Perşembe, Eylül 19, 2024
Ana SayfaGenelBir dahi gibi düşünmenin ve dahi olmanın yolları

Bir dahi gibi düşünmenin ve dahi olmanın yolları

Dahi olarak sınıflandırılmanın pek çok yolu vardır. Fakat eğer geçmişe dönüp bir bakarsanız Albert Einstein, Leonardo Da Vinci ve Beethoven gibi dahi kabul edilen insanların bir ortak noktaları olduğunu görebilirsiniz: toplumun genelinden farklı düşünmeyi başarmışlar ve böylece kimsenin kuramadığı bağlantıları kurmuşlardır. Bu örnek üzerinden hareketle bu yazımızda sizlere bir dahi gibi düşünmenizi sağlayacak yöntemleri göstereceğiz:

 

Nasıl dahi olunur?

1- Öğrenmeyi sevin.

Dahiler yaptıkları şey konusunda tutkulu olan insanlardır. Eğer bir dahi gibi düşünmek istiyorsanız sevdiğiniz şeyi bulun ve balıklama dalın.

Öğrenme şeklinizin ne olduğunu bulun ve bunu kullanın. Ana öğrenme şekilleri işitsel, görsel-uzaysal, sözel-dilsel ve kinestetik öğrenmedir. Bilgi öğrenme konusunda farklı tekniklerle deneyler yapın ve en iyi hangi şekilde öğreniyorsanız ona bağlı kalın.

Kendinizi eğitmeyi öğrenin. İnternette kullanabileceğiniz pek çok kaynak var. Aynı zamanda mahalle okulları ve kütüphaneler gibi birçok ilginç bilgiyi size ulaştırabilecek yerel hizmet veren yerleri de kullanabilirsiniz.

Aktif olun ve sorular sorun. Her gün birçok alanda bilgili olan ve paylaşmaya gönüllü oldukları yeteneklere sahip bir sürü insanla tanışıyorsunuz. Bir dahi olarak potansiyel olan her şeye ilgi duyun.

Çalışmalarınızda aşırı kapsamlı olun. Öğrenilecek her şeyi öğrenin.

Farklı bilim dallarını öğrenmeye devam ettikçe nasıl birbirleriyle bağlantılı olduklarını düşünün.

 

2- Büyük projelere başlayın ve bu projeleri başından sonuna kadar izleyin.

Dahi fikirler çoğu zaman dönemin insanları bu fikirlerin tamamen deli işi oldukları zaman ortaya çıkmışlardır. Daha önce kimsenin atılmadığı maceralara atılarak yeni şeyler keşfetmek için kendinize fırsatlar yaratın.

 

3- Değişikliği, belirsizliği ve şüpheyi kucaklayın.

Yenilik ve keşifler bilginin kıyılarında ortaya çıkarlar. Geleneksel bilgileri sorgulamaktan çekinmeyin çünkü dahiler genelde süregelen gelenekleri yeni baştan yazan insanlar olmuşlardır.

 

4- Üretken olun.

Niteliği niceliğin önüne koyun. Sıra dışı bir şekilde iyi olan bir iş ortaya koymak için yaptığınız şeyi bol bol yapın. Bu başarı ihtimalinizi artıracaktır ki bu da bu süreçte daha çok pratik yapacağınız anlamına gelir. Ayrıca bu şekilde çabanızın ilk kez olduğunu ve son kez olmayacağını bildiğiniz için üzerinizde olan baskıyı da azaltırsınız. Tarihteki pek çok dahi ne yaparlarsa yapsınlar başka pek çok şey daha yapmışlardır ve bu şeylerin çoğu da dahice değildir.

Bir konuda “usta” olmak için 10,000 saat pratik yapmanız gerektiğinize dair bir teori vardır. Profesyonel orkestra çalgıcıları ve bilgisayar programcıları bu fikri eyleme geçiriyorlar.

 

5- Bloom’un Taksonomi’sini öğrenin.

Bloom’un Taksonomi’si en alttan en üste kadar düşünmenin altı seviyesinin bir sınıflandırmasıdır. Daha derin bir seviyede düşünmenize yardımcı olması için bu taksonomiyi kullanabilirsiniz.

  • Bilgi, bir doğruyu kabul etmek ve ona inanmaktır. 2 + 2 = 4 olduğunu bilmeniz 2 + 2 = 4 olduğunun ne anlama geldiğini bildiğiniz anlamına gelmez.
  • Uygulama, bu doğruyu nasıl kullanacağınızı bilmektir. 2 kedi ve 2 kedinin toplamının 4 kedi olduğuna karar verebilirsiniz. 2 + 2 = 4’ün ne anlama geldiğini bilmezsiniz fakat bunu uygulayabilirsiniz.
  • Kavrama, bir doğruyu anlamaktır: Toplama konseptini ve 2 + 2 = 4’ün nasıl işlediğini anlarsınız.
  • Analiz, bilgiyi parçalarına ayırmaktır: 4 – 2 = 2; (1 + 1) + (1 + 1) = 2 + 2 = 4.
  • Sentez, yeni bir şey yaratmaktır: (2 + 2) + (2 + 2) = 4 + 4.
  • Değerlendirme, ise 2 + 2 = 4’ün doğruluğunu tartışmaktır.

 

6- Farklı düşünün.

Her dahi farklı ve bireyseldir. Ayrıca her tür görüşün doğru ve yeni şeyler öğrenebileceğiniz bir tarafı vardır.

Farklı fikirlerin tarih boyunca çok da iyi karşılanmadığını ve sizin fikrinizin de iyi bir şekilde karşılanamayacağını aklınızdan çıkarmayın. Tarihteki dahiler bunun onları caydırmasına izin vermemişlerdir; siz de buna izin vermemelisiniz.

 

Tavsiyeler

  • Öneri ve eleştirileri olumlu bir şekilde kabul etmeyi öğrenin. Zeki insanları dikkatli bir şekilde dinlerseniz onlardan pek çok şey öğrenebilirsiniz.
  • Sadece dahiler hakkında okuma yapmayın. Dahilerin yazdığı şeyleri de okuyun ki böylece nasıl düşündüklerini görebilesiniz. Daima birincil kaynak arayışında olun.
  • Başarı ve başarısızlık hikâyelerini sadece okumakla kalmayın, bu hikâyelerden bir şeyler öğrenin.
  • Eğer bir dahi kadar zeki olduğunuzu düşünüyorsanız kendinize daha yüksek bir hedef koyun.
  • Sherlock Holmes ve Jim Moriarty’yi araştırın. Nasıl düşündükleri üzerinde çalışma yapın. Kitap karakterleri olsalar bile size birbirine zıt iki dahi imajı oluşturmanız konusunda yardımcı olacaklardır.
  • Özellikle sizi ilgilendiren alanlardaki dahilerle ilgili okumalar yapın. Richard Feynman’ı harika yapan şey neydi? Peki ya Nikola Tesla’yı mükemmel yapan şey?
  • Herkes birer dahidir fakat farklı şekillerde. Alışılmışın dışına çıkıp farklı düşünün.
  • Bir dahi olsanız bile yeni şeyler öğrenip denemeyi bırakmayın.

 

Uyarılar

  • Eğer çok öğreniyor ve bilginizi başkalarına aktarıyorsanız gösteriş yapmayın. Dahi insanlar kendilerinin pek az şey bildiklerini düşünürler. Böyle düşünmek için çabalar ve öğrenmeye devam ederler. İşte bu yüzden başarılı olurlar.
  • Kimseyle tartışmayın. İnsanları düşünce şeklinizle arkadaşlarınız haline getirmeye çalışın.
  • Dahi biri gibi düşünüyorsanız bencil olmayın.

 

İlginizi çekebilir

Daha akıllı olmanızı sağlayacak 7 hobi
Akıllı insanların 9 alışkanlığı
Gerçek başarı hikayeleri
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar