Amazon’un Kurucusu ve CEO’su Jeff Bezos teknoloji alanında bilinen isimlerden biri olup 85,1 milyar dolarlık servete sahiptir.
Günümüzde, her şeyin satıldığı bu firma üzerinden yıllık olarak 100 milyar dolarlık ürün satışı gerçekleşmektedir.
Peki, Bezos’un hayat hikayesini biliyor musunuz?
Jeff Bezos’un annesi Jackie, onu 1964 yılında doğurduğunda henüz ergenlik çağındaydı. Jeff’i evlat olarak kabul eden Kübalı bir göçmen olan Mike Bezos ile yeni evlenmişti. Jeff 10 yaşına kadar Mike’ın kendi gerçek babası olmadığını bilmiyordu ancak bunu öğrendiğinde gözlük kullanması gerektiğindeki habere kıyasla daha az üzülmüştü.
Bezos 4 yaşındayken annesi, sirk çalışanı olan biyolojik babasına onlardan uzak durmasını söylemişti. Brad Stone babası ile bir kitap için röportaj yaptığında, babası çocuğunun nerelere geldiğinden habersizdi.
Bezos, erken yaşlardan itibaren başarılı olacağının sinyallerini gösterdi. Bebekken, gerçek bir yatakta uyumak istediğinde bir tornavida ile beşiğinden kaçardı.
4 ila 16 yaşlar arasındaki yaz dönemlerini Bezos anneanne ve dedesinin Teksas’ta bulunan çiftliğinde geçirirdi. Burada yel değirmenini onarmak ve çobanlık yapmak gibi çiftlik işleri ile uğraşırdı.
Dedesi Preston Gise, Bezos için ilham kaynağıydı ve entelektüel araştırmalara olan tutkusunu teşvik eden kişi olmuştur. 2010 yılında Gise kendisine: “Kibar olmak, zeki olmaktan daha zor.” demiştir.
Bezos, büyük bir “Star Trek” hayranıdır. Amazon isminden önce MakeItSo.com adresini kullanmıştır. Bu sayede Kaptan Jean-Luc Picard’a bir gönderme yapmıştır.
Okuldayken Bezos öğretmenlerine “insanlığın geleceğinin bu dünyada olmadığını” söylemiştir. Bir çocuk olarak her zaman uzay girişimcisi olmak istemiştir. Şimdi Blue Origin adındaki bir uzay keşif firmasının sahibidir.
Genç iken yazlarını McDonald’s’da çalışarak geçiren girişimci, kız arkadaşıyla birlikte çocuklar için 10 günlük bir yaz kampı olan Dream Institute’u kurarak çocuk başına 600 dolar ücret istemişlerdir ancak kampa sadece 6 öğrenci kayıt olmuştur. Kampta okunacak kitaplar listesinde “Yüzüklerin Efendisi” serisi bulunuyor olması da bir hayli dikkat çekicidir.
Sonunda Princeton’da bir koleje gitti ve bilgisayar bilimi üzerinde çalıştı. Mezun olduktan sonra Intel ve Bell Labs firmalarından gelen iş tekliflerini reddetti ve Fitel adındaki yeni bir firmada çalışmaya başladı.
Fitel’den ayrıldıktan sonra Bezos, Halsey Minor ile birlikte bir haber ajansı kurdu ve daha sonra CNET’i hayata geçirdiler.
D.E. Shaw’da çalışmak yerine, tam dört sene sonra bu şirkette başkan yardımcısı oldu.
Bu arada kadınlarla olan ilişkisini geliştirmek için dans kurslarına katıldı. Bezos her zaman kadınlarla görüşme konusunda hep analitik düşünmüştür.
Sonunda 1993 yılında, D.E. Shaw araştırma ortağı MacKenzie Tuttle ile evlenmiştir. Günümüzde kendisi roman yazarıdır.
1994 yılında Bezos internetin tek bir yıl içerisinde %2,300 büyüdüğü hakkında bir yazı okumuştur. Bu miktar kendisini büyülemiştir ve bu hızlı büyümeden faydalanabilecek bir yol aramaya başlamıştır. İnternet üzerinden satabileceği 20 olası ürün listesi yapmış ve daha sonra kitapların en iyi seçenek olduğu kararını vermiştir.
Harika bir işi olmasına rağmen Bezos, D.E. Shaw’dan ayrılmaya karar vermiştir. Bununla ilgili daha sonra: “Bazı şeylerin farkında olduğunuzda küçük şeyler kafanızı kurcalayalabilir. Örneğin, seksen yaşına geldiğimde muhtemelen, 1994 yılında iş dünyasının merkezinden olası en kötü zamanda niçin ayrdıldığımı düşünmeyeceğim. Aynı zamanda eğer internet denen şeyi göz ardı etseydim içimde hep bir ukte kalacağını da biliyordum. Bu şekilde düşündüm… Bu kararı almak benim için çok kolay olmuştu.” demiştir. David E. Shaw firmasındaki patronu Bezos’u kalması için ikna etmeye çalışmıştır. Ancak Bezos kendi firmasını kurmakta kararlıydı ve hiç denememektense deneyip başarısız olmayı yeğliyordu.
Bu sayede Amazon doğdu. MacKenzie ile Jeff, Teksas’a uçtular ve Jeff’in babasından arabayı ödünç alıp Seattle’a gittiler. Bezos tüm yol boyunca yolcu koltuğunda gelir hesaplamaları yapıyordu ve çift güneşin doğuşunu izlemek için Büyük Kanyon’da durmuşlardı.
Bezos, Amazon’u sobalı bir garajda kurdu. Çoğu toplantısını Barnes & Noble adındaki bir kitapçıda düzenledi.
İlk yıllarda biri satın alma işlemi yaptığında ofiste bir zil çalıyordu ve herkes bu yeni müşterinin kim olduğunu görmek için toplanıyordu. Zilin çok sık çalmaya başlaması sadece birkaç hafta sürdü ve zili kaldırmak zorunda kaldılar.
Açıldıktan sonraki ilk ay Amazon 50 eyalete ve 45 ayrı ülkeye kitap sattı ve büyümesini devam ettirdi. 1997 yılına gelindiğinde ise Amazon halka açıldı.
Amazon’un hisseleri sürekli olarak değerlenmeye devam etti. Artık kitap satmanın ötesine de geçerek elektronik eşya, kıyafet ve hatta bulut hizmetleri dahil olmak üzere birçok farklı şey satmaktadır.
Jeff Bezos hırslı bir patrondu ve çalışanlarına patlayabilirdi. Söylentilere göre kendisini yatıştırması için bir yaşam koçunu işe aldı.
Bezos, Amazon’da Powerpoint sunumlarını yasaklaması ile biliniyor. Basit şablonları kullanmak yerine çalışanlarından eleştirel düşünmeyi teşvik edecek olan en az 6 sayfalık öneri belgeleri teslim etmelerini istiyor.
Aynı zamanda ücretsiz masaj veya yemek gibi hizmetler sunmayan tutumlu bir şirket kültürü oluşturması ile biliniyor.
1998 yılında Bezos Google’ın ilk yatırımcılarından birisiydi. 2004 yılında şirket halka açılınca 3.3 milyon dolarlık hisseye tekabül eden 250,000 dolar yatırım yapmıştı. Bugün bu tutar, 2.2 milyar dolara tekabül etmektedir (halka açıldıktan sonra hisseleri elinde tutmaya devam edip etmediği bilinmemektedir).
Günümüzde Bezos’un serveti yaklaşık 166 milyar dolardır.
Bezos yapmış olduğu bir bağışlarla da çok konuşuldu. Ünlü girişimci, 2012 yılında Washington’daki eşcinsel evliliklerini savunmak için 2,5 milyon dolar bağışta bulundu. Bezos aynı zamanda 42 milyon dolar ve Teksas’taki mülkünün bir kısmını bağışlayarak 10,000 yıl boyunca çalışacak şekilde tasarlanan bir yer altı saati olan The Clock Of The Long Now’ın inşasına katkıda bulundu..
2013 Ağustos’ta, Bezos The Washington Post haber ajansını 250 milyon dolar karşılığında satın almıştır ve ajans, 2015 Ekim ayında hayatında ilk kez The New York Times haber ajansını tekil ziyaretçi bazında geçmiştir. Kasın ayında 71.6 milyon tekil gösterime ulaşmış olup bu rakam Bezos’un, şirketi satın aldığı 2 yıl öncesindeki oranın 3 katıdır.
Sahibi olduğu uzay şirketi Blue Origin, başarılı bir şekilde yeniden kullanılabilinir roketi üreten ilk ticari şirket olarak tarihe geçmiştir.
Uçmaya olan tutkusu aynı zamanda ünlü girişimcinin başını belaya sokmuştur. 2013 yılında Teksas’taki test tesisi için yer ararken bir helikopter kazası sonucunda neredeyse hayatını kaybediyordu.
Geçtiğimiz aylarda, İran’da alıkonan bir Washington Post muhabirini almak için kendi özel jeti ile İran’a uçmuştur.
2013 yılının sonlarında Bezos, Amazon’un dronelar kullanarak siparişleri sadece 30 dakika içerisinde teslim etmeye çalışacağını duyurmuştur.
Amazon donanım konusunda kendisini geliştirmeye devam ediyor. Kendi televizyon kanalını hayata geçirdi ve geçtiğimiz senelerde ilk akıllı telefonlarını ürettiler.
Fire Phone adlı ürünü büyük bir patlama yaptı ancak Bezos bu girişimlerinde hız kesecek gibi görünmüyor. Geçen sene yaptığı bir röportajda şunları söylemişti: “Eğer cihaz portföyümüze bakarsanız donanım ekibimizin harika bir iş çıkardığını görürsünüz. Şu an talebe yetişmekte zorlanıyoruz ve telefon konusunda bizlerden haber bekleyin.”
Aslında Amazon sadece e-ticaret konusunda hızlı büyümüyor. Örneğin geçen sene bulut hizmeti olan Amazon Web Hizmetleri 8 milyar dolar kar elde etmiştir.
Ve Bezos’un yeni şeyler denemeyi bırakmasını beklemeyin. Bezos verdiği bir röportajda şunları söylemişti: “Şunu unutmamak gerekiyor ki, deney yapmayı bırakan veya başarısızlığı tatmak istemeyen şirketler eninde sonunda kurumsal varlıklarını devam ettiremeyecek bir konuma düşeceklerdir.”