Pazar, Ekim 13, 2024
Ana Sayfaİş Fikirleriİş Kurmak İstiyorumKendi Ürününü Üretip Satmak İsteyenlere

Kendi Ürününü Üretip Satmak İsteyenlere

Dünya harika fikirlerle dolu ve bu fikirleri somut ve gerçek ürünlere dönüştürmek şimdiye dek hiç bu kadar kolay olmamıştı. Kendi ellerinizle yaptığınız bir şeyi avcunuzda tutmanın heyecanı çok özel bir şey.

Biz her gün insanların sıradışı şeyler yapmasına yardımcı oluyoruz ve geçtiğimiz yıllarda etkisini yitiren ama şimdilerde yeniden canlalanan ”üretici hareketindeki” rolümüzün tadını çıkarıyoruz.

Siz de buna katılabilin diye on adımda özel ürünler üretme kılavuzu hazırladık. Umarız bunlar işe koyulmanız için size ilham verir.


Yeni Bir Ürün Nasıl Üretilir?

1. Ürün için net bir tasarım taslağı oluşturun

İşe kısa ve öz bir tasarım taslağıyla veya özetiyle başlamak en iyisidir. Başlangıç olarak ” Neden? ”,”Ne?”, ” Kim İçin? ” ve ” Nasıl? “gibi önemli soruların cevabı verilebilir.

İlk öncelikle ürününüzün hangi sorunu çözeceğini ve hangi sınırlar dahilinde çalışmak istediğinizi belirleyin. Sözgelimi, bir raf ünitesi yapma kararıyla işe başlamak yerine kitaplarınızı düzenlemeye ihtiyacınız olduğunu belirlemekle işe başlayın, ve sınırlarınız, masa ile yatak arasına bunu sığdırmak olsun. Bu şekilde yaratacağınız şeylerin kapsamı genişleyebilir ve belirli bir ihtyaca yönelik üretim yaparsınız.

Ürünü kimin için yaptığınızı netleştirmek, işin en başında ürünü nasıl yapacağınızdan tutun da başkalarına nasıl tanıtacağınıza kadar birçok açıdan size yardımcı olur.


2. Fikrinizi kağıda dökün

Picasso’nun dediği üzere: ”Fikir bir hareket noktasından başka bir şey değildir. Fikri detaylandırmaya başladığınız an düşünceler tarafından dönüştürülür.” Soyut bir fikri elle tutulur bir forma sokmanın ilk adımı, fikrinizi herhangi bir biçimde zihinden çıkarıp somutlaştırmaktır.

Bunun en bariz yolu basitçe kağıda karalama yapmaktır. Çizim yeteneklerinize dair paniğe kapılmayın, gereken tek şey şekil, boyut ve objenin son haline dair bazı detayları çizmek. Ayrıca çizimin yanına renk, doku, desen gibi şeylere dair tanımlayıcı kelimeler de eklenebilir.

Unutmayın ki, tasarladığınız şeyin ilk haline bağlı kalmak zorunda değilsiniz. Ne kadar çok alternatif keşfederseniz fikrinizin son hali o kadar sağlam olur.


3. Kullanacağınız malzemeleri ve öğeleri seçin

Materyal seçmek yaratıcılığınızı konuşturmanız gereken ve ürünü hayata geçirmeye yaklaştığınız bir andır. Hangi malzemeyle çalışacağınızı genellikle üretim yönteminize göre belirleyebilirsiniz. Ancak ister lazer kesim, ister CNC router, ister örgü yöntemi kullanacak olun, renk, doku ve kalınlık gibi öğeler tasarımınızın bütünsel etkisi üzerinde büyük rol oynar.

Sözgelimi, elinizde bir dizi lazer kesim kayış olabilir ve sonra onun etrafına gümüş zincir ve halkalar yerleştirip bir kolye yaratabilirsiniz. Alternatif olarak 3D baskı ile bir kılıf üretebilir, bundan ayrı olarak içine elektronik bir cihaz yerleştirebilir ve mesela özel tasarım bir MP3 çalar yapabilirsiniz.

Tasarım sürecinde çok fazla ilerlemeden önce bu unsurların fiziksel özelliklerini öğrenmek iyi olur. Çünkü bu öğelerin boyutları, ürün tasarımınızı etkileyebilir. Örneğin kullanacağınız cıvatanın boyutu tasarlamanız gereken deliğin büyüklüğünü belirleyecektir.


4. Ürünü nasıl yapacağınıza karar verin

Ürünlerin imalatı, el işinden tutun da milyonlarca liralara mal olan robotlu montaj hatlarına kadar çeşitlilik gösterir. Dijital olarak üretilen tasarımlar, neredeyse el işiyle denk bir maliyetle robot kalitesi elde edebilmenizi sağlar. Bir seferlik üretim de yapabilirsiniz ya da isterseniz aynı dosya üzerinden milyonlarca ürün yaptırabilirsiniz.

Kullandığınız her alet, bilgisayarlı olsun ya da olmasın size bazı olanaklar ve kısıtlamalar getirir. Hangi yöntem veya yöntemleri kullanıyor olursanız olun, en üst düzeyde faydalanabilmek adına biraz düşünüp taşınmanız gerek.

Ayrıca el aletlerinin yanısıra dijital tasarım aletlerini de belli bir düzeyde kullanabilmek için bir miktar çalışmak ve deneme yapmak gerek. Eğer yeterli vaktiniz ve sabrınız varsa seçenekleriniz artar ve yeteneklerinizin düşündüğünüzden daha fazla işe yaradığını görebilirsiniz.

Son olarak, konseptinizi uygulanabilir bir tasarıma dönüştürmek için her zaman size yardım edecek birini bulabilirsiniz, buna bir sonraki adımda değineceğiz.

Şu videoda laser kesimle yapılmış mini savaş topunu görebilirsiniz:

lazer kesim mini top


5. Seçtiğiniz malzeme ve yöntem ile tasarımınızı sonlandırın

Artık üretim yöntemine ve malzemelere karar verdiğinize göre, eskizleri uygulanabilir tasarımlar haline getirmeye başlayabilirsiniz. Buradaki kilit noktalar şekil, boyutlar ve süslemelerdir (baskılı veya desenli unsurlar gibi).

Ama ben tasarımcı değilim ki!” diyor olabilirsiniz. İşte bu noktada konseptinizi uygulanabilir bir tasarıma dönüştürüp son halini vermesi için birini tutabilirsiniz. Bu desteği alabileceğiniz birçok kitle kaynağı türü var. Eğer bu seçenekle devam edecekseniz, tasarım taslağınızın ve çizimlerinizin olabildiğince net olmasına dikkat edin. Başka birinin sizin için yaratacağı şeyin kalitesi, sizin ona ilettiğiniz taslak ve özetin kalitesiyle doğru orantılıdır.

Eğer Dijital Üretim safhasını kendi başınıza halledecekseniz, artık dijital tasarım dosyanızı oluşturma vakti geldi. Eğer imalat için online hizmet kullanıyorsanız dosya formatınızın nasıl olması gerektiğine dair size açık ve net yönlendirmeler verirler. Hatta belki işi kolaylaştıran tüyolar ve ipuçları da sunarlar.

Dosyanın türü, kullandığınız makine ve programa göre değişir. Aşağıda, kullanabileceğiniz yazılımlara bazı örnekler var:

Ücretli Yazılımlara Örnek

  • Adobe Illustrator (2D)
  • Solidworks (3D)
  • Alibre (3D)

Ücretsiz Yazılımlara Örnek

  • Inkscape (2D)
  • Sketchup (3D)
  • Blender (3D)


6. Tasarıma ait somut bir prototip yapın

Prototip çalışması tasarım sürecinde hayati bir önem taşır, ve bir ürünü kusursuz haline getirmeden önce muhtemelen birçok versiyonu üretmeniz gerekecektir. Üzerinde çalışılabilen, elle tutulur bir prototipiniz olduğunda gereken düzeltmeleri yapabilirsiniz ve bu da doğru yolda olduğunuza dair size güven verir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, bir ürünü içinize sindirene kadar 100 kere yeni baştan yapmaktan kaçınmaktır.

Prototip çalışmasının maliyetlerini düşürmenin birçok yolu var. Eğer dijital bir tasarım oluşturduysanız bunun en ucuz ilk yolu dosyanızın %100 boyutlu bir kopyasını kağıda bastırmaktır. Zoomlu ölçeklerle çalışmanın bir tehlikesi var, ürünün son halinin (veya üstündeki detayların) ne büyüklükte olacağına dair net bir fikir edinememek… 3D tasarımlar için bu doğal olarak yükselir – ama her durumda tasarımınızın gerçek boyutuna dair net bir fikir verir.

Daha sonra, üzerine çalışma yapmayacağınız bölümlerin prototipini yapabilirsiniz. Birbiriyle birleştirilen parçalar kullanılan bir tasarım oluştururken SADECE birbiri içine geçen alanların prototipini yapıp yapamayacağınızı da bir düşünün. Yüksek miktarda gravür veya oyma kullanılacaksa ilk önce bu parçaların farklı ağırlıktaki numunelerini üretin. Bu şekilde eğer işler yolunda gitmezse en azından ucuz bir ölçekte zarar edersiniz, yani bütün protopi üretmektense sadece birkaç parçayı riske atmış olursunuz.

Ayrıca ilk tasarımı daha ucuz olan alternatif bir malzemeyle de yapmayı deneyebilirsiniz. Sözgelimi, birbirine bağlanan parçaların ilk prototipini yaparken lazer kesimde mukavva kullanmak harika bir seçenek. Bu, ürünün biçimini elle tutulur hale getirmenin ucuz ve hızlı bir yoludur. Ayrıca, daha sonraki verisyonları için bir makas veya bıçak yardımıyla da üzerinde değişiklikler yapabilirsiniz. Daha sonraki aşamalarda tasarımınızın yapısını daha sağlam kurmak için üretim yapacağınız gerçek malzemeyi de kullanırsınız.


7. Prototipin sonucunu inceleyin ve tasarımı buna göre düzenleyin 

İlk ”somut taslağı” bitirmiş olmak her zaman heyecan vericidir. Belki her şey istediğinz gibi olmayabilir ama sonuçta fikrinizi elle tutulur bir hale getirmişsinizdir. Aklınızdaki bir fikrin avuçlarınızda tutabildiğiniz bir prototipe dönüşmesinden daha tatmin edici bir şey yoktur.

Şimdi prototipi iyice inceleme zamanı. İşe yarayan parçaları ve düzeltmeniz gereken kısımları iyi belirleyin. Kullandığınız malzemeden beklediğiniz verimi alabildiniz mi? Parçalar birbiriyle sıkıca bütünleşiyor mu? Kullanım amacına yönelik sağlamlığı yeterli mi?

Tasarımınızın somut bir sonucunu gördüğünüze göre artık kafanızdaki şekliyle içinize sinmesi için her türlü düzenlemeyi yapabilirsiniz. Yeniden düzenlenmiş bu yeni tasarım doğal olarak yeni bir prototip olacak ve yeni incelemelerden geçecektir.

Ürünün kalitesi tamamen içinize sinene kadar revize etmeye devam etmek isteyebilirsiniz. Ürüne güvenecek noktaya geldiğinizde, ürün satışa hazır demektir.


8. Ürün için toptan ve perakende satış fiyatı belirleyin 

Eğer başarılı bir pazarlama ve satış sürecini hedefliyorsanız, ürün fiyatı belirlemek çok önemli bir adımdır. Giderlerinize dair çok net bir fikriniz olmalı. Giderler deyince hemen akla gelenler malzeme, üretim ve nakliye masraflarıdır ama paketleme, talimatlar ve ekstraları da hesaba katmalısınız.

Ayrıca eğer toptan satış da yapacaksanız ürün başına ne kadar kar etmek istediğinizi de hesaplamalısınız, perakende satış fiyatını belirlemek için ise bu rakamı kabaca ikiyle çarpabilirsiniz. Aşağıda bu hesaplamaya dair bir örnek var.

Bunun yanında, fiyatlandırmaya faydası dokunması açısından rakiplerinizle ilgili biraz araştırmaya yapmak da iyi olur -en azından benzer ürünlerin piyasadaki satış fiyatlarıyla ilgili fikir edinmek yararlı olur. Bu şekilde hangi pazarları hedeflediğiniz de ortaya çıkar.

Üretim maliyeti18 TL
Malzeme giderleri9 TL
Nakliye maliyeti5 TL
Ekstra bölümlerin maliyeti4 TL
Kurulum talimatlarının gideri1 TL
Paketleme giderleri2 TL
Diğer giderler1 TL
Toplam maliyet    

   40 TL

 

Yaratıcılık payım (20%)10 TL
Toptan satış fiyatı50 TL
Perakende payı (50%) 50 TL
Perakende satış fiyatı    

100 TL


9. Ürünü satışa sunmak

Artık özel bir ürün yaratmak çok kolay olduğu gibi, müşterilerden ödeme alabilmeyi sağlayan hizmetler de oldukça fazla sayıda. İnternet üzerinden satış yapmayacak olsanız dahi online bir mağaza açmak, tüm pazarlara erişim imkan sağlar.

Bir ürünü internetten satışa sunarken kalitesi yüksek fotoğraflar çekmeye, faydalı ve yaratıcı açıklamalar yazmaya gayret edin. Ürünün yapıldığı malzemeyi, ebatlarını ve neye benzediğini açıklayın. Kendinize dair bazı şeyler paylaşmaktan çekinmeyin ki müşteriler sizin gerçek bir insan olduğunuzu anlayıp güven duyabilsin.

Yüksek kaliteli ve iyi aydınlatılmış ürün fotoğraflarının öneminden ne kadar bahsetsek az. Potansiyel müşterilerinizin gözüne çarpan bu fotoğraflar, müşterilerde fotoğraf kalitesinin ürün kalitesini yansıttığı izlenimi bırakır.

Online mağazanızı kurduktan sonra satışa yönelik başka tasarımları keşfetmeye yönelebilirsiniz – üzerinde online mağazanızın linki yazan bir kartvizit bastırabilirsiniz.


10. Hedef kitlenize ürün tanıtımı yapmak

 Başarılı ürünler yaratan tasarımcıların iki ortak noktası olduğunu gördük:

  •  İnsanların istediği bir ürün satıyorlar
  •  Ürün tanıtımı yapmak ve müşterileri kendi mağazalarına çekmek için çok sıkı çalışıyorlar

Online pazaryerleri size satış yapma imkanı sunsa da tek başına yeterli değildir. Malesef işler ”ürünlerin listesini çıkar, sonra gelsin müşteriler” şeklinde yürümüyor. Ürünlerinizi tanıtacak alanlar bulmanız ve satış yapmaya başlamanız gerek.

Ürünü bizzat kendiniz tanıtmanız da iyi bir seçenek. Pazarlar ve hediyelik eşya fuarları, ürünlerinizi sergileyebileceğiniz için harika bir vitrin olabilir.

Online tanıtıma gelirsek öncelikle hedef pazarı belirlemeniz çok önemli. Günümüzde çok fazla sayıda ve her türden özel ilgi alanına yönelik internet toplulukları var. Ürünü kimin almak isteyeceğine dair ne kadar kesin fikriniz olursa o toplulukta görünürlük kazanabilme olasılığınız da o kadar artar.


İlginizi çekebilir

İmalat İşi Yapmak İsteyenlere

E-Ticaret Yapmak İstiyorum, Ne Satabilirim?

Irmak Sueri CORA
Irmak Sueri CORAhttps://www.linkedin.com/in/irmak-sueri-cora-3a750369/
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sinema&TV bölümünden mezun olduktan sonra yönetmenlik koltuğunu oturdu ve birçok kısa metrajlı fime imza attı. Katıldığı festivallerden sayısız ödül topladı ve toplamaya devam ediyor. Başarı ve girimcilk konularında kendi hayatında edindiği tecrübeleri sizler için paylaşıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar