5 Farklı Girişimci Tipi: Siz Hangi Tip Girişimcisiniz?

Biz girişimcilerin biribirinden farklı ve eşsiz özellikleri vardır fakat hepimizde olan ortak payda, gerek iş gerekse özel hayatımızda özgürlüğe olan aşırı düşkünlüğümüzdür. Artık öyle bir zamana gelindi ki, bize istediğimiz hayatı sağlayacak, sayısız çeşitlilikte iş fırsatına sahibiz fakat biliyorum ki, bir yerlerde hala iş ya da özel hayatında çıkmaza girmiş girişimciler bulunmakta. Onlar kendilerini bilir. Bu kişiler işlerinde neden bir ilerleme kaydedemediklerini ya da işlerinde bir sonraki adımda ne yapmaları konusunda kararsızdırlar. Kim bilir belki siz de bu tip girişimciler arasındasınızdır. Bir girişimci olarak motivasyon kaynağınızı keşfetmek işinizi büyütmede ve ulaşmak istediğiniz başarı seviyesine ulaşmada anahtar rol oynamaktadır. Aşağıda beş farklı tip girişimciden bahsettim. Kendinize karşı dürüst olarak hangi tip girişimci olduğunuzu belirleyin ve içlerinden hangi tipe dâhil olmak istediğinize karar verin.

 

1. Şüpheci Girişimci

Bu tip girişimci başkaların başarılarına bakarak hemen sorgulamaya başlar. Onların işlerini inceleyerek, şanslı oldukları yönlere ve mirasyedi olup olmadıklarına bakar. Belki okuduklarından belki de hayat deneyimlerinden bildiği kadarıyla, başarılarına şüpheyle yaklaşır ve şans faktörleriyle doğuştan elde edinilen kazanımların yardımı olmadan bu tarz başarıların elde edilemeyeceğine inanır.

Başarının yalnızca çalışarak elde edilemeyeceğine inanırsanız kendinizi gelecekte hiçbir başarının kahramanı olarak göremez ve yerinizde saymaya devam edersiniz. Kısacası olduğunuz yere çakılır kalırsınız ve kendinize türlü bahaneler üretmeye başlayarak, umutsuz vaka haline gelirsiniz ve maalesef şüpheci yaklaşımınız aksine izin vermez.

 

2. Taklitçi Girişimci

Öne çıkan görsel belirle

Bu tip girişimci, diğerlerinin başarılarını takdir eder ve yaptıklarını aynen kopyalama yoluna gider. Web siteleri, diğerlerininkiyle aynıdır, kartvizitleri aynıdır hatta yaptıkları tanıtımlar bile sektörün lideri konumunda olan rakipleriyle bire bir aynıdır.

Bir başarıyı model almada hiçbir sorun yoktur hatta çok da akıllıca bir harekettir. Yalnız model almayla taklit etme arasında ince bir çizgi vardır. Bir başarıyı model almak o başarının nasıl kazanıldığını anlamak ve benzer yöntemleri kendi vizyonunuzla birleştirerek işinize uyarlamaktır. Eğer siz de taklitçi girişimci tipine giriyorsanız, kendinize karşı adil olun ve başarıyı taklit etmek yerine model almayı deneyin.

 

3. Araştırmacı Girişimci

Bu tip girişimci öğrenmeyi sever. Olası her seneryoyu araştırır ve bir işe başlamak ya da büyütmek üzerine çeşitli stratejiler geliştirirler. Öğrenmeye hevesli olmak iyi bir şeydir fakat bundan ötesine geçemiyorsanız orada bir sorun var demektir. Araştırma fazı sona erince kişi, harekete geçmemek için çeşitli bahaneler üretmeye başlar. Girişiminiz için işe yarar bilgi ve fikirler edinmenin ardından öğrendiklerinizi uygulamaya koymalısınız. Çoğu girişimci gereğinden fazla bilgiyle yüklüdür. Başarısız olmalarının en büyük sebebi de bilgi fazlalığıdır. Başarının anahtarı, öğrenme ve öğrenilenlerin uygulamaya konulmasıdır. Yoksa kuru kuruya bilgi hiçbir işe yaramaz.

Mutlaka okuyun: Girişimcilikte Hızlı Hareket Etmenin Önemi

 

4. Azimli Girişimci

Bu tip girişimci henüz başarıya ulaşmamıştır fakat her ne pahasına olursa olsun başarıya ulaşır. Girişimciliğin değerini bilir ve başarının taklite gerek kalmadan kazanılabileceğine inanır. İşini kurmak ya da büyütmek için elinden gelenin en iyisini yapar.

Bu nedenle başarıya ulaşmak için diğerlerinin görüş ve inançlarına odaklanmak yerine kendi görüş ve inançlarınıza odaklanmalısınız. Başarılı girişimcilerin hikâyelerine bakacak olursak, hepsi de şahsi iradelerini kullanarak bir yerlere gelmişlerdir.

Mutlaka okuyun: Girişimcilik Hayatında Tutarlılığın Gücü

 

5. Başarılı Girişimci

Bu tip girişimci iş kurmak ve başarıya ulaşmakla ilgili girişimciliğin tüm aşamalarını geçmiştir. Bundan sonra odaklanacağı nokta, işini zirveye taşımak ve kendinden sonrakilere bırakacak bir miras oluşturmaktır.

Bu başarılı girişimci, türlü deneyimlere sahiptir. Müşteri kazanmayı ve büyük mücadelelerden galip çıkmayı bilirler. Hiçbir zaman doyasıya yaşayamayacak olsalar da sınırsız özgürlüğe sahiptirler. Zamanın en değerli kaynak olduğunu bilirler. Bu nedenle zamanı akıllıca kullanmakta ustadırlar.

Siz ne tip bir girişimcisiniz? Kendinize karşı dürüst olun ve gerekirse diğer girişimci tiplerinden birine geçin. Kazanılacak başarının derecesi herkese göre farklıdır ama eğer bir çıkmazdaysanız, sebebi belki de, size gereken ya da istediğiniz girişimci tipine girmiyor oluşunuzdur.

Başarıya ulaşmak zaman alır. Bir işi büyütmek için hayatınızın büyük çoğunluğundan fedakârlık etmeniz gerekir fakat size kazandıracağı özgürlüğü düşündüğünüzde buna değer. Bu yolda atılacak ilk adım, hedeflerinizi belirlemektir. Ardından kurmak istediğiniz işte beklentilerinizin neler olduğunu tespit edin ve bu beklentilerin hayatınızla ne denli uyumlu olduğuna bakın.

Mutlaka okuyun: Başarılı Girişimcilerin Özellikleri

Avatar

Yazar : İpek Külah

Çevirmen

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir