İmalat İşi Yapmak

İmalat küçülmeye giden bir endüstriymiş gibi görünse de ekonomilerin en az %10’unu oluşturur. Dünya genelindeki diğer pazarların işletme masrafları pahalı olduğundan Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerdeki fırsatları kaçıran bir sürü şirket vardır. Ülkemizde, başarılı bir artış ivmesi yakalayan imalat sektöründe kendi işinizi kurmak istiyorsanız doğru yerdesiniz.

Ürün fikriniz ve mali desteğiniz varsa imalat işine başlamak sizin için harika bir iş fırsatı olabilir.

 

İmalat işinde gününüz nasıl geçer?

İmalat işinin başındaki kişi olarak gününüzün nasıl geçeceği dahil olduğunuz farklı iş kollarına göre değişecektir.

Küçük ölçekli işletme örneklerinde olduğu gibi zamanınız ürünün fiili imalatı ve tamamlanmış versiyonunun satışı arasında geçecek. Personel almak için yeterli mali desteğiniz yoksa aynı anda girişimci, imalatçı, halkla ilişkilerci ve satışçı olmanız gerekecek.

Zamanla, hem üretim hem de satış işini tamamen personelinize devredebilir ve sadece yönetici rolünü üstelenebilirsiniz ancak ilk başlarda sorumlulukların birçoğu sizin omuzlarınızda olacak.

Diğer birçok işletmede olduğu gibi gününüzün uzunluğu size bağlı olarak değişecektir. Ancak imalat belirli bir noktada bitse bile araştırma ve ürün satışı ve müşteri bulmakla ilgili çabalarınız bitmeyecek. Sadece kendi çabalarınızla başarılı olmaya hazırlıklı olun.

 

Lokasyon

İmalat işine girerken lokasyonla ilgili iki farklı karar vermeniz gerekecektir. Ürünün nerede yapılacağı ve ürünün nerede satılacağını bilmeniz gerekir.

Bazı imalat işletmeleri başlangıç aşamasında işleri evlerinden halleder ancak büyük alanlar kaplayan uzman ekipmanlara ihtiyacınız varsa harici bir ofis bulmak zorunda kalabilirsiniz. Bir sürü boş yer bulabilirsiniz ancak fiyatları farklı olacaktır. Araştırma yapın ve ihtiyaçlarınıza uyacak en ucuz yeri bulun.  Elektriğin veya ihtiyacınız olan herhangi bir şeyin olmadığı yerlerden uzak durun.

Ürününüzü nerede satacağınız sorusu yanıtlanması en kolay sorudur. Bugünlerde satış yapmak için kendinizi bir bölgeyle veya mağazalarla sınırlamanıza gerek yoktur. Satış yapmak için internetin avantajlarından faydalanın ve profesyonel bir internet sitesi açın. Ayrıca sahibinden, gittigidiyor ve diğer online alışveriş sitelerinden de faydalanabilirsiniz.

Ürünlerinizi ulusal ve eğer mümkünse uluslararası mağazalara sokmaya çalışın. Toplantılar düzenlemek ve ürününüzün karlılığına dair alıcıları ikna etmek zaman alacaktır ancak değerli bir girişim olacaktır.

 

Doğal yetenekler

İmalat işine girmek büyük zaman yatırımı gerektirir ancak her şeyin ötesinde çeşitli becerilere ihtiyacınız olacaktır:

  • Yenilik becerisi
  • Güven
  • İrade
  • Kişilerarası uzmanlık
  • Çoklu görev yeteneği
  • Analitik akıl ve hesap işlerinden anlamak
  • Pazarlar hakkında bilgi sahibi olmak
  • Eğitim

İmalatçı olarak ürününüzü mümkün olan en yüksek standartlarda üretmek zorundasınız. Ürünlerinizi üretmeleri için diğerlerine ödeme yapacak finansal desteğiniz yoksa imalat giderlerini azaltmanın ve imalat sürecini düzenlemenin ve mümkün olduğunca hızla yapmanın yollarını bulmanız şart.

İmalat tekniğiniz belli bir rutine girene kadar değişecektir. İş planlama ve satış yapma becerileriniz de tutkunuza bağlı olarak sürekli gelişecek ve ilerleyecektir.

imalat-sektoru

Ne tür taşınmazlara ihtiyacım olacak?

İhtiyacınız olan alan, ne imal edeceğinize bağlı olarak değişecektir. Ürününüz küçükse ürünü imal etmek için daha az ekipmana ihtiyacınız olacaktır ve hatta eviniz bile bunun için yeterli olabilir. Ancak imalatçılar çalıştırmanız gerekiyorsa veya büyük ekipmanlara ihtiyacınız varsa fikrinizi hayata geçirebileceğiniz bir sürü yer bulabilirsiniz.

 

Personel kadrosu

Başlangıç seviyesinde personele ihtiyacınız olmayabilir. Bu seçenekte kendi kendinize yatırımcılar bulmanız, ürününüzü imal etmeniz, farklı bir sürü yoldan birini seçerek ürününüzü satmanız ve araştırma yapmanız gerekir. İmkansız bir görev değildir ancak göz korkutucudur.

İhtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız ve uygulamada mümkünse size yardımcı olmaları için birilerini işe alabilirsiniz. Paranız varsa işletme müdürlerinden imalatçılara, freelance satış müdürlerinden pazar araştırmacılarına kadar bir sürü seçeneğiniz vardır. Bunlardan her biri omuzlarınızdaki yükün bir kısmını alacaktır ancak karınızın bir bölümü de alacaklarını unutmayın.

 

İmalat işine başlamak için gerekli sermaye

İmalat girişimleri büyük sermayelere mal olur. Banka kredisi veya yatırımlar olmadan ilerlemeniz çok zordur. Size tavsiyemiz, öncelikli olarak devletin imalat yapmak isteyenlere özel sunduğu hibe ve teşvik kredilerinden faydalanmanız yönünde olacaktır. Kosgeb kredisinin nasıl alınacağı konusunda size danışmanlık hizmeti sunabiliriz. Bunun için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Olası bütün maliyetleri iş planınıza eklediğinizden emin olun. Malların imalatından, bu malların taşıma maliyetlerine, maaşlara ve reklam harcamalarına kadar her şeyi dahil edin ki olası yatırımcı sizin değerlendirmediğiniz bir maliyeti fark ederse sorun yaşamayasınız.

 

İmalat işine başlamadan önde yapmanız gerekenler

Aklınızdaki ürünün iş olarak neden başarılı olacağını düşünüyorsunuz? Nedenler listesi yapın ve bunları ezberleyin.

Kusursuz bir iş planı yazmanız hayati önem taşır. Bunu kendiniz yapamıyorsanız yardım alın. İyi planlar doğrultusunda yatırım toplantılarının yapıldığı bir sektör varsa o da imalattır.

Büyüme planınızı bilmek zorundasınız. İmalat işine giriyorsanız ileri görüşlü olmalısınız. Ne zaman kara geçebileceğinizi, ne zaman personel almanız gerektiğini ve ne zaman ayrı bir imalat alanı kullanmanız gerektiğini bilmeniz gerekir.

Satış noktalarınıza karar verin. Bunu aşağıdaki bölümde anlattık ancak çok sayıda satış seçeneği vardır ve hedef pazarlarınızı hesaba katmanız ve ürünlerinizi satmanın doğru yolunu bulmanız gerekir.

 

Satış

Ürün satışı en zor ve en önemli unsurdur.  İnsanları neden ürününüze ihtiyaçları olduğuna dair ve neden ürününüzü satın almaları gerektiğine dair ikna etmeniz gerekir. Bu farklı şekillerde yapılabilir.

Online satış: İnterneti kullanarak satış yapmak herhangi bir girişimcinin ilk seçimi olmalıdır. Kişisel internet siteleri ve dijital perakendeciler harika seçeneklerdir. Bu yollarla kaybedilen kar mağazalar aracılığıyla kaybedilen kardan daha düşüktür ve tek dezavantajı ürünün reklamını sizin yapacak olmanızdır.

Kişisel satış: Bugünlerde bazı insanlar kapıdan kapıya satışın uygulanabilir bir seçenek olduğunu hesaba katmamaktadır ve bir ürünü telefonla satmaya çalışmanın markaya zarar vereceğini düşünürler. Ancak ikna edici bir insansanız ve satış yapmanın düşük maliyetli yollarını arıyorsanız bu taktiği ihmal etmemelisiniz.

Mağazalar aracılığıyla satış: Mağazaları ürünlerinizi stoklamaları konusunda ikna etmeniz gerekir ve bunu yaptığınızda karınızın önemli bir oranını kaybedeceksiniz ancak şartları kabul ettikten sonra rahatlayabilirsiniz. Dahil olmak zorunda olmayacağınız satışlar yapmanın bir yolunu arıyorsanız bu dikkate alabileceğiniz en iyi yollardan biridir.

 

İmalat yapmak için ipuçları

İstediğiniz kar seviyesine ulaşmak için düzenli ve doğru maliyet listeleri yapın.

Satış konuşmanız için mümkün olduğunca vakit harcayın.

Bu ürün hayatınızın merkezi olacağından buna karşı hazırlıklı olmalısınız. İmal ettiğiniz ürünün reklam ve satış fırsatları çok olacaktır ve bunlardan faydalanmamanız satışlarınızın düşmenize neden olacaktır.

Malzemelerin stok fiyatlarını araştırın ve en düşük fiyatları almak için tedarikçilerle iyi ilişkiler kurun.

Nasıl pazarlık yapılacağını öğrenin. Bireyler, yatırımcılar ve perakendeciler mümkün olduğunca çok pazarlık yapmaya çalışırlar. İş planınıza uymadığı sürece karınızın azalmasına izin vermeyin.

 

Yaygın gizli tuzaklar

Ne kadar zamana ihtiyacınızın olduğunu hesaba katmamak.

İmalat işine girmek büyük bir sorumluluktur ve sorumlu davranmanız gerekir. Araştırma ve geliştirme çalışmalarını boş zamanlarınızda yapmazsanız ilerleyen zamanlarda bütün zamanınızı buna harcamanız gerekir.

Kazancınızın bir kısmını işinize yatırmamak.

Kazanç elde etmeye başladıkça sabrınız ve sıkı çalışmanız karşılığında kendinizi ödüllendirmek istersiniz. Ancak herhangi bir zorluğun üstesinden gelmek için kenara yeteri kadar para koymalısınız.

İş kurmak istiyorum, hangi sektöre girsem?” diyen girişimcilere özel iş fikirlerini ve yatırım yapılacak en kazançlı sektörleri araştırmaya devam edeceğiz. Sevgi ve para ile kalın.

Avatar

Yazar : iş kurmak

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir