Dünyanın Gelmiş Geçmiş En İyi 10 Girişimcisi

Sizce tüm tarih boyunca kaç girişimci var olmuştur? Milyonlarca? Evet ve hatta belki de milyarlarca. Bu insanlardan kimileri başarısız olurken, kimileri başarıyı bir şekilde tadıyor ancak bazıları da var ki, adeta çığır açıyor.

Arasından seçim yapılması gereken birçok kişi varken gelmiş geçmiş en iyi 10 girişimcinin listesini yapmak, bizim için çok keyif verici oldu. Listede birçok Amerikalı var. Zaten eğer en iyi şeflerin listesini yapsaydık büyük ihtimalle Fransız aşçılar, aykırılıkların listesini yapsaydık da İngilizler ile dolu olacaktı.

Girişimcilik, Amerikalıların iyi yaptığı şeyler arasında. Eğer bu size biraz iddiali geliyorsa ne yazık ki gerçek bu.

Sözü daha da uzatmadan işte sizlere tarihin gelmiş geçmiş en iyi 10 girişimcisi:

 

1. Kral Krezüs

Kral Krezüs

Milattan önce altıncı yüzyılda Lidya Krallığını yöneten Krezüs, dünyanın sikke çağına geçmesine sebep olan kraldır ve tam da bu sebepten ötürü her işin can damarı olan likidite ve nakit akışını yöneten ilk kişidir. Dahası, kendisinin zengin yaşam tarzı tarih boyunca tüm girişimcilere tam bir motivasyon kaynağı olmuştur. “Krezüs kadar zengin olmak” deyimi girişimciler arasında çok sık kullanılan bir deyimdir.

 

2. Papa Altıncı Sixtus

Papa Altıncı Sixtus

Sixtus “günahların bedelinin” pek de hoş olmayan şeyler olduğunu fark ettiğinde girişimci ruhunu açığa çıkartmıştır. Ölüler için bir pazar oluşturarak yıllardır kiliselerin satışını yaptığı bazı hizmetlerin sistemini kurmuştur. Ölenlerin yakınlarının, ölülerinin arafta geçirecekleri zamanı azaltmak ve huzura kavuşmaları için yaptıkları ödemelerle Vatikan’ın kasaları hızla dolmaya başlamıştır. 1478 yılında Sixtus, İspanyol Engizisyonu’na da yetki vererek pazarını büyütmüştür. 15 yıl içerisinde 100.000’den fazla ruha yardımcı olduklarını da unutmamak gerekiyor. Kendisi ayrıca genelevlere lisans veren ilk papadır.

 

3. Benjamin Franklin

Benjamin Franklin

Franklin gerçek anlamda Amerika’nın ilk girişimcisidir. Devletin kadrolu yazarı, yazıcısı, mucidi (paratoner, bifokal) ve çok anlayışlı bir iş adamıdır.

 

4. Thomas Edison

Thomas Edison

Dünyaya elektriği, fonografı, hareketli görüntüyü ve 1,300’den fazla patentli buluşu vermiş adam hakkında ne diyebiliriz ki? Kesinlikle dünyanın gelmiş, geçmiş en büyük mucididir. Buluşlarıyla birlikte kar potansiyelini de değerlendirmeyi bilen Edison, bir girişimci olarak henüz daha çok genç iken trenin boş bir vagonunda gazete basıyor ve kopyaları yolculara satıyordu. Kendisinin günümüzdeki insanlar üzerindeki etkisi yadsınamaz. Edison adeta yaratıcı bir dehanın ve girişimci bir yeteneğin ortaya çıkardığı insanüstü bir girişimci.

 

5. Henry Ford

Henry Ford

Ford, Model T adındaki aracı üretip insanların seyahat mesafesini genişleterek yaşam tarzımızı kökten değiştirmeyi başarabilmiştir. Ayrıca arabanın çok lüks olduğu bir dönemde “herkes için bir araba” mottosunu benimseyerek otomobil dünyasında yeni bir dönemin kapısını aralamıştır. Bunun yanında, sanayi sektörüne daha büyük bir katkıda bulundu. Araçlarını üretmesi için kurduğu hareketli montaj hattı endüstriyel çağın en büyük atılımı oldu. Böylece seri üretimi dünya sanayisine kazandırmış oldu. Aslında Ford, işletmesi için gerekli olan tüm sermayesini Detroit’teki Edison Aydınlatma Şirketi’nde mühendis olarak çalışarak kazanmıştır.

Mutlaka okuyun: Henry Ford’un Başarı Hikayesi

 

6. Benjamin Siegel ( Las Vegas’ın temellerini atan adam )

Benjamin Siegel

Arkadaşları arasında Bugsy olarak bilinen Siegel, vizyon sahibi bir gangsterdi. Çölün ortasındaki Las Vegas’ı sıfırdan var etti. Şehrin gelecekte nasıl bir yer olabileceğini çok erkenden gören Siegel, Flamingo adındaki ikonik tesisini inşa ederek kumarhane merkezinin ilk temelini atmış oldu.

 

7. Ray Kroc

Ray Kroc McDonald's

Israrlı bir girişimci gibisi yoktur ve 1954 yılında 52 yaşında sağlık durumu kötü olan mutfak aletleri satıcısı Ray Kroc gibi de kimse ısrarcı olamaz. Onun hayali, kendisinin Los Angeles dışındaki bir çölde bir aile tarafından işletilen restoranı satın almasına neden oldu. McDonald’s’ı satın aldıktan sonra Kroc onların konseptini sınırlı menü, hızlı servis ve düşük fiyat olarak değiştirdi. Ve sonrasında bunu tüm ülkeye yaymaya çalıştı. Böylece fast-food sektörünü yaratmış olan Kroc, Amerikalıların yaşam tarzlarını ve ne yazık ki de, genel sağlıklarını önemli ölçüde etkileyebilmiştir.

Mutlaka okuyun: Ray Kroc ve McDonalds’ın Başarı Hikayesi

 

8. Jobs & Wozniak

Jobs ve Wozniak

Apple’ın iki kurucusu, Silikon Vadisi’nin milyar dolarlık servete sahip olan ilk girişimcileri değiller (Hewlett ve Packard onlardan öncedir) ancak teknolojiden korkanların bile severek kullanacağı, bilgisayarları adeta modernize eden bir cihaz yaratma konusunda ilktirler. Wozniak’ın işletim sistemi tasarımının zerafeti ile Jobs’un pazarlama anlayışı (1984 yılındaki Apple reklamlarına bakabilirsiniz) birleşince gerçek bir fenomen ortaya çıktı.

Mutlaka okuyun: Steve Jobs’ın İlham Verici Hayat Hikayesi

 

9.Phil Knight

nike-kurucusu-phil-kinght

Nike’ın kurucusu olan Phil Knight’ı markalaşmanın yüzü olarak tanımlayabiliriz. Dünyadaki tüm atletlere yenilik katmayı ve ilham vermeyi misyon edinen Nike’ı, sıfırdan 25 milyar dolarlık bir şirket haline getirdı. Dünyanın en iyi spor ve fitness şirketi olmadan önce  Nike, gerilla pazarlama yöntemlerini kullanarak dikkatleri üzerine çekmeyi başardı.

Mutlaka okuyun: Sıfırdan 25 Milyar Dolarlık Servete: Nike’ın Başarı Öyküsü

 

10.?

Son girişimci olarak sizlerden de fikir almak istiyoruz. Sizce listede yer almayan son girişimci kim olabilir? Lütfen düşüncelerinizi bizimle yorum yaparak paylaşın.

 

İlginizi çekebilir

Yaşanmış İlham Verici Başarı Hikayeleri
Okulu Bırakıp Dünyanın En Zenginlerinden Olan 8 Kişi

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir