Zengin İnsanların Zengin Kalabilmek İçin İzlediği Yollar

Yürütmekte olduğum danışmanlık faaliyetlerim gereği zengin ve varlıklı insanlarla düzenli olarak çalışmaktayım. Bir süredir onları izliyor ve her birinden tavsiyeler almaya çalışıyorum. Hatta bu kişiler arasında samimi olduklarıma doğrudan sorular yöneltme şansı bile buldum. Son 3 yıl içerisinde, normal insanlardan bir adım öne çıkmayı başarabilmiş bu kişilerin düşünce yapıları ile ilgili birçok şey öğrendim. Bu ilgi çekici insanlardan bir şeyler öğrendikçe hayatımda gerekli bazı değişiklikleri yapmaya çalışıyorum. Fark ettim ki, bu kişilerin paylaştığı bazı ortak değerler söz konusu. Bunları aşağıdaki gibi liste halinde derlemeye çalıştım. İşte zengin insanların zengin kalabilmek için kullandıkları yollar:

 

1. İş dünyasına giriş yapıyorlar.

Zamanlarını maaşlı işlerde çalışarak harcamak yerine olabildiğince erken şekilde iş dünyasına girmenin yollarını buluyorlar ve işleri yürütmek üzere kaliteli elemanları işe alıyorlar. Müşterilerimin arasında birinin bile bir mesleği yok, ancak bu kişiler birden fazla şirketi bulunuyor.

 

2. Müzakere etmeyi öğreniyorlar.

Zengin insanlar müzakerelerde uzman biri gibi davranmayı bilen kişiler. Bu, başka birinin sizin yerinize yapmasını bekleyebileceğiniz bir iş değil. Paradan tasarruf etmek ve insanlarla mümkün olan en iyi şekilde uzlaşma sağlamak bu kişilerin başlıca özelliği.

 

3. Tam olarak ne kadar kazandıklarını biliyorlar.

Zengin insanlar aynı zamanda bir önceki ay ne kadar para kazandıklarını bilen kişiler. Çoğunlukla içinde bulundukları ay için özel olarak belirledikleri bir hedefleri var ve bu hedefe ulaşmak için büyük adımlar atmaktan çekinmiyorlar. Geçtiğimiz hafta şirketi için birtakım stratejik pazarlama kararlarının alınması sürecinde bir müşterime danışmanlık hizmeti sundum. Kendisi çok uzun çok uzun zamandır milyoner biri ve kendisi için bir sonraki hedefin ne olduğunu merak ettim. Şöyle dedim: “Efendim, mahsuru yoksa yaşamınızdaki nihai hedefin ne olduğunu sormak isterim”. Hiç çekinmeden şöyle yanıtladı: “Ülkedeki en zengin işveren olmak istiyorum. Şu anda bu kişi ‘x’ isimli biri ve hâlihazırda üzerinde çalıştığımız projeyi tamamladığımızda ben de en azından onun zenginliğinin yarısına ulaşmış olmayı hedefliyorum. Bu nedenle, daha ne kadar çalışmam gerektiğini de çok iyi biliyorum. Kaldı ki, bu kişi benden 20 yıl daha deneyimli bu yüzden onun bulunduğu noktaya ulaşmamın önünde hiçbir engel yok”. Oldukça spesifik bir hedef değil mi, ne dersiniz?

 

4. Rekabetçiler ve oyunu kazanmak için oynuyorlar.

Yoksul insanlar genellikle bulundukları durumu korumak adına çaba gösterirler. Bazılarımız rekabet konusunda çekingen davranırız ancak iş dünyasında başarılı olmak istiyorsanız rekabetçi bir kişiliğe sahip olmak zorundasınız. Şöyle düşünün, Apple iPad ürünü ile pazara giriş yaptığında pazarda çoktandır benzer ürünler vardı ve bu yüzden de şirket, sürekli bir şekilde pazarda yenilikler yapmak zorunda kaldı. Başka alternatifiniz yok, ya rekabet edeceksiniz ya da yoksul kalacaksınız.

 

5. Kısa süreli başarılar için bile olsa başarısızlıkları göze alıyorlar.

20 yaşında oldukça başarılı bir kadın müşterim bir keresinde bana, ileride bir gün kesinlikle iş dünyasına adım atacağını söylemişti. Fakat bunu mükemmel bir şekilde gerçekleştirmeliydi, herhangi bir başarısızlığı göze alamazdı. Bana bunu nasıl başarabileceği ile ilgili akıl danışıyordu. Ben de kendisine, kalp kırıklarını göze almadan biriyle büyük bir aşk yaşamak nasıl mümkün olmuyorsa kendisini potansiyel başarısızlıklara hazırlamadan iş dünyasında büyük fırsatlar yakalayamayacağını söyledim. Çünkü zengin insanlar, asıl zenginlik fırsatlarının riskli alanlarda gizlendiğini bilen ve bu alanlara hazırlıklı bir şekilde giriş yapmaktan çekinmeyen insanlardır.

 

6. Banka hesaplarını sıkı sıkıya takip ediyorlar.

Zengin müşterilerimin hepsi de muhasebe alanında ortalamanın üzerinde bir bilgi düzeyine sahip ve ellerinde tuttukları paranın durumunu sıkı sıkıya takip eden insanlar.

 

7. Mal varlıklarını çeşitlendiriyorlar.

Zenginler çok farklı kaynaklardan gelir elde ediyorlar. Özellikle bu çeşitli gelir kaynakları meselesi CEO’lar için çok büyük önem taşıyor. Örneğin, emlak sektöründe beraber çalıştığım müşterilerin pek çoğu aynı zamanda petrol ve gaz sektöründe de faaliyet gösteren kişiler. Hepsinin emlak yatırımlarının yanında çeşitli şirketlerde de hisseleri var ve bu kişiler sürekli bir biçimde portföylerini daha fazla genişletmenin yeni yollarını arıyorlar.

 

8. Gündemi olmayan toplantılarla fazla zaman harcamıyorlar.

Zengin müşterilerimin bu özelliğine ilişkin yaptığım gözlemler zamanla kendi toplantılarıma dair tutumumu da doğrudan etkiledi. Son birkaç yıldır yaptığım toplantıların sayısını yarıya düşürdüm ve bu toplantılar daha verimli bir hal aldı. Oysa daha önce yeni bir iş fırsatı sezinlediğimde, olumlu sonuçlanıp sonuçlanmayacağına dair en ufak bir değerlendirme bile yapmadan bir an önce potansiyel müşterilerimle saatler sürecek toplantılar için uygun bir tarih belirlemeye çalışır, sırf benimle bir sonraki yıl çalışma ihtimalleri var diye hemen oracıkta bir anlaşma imzalamak umuduyla bu toplantılarda saatlerimi harcardım. Oysa bu zengin insanların yapacağı türden bir şey değil. Bu kişilerin yaptığı toplantılar genellikle yetkili kişilerin katıldığı ve katılımcıların hedefinin sonuçta bir anlaşmaya varmak olduğu toplantılardır. Toplantıların sonunda her zaman bir sonuca varılması elbette mümkün olmayabilir fakat katılımcılar, işbirliği konusunda ciddi ve uygun değilse varlıklı kişiler bu tür toplantılara katılmayı hiçbir zaman tercih etmiyorlar. Siz de bu alışkanlığı geliştirdiğiniz takdirde zamandan ne kadar çok tasarruf ettiğinizi görebilirsiniz.

 

9. Paralarını para kazanmak için harcarlar.

Yakın zamanda son derece varlıklı bir hanımefendiyle yaptığım bir toplantıda beni şaşkınlığa uğrattığı kadar utanmama da sebep olan bir şey yaşadım. Toplantıya ünlü bir markanın kıyafetleriy le katılmış, bu kıyafetler içinde oldukça iyi göründüğümü düşünüyordum. Bu hanımefendinin üzerindeki kıyafetler ise oldukça mütevazi bir görünüm sergiliyordu. Fakat banka hesapları söz konusu olduğunda durum tam tersiydi. Ben üzerimde bozukluk paralarımla öylece dururken kendisi oldukça kabarık bir banka hesabına sahipti. O gün bugündür asla büyük markaların sadık müşterileri arasında yer almadım ve alışverişlerimde daha tutumlu davranmaya başladım. Artık biliyorum ki, zengin insanlar paralarını malvarlıklarını artırmak, iş dünyasında yeni hamleler yapmak, diğer sektörlere yatırım yapmak, emlak satın almak, apartman kompleksleri inşa etmek gibi büyük şeyler için harcıyorlar. Yoksul ya da orta sınıfa mensup insanların yaptığı gibi paralarını lüks  kıyafetler şeklinde üzerinde taşımıyorlar. Bizler son çıkan iphone modelini satın almak için paramızı denkleştirmeye çalışırken bu kişiler, çoktan 2000 tanesini alabilecek kadar paraya sahip oluyorlar.

 

10. Fırsatlara odaklanıyorlar.

Yoksul insanlar engellere odaklanırken zenginler fırsatlara odaklanıyorlar  Zengin insanlar, yollarına çıkan engeller karşısında şikayet etmek ve bahane üretmek yerine çözüme odakalanıyorlar. Bu kişilerin, acil durumlarda hızlı bir şekilde problemleri ustaca çözen kimselere dönüştüğüne sayısız kere tanık olmuşumdur. Her zaman hedefleri ve planları doğrultusunda ilerlerken karşılaştıkları engellerle de kolaylıkla yüzleşebiliyorlar. İleride meydana gelebilecek olası felaketlere odaklanarak zaman kaybetmiyorlar.

 

11. Zor zamanlar için plan yaparlar.

Zengin müşterilerimin birçoğu ne kadar zengin olurlarsa olsunlar ileride bir gün para kazanamama ya da kaybetme ihtimaline karşı her gün kenara bir miktar para ayırdığını söylüyor. Kısacası gelecekte neyle karşılaşacağını hiç kimse bilemez, bu nedenle en kötü senaryo için daima hazırlıklı olmak gerekiyor.

 

12. Bütçe oluştururlar.

Yakın zamanda beraber iş yaptığımız müşterilerimden birine emlak piyasasında yapacakları yatırım için danışmanlık hizmeti sundum. Parayı kazanan kişi müşterim olan beyefendiyken, “para yönetimi” tamamen karısının sorumluluğundaydı. Bu arada bu yatırımın en büyük satışlarımdan biri ve birkaç milyon lira değerinde olduğunu özellikle belirtmeliyim. Oysa müşterimin eşi fiyat konusunda müzakere ederken 53 bin lira daha az ödeme konusunda son derece ısrarcı oldu. Böylesi büyük bir satışta 53 bin lira gibi bir para o kadar önemsiz görünüyordu ki, hanımefendinin ısrarı konusunda şaşkınlık duymuştum. Fakat bana şu sözleri söylediğinde bütçe konusunda şimdiye kadar çıkardığım derslerin en önemlisini edinmiştim: “Bu iş için bir bütçemiz var ve bu bütçeyi belli bir dönem için oluşturduk. Banka hesabımızda ne kadar para olduğunun bir önemi yok. Bu yatırım için oluşturduğumuz bütçenin dışına çıkmamızın imkânı yok.”

 

13. Birçok ürünü ilk fiyatıyla satın almıyorlar.

Zenginlerin hepsi de fiyat konusunda pazarlık etmekten hiçbir zaman çekinmeyen insanlar. Bu kişiler pazarlıkta her zaman kazanan taraf olmasalar da şanslarını mutlaka deniyor ve alışverişlerinde mümkün olduğunca az para harcamaya çalışıyorlar.

 

14. Yatırım alanında son derece bilgililer.

Ve işlerini bütünüyle danışmanlara bırakmaktan çekiniyorlar. Sizler de finansal durumunuzu geliştirebilmek için finansal konuların sorumluluğunu üstlenmek zorundasınız. Benzer olarak banka hesabınızı zenginleştirmek istiyorsanız mali konularla ilgili belli bir bilgi düzeyine sahip olmalısınız. Çünkü zengin insanlar genellikle bildikleriyle yetinen yoksul insanların aksine her zaman yeni şeyler öğrenmeye açık kimselerdir.

 

15. Sırf öyle istedikleri için tonlarca alışveriş yapmıyorlar.

Bir şey satın alacaklarsa özellikle de bu son derece pahalı bir şeyse öncelikle en uygun satın almayı yaptıklarından, bu ürünün kendilerine getireceği faydadan ve gerçekten böylesi bir ürüne ihtiyaçları olup olmadığından emin olana dek araştırma yapıyorlar.

 

16. Satış ve pazarlama faaliyetlerine hâkim olmaya çalışıyorlar.

Zengin insanlar şirketlerinde satış ve pazarlama faaliyetlerini yürüten kişilerin bulunduğunu düşünerek bu faaliyetleri bütünüyle bu kişilere bırakmıyorlar. Şirketin satış operasyonlarına hâkim olmaya çalışıyorlar. Diğer bir deyişle, kendilerini pazarda şirketlerinin, ürünlerinin ya da hizmetlerinin sözcüsü olarak konumlandırıyorlar. Pazarlama faaliyetlerinde de durum aynı, yeni pazarlama teknikleri ve trendlerini yakından izliyor, bunları kendi yaşamlarına ve şirketlerine uyarlamaya çalışıyorlar.

 

17. Kendi fırsatlarını kendileri yaratıyorlar.

Zengin insanlar yerlerinde oturan ve başkalarının gelip kendilerine fırsatlar sunmasını, yeni kapılar açmasını ve birileriyle tanıştırmasını bekleyen kişiler değiller. Aksine müşterilerimin hiçbiri gidişatlarının başarısızlıkla sonuçlanacağını fark ettiklerinde kendilerine yeni yollar yaratmak adına riskler almaktan çekinmiyor.

 

18. Fikirlerini eyleme dönüştürüyorlar.

Diğer bir deyişle fikirlerini paraya dönüştürmenin yollarını buluyorlar. Aynı zamanda fikirlerini eyleme geçirmek için yıllarca beklemiyorlar. 2005 yılında edindiğim ilk zengin müşterilerimin arasında bana çok fazla şey öğretmiş birini hatırlıyorum. En önemlisi de ikimizin de aynı yaşta olmasıydı ki bu durum bu maddeyi listeye almam noktasında benim için itici güç oldu. Bu kişi pazarda sürekli yeni hamleler yaptı ve hiçbiri için uzun uzadıya düşünüp zaman kaybetmedi. Birilerinin iznini almayı, arkadaşlarının, ailesinin ya da meslektaşlarının onayından geçmeyi beklemedi. Bir iş fikri vardı, bu fikre gereken özeni gösterdi ve eyleme geçti. Şimdiye kadar gördüğüm en etkileyici insanlardan biri olan bu kişi aynı zamanda 2005 yılından bu yana girişim şirketinin değerini 2 milyon liraya yükseltmeyi başardı.

 

19. Öğrenme süreçlerini en etkin şekilde sürdürmeye çalışıyorlar.

Zengin insanlar sahip oldukları bilgiyle yetinmiyorlar. Sonuçta edinecekleri bilgiyi kullanamayacaklarsa saatlerce kitap okuyarak ya da konferanslara katılarak zaman kaybetmiyorlar. Hedeflerine giden yolda kendilerini destekleyebilecek bilgileri kazanmaya önem veriyor ve bilgiyi aktif olarak kullanmaya çalışıyorlar.

 

20. Kendilerini bir şeylerin kurbanı olarak düşünmüyorlar.

Zengin insanlar, kendileri için belli bir yaşam tarzı yaratma gücünü kendilerinde bulan ve bunun sorumluluğunu alabilen kişilerdir. Kontrol yetkisinin başkaları tarafından sunulmadığını, bu yetkiyi ancak kendilerinin yaratabileceğini çok iyi bilirler. Oysa yoksul insanlar genellikle, hayatlarında olan biten şeyleri kontrol edemediklerini ve olayların kurbanı olduklarını iddia etme eğilimindedirler.

 

21. Büyük düşünüyorlar.

Zengin insanlar  daha ilk günden, henüz bir dolar bile kazanmamışken bile kendilerini bir milyoner olarak hayal ederler. Hayal gücü zengin olmayan insanlarla zaman geçirmezler. Tanıdığım zengin insanlardan biri bir keresinde bana arkadaşlarıyla zengin olma isteğini ilk paylaştığında herkesin ona güldüğünü, altyapısının güçlü olmadığını, yeterli eğitim düzeyine ve iş bağlantılara sahip olmadığını hatırlattığını söylemişti. Bu olaydan sonra bu insanlardan uzaklaştığını da eklemişti. Arkadaşları, ne bu kişinin kendisi için yarattığı vizyonu anlayabilecek yetkinlikteydi ne de kendilerine ait bir vizyonları vardı. Hayal güçleri zayıftı, oysa o hayal dünyasını bütünüyle gerçeğe dönüştürebilecek güçte olsaydı dünyayı ışık hızıyla dolaşıyor olurdu. Konunun en ilgi çekici tarafı ise zamanında kendisine gülen insanların şu anda onun şirketinde çalışıyor olması. Sözün kısası, siz siz olun her zaman büyük düşünün.

Zengin insanların yaptıklarına dair uzun uzadıya hazırlanmış bu yazıyı okuduktan sonra bu aşamaya gelmek için neler yapmanız gerektiğine dair düşünmeye başladığınızdan eminim. Böylesi bir zenginliğe henüz ulaşamamış olsam da bu yolda epey yol kat etmiş biri olarak şunu söyleyebilirim ki, öncelikle bunu tüm kalbinizle istemeli ve hak ettiğinizi düşünmelisiniz. Sonra da alışveriş alışkanlıkları gibi basit görünen şeylerde bile yaptığınız hataların farkına varmalı ve sizi nihai hedefe ulaştıracak daha iyi kararlar almaya çalışmalısınız.

Zenginliği koruyabilmekle ilgili herhangi bir fikriniz ya da öneriniz varsa, bunları yazının altına yorum bırakarak bizlerle paylaşabilirsiniz.

 

İlginizi çekebilir

Zengin İnsanların Her Gün Yaptıkları 9 Şey
Zengin ile Fakiri Birbirinden Ayıran Temel Fark!
Merve Tulum

Yazar : Merve Tulum

ODTÜ " Endüstri Mühendisliği " bölümünden mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesinde yüksek lisans yaptı. İş hayatına hızlı bir giriş yapıp inovasyon sorumlusu, sistem ve iş analisti gibi birçok pozisyonda görev aldı. Fibabanka, Yemeksepeti ve Yapı Kredi çalışmış olduğu şirketlerden sadece birkaçı. Sizler için iş hayatında edindiği tecrübeleri sizlere aktarıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir