Kayıt Stüdyosu Açmak

İş kurmak istiyorum diyenler için kayıt stüdyosu kurmak pek gün ışığına çıkmamış  bir iş fikridir. Kayıt stüdyoları içerisinde ekipman ve tesisatların yer aldığı ve sanatsal ürünler yaratmak isteyen insanlar tarafından kiralanan alanlardır.

Kayıt stüdyosu açmak isteyenlerin bir dolu finansal ve teknik zorlukla mücadele etmesi gerekir ancak uygun eğitim, ekipman tercihi, stüdyo dizaynı ve müşteri bir araya gelirse başarı yakalanır. Stüdyolar ileri teknolojili ekipmanların, uzmanlık ve tesisatların bir araya geldiği ve genellikle yaratıcı ürünler üretmek isteyen müşteriler tarafından kiralanan alanlardır.  Stüdyo sahiplerinin ve personelinin müşterilerin ihtiyaçlarını etkili ve profesyonel bir şekilde karşılamaları için donanımlı olmaları ve teknik konulardan anlamaları gerekir. Eğitim ve uzmanlığın başarıda ki etkisi çok büyüktür çünkü ekipmanlar ve teknikler karışıktır ve profesyonel sonuçların ortaya çıkması için bilgi birikimi şarttır.

 

Kayıt stüdyosu nasıl açılır?

1 – Uzmanlık okullarındaki eğitim kurslarına katılarak veya herhangi bir kayıt stüdyosunda staj yaparak veya çalışarak eğitim alın ve deneyim kazanın.

2 – Bulunduğunuz bölgede kayıt stüdyosuna ihtiyaç olup olmadığını anlamak için pazar araştırması yapın. Rekabeti gözden geçirin, piyasa hakkında bilgi almak ve kira ücretlerini öğrenmek için yerel müzisyenlerle görüşün. Bu görev için pazar araştırması yapan bir firma ile anlaşabilirsiniz.

3 – Kayıt stüdyonuzun bütün detaylarını ana hatlarıyla belirlemek için bir iş planı hazırlayın. Yatırımcılar veya bankalar aracılığıyla finansman sağlayacaksanız iş planına ihtiyacınız olacaktır. İsterseniz iş kurma sürecinin yönetimi için bir danışman ile temas kurabilirsiniz.

4 – Kayıt stüdyonuz için yer bulun. Resmi kurumlar müsaade ediyorsa evinizi de kayıt stüdyosu olarak kullanabilirsiniz.  Bir depo alanı veya mağazada kiralayabilirsiniz.

5 – Bağlı bulunduğunuz belediyenin internet sayfasına girerek başvuru formlarına ulaşın. İş kurmak için gerekli belgeleri ilgili kurumlardan aldıktan sonra belediyeye başvuru formunuzla müracaat edin. İşletmenizi başarılı bir şekilde yönetmek istiyorsanız gerekli olan ruhsat ve izinleri almanız gerekir. Ayrıca vergi dairesine başvurarak vergi işlemlerinizi halledin.

6 – Kayıt stüdyonuzun içini tasarlayın. Stüdyo tasarımcısı ve müteahhit ile anlaşabilirsiniz veya gerekli bilgi birikiminiz ve eğitiminiz varsa stüdyonuzu kendiniz tasarlayabilirsiniz. Çeşitli stüdyo tasarımları vardır ancak genellikle ses geçirmez kontrol odası, izole edilmiş kabinler, dinleme ve performans odalarının olması gerekir.

7 – Stüdyonuzu ekipmanlarla donatın. Ekipmanlar bütçenize ve stüdyo kapasitesine göre değişecektir ancak genellikle ses masalarının, kayıt cihazların, mikrofonların, play-back ekipmanlarının, kulaklıkların, gerekli olan bütün kabloların, stantların ve aksesuarların alınması gerekir.

8 – İş aktifleri alın ve sigorta firması aracılığıyla mali sorumluluk sigortası yaptırın. Kayıt stüdyosunu müşteriler kullanacağı için oluşabilecek kazalara karşı mali sorumluluk sigortası yaptırmanız gerekir.

9 – Yerel ve bölgesel yayınlara reklamlar vererek,  internet sitesi açarak ve müzik dükkanlarında ve canlı konserlerde el ilanları, broşürler ve kartvizitler dağıtarak kayıt stüdyonuzun tanıtımını yapın.

 

İpuçları

Kayıt stüdyosu işi rekabete dayalıdır ve başlangıç oldukça masraflıdır. Başarılı olmak istiyorsanız pazar araştırması yapın, iş planı hazırlayın ve ayrıca pazarlama ve reklam stratejileri geliştirin.

Rekabet üstünlüğü sağlamak için belli bir konuda uzmanlaşın.

 

Uyarılar

İşe başlamadan önce gerekli olan bütün yasal işlemleri halledin, işletme ruhsatı ve izinleri alın. Kayıt stüdyosunun yapı yönetmeliğine uygun olduğundan emin olun. Yönetmeliklere uymazsanız kayıt stüdyonuzu kapatırlar ve para cezalarıyla karşı kaşıya kalırsınız.

Elinizde yeterli sermaye olsa bile çıkardığınız bütçeyi zorlamayın. Kayıt stüdyoları kira gelirleri sayesinde para kazanırlar.

 

Kayıt stüdyosu kurmak için gerekenler

  • Eğitim
  • İş planı
  • Tesis
  • İşletme ruhsatı ve izinler
  • Ekipman
  • Sigorta

Yeni iş kurmak isteyenler için farklı iş kurma fikirlerini ve en karlı işleri araştırmaya devam edeceğiz.

Avatar

Yazar : iş kurmak

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir