2019’da Dikkate Alınması Gereken Yenilikler ve Fikirler

Japon Bir Firma Meteor Yağmuru Yaratmanın Yolunu Buldu

Japonya’da kurulan yeni bir firma, küçük bir uydu ile meteor yağmuru yaratarak eğlence sektörüne yeni bir boyut kazandırmaya hazırlanıyor.

17 Ocak’ta Japon Astro Live Experiences (ALE) firması meteor yağmuru yaratması için tasarlanan ilk mikro uydusunu uzaya fırlattı. Her bir mikro uydu, yaklaşık bir santimetre çapında 400 küçük top şeklinde partikül taşıyor. Bu toplar atmosfere girdiklerinde yıldız kayması gibi görünecek şekilde yanmaya başlıyor. Doğal meteor yağmurlarına nazaran daha yavaş yanması beklenen partiküller, Astro Live Experiences firması müşterileri için hazırlanan özel ışık şovları yapacak. İlk meteor gösterisinin 2020 yılında Hiroshima’nın üzerinde yapılması planlandı.

 

Göğüs Kanseri İçin Çevrimiçi Korunma Yöntemi

Cambridge Üniversitesi’nden bilim insanları doktorlarla birlikte çalışarak daha hızlı ve doğu bir şekilde göğüs kanseri riskini hesaplamanın yeni bir yolunu geliştirdi.

Profesör Antonis Antoniou liderliğindeki Cambridge Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı, CanRisk adını verdikleri çevrimiçi bir sistem geliştirdi. Bu yöntem, doktorlara hastalarının göğüs kanseri risklerini hesaplama konusunda yardımcı olacak. Bu alanda kullanılan tek yöntem olmasa da, CanRisk kullandığı eşsiz algoritma, daha önce kontrolden geçmiş kadınları, hiçbir bilgisayarın yapmadığı kadar derinlemesine inceliyor. CanRisk doktorlara sorması için aile geçmişi, hastanın kilosu ve alkol tüketimi ile alakalı sorular öneriyor. Risk değerlendirmesi derinleştikçe, göğüs kanseri için bakılan 300 genetik indikatörden daha doğru sonuçlar verebiliyor. Elde edilen verilen bilim insanlarına sunuluyor ve genetik yatkınlık ve hayat tarzı gibi etkenlerle tekrar değerlendirilip hastalığa etkisi değerlendiriliyor.

İngiltere’de halihazırda doktorlar ve hemşireler CanRisk’i test etmeye başladılar bile. İngiltere Kanser Araştırmaları vakfından destek alan projenin ne zaman piyasaya sürüleceği ise henüz netlik kazanmadı.

 

Dijital İkizler Sayesinde Kentsel Planlama Kolaylaşacak

Kent planlamacıları günlük hayatınızı etkilemeden şehri düzeltebilecek.

Dijital ikiz teknolojisi onlarca yıldır var olan bir teknoloji. Şimdi ise kent planlamacıları, mühendisler ve diğer meslek grupları bu teknolojiyi kullanarak şehirdeki problemleri, kenti alt üst etmeye başlamadan çözebilecek. Dijital ikizler (buradaki anlamı ile gerçek şehirlerin sanal kopyaları) gelişmiş üç boyutlu haritalar gibi iş görüyor. Tek fark ise, gerçek dünyadan gerçek zamanlı veriler çekerek kullanması. Nesnelerin İnterneti teknolojisi ve teknolojinin ucuzlaması sayesinde, simülasyon şehirler için trafik, insanların hareketleri, enerji hatları, sokak lambaları ve hava durumu gibi birçok alanda devasa veriler elde edilebiliyor. Bu verilerin bilgisayarlar tarafından işlenmesinin ardından daha gerçekçi ikizler yaratılabilecek ve tüm değişiklikler önce bu ikizlerde denenip ne gibi sonuçlar alınacağı tespit edilebilecek.

Singapur’un dijital ikizi bu konu için mükemmel bir örnek. Fransız Dassault Systemes firmasının yazılımı sayesinde yaratılan sana Singapur, gerçek zamanlı trafik, nüfus ve hava durumu gibi verileri kullanarak şehir planlamacıları için yenilikçi bir deneme sahası ortaya çıkarıyor. Aralarında Cityzenith, Siemens, Microsoft ve General Electric firmalarının da bulunduğu başka şirketler de, dijital ikiz simülasyonları için yazılım üretme yarışında yer alıyor.

 

Santrifüj Olarak Kullanılabilecek Stres Çarkları Hayat Kurtarabilir

Tayvan Ulusal Üniversitesi araştırmacıları, stres çarkının kanı ayrıştırabilecek kadar hızlı döndüğünü keşfetti.

Araştırmacılar, 2017 yılında karşımıza çıkan ve neredeyse tüm dünyada popüler hale gelen stres çarklarının santrifüj olarak kullanılıp kırmızı kan hücrelerini plazmadan ayırabilecek kadar hızlı döndüğünü gördü. Zira bu, hayati önem taşıyan kan testleri için gerekli bir işlem.

Chien-Fu Chen, Chien-Cheng Chang ve meslektaşları, stres çarklarının birkaç parmak darbesi ile plazmanın yüzde 30’unu ayrıştırmaya yetecek hıza kavuştuğunu, üstelik bunu 4 ile 7 dakika arasında bir sürede yapabildiğini fark etti. Bu oran, gelişmemiş bölgedeki doktorların HIV ve sıtma gibi hayati tehlikeye sahip hastalıkları test etmelerini sağlayabilir

Ekibin çalışmaları Aralık 2018’de Analitik Kimya Dergisi’nde yayınlandı.

 

Karbondioksiti Emerek Temiz Enerji Üreten Karbon Havuzu

Araştırmacılar çevreyi temizleyerek temiz enerji üreten yeni bir sistem yaratmayı başardı.

Ulsan Ulusal Bilim ve Teknoloji Enstitüsü ve Georgia Tech’te görev yapan Changmin Kim önderliğindeki araştırmacılardan oluşan ekip, atmosferi temizlemenin yeni bir yolunu buldu. Sistem çoğunlukla dev bir sıvı batarya gibi çalışıyor ve karbondioksiti emerek elektrik ile kullanılabilir hidrojen yakıtı üretiyor.Karbondioksiti ayrıştırmak için elektrot kullanan sistemin karbondioksit dönüşüm veri yüzde 50’yi buluyor. Hybrid System adlı bu sistemin 1000 saatten fazla çalıştığı ve yılda 150 ton karbondioksiti atmosferden temizlediği belirtiliyor. Ekip yaptığı çalışmanın orijinal haline geçtiğimiz yılın Kasım ayında yayınladı.

 

Dikkat Dağınıklığı İçin İlaç Yerine Geçebilecek Uygulama

Araştırmacıların geliştirdiği bu yeni oyun, dikkatinizi toplamada size yardımcı olabilir.

Cambridge Üniversitesi Davranış ve Klinik Nörobilim Enstitüsü’nden George Savulich önderliğindeki araştırmacı grubu, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluk teşhisi konan hastalara yardımcı olabilecek bir uygulama geliştirdi. Decader isimli uygulama, hastaların konsantrasyon seviyelerini artırmaya yardımcı olması amacı ile hazırlandı. Oyun kullanıcılara sanal görevler vererek uluslararası bir suç örgütünü engellemenizi istiyor. Oyunda kullanıcıların dikkatlerini dağıtan uyarıcılara rağmen farklı sayı serilerini hatırlayıp tanımaları gerekiyor. Kullanıcının doğru hatırladığı her seriden sonra, görevin yerini gösteren yeni bir ipucu açılıyor.

Ekip, oyunu oynayanların konsantrasyon seviyesinde gelişim kaydedildiğini ve ritalin hapı ya da nikotin kullanımına benzer etkiler gösterdiğini gözlemledi. Çalışma bu yılın Ocak ayında Frontiers in Behavioural Neuroscience’de yayınlandı. Uygulama şu anda iPhone telefonlar için AppStore’dan indirilebilirken, 2019 yılının ilerleyen günlerinde Android telefonlar için de Google Play versiyonu hizmete sunulacak.

 

İlginizi çekebilir

Dünyayı Değiştirecek Büyük Fikirler
Geleceğin Teknolojileri Nelerdir?
Refik Lutfi ÖZSÜLLÜ

Yazar : Refik Lutfi ÖZSÜLLÜ

ODTÜ'den mezun olmadan önce yıllarca TRT Haber gibi birçok platformda editörlük yapan teknoloji aşığı biri. İnovasyonları, girişim fikirlerini ve tüm dünyadan yenilikleri sizler için araştırıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir