Dünyayı Değiştirecek Büyük Fikirler

Bugün salgın hastalıklardan iklim değişikliğine kadar bir çok sorunla karşı karşıyayız. Büyük sorunlar büyük fikirlere ihtiyaç duyar:  Yeni teknolojiler, bilim ve akıllı çözümler. 2018’in en iyi fikirlerini bu listede bulabilirsiniz.

Brezilya’da ormanlık alanların yok edilmesi geçen yıl yüzde 29 artmış. Ancak Google Earth ülkenin yerli kabilelerinin dünyanın oksijenin yüzde 20’sini üreten ve dünyanın en büyük yağmur ormanına sahip ülkedeki yıkım bölgelerini işaretlemesini sağlıyor. Bu her yerde uygulanabilecek çözümlerden bir tanesi.


1- Atıkların Kullanımı

Çöpler kullanışsız değildir — çok farklı kullanım alanları olabilir, örneğin:

 

Ücretsiz sağlık hizmeti:

Endonezya’da insanlar değerli çöpler karşılığında sağlık hizmetlerinden ücretsiz bir şekilde yararlanabiliyor. Bu büyük fikir yoksul ülkelerde aynı anda yoksulluk, sağlık hizmeti kısıtlamaları ve kirlilikle mücadele ediyor.

 

Isınma:

İtalya her yıl Avusturya’ya yakılıp ısınma ve elektrik üretilmesinde kullanılmak üzere 70 bin ton çöp yolluyor.

 

Yeni yollar:

Plastiğin olmadığı bir toplum yaratmanın yollarından biri nedir? Bunun için Hindistan’a bakabiliriz. Hindistan atık plastik çöpleri kullanarak yeni yollar yapıyor.

 

Mikroskopik toz:

Atık elektronikler dünya çapında tüm çöp sahalarını doldurmuş durumda. Ancak elektronik atıkları yeni materyaller üretmek üzere nano-parçalara ayırmak hem daha kolay hem de geri dönüşümden daha iyi bir alternatif.

 

Tren altyapısı:

Çimento ve eski lastiklerden yapılma bir vagon hem daha dayanıklı ve sessiz oluyor hem de her bir kilometre demiryolu başına 35 ton atığı geri dönüştürmüş oluyor.

Mutlaka okuyun: Geri Dönüşüm Sektörü İş Fikirleri

 

2- Kahraman Teknolojiler

Yapay zeka, yazılım ve makineler iyilik için kullanılabilir:

 

Kanserin kokusunu alan robotlar:

Bu yıl Google ve Hollanda’dan bir üniversite derin öğrenme yapay zekayı kullanarak kanseri bir insan kadar iyi tespit eden bir robot üretmek için bir araya geldi.

 

Kıtlıkla savaşan yapay zeka:

Akıllı makineler kullanarak bitkilerdeki salgın hastalıkları tespit edebiliriz. Örneğin nişasta bitkisindeki (dünyanın en büyük üçüncü karbonhidrat kaynağı) hastalıkları belirleyebiliriz.

 

ShotSpotter: 

Bu yazılım silah seslerini dinleyip algoritmaları kullanarak sesin nereden geldiğini bulabiliyor ve yetkililere haber veriyor.

 

Rusya’nın hacker avcı timi:

Siber güvenlik tehditlerinin olduğu günümüz dünyasında hackerları durdurmak için bir hacker gibi düşünmeniz gerekir. Rus startup’ı Group-IB beyaz şapkalı hackerları toplayıp suçluları yakalamaları için eğitiyor ve yüksek bir başarı oranına sahipler.

 

Diplomasi olarak video oyunları: 

Video oyunları genelde gençlerde şiddete eğilimi artırmasıyla kötü bir üne sahiptir, ancak günümüzün globalleşen dünyasında ABD Dışişleri Bakanlığı çocuklara ve gençlere Amerikan kültürü ve İngilizce öğretmek için video oyunları kullanıyor.

 

Kirliliğin kokusunu alan okyanus robotları:

Artık kendi kendine hareket eden robot elektrikli süpürgelerimiz var — ve İsviçreli bir startup olan Envirobot ise aynı teknolojiyi sularımızı temiz tutmak için kullanıyor.

Mutlaka okuyun: Yapay Zeka ve Uygulama Alanları

 

3- Süper Bitkiler

Botanik dünyası çevreyi korumak ve daha fazla hayat kurtarmak için yeni ilham verici yollar sunuyor.

 

Haşeratları püskürtmek:

Çiftçiler, sıradan ekinleri Dünya’nın uzak köşelerinde bulunan vahşi olanlarıyla karıştırmanın ekinleri koruduğunu ve böcek ilacı kullanımını azalttığını keşfetmiş.

 

Hastalıkları tedavi etmek:

Şu anda 28 binden fazla bitki türü tıp alanında kullanılmaya uygun — ancak yüzde 13’ünden daha azına düzenli yayınlarda atıfta bulunuluyor. Çin daha fazla hayat kurtarmak için geri kalan yüzde 87’sini kullanan ülkelerden biri. 2020 yılına kadar geleneksel Çin tıp uygulamalarını sağlık sistemi kapsamına almayı amaçlıyor.

 

Dünyayı doyurmak:

Etiyopya’da enset adında benzer görüntüsünden dolayı ‘steroidli muz’ denen kadim bir bitki yetişiyor. Metrekare başına çoğu tahıldan daha fazla insanı doyurabiliyor ve ekstrem iklim koşullarına dayanabiliyor. Bu yüzden ona aynı zamanda ‘açlıkla savaşan ağaç’ deniyor.

 

Yangınları durdurmak:

Kew Gardens, orman yangınlarına karşı doğal bariyerler oluşturabilecek ve değerli doğal kaynakların yanarak yok olmasını azaltabilecek, kalın bir dış kabuğa ve hızlı yeniden filizlenme oranlarına sahip bitki ailelerini araştırıyor.

 

4- Doğayı Kullanmak

Geleceğin enerjisi yeşil, temiz ve bazen, tuhaf olacak.

Hollanda’daki trenler artık tamamen rüzgar gücüyle çalışıyor. Hollanda bu zorlu hedefe 2018 yılında ulaşmayı hedeflemişti ve bu tarihten çok daha erken, daha Ocak ayının başında hedefine ulaşmayı başardı.

 

Kirliliği takip eden yosunlar:

AB hava kirliliğini tespit eden kurulumu kolay, ucuz ve temiz bir sensöre geçiş yapıyor: klonlanmış yosun.

 

Fiberden yapılan canavar gemiler:

Global ekonomi global ticarete bağlıdır. Ancak şu an kullandığımız kargo gemileri pahalı ve çevreye zarar veriyor. Bu yüzden AB çelik yerine fiberden yapılan devasa, fütüristik ve geri dönüştürülebilir gemiler yapıyor.

 

İdrarın gücü:

Araştırmacılar gelişmekte olan ülkelerde, idrarın bir telefonu şarj etmeye ya da iç mekan aydınlatması için yeterli enerjiyi üretmeye yeteceğini düşünüyor.

Mutlaka okuyun: Paris’teki Halka Açık Pisuarlardaki İdrarlar Gübreye Dönüştürülüyor

 

Rüzgar ve güneş ışığını enerjiye dönüştüren gökdelenler:

Amerika’nın en büyük şehri olan New York’u bir ‘iklim laboratuvarına’ dönüştürüp hem para hem enerji tasarrufu yapmayı amaçlayan bir plan bulunuyor.

 

Gölleri güneş panelleri ile kaplamak:

Nüfus patlamaları enerji kaynaklarını tüketiyor, ayrıca küçük toprak parçalarını kalabalıklaştırıyor — bu yüzden Japonya gibi ülkeler göllerin ve nehirlerin üstüne devasa güneş panelleri kuruyor.

Mutlaka okuyun: Güneş Enerjisi Sektörü İş Fikirleri

 

5- Gelişimin Liderleri

Gelecek, nerede yaşadığına bakılmaksızın, herkes için daha yüksek bir hayat standardını gerekli kılıyor.

 

Robot sivri sinek katilleri:

Houston’da Microsoft Zika virüsü taşıyan sivrisinekler için yüksek teknolojili, özdevimli öğrenme ve infrared sensörlerle çalışan  ölüm kapanlarını görücüye çıkarmış.

 

Giyilebilir barınaklar:

Giysiye, uyku tulumuna hatta çadıra dönüşebilen, ilk müdahale ekiplerinin ya da mültecilerin kullanabileceği çok amaçlı barınaklar.

Mutlaka okuyun: Mülteci Kampları Artık Kendi Yiyeceklerini Yetiştirebilecek!

 

6- 100% Dijital Devlet

Küçük bir Baltık ülkesi olan Estonya kendisine ‘e-Estonya’ diyor. Dünyada devletin vatandaşlarına sunduğu tüm hizmetleri tek bir online platformda sunduğu ilk ülke Estonya. E-Estonya tüm vatandaşlara açık olan bir platform. Tek bir platformdan faturalarınızı ödeyebiliyor, reçete yazabiliyor, vergi beyannamesinde bulunabiliyor, üniversiteye başvurabiliyor ve kendi işinizi kurabiliyorsunuz. Uzun kuyruklarda beklemek yok, kaybettiğiniz kimlik kartınızı gidip bildirmenize gerek yok. Bütün işlerinizi online olarak halledebiliyorsunuz. Eğer bu sistem işe yarar, yüksek güvenlikli, hacklardan korunan, kullanımı basit bir sistem olursa, ilerde ülkemiz dahil bir çok ülke bu trendi takip ederek kendi online platformlarını oluşturacaktır.

 

İlginizi çekebilir

Geleceğin En İyi İş Fikirleri
Geleceği Değiştirecek En İyi Buluşlar
Anıl ERSOY

Yazar : Anıl ERSOY

Boğaziçi Üniversitesi "Çeviri Bilimi" bölümünden mezun olduktan sonra, Milliyet, Doğan Burda ve Protranslate gibi birçok kurumda yönetici pozisyonlarında çalıştı. Son olarak uluslarası bir finansal firma olan Citi'de uygulama müdürü olarak çalışmakta. Sizler için marka, pazarlama ve girişimcilik alanında rehber niteliğinde içerikler oluşturuyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir