Başarılı Girişimcilerin Özellikleri

Bundan on yıl önce girişimcilerin fikirlerini gerçekleştirmelerine yardımcı olan bir firma buldum. O günden sonra bende binlerce girişimciye danışmanlık yapmaya ve girişimci yetiştirmeye başladım. Öğrencilerimin çoğu fikirlerini güçlü firmalara verdiler veya kendilerine saklayarak girişimci oldular.  Her zaman başarılı girişimcileri diğerlerinden ayıran özellikleri merak ederdim. Belli özelliklere mi sahipler diye. Kesinlikle öyle. Ancak zamanlamanın, şansın ve doğru zamanda doğru yerde olmanın önemini de kabul etmek gerekir.

Yıllar boyunca edindiğim kişisel deneyim ve gözlemler bana başarılı girişimcilerin 5 özelliği olduğunu öğretti.

 

1 – Sarsılmaz tutku

Sevdiğiniz işi yapın demek en büyük klişelerden biridir. Herkes “tutkunuzu bulun” der ve bunu bulmak söylemekten daha kolaydır. Girişimcilik bağlılığa ve kararlığa bağlıdır. Ürünleriniz veya hizmetleriniz konusunda kararsızsanız veya az bir gayret gösteriyorsanız ayakta kalamazsınız.  İnişler ve çıkışlar yaşamaktan maalesef ki kurtulamazsınız. Yapmaktan hoşlandığınız ve başkalarıyla paylaşmak istediğiniz bir şey bulursanız bu tutku sizi teşvik edecektir.

 

2 – Açık fikirli olmak

Tanıdığım en başarılı girişimciler her zaman başkalarından bir şeyler öğrenenlerdir. Diğerlerinden tavsiye alırlar. Esnektirler. Çevrelerindeki en iyi uygulamaları tıpkı bir sünger gibi içlerine çekerler. Başarısızlık korkusu sizi sıkıca kavrayabilir ve katı hareket etmenize neden olabilir ancak katı olmanın size hiçbir faydası olmaz.

 

3 – Uzman olma arzusu

Girişimciler zorluklardan hoşlanır. Tam tersi bir durum söz konusu olursa başka bir çalışma alanı bulmaları gerekir. Başka bir alan her ne kadar heyecan verici olsa da en başarılı girişimciler aynı sektörde bir süreliğine kalmanın faydalarını bilirler. Yıllar boyunca aynı sektörde kalırsanız sektörün geçmişini öğrenirsiniz. Daha önceden neler yapıldığını bilmek nasıl hareket etmeniz gerektiğini gösterir. Bir taraftan da gelecekte ki girişimlerinizde sizi destekleyecek ilişkiler kurarsınız. Bu ilişkilerin değerli olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

 

4 – İleri görüşlülük

Başarılı girişimciler her zaman ileriye bakarlar. Yol haritalarından sapabilirler. Amaçlarınızı açık bir şekilde tanımlamanız ileride zor durumda kalmanızı engeller. Amaçlarınız sürekli olarak gelişebilir ancak nereye gitmek istediğiniz bilmezseniz başarı şansınızı kaybedersiniz.

 

5 – Akışkan fikirler

Tek bir projeye sahip olmak her zaman daha iyidir. Ancak tanıdığım başarılı girişimciler kazandıklarıyla yetinmezler. Kendilerine sürekli olarak “sıradaki ne?” sorusunu sorarlar. Başarılı girişimcilik bir yaşam tarzıdır kader değildir.

Bu özellikleri benimserseniz siz de başarılı bir girişimci olabilirsiniz.

 

İlginizi çekebilir

Başarılı Girişimcilerin 25 Özelliği
Başarılı Girişimcilerin Her Gün Yaptığı 14 Şey
Avatar

Yazar : iş kurmak

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir