Richard Branson’un Haftada 3 Gün Çalışma Sistemi İşe Yarıyor Mu?

Günümüzde çalışanlar esnek çalışma saatlerinden yana. Mesai saatlerinde değişkenlik, evden çalışma imkânı ve çalışma haftasının kısaltılmasını istiyorlar fakat her işveren iş programında bu tarz değişiklikler yapmaya hazır değil.

Her ne kadar mantıksız gibi görünse de hafta tatilinin uzaması ve esnek çalışma saatleri çalışanları daha verimli kılmakta. Richard Branson’ın başlattığı yeni bir sistemde çalışanlar haftada sadece 3 gün çalışıyor. Gelişen teknoloji sayesinde insanların haftada 40 saat çalışmalarının gereksiz olduğunu çünkü çalışanların verimsizleştiğini savunmakta.

Esnek zaman modeli işkolikler tarafından yararlı bulunmasa da çoğunluk çalışma saatlerinde esneklikten yana. Şirketlerin pazara girmeleri kolaylaşıp rekabet kızıştıkça yeni sisteme ayak uyduranların başarıyı yakalayacağı düşünülmektedir.

 

Hafta sonunu iple çekmek.

En azimli girişimcilerle çalışanlar bile 7/24 çalışamaz. Egzersizde olduğu gibi zorlu çalışmaların ardından reşarj olmak için dinlenmek gerekir. Rakiplerle başa çıkmak için enerji içeceklerinden yararlanarak aralıksız çalışan kişiler şirketlerine zarar vermektedir. Esnek zaman modeli hem çalışanların hem de işverenlerin yararınadır. Esnek saatler çalışanların işleri hakkında endişe duymadan aileleriyle ilgilenmelerine (doktor randevusu veya çocukları okuldan alma gibi) olanak sağlar. Büyük şehirlerde çalışanlar sabah dokuzda işe geliş ve akşam 6’da işten çıkış saatlerinde trafiğe yakalanmayarak zaman tasarrufu yaparlar. Aynı zamanda trafik çilesinin yarattığı stresten de kurtulmuş olurlar. Bu sayede çalışanlar işlerine fazladan enerji aktarabilmekte ve moralleri de daha yüksek olmaktadır. Çalışanlar yoğun iş temposundan sıkılıp bunaldıklarında işlere bir süreliğine ara verme imkânına sahip olduklarında enerjileri ve çalışma istekleri tazelenir.

Mutlaka okuyun: Başarının Gizli Anahtarı: Dinlenmek ve Rahatlamak

Esnek mesai çalışanlar açısından harika bir sistemdir ve sistemin yararları bununla sınırlı değildir. İş haftasını kısa ve çalışma saatlerini esnek tuttuğunuzda çalışanlar mutlu olacağı için biriken iş hacminizle işe gitmemezlikler azalır. İş ve özel hayat dengesini gözeten liderlere sahip esnek zaman modelini uygulayan şirketler yetenekli çalışanların favorisi olur.

Esnek çalışma saatleri sayesinde çalışanların geç saatlere kadar çalışabilme ya da sabahları işe daha erken gelebilme özgürlükleri vardır. Günümüzde liderler çalışanlarına esnek çalışma saatleri sunmanın avantajlarından yararlanmak istemektedir fakat nereden başlayacağını bilemeyenler vardır. Örneğin cuma gününü tatil ilan ederek o günkü işlerin kendiliğinden hallolmasını beklemek de saçma bir düşüncedir. Aşağıdaki adımları takip ederek esnek zaman modeline geçiş yapabilirsiniz. Bu sayede çalışanların morali yükselir, verimlilikleri artar ve en iyiler sizinle çalışmak ister.

 

1- Çalışanlarınıza isteklerini sorun.

Esnek çalışma saatlerinden herkes farklı şekillerde yararlanır. Yeni anne baba olmuş ebeveynler çocuklarını görmeye gidip gelmek ister. Eski çalışanlar aile ziyaretleri yapmak ister. Bu konuyu tek başına çözmek yerine çalışanlarınıza ne istediklerini sorun. Belki evde çalışmak istiyorlardır. Daha kısa iş haftası isteyebilirler. Belki de her şeyin aynı kalmasını isterler. Unutmayın esneklik çoklu çalışma modellerini uygulamaya koymayı gerektirir. Çalışanlarınıza esneklik adı altında yararsız modelleri dayatmak değildir.

 

2. Sözlerinizin arkasında durun.

Daha önce yapılan bir ankete göre esnek zaman modeli uygulanan şirketlerde çalışanların % 30’u patronlarının kendilerini önemsemediklerini düşünmekte. % 25’i ise geleneksel modelden yoksun olduklarından bir türlü terfi alamamaktan şikâyetçi.

Esnek çalışma saatleri çok iyi bir uygulamadır. Bu nedenle çalışanlarınızı bundan yararlanırken cezalandırmayın. Onları ofiste bulundukları süreye göre değerlendirmeyin. Yaptıkları işin kalitesine bakın. Yine de iç satışlar gibi bazı bölümlerde çalışanların standart mesaiyle çalışması gerekir. Yalnız evinde çalışıyor diye programcınıza hak ettiği terfiyi vermezseniz en iyi adamlarınızdan birini kaybederseniz şaşırmayın.

Esnek çalışma saatlerini layıkıyla uygulamak için siz de bu uygulamanın avantajlarından yararlanmalısınız. Örneğin cuma günü çalışanlara evden çalışma izni verdiyseniz kalkıp ofise gitmeyin. İnsanlar işverenlerinden sözleriyle hareketlerinin uyumlu olmasını bekler.

 

3. İstisnai durumları göz önüne alın.

Her çarşamba en büyük müşterinizle haftalık toplantınız mı var? Ofis olarak her cuma öğle yemeğine mi çıkıyorsunuz? Esnek çalışma modelinizin çalışanların tümü için bir örnek olması gerekmiyor. Bazı istisnai durumları göz önüne alarak çalışanların özel zamanlarda ofiste bulunmalarını şart koşabilirsiniz. Esnek çalışma modelinizi düzenlerken esneklikte aşırıya kaçmayın. Yöneticilerin toplantılarda hazır bulunmaları gerekir.

Çoğu şirkette gereksiz yere çok sayıda toplantı yapılmaktadır. Zaman israfından kaçınmak için yalnızca gerektiği durumlarda toplantı yapın. Mümkünse haftada bir toplanın böylece çalışanlarınız kalan zamanda rahat çalışabilsin.

Gelecekte esnek mesai modeli işletmeler arasında yaygınlaşacaktır. Çağa ayak uydurarak yeni uygulamayı hayata geçiren şirketlerde refah seviyesi yükselirken eski sistemde direnenler rakiplerinin verim oranına yaklaşmak için en iyi çalışanlarını elde tutma savaşı verecekler.

Ekibinizle toplanarak herkes için esnek çalışma modelini daha iyi bir hale getirmenin yollarını arayın.

 

İlginizi çekebilir

Daha Az Çalışmak Tüm Problemlerimizi Nasıl Çözer?
Haftalık 40 Saatten Fazla Çalışmanın Yol Açtığı 7 Tehlike
İş Yaşamında Başarılı Olmak İçin Çok Değil Akıllıca Çalışın!
80/20 Kuralı Nedir? Hayatınızı Nasıl Değiştirebilir?
Avatar

Yazar : İpek Külah

Çevirmen

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir