Başarılı Girişimciler Neden Bahanelere İhtiyaç Duymazlar?

Bir girişimci olarak işinizde gerçek bir lider gibi davranmanız gerekir. Yani siz değil de kim lider gibi davranacak ki zaten? Kendi işinin patronu olmak dışardan hoş görünür. Ne var ki, çoğu girişimci ilk üç aydan sonra işini bırakmaktadır. Şaşırtıcı, değil mi?

Herkes kendi işinin sahibi olamıyor ve büyük başarılar elde edemiyor. Peki bu durumun arkasında aslında ne yatıyor? Bahaneler.

Eğer sürekli bahaneler bulan biriyseniz olaylara bakış açınızı değiştirmenizin zamanı gelmiş demektir. Başarılı hiçbir lider ya da girişimci eylemsizlikleri ve hataları için bahaneler üretmez. Durum ve şartlar her ne olursa olsun yapmaları gerekeni yaparlar.

Çoğu zaman kendinizi bahaneler yaratırken mi buluyorsunuz? Bu durumdan hoşnut değil misiniz?

Gerçek girişimci ve liderlerin neden bahanelerin arkasında saklanmadığını aşağıda 4 maddede anlattık.

 

1. Liderler önceliklerini bilirler.

Çoğu kişi suçlanmamak ya da yenilgiyi kabul etmemek için bahaneler uydurur. Bu bahaneleri de genelde yapacaklarını söyleyip yapmadıkları şeyler için kullanırlar. Şimdi sadece yapacağım dediğiniz şeyi yapmamış olmuyorsunuz, aynı zamanda yapmama sebebinizi de çarpıtmış oluyorsunuz. Bahaneler sadece kulağa mantıklı gelen yalanlardır. Gerçek sebep aslında o işin sizin önceliğiniz olmamasıdır.

Önceliğiniz haline getirdiğiniz şeyler hakkında bahaneler uydurmadığınız şeylerdir. Her gün işe gidersiniz çünkü bu sizin en önemli önceliklerinizden birisidir. İşin neden temel bir öncelik olduğunu anlamak zor değil; en nihayetinde para kazanmanız gerekiyor. Temel ihtiyaçlarımızı karşılamayacak olan hedefler içinse bahaneler üretmek kolaydır.

Spor yapmak buna iyi bir örnektir. Kısa vadeli bir ihtiyacınızı karşılamayacağı için sporu ya iptal eder ya da erteleriz, bahaneler bulup gelecek yıl spora kesin başlayacağım deriz.

Ne yazık ki kısa dönemde işi ertelemek kolayımıza geldiği için uzun dönemli getirilerini gözden kaçırıyoruz!

Öncelikleriniz aynı zamanda hoşunuza giden şeylerle de paralel olmalı. Tekrar spor örneğimize geri dönelim: Diyelim ki maraton koşmak istiyorsunuz ama koşmayı sevmiyorsunuz, bu durumda hedefinizi tekrar gözden geçirmeniz gerekebilir. Belki de hedefiniz sadece fit olmaktır, bu durumda yapmaktan hoşlanacağınız bir spor aktivitesini tercih etmelisiniz. Eğer hedefe giden süreçten zevk alırsanız süreç önceliğiniz haline gelecektir; ve böylece önceliklerinizi çok daha kolay bir şekilde yerine getirebileceksiniz!

Mutlaka okuyun: “Her Şey Önemli” Gözüktüğünde Önceliklendirme Nasıl Yapılır?

 

2. Lider girişimciler öngörülüdür.

Liderlik zekası olmadan sadece şimdiyi düşünürsünüz. Şu anda ne yapmak istediğinizi ya da istemediğinizi düşünürsünüz. Bahaneler tam da burada devreye girerler.

Bu yüzden spora gitmek yerine favori televizyon programınızı izlersiniz.

Eğer bir lider gibi düşünmeye başlarsanız şu anda ne istediğiniz ya da istemediğiniz önemini kaybeder, önemli olan tek şey sonuca ulaşmaktır. Yapmaktan kaçındığınız şey sizi hedefinize yaklaştırıyor mu? Cevap evetse anlık isteklerinizi bir kenara bırakıp yapmanız gereken şeyi yapmalısınız. Anlık zevkler sadece irade gösteremeyenleri tatmin eder. Liderler öngörülürüdür. Liderler sonuca ulaşmak için kısa dönemde belli fedakarlıklar yapmaları gerektiğini bilirler.

Yapmak istediğiniz şeyleri yapmanın esas yolu bahaneler üretmek yerine işe koyulmaktır. Disiplinli olursunuz çünkü ulaşacağınız sonucun tatmin edici olmasını istersiniz. Bahaneler disiplin eksikliğinin bir ürünüdür. Disiplin ise gerçekte ne istediğinizi hiçbir zaman aklınızdan çıkarmamaktır.

Mutlaka okuyun: Neden Erteliyoruz?

 

3. Lider girişimciler başarısızlıktan korkmaz.

Liderler başarısızlıktan korkmaz; çünkü zaten başarısızlığı görmüşlerdir, tatmışlardır, yaşamışlardır ve genel sürecin bir parçası olduğunun farkındalardır. Liderler şimdi bulundukları yere başarısızlıklara rağmen disiplinlerinden taviz vermedikleri için gelebilmişlerdir. Başarısızlıklar diğer insanlara da hataların hayatın bir parçası olduğunu ve eylemsizlik noktasına varacak kadar başarısızlıktan korkmanın saçma olduğunu gösterir.

Bahaneler başarısızlıktan kaçınmanın bir yoludur. Eğer korkunun sizi etkilemesine izin verirseniz, hedefinize asla ulaşamayacağınızı düşünmeye başlarsınız. Böylece bahaneler de kendiliğinden gelir. Bahaneleri başarısızlıktan kaçınmak için kullanmıyoruz. Aslında sadece başarısızlık fikrinin kendisinden korktuğumuz için kullanıyoruz.

Mutlaka okuyun: Başarısızlık Korkusu Nasıl Yenilir?

 

4. Lider girişimciler sorumluluk alırlar.

Liderler bahaneler üretip başkalarını suçlayarak bir yere varamayacaklarını bilirler. Onun yerine hatalarını kabul ederler ve bir daha aynı hatayı yapmamaya çalışırlar. Bahaneler üretip hep başkalarını suçlayan ve asla sorumluluk kabul etmeyen biri size nasıl ilham verebilir ki? Kimsenin ilham almayacağı ve izlemeyeceği bir lider zaten lider değildir.

Bahaneler bizi ileriye taşımaz. Eğer hatamızı kabul edersek onu düzeltip hedefimize doğru ilerleyebiliriz. Liderler, sorumluluk almanın kendi hatalarını düzeltmenin yegane yolu olduğunun farkındadırlar.

Bir lider girişimci gibi düşünebilmek ister misiniz?

• Önceliklerinizi belirleyin ve önceliklerinizin güncel hedeflerinizli uyumlu olduğundan emin olun. Ayrıca hedeflerinizin sevdiğiniz şeylerle parallelik göstermesine de dikkat edin!

• Uzun dönemli hedefleriniz ve bu hedeflerinize ulaşabilmek için de kısa dönemli hedefleriniz olmalıdır. İşleri küçük parçalara bölerseniz hangi adımları tamamladığınızda hedefe ulaşabileceğinizi görebilirsiniz.

• Başarısızlıkla en baştan yüzleşin. Başarısız olduysanız başarıya bir adım daha yaklaştınız demektir. Yolunuz engebeli diye tekrar denemekten korkmayın.

• Kendinize ve başkalarına karşı dürüst olun. Sorumluluk almak ve bahanenin arkasındaki gerçek sebebi anlamak sizi hedefinize daha da yaklaştıracaktır.

Mutlaka okuyun: Daha Sorumlu Bir Kişi Olmak İsteyenlere

Anıl ERSOY

Yazar : Anıl ERSOY

Boğaziçi Üniversitesi "Çeviri Bilimi" bölümünden mezun olduktan sonra, Milliyet, Doğan Burda ve Protranslate gibi birçok kurumda yönetici pozisyonlarında çalıştı. Son olarak uluslarası bir finansal firma olan Citi'de uygulama müdürü olarak çalışmakta. Sizler için marka, pazarlama ve girişimcilik alanında rehber niteliğinde içerikler oluşturuyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir