Amsterdam’da hava temiz olduğunda ağaçlar ücretsiz wi-fi yayını yapıyor!

Daha önce güvercinlerin hava kirliliğini analiz edilmesinde kullanıldığını görmüştük. Şimdi de, akıllı kuş yuvalarına yerleştirilen ağaç Wi-Fi’leri, anbean hava kalitesini ölçüyor ve kirlilik seviyeleri düştüğünde ücretsiz Wi-Fi hizmeti sağlıyor.

Taze ve temiz hava, şehir halkının en çok arzu ettiği ve en kolay yok olan öğelerden biridir. Daha önce hava temizleyen ilan panoları ve halkın temiz havaya kavuşmasını kolaylaştırmaya yarayan, navigasyon uygulamalarından bahsetmiştik. Amsterdam’da yer alan ağaç Wi-Fi’leri, kuş yuvalarının içerisine yerleştiriliyor ve hava yeterince temizse, ücretsiz Wi-Fi sağlıyor.

Kirlenme düzeyini göstermek amacıyla, LED ışıklandırmayla çeşitli renkler yayan kuş yuvaları, havadaki kir parçacıklarının miktarını ölçmek için nitrojen dioksit sensörlerinden yararlanıyor. Işıklar yeşil yandığında, hava kalitesi artmış oluyor. Bu durumda, ağaç üzerindeki kuş yuvasından, ücretsiz Wi-Fi yayını yapılıyor.

Serbest bağlantının bir özelliği olarak ağaç Wi-Fi’leri kullanıcılara, bulundukları yöredeki hava kalitesini artırma yöntemleri hakkında ipuçları veriyor. Şu sıralar şirket, havadaki NO2 seviyelerine odaklanmış durumda. Havadaki NO2’nin büyük çoğunluğu, bacalardan ve egzoz borularından gelmekte. Bu iki kaynak, hava kirliliğini büyük oranda etkilemektedir.

Ağaç Wi-Fi’leri topladıkları bilgileri, araştırmacılara ve devletin çeşitli departmanlarına sunmayı planlamaktadır.

Bu girişim şu sıralar, sokaklara beş kuş yuvası daha yerleştirmek üzere çalışmalar yapmakta ve icatlarına ek özellikler ekleyebilmek için fon toplamanın peşindedir.

Çevreci girişimcilik projesiyle ilgili aşağıdaki tanıtım videosunu da izlemenizi öneririz:

Şehirde her sokağın her ağacına, kuş yuvaları yerleştirilerek hava kirliliğiyle ilgili büyük çaplı bir bilgi hazinesi oluşturulabilir mi sizce? Yerel sosyal girişimcilik projelerini ve çevreci iş fikirlerini siz değerli okuyucularımız için araştırmaya devam edeceğiz.

 

İlginizi çekebilir

Güvercinler Londra’daki hava kirliliğini denetliyor
Başarılı Girişimcilik Örnekleri
Avatar

Yazar : İpek Külah

Çevirmen

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir