Sosyal Medya Pazarlama Stratejileri

Sosyal medya pazarlamasından faydalanan işletmeler diğer işletmelere göre daha ileri noktadadır. Küçük işletmeler online araçların topluluk oluşturmada iyi bir kaldıraç olduğunu anlamaya başlamışlardır. Aynı zamanda sosyal medya temelli olan bağlılık ve etkileşimin de farkına varmışladır ancak çoğu neler yapması gerektiğini bilmemektedir.

İleri seviye strateji ne demektir?

İleri düzey sosyal stratejiler normal sosyal medya mevcudiyetinin ötesinde bir tekniktir. Bir taraftan kullanıcıları diğer profile veya işletmenin internet sitesine yönlendirirken bir taraftan da pazarlama mesajını pekiştirir veya öğretir. İleri seviyelere geçmeden önce sosyal pazarlamayı tam olarak anladığınızdan emin olmanız gerekir.

 

Strateji 1: Multimedya kullanımı

Bir resim binlerce kelimeye bedeldir sözü artık geçerliliğini yitirmiştir. Günümüzde tüketiciler interneti kullanarak ürünlerin resimlerini ve videolarını inceliyor, daha fazla bilgi istiyor ve almayı düşündüğü ürün veya hizmetlerin ne olduğunu görmek istiyor. İyi haberse firmaların videolar ve resimler hazırlaması ve daha sonra bunları yayınlaması artık çok kolay.

Ürün fotoğraflarını çekmek dışında ofis etkinliklerinin fotoğraflarını da çekerek firma kültürünün altını çizebilirsiniz. Bu sadece sizinle çalışanları veya sizden ürün ve hizmet alanları ikna etmenize yardımcı olmaz aynı zamanda insan kaynakları bölümünün yeni çalışanlar bulmasına da yardımcı olur. Kim doğum günlerini kutlayan ve güzel vakit geçirilen bir yerde çalışmak istemez ki?

Videolar konseptlerin veya karışık kullanımların anlatılması için oldukça faydalıdır. Talimatların videolar aracılığıyla adım adım gösterilmesi en iyi yazılmış makalelerden bile daha etkilidir. Bununla birlikte işletmelerin iyi videolar hazırlamaları için büyük yatırımlar yapmalarına gerek yoktur. Ucuz ve kayıt özelliği olan bir kamera harika videolar çekmenize yardımcı olur ve teknik bilgisi olmayan bir pazarlamacı bile bunu kolaylıkla yapabilir.

Multimedya işletmeden tüketiciye doğru gerçekleştirilen satış akışını destekler ve firmanızın samimi görünmesine yardımcı olur. İşinizin eğlenceli olduğunu, personelinizi önemsediğiniz ve en önemlisi müşterilerinize önem verdiğinizi gösteren videolar ve fotoğraflar çekin.

 

Strateji 2: Online ve offline ( geleneksel reklam ) reklamı bütünleştirin

Küçük işletmelerin birçoğu bir şekilde radyolar, gazeteler, dergiler veya kablo aracılığıyla offline reklam yapar. Sosyal pazarlama işletmelerin offline satış sahalarını genişletir.

Sosyal kanıt olarak Facebook sayfanızı veya blog adresinizi offline reklamlarınıza ekleyin, potansiyel tüketicileri topluluğunuzu görmeleri için davet edin ve güven arttırın. Online ve offline reklamı bütünleştirmek sadece dönüşüm sürecine yardımcı olmaz aynı zamanda topluluğunuzu oluşturmanıza da katkı sağlar. Sosyal profillerinizi potansiyel tüketicilere tanıtmanız topluluğunuza katılmalarını sağlayabilir ve belki daha sonra ürün veya hizmetlerinizden de alabilirler.

 

Strateji 3: Mesaj adaptasyonu

İşletmeler sosyal medya da daha tecrübeli hale geldikçe online platformlarda daha fazla güçleneceklerdir. Bununla birlikte bütün platformlar da aynı mesajı vermek yerine her platformda farklı mesajı vermelisiniz.

Sosyal platformların hepsinin kendi ekosistemi vardır. Tumblr’ın kabul edebileceği bir mesajı Facebook spam olarak görebilir. Twitter’da verdiğiniz bir mesaj kabul görürken FriendFeed de kötü algılanabilir. Her sitenin farklı olduğunu anlayın ve daha sonra mesajlarınızı özelleştirin.

Mesajları özelleştirmeniz sadece mesajın yayılmasına yardımcı olmaz aynı zamanda kullanıcıların aynı mesajdan çoklu şekilde almasını engeller. Potansiyelinizi maksimize etmek için Twitter ve Facebook da sizi takip eden müşterilerinize aynı mesajı vermek yerine farklı iki mesaj vermeniz gerekir.

 

Strateji 4: Yerel sosyal ağlar

Küçük ölçekli işletmeler için yerel aramalar çok önemlidir. Tüketicilerin araştırma yaptığı yerel ağlarda yer almak oldukça önemlidir. İşletmenizin yerel rehberlere kayıtlı olduğundan emin olun ki tüketiciler sizin ürünlerinize veya hizmetlerinize ihtiyaç duyduğundan sizi bulabilsin.

Öncelikle rakiplerinizi kontrol ettiğinizden emin olun. Nerelerde yer alıyorlar? Linklerini bıraktıkları rehberleri araştırın ve sizde bu rehberlere kayıt olun. Aynı zamanda işletmenizin Google Maps’e kayıtlı olduğundan da emin olun.

Sahip olduğunuz ve güncellediğiniz eski haberlerin hepsini girmek için zaman ayırın. Tüketicilerin birçoğu işletmenizle ilk kez etkileşime geçecek olabilir.

 

Strateji 5: Yarışmalar ve indirimler

Topluluk oluşturmak sosyal pazarlamanın ilk bölümüdür. Bu topluluğu kullanarak satışlarınızı arttırabilirsiniz veya pazarlama yapabilirsiniz. Kitle kaynaklı faaliyetler sosyal medyanın en önemli gücüdür. Topluluğu heyecanlandırmanın yollarından biri yarışmalar düzenlemek veya büyük indirimler yapmaktır. Yarışmalar sadece söylentilerin yayılmasına neden olmaz aynı zamanda yarışmanın kendiliğinden virüs gibi yayılmasına da yardımcı olur.

En iyi sosyal medya yarışmaları paylaşım ve virallik içerenlerdir.

Toplulukla temas kurmanın bir diğer yolu da indirimlerdir. Sosyal topluluğunuza kuponlar vererek onları ödüllendirin ve işletmenizin sadece sıkı bağlar kurulan bir marka olmadığını aynı zamanda alışveriş yapılabilecek bir marka olduğunu hatırlatın.

Örnek: NetFirms.com

NetFirms.com işleri kolaylaştırmak için tüketicilerin bunu Twitter aracılığıyla yapmalarına izin veren bir domain ( alan ) almıştır. Katılanlar veya tweet atarak haberlerin yayılmasını sağlayanlar ödül çekilişine katılmaya doğrudan hak kazanır.

 

Sonuç

Sosyal medya da yer almak kolaydır ancak topluluğu bir şey yapmaya ikna etmek o kadar kolay değildir. Bu stratejilerden faydalanarak topluluğunuzu oluşturabilir, pazarlama faaliyetlerinizi daha etkin gerçekleştirebilir ve satın almaya teşvik edebilirsiniz.

Avatar

Yazar : iş kurmak

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir