En İyi Artırılmış Gerçeklik Uygulamaları

Kullanıcıların ürünü gözlerinde canlandırabilmelerini, satın aldıklarında ne ile karşılaşacaklarını ya da bir hizmeti deneyimlemelerini sağlaması, artırılmış gerçeklik uygulamalarının gelişmesine yol açtı. Artırılmış gerçeklik geliştikçe, masrafı azaldıkça ve iş dallarına özel uygulama alanları geliştirildikçe, bu teknolojiye talep ve yatırım artacaktır. 2017 yılında her ikisi de geliştiriciler için oldukça güçlü platformlar ve artırılmış gerçeklik uygulamaları olan Apple’ın ARKit’i ve Google’ın ARCore’u hizmete sunuldu. 2020 yılına kadar, dünyada bir milyar artırılmış gerçeklik kullanıcısı olacağı düşünülüyor. Artırılmış gerçeklik ile ilgili kısa bir bilgi verdikten sonra, gerçek dünyadaki kullanım alanlarına bir göz atalım.

 

Artırılmış Gerçeklik Nedir?

Artırılmış gerçeklikten bahsedildiğinde genellikle, sanal nesnelerin ve bilginin gerçek dünyadan görüntüler üzerine gerçek zamanlı şekilde aktarılması demek istenir. Bu teknoloji gerçek dünyanın üzerine sanal veriler ekleyerek yapay bir çevre meydana getirir. Birçok geliştirici artırılmış gerçeklik uygulamaları geliştirerek teknolojiyi farklı uygulama alanlarına açtı ve daha geniş bir kullanıcı kitlesine hitap etmesini sağladı. Örneğin futbol maçlarında ofsayt çizgisinin gösterilmesi, bu teknolojiye basit bir örnektir.

 

Artırılmış Gerçeklik Uygulamaları:

1- Ödüllü Havaalanı Uygulaması

İngiltere’de bulunan Gatwick havaalanı, artırılmış gerçeklik teknolojisinin yaratıcı bir şekilde kullanıldığı uygulaması ile birçok ödüle layık görüldü. Havaalanının iki terminali arasında, iki binden fazla işaret noktasının yardımı ile, yolcular cep telefonlarına indirdikleri artırılmış gerçeklik uygulamasını kullanarak yollarını kolaylıkla bulabiliyorlar. Uygulma zamanla geliştirildikçe, havaalanı içerisindeki yaya trafiğine de yardımcı olabilir.

 

2- Ikea Place ile Mobilyaları Evinizden Nasıl Görüneceğini Test Edin!

Mobilya satın alıp eve geldiğinde odaya sığmaması oldukça sinir bozucudur. Ikea Place uygulaması ise, bu sıkıntıyı ortadan kaldırmak için tasarlandı. Apple ARKit ile tasarlanan uygulama, odanızı tarayıp Ikea mobilyaları ile sanal ortamda döşemenize ve bu sayede sonradan ortaya çıkabilecek sıkıntılara engel olmaya yarıyor.

Dulux Visualiser uygulaması ise, odanızı boyatacağınız rengi tam olarak belirlemenizi ve doğru rengi almanızı sağlıyor. Tek yapmanız gereken, akıllı telefonunuzun kamerası ile odayı tarayıp istediğiniz renge sanal olarak boyamak.

Ev dekorasyon firması Lowe’un da, kapalı ya da açık alanların ölçümlerini yapmanıza yarayan Measured by Lowe ve istediğiniz alana mobilya ve benzeri ürünlerin 3 boyutlu görüntülerini yerleştirmenize olanak veren Envisioned by the Mine adlı uygulamaları bulunuyor.

 

3- Sephora Sanal Artist ve Rolex

Kozmetik firması Sephora, her türlü makyaj ürününü dijital olarak tasarlanan yüzünüzün üzerinde denemenize izin veren artırılmış gerçeklik teknolojisi kullanıyor. Bu oldukça güçlü bir satış yöntemi ve müşterilere eğlenceli bir deneyim olanağı sağlayan bir yöntem. Satışları artırmak için artırılmış gerçeklik teknolojisine başvuran bir diğer firma da ünlü saat markası Rolex. Şirket müşterilerinin sanal bir ortamda saat modellerini denemesine olanak sağlıyor.

 

4- Sağlık Alanında Kullanılan Artırılmış Gerçeklik

Artırılmış gerçeklik teknolojisinin en etkileyici kullanım alanlarından biri de sağlık sektörü. Bu teknoloji sayesinde tıp öğrencileri artırılmış gerçeklik ortamında eğitimlerini alabiliyor ve uzaktan teşhis koymak için doktorlar hastaları ile bu yolla etkileşime giriyor. Kritik durumlarda artırılmış gerçeklik, tedavinin uygulandığı yere anlık bilgi akışı sağlayarak teşhis, müdahale ve tedavi planlarında yardımcı oluyor. AccuVein adlı elde taşınabilen cihaz, insanların damar yapılarını tarayarak hastaneye başvurma sayılarını yüzde 45’e kadar azaltıyor. Ameliyata başlamadan prosedür gözden geçirilebiliyor. Deloitte Araştırma Şirketi’ne göre artırılmış gerçeklik teknolojisi, sağlık sistemini kökten değiştirerek yeni bir çalışma planı oluşturulmasına ön ayak olabilir.

 

5- Eğlence İçin Kullanılan Artırılmış Gerçeklik

Satışları artırmak dışında, artırılmış gerçeklik teknolojisi zaman zaman sadece eğlence için ya da olası müşterilerle bağ kurmak amacı ile de kullanılıyor.

Oyun geliştirmekten, telefon kamerası ile görüntülediğiniz yerler hakkında bilgi sunmaya kadar, artırılmış gerçeklik teknolojisinin kullanım alanı gelişim hızı giderek arttı. Kullanım alanları arttıkça, artırılmış gerçekliğin de hayatımızın birçok noktasında karşımıza çıkması olası görünüyor.

 

6- Augment

Agument, yukarıda bahsi geçen mobilya ve benzeri ürünlerde kullanılan artırılmış gerçeklik teknolojisi gibi, 3 boyutlu nesnelerinizi gerçek hayatta konumlandırmanıza yarayan bir uygulama. Bu uygulama satışları olumlu yönde etkilediği gibi, müşteri ile bağ kurmada da fayda sağlıyor. Hem iOS hem de Android platformlarında çalışan bu uygulama, emlak, elektronik ticaret, mimari ve diğer alanlarda kullanılabiliyor. Firma ve müşteri tarafından kullanılabilen bu uygulama, iki tarafın ilişkisini güçlendirirken İnternet üzerinden satış yapan firmaların, gerçek hayat ile bağları olmasını da sağlıyor. Müşteri 3 boyutlu tasarımı her açıdan inceleyebiliyor ve satın almadan önce, artırılmış gerçeklik sayesinde ihtiyacı olan tüm bilgileri öğrenebiliyor. Coca-Cola, Siemens, Nokia, Nestle ve Boeing gibi birçok firma bu uygulamayı kullanıyor.

 

7- Sun-Seeker

Sun-Seeker, size 3 boyutlu bir şekilde Güneş’in hareketlerini, gökyüzündeki süresini, ekinoksları, kış ve yaz dönmlerini, doğuşunu ve batışını ve alacakaranlık sürelerini, günün her saati harita üzerinde gösteren, artırılmış gerçeklik teknolojisi ile geliştirilmiş bir pusuladır. Tüm mobil işletim sistemlerinde çalışan uygulama, kullanıcılardan geçer notu aldı.

Bu uygulama;

Fotoğrafçılar: İdeal ışığı ve gün doğumu ve gün batımını kullanmak isteyen fotoğrafçılar için.

Yönetmenler: Herhangi bir yerdeki ışık ve ışık yönünü tam olarak bilmek isteyen yönetmenler için.

Ev Almak İsteyenler: Baktıkları binaya hangi saatte gitmeleri gerektiğini anlamak için.

Sürücüler: Park halindeki araçlarının ne kadar süre gölgede kalacağını öğrenmek isteyenler için.

Kampçılar: Nerede kamp kurmaları gerektiğini öğrenmek isteyenler için.

Bahçıvanlar: Ekim yapacakları yeri tam olarak belirlemek isteyen bahçıvanlar için.

Mimarlar: Mekandaki Güneş ışınlarının yıl boyu değişimini öğrenmek isteyen mimarlar için.
mükemmel bir yardımcı olacaktır.

 

8- ARGON4

Tam donanımlı bir tarayıcı olan ARGON4, arhon.js ile kendi yarattığı artırılmış gerçeklik verilerini gösteriyor. Argon.js, yeni bilgileri eklemeyi, destek sağlamayı ve müdahaleyi oldukça kolaylaştırıyor. Argon tarayıcı hem iTunes’da hem de Google Play’de kullanıma sunulmuş vaziyette.

Argon4 her türlü 3 boyut görünümü destekliyor. Geliştiriciler, kendilerine has bir gerçeklik yaratıp yeryüzündeki tüm görüntülerin Argon’da modellenmesine izin verecek şekilde uygulamayı hazırladı. Sıradan bir tarayıcı gibi sekmeler ile çalışabilen Argon4, çoklu artırılmış gerçeklik uygulamalarını kendine has bir şekilde kontrol edebiliyor.

 

9- AR Tarayıcı SDK’si

ARLab tarafından yaratılan tarayıcı, iOS ya da Android kullanıcılarının, 5 dakika gibi kısa bir sürede artırılmış gerçeklik lokasyonları eklemesine izin veriyor. Kolay kullanıma sahip uygulama programlama arayüzü sayesinde de kolayca kişiselleştirilebiliyor. Kurulu haldeki ana iskelet yapısı sayesinde ise, karmaşık özelliklerle sizin uğraşmanız gerekmiyor.

Tarayıcı özellikleri ise şu şekilde:

  • Video desteği
  • Gerçek Zamanlı olarak POI (navigasyonlarda bulunan eczane, hastane, benzin istasyonu vb. gibi ihtiyaç noktaları) ekleyip silme olanağı
  • Her cihazda çalışabilme
  • Yüksek performans ve hafıza kontrolü
  • Göz yormayan, akıcı ve net hareketler
  • SMS, arama, e-posta, video, sosya ağ gibi birçok aktivite desteği

 

10- Pokêmon Go


Gerçek dünyada Pokêmonları yakalamak üzere tasarlanmış dünyanın en popüler artırılmış gerçeklik oyunu olan Pokêmon Go, oyuncuların çevrelerini keşfetmesine ve hep daha uzağa gitmelerine fırsat veriyor. Oyunda kullanıcılar, 100’den fazla Pokêmon’u, bulundukları çevrede gezinerek yakalayabiliyorlar. Oyun her mobil işletim sisteminde oynanabiliyor.

 

11- Real Strike

iOS işletim sisteminde oynanabilen Real Strike, oldukça popüler bir savaş oyunu. Oyuncular gerçek silah kullanımı deneyimi yaşarken oyunlarını da kaydedip kendi videolarını yaratabiliyor. Kendine has senaryoları olan oyunda, gece ve ısı görüşü gözlükleri de sunuluyor. Bu sayede akşam saatlerinde bile görevleri tamamlayabiliyorsunuz.

  • Real Strike dünyanın ilk artırılmış gerçeklik FPS uygulaması.
  • Oyun sınırlı süreliğine ücretsiz olduğu dönemde Amerika Birleşik Devletleri ve Çin’de bir numaraya çıktı.
  • Oyun Amerika Birleşik Devletleri’nde en iyi 50, Japonya ve Almanya’da ise en iyi 10 oyun arasına girdi.
  • Oyun Apple Store yorumlarında 3+ ile öne çıkıyor.
  • İlk kez artırılmış gerçeklik videoları yaratılabilen bu oyun sayesinde, oyuncular eğlenceli videolar oluşturabiliyor.
  • Oyun aşırı ayrıntılı ve gerçekçi silah seçenekleri sunuyor.

 

12- AR GPS Drive/Walk Navigasyon

Bu uygulama navigasyon hizmetini sunmak için telefonunuzun kamerası ile GPS sistemini, artırılmış gerçeklik teknolojisi ile kullanıyor. Sürücü için hem daha kolay hem de daha güvenli bir navigasyon sistemi olan bu uygulama sadece Android işletim sisteminde çalışıyor.
Uygulama kamera görüntüsü üzerinde oluşturduğu sanal bir güzergah ile sürücüye yol tarifi yapıyor ki bu da işleri oldukça kolaylaştırıyor. Uygulama sayesinde sürücünün harita ile yolu karşılaştırmasına gerek kalmıyor. Ayrıca, yol tarifi sırasında kameradan yolu da gördüğü için, gideceği yeri ararken güvenlikten de taviz vermemiş oluyor.

 

13- AR GPS Compass Map 3D

Uygulama, 3 boyutlu model olarak yönünüzü gösterirken, ikinci bir haritada da GPS konumunuzu takip etmenizi sağlıyor. Uygulama sadece Android işletim sisteminde çalışıyor. Navigasyon uygulaması, filtreleme ve manyetik alan sensörü, ivmeölçer ve jiroskop verilerini etkili bir biçimde birleştirerek maksimum oranda konum doğruluğu sağlıyor ki bu da uygulamayı rakiplerinden ayrı bir noktaya taşıyor.

Kullanıcılar isterlerse kendi yol işaretlerini tanımlayabiliyor. Uygulama ayrıca, kullanıcılarının anlık konumlarını ve işaret noktalarını arkadaşları ile paylaşmalarına izin veriyor. Dahası, uygulama derinlik hissi veren 3 boyutlu stereoskopik ve kamera görüntülerini kullanma imkanı da sağlıyor.

 

14- Topshop Kinect Giyinme Kabini

Özellikle acelesi olanlar için alışverişte kıyafet deneyip çıkarmak sıkıntılı bir iş olabilir. Yeni teknolojileri deneme konusunda üne sahip Topshop firması, bu soruna çözüm için Kinect ile işbirliğine giderek artırılmış gerçeklik giyinme kabinlerini yarattı. Bu sayede müşteriler istedikleri kıyafetleri sanal ortamda hızlıca ve kolayca deneyebiliyorlar.

 

15- Shisedio Makyaj Aynası

Birçok kadın kendisine uygun tonları belirlemekte ya da makyajın kendilerine yakışıp yakışmayacağını anlamakta sıkıntı yaşıyor. Shisedio’nun artırılmış gerçeklik makyaj aynası, müşterinin fotoğrafını çekip ürünlerin kendisine yakışıp yakışmayacağını, satın alma işleminden önce öğrenmesine izin veriyor.

 

16- American Apparel Renk Değiştiren Uygulaması

Renkli koleksiyonlarını yenileyen American Apparel, mükemmel renk seçimi konusunda müşterilerine yardımcı olmak adına artırılmış gerçeklik teknolojisine yüzünü döndü. Uygulamanın nasıl çalıştığı ise, videoda net bir şekilde görünüyor.

 

17-  Yüzük Deneme Uygulaması

Kadınlar elmasları seviyor olabilir ama sevdiğiniz biri için doğru yüzüğü seçmek her zaman zor bir iştir. Bu noktada De Beers’in Forevermark Fitting uygulaması devreye giriyor. Artırılmış gerçeklik teknolojisine sahip bu uygulama sayesinde, müşteriler Forevermark koleksiyonundaki parçaları deneyip belli açılardan, belirli ışıklarda kendilerine yakışıp yakışmadığını anlayabiliyor.

18- IKEA Artırılmış Gerçeklik Kataloğu

2013 yılında artırılmış gerçeklik kataloğunu çıkaran IKEA, müşterilerine mobilyaları satın almadan önce, evlerinde nasıl görüneceği konusunda fikir veriyor. Dahası, uygulama odanın boyutlarını da ölçerek ürünün gerçek boyutlarını size gösterebiliyor.

19-Sayduck Mobilya Görüntüleyici

Sayduck firmasının da IKEA’nınkine benzer bir uygulaması bulunuyor. Uygulama belirli ürünlerin evinizde nasıl duracağını size göstermek üzere tasarlandı. Artırılmış gerçeklik uygulaması, ürünleri gerçek boyutları ile akıllı telefon kamerasını kullanarak odanıza yansıtıyor. Bu teknoloji sayesinde ürünleri istediğiniz açıda odanıza yerleştirip nasıl görüneceği hakkında fikir edinebiliyorsunuz.

 

20- IBM Uygulaması

IBM’in araştırmasına göre, müşterilerin yüzde 58’i mağazada dolaşırken almak istedikleri ürün ile ilgili ayrıntıları öğrenmek istiyor. Bu müşterilerin yüzde 19’u da istedikleri bilgilere ulaşmak için akıllı telefonları ile internette araştırma yapıyor. Bu talebe cevap vermek isteyen firmalar, IBM’in geliştirdiği artırılmış gerçeklik uygulamasını kullanıyor. Kişisel satış yardımcısı görevi gören bu uygulama, müşteriler raflara göz atarken aradıkları bilgileri veriyor.

21- Converse Ayakkabı Deneyici

The Converse Sampler adlı iPhone uygulaması, müşterilerin kamerayı ayaklarına tutarak istedikleri ayakkabıyı sanal ortamda denemelerine izin veriyor. Müşterilerin tek yapması gereken, sanal katalogtan istedikleri ayakkabıyı seçerek ayaklarında nasıl durduğuna bakmak. Uygulama üzerinden doğrudan satış da yapılabildiğinden, insanların ayakkabı deneyip alması için evden çıkmalarına bile gerek kalmıyor.

 

22-Burberry Güzellik Kutusu

Londra’da bulunan Burberry mağazası Güzellik Kutusu adlı artırılmış gerçeklik teknolojisi ile yaratıcı özellikleri müşterilerine sunuyor. En gözde uygulaması ise, cilt renginize göre size uygun oje rengini bulabileceğiniz bölüm. Seçiminizin ardından uygulama, size ojelerin elinizde nasıl duracağını da gösteriyor.

 

23-Moosejaw X-Ray Uygulaması

Açık hava giyim markası Moosejaw, X-Ray uygulaması ile, kataloğundaki mankenlerin üzerindeki kıyafetleri ve daha fazlasını görmenizi sağlıyor. Tek yapmanız gereken akıllı telefonunuz ile katalogtaki mankeni taramak. Sonrasında ise artırılmış gerçeklik teknolojisi, mankenin üzerindekileri çıkarıp size daha fazlasını gösteriyor.

 

24- Pepsi Max

Pepsi şirketi kısa süre önce, Londra’da yaşayanları otobüs durağı şakası ile şaşırttı. Durakta bekleyenlere üzerlerine koşan bir kaplan, meteor çarpması, uzaylıların insanları kaçırması vb. birçok sahne gösterildi. Fakat anlatmak, bu deneyim için yeterli değil. Bu nedenle videoyu izlemenizi tavsiye ederiz.

 

25- Amerika Birleşik Devletleri Ordusu

Amerika Birleşik Devletleri Ordusu, askerlerine artırılmış gerçeklik teknolojisini kullanarak eğitim veriyor. Taktiksel Artırılmış Gerçeklik (Tactical Augmented Reality – TAR) adı verilen teknoloji, gözlük yardımı ile askerlerin konumlarını ve düşman ya da dost diğerlerinin konumlarını takip etmelerine olanak veriyor.

TAR ileride askerlerin gece de görebilmelerini sağlayacak gece görüşü özelliğine de kavuşacak. Teknoloji sayesinde bugün kullanılan GPS cihazlarına da ihtiyaç kalmayacak. Gözlükler kablosuz olarak askerlerin üzerindeki tabletlere bağlı bir şekilde çalışıyor. Etkileyici olan kısım ise, asker silahını bir hedefe doğrulttuğunda, hedefin görüntüsü ve mesafe gibi bilgileri askerin gözünün önüne gelecek.

26- Acura

Acura 2018 model TLX model aracını tanıtmak için canlı yayınla artırılmış gerçeklik yarışı yayımladı. Bu etkinlik için direksiyon başına geçen dört kişi, tek tek yarışarak sanal ortamda en iyi süreyi elde etmeye çalıştı.

Her etapta yeni bir artırılmış gerçeklik pisti oluşturuldu ve bu sanal güzergah sadece şoför ve Facebook’ta izleyenler tarafından görülebildi. Sürücünün kaskına yerleştirilen kameralar sayesinde yarış izleyicilere sunuldu. Her yarışçı özel olarak tasarlanan, 180 derece görüş açısına sahip ve yüksek çözünürlüklü kamera ile donatılmış kasklar taktı. Arka koltuktaki güçlü bir bilgisayar bağlı olan kask kameraları, anlık olarak görüntüleri işleyip izleyicilere sundu.

 

27- Disney

Disney 2015 yılında, boyama kitaplarını, boyanırken gerçeğe dönüştüren bir teknoloji geliştirdi. Eski bir örnek olsa da, bu basit uygulama artırılmış gerçeklik teknolojisinin potansiyeli hakkında ve günlük hayata etkisi ile ilgili çok iyi fikir veriyor.

 

28- L’Orêal

L’Orêal, Perfect Corp ile işbirliği yaparak, firmanın makyaj ürünlerini yeni bir uygulamaya açtı ve müşterilerinin yeni ürünler denemesine olanak sağlayarak büyük bir adım attı.

Araştırmalar, güzellik ürünleri alıcıların, ürünleri satın almadan önce mutlaka deneme yapmak istediklerini gösteriyor. L’Orêal ve Perfect Corp arasındaki işbirliği ile iPad’ler için üretilen uygulama hem mağazalarda hem de evde ya da yolda kullanılabiliyor.

Uygulama Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan, Meksika ve Rusya’da halihazırda 64 sanal ürün sunuyor. Her bir ürün L’Orêal Paris’e ait ürünlerden oluşuyor ve uygulama üzerinden doğrudan satışı yapılıyor.

 

BONUS

Aşağıdaki video Google tarafından hazırlandı ve sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik gibi teknolojilerin, gelecekte günlük hayatımızı nasıl değiştireceğini göstermek üzere tasarlandı.

 

İlginizi çekebilir

Artırılmış Gerçeklik Uygulamaları
Sanal Gerçeklik Uygulamaları
Refik Lutfi ÖZSÜLLÜ

Yazar : Refik Lutfi ÖZSÜLLÜ

ODTÜ'den mezun olmadan önce yıllarca TRT Haber gibi birçok platformda editörlük yapan teknoloji aşığı biri. İnovasyonları, girişim fikirlerini ve tüm dünyadan yenilikleri sizler için araştırıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir