullanmayın.” Sonuçta unu tezgaha koyup ya da yoga matınızı yere sermekle ekmek ya da yoga yapmayı öğrenmiş olmazsınız.

Başvurduğunuz kaynakları sınırlı tutun. İlgilendiğiniz konuyla ilişkin her kitabı okumanız, her videoyu izlemeniz gerekmiyor. Bunları daha sonra yaparsınız.

 

3. Uygulama yapmanızı sekteye uğratan her türlü engeli ortadan kaldırın.

Örneğin, hobinizle uğraşırken elektronik cihazlarınızı elinizden bırakabilirsiniz. Ya da yaratıcı davranarak yeni hobinizi en sevdiğiniz eğlencenizle birleştirebilirsiniz. TEDxPenn’de yaptığı bir konuşmadan davranış bilimi uzmanı Katherine Milkman, sevdiğiniz hobilerle sadece yapmış olmak için yaptığınız işleri birleştirmenizi öneriyor. Kendi ekmeğinizi yaparken en sevdiğiniz radyo kanalını açıp dinleyebilirsiniz ya da her hafta buluşup kahve içtiğiniz arkadaşınızı evinize davet edip birlikte yoga yapabilirsiniz.

 

4. En az 20 saat yeni beceriniz üzerinde çalışın.

Başlangıçta kendinizi ısrarla yetersiz hissedersiniz. Bu eşiği aşabilmek için yeni hobinizle en az 20 saat haşır neşir olmanız gerekiyor. O noktaya geldiğinizde, Kaufman, “ne kadar iyi olduğunuza şaşırıp kalacaksınız.” diyor.

 

İlginizi çekebilir

10 Bin Saat Kuralı Nedir?
Kişisel Gelişim
Avatar

Yazar : Sinem AYAN

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir