Hazırladığınız leziz çikolataları kendi çikolata dükkanınızda satmak ister misiniz?
Hadi bu hayali gerçeğe dönüştürelim. Rehber niteliğindeki bu makaleyi okuyarak bu işe nasıl başlayacağınızı öğrenebilirsiniz.
İnsanların çikolata imalatındaki yenilikleri ve çikolatanın sağlığa olan faydalarını fark etmesiyle birlikte çikolata işletmeleri zor ekonomik koşullarda bile iyi performans göstermekteler. Çikolata işinde farklı birçok girişim seçeneği vardır.
İnsanların çoğu kendi işini kurmanın hayalini kurar. Siz de bir iş kurmak istiyorsanız ve de çikolata dükkanı açma hayaliniz varsa büyük ihtimalle çikolata aşığısınız demektir. Peki, çikolatacı olmak için ne yapmak gerek?
Çikolata Sektörü Analizi
Çikolata sektörüne genel bir bakış
Çikolata sektörü, küçük işletme sahiplerine oldukça kapsamlı fırsatlar sunuyor. Ekonomik durgunlukları gayet iyi atlatıyor ve sağlıklı beslenme furyasına rağmen büyümeye devam ediyor. Sektörün büyüme hacmi; yeni pazarların, ürün yeniliklerinin ve bireysel gelir seviyelerinin artmasıyla doğru orantılı olarak artıyor.
Çikolata başı çekiyor
Çikolataya ve diğer tatlılara olan rağbetin başlıca sebebi tüketicinin damak tadı. Tüketici çikolatayı gerçekten seviyor. İngiltere’de yapılan yeni bir araştırmaya göre Batı dünyasında çikolatalı ürünler, kadınların %91’i ve erkeklerin %87’si tarafından uzun süredir sevilerek tüketiliyor. Fakat çikolataya olan düşkünlük Çin ve Hindistan gibi çok kalabalık nüfuslu ve orta sınıfın büyümeye devam ettiği ülkelerde de hızla artıyor. Bireysel gelir seviyesinin yükselmesi ve damak tadının değişmesi, denizaşırı ülkelerde de sektörel büyümeyi destekleyecek.
Şeker ve şekerleme endüstrisi yakın zamandaki ekonomik dalgalanmalar boyunca güç kaybetmeden varlığını sürdürdü. Tüm bütçe kısıntılarına rağmen çikolata satışlarında bir düşüş meydana gelmedi. Çikolata lüks tüketim olarak değerlendirilirken, son yıllardaki istikrarlı satış rakamları sektör gözlemcilerini şaşırttı. İnsanlar tatil vb. gibi çok pahalı hizmetler satın almaktan kaçınırken, evde kendilerini mutlu edebilecek ufak harcamalardan vazgeçmedi. Çikolata, bütçeyi aşmayan bir lüks tüketim olarak görüldü.
Tabii çikolata sektöründe de her şey güllük gülistanlık değil. Dünya çapında sektördeki karlılığı etkileyen sorunlar da olabiliyor. Örneğin dünyanın en büyük kakao üreticisi olan Fildişi Sahillerinde yaşanan karışıklıklar, önceki yıllarda kakao çekirdeklerinin satış fiyatının birdenbire fırlamasına sebep olmuştu. Ayrıca modern tarım ilaçları ve gübreler kullanılamadığı için, kesin üretim miktarı tahmin edilemiyor. Büyük üreticiler bu riskin çoğunu göze alarak ve bunu etiket fiyatlarına yansıtmak durumunda kalıyorlar.
Sektör Yönelimleri
Çikolata sektöründe büyümeyi destekleyen birçok yönelim var. 2024’te yapılan ürün yenilikleri ve farklı ürünlerin piyasaya sürülmesi, 2023’e oranla %16’lık bir artış sağladı. Bireysel gelir seviyesinin yükselmesi ve sağlık konusunda toplumsal duyarlılığın gelişmesi de bu yeniliklerin gelişmesinde itici güç oluyor.
Yüksek kaliteli ve spesiyal ürünler, uzun vadede sağlam büyüme kaydetti. Ekonomik kriz zamanında, yüksek kaliteli ürünlerden biraz uzaklaşılmış olsa da ekonomi düzelir düzelmez yine yüksek kaliteli ürün satışlarda liderliği ele aldı. En yüksek kalitedeki ürünler arazide öğütülen türler olabilir, meşhur bir yörenin ürünü olabilir veya gizli tariflere göre üretilen bir mamul olabilir. Dönemsel piyasaya sürülen ve kutulu karışık çikolatalar büyük bir çıkış yapıyor ve 2025-2030 yılları arasındaki satışların %13’lük bir artış göstermesi bekleniyor. Çikolata bayramlar, doğum günleri, özel günler ve bunun gibi birçok vesile ile verilebilecek çok amaçlı bir hediye olmaya devam ediyor.
Geçtiğimiz yıllar boyunca insanların sağlıklı beslenme bilinci gelişti ve bu da şekersiz çikolata, diyet çikolata gibi daha az kalorili ürünlerin satış rakamlarını çarpıcı biçimde arttırdı. Bitter çikolatanın kan basıncı ve kolesterol üzerindeki olumlu etkilerinin yanı sıra, bir çileğin 8 katı kadar antioksidan içerdiği de biliniyor. Yeni tarihli bir ankete katılanların %35’i bitter çikolatanın daha sağlıklı olduğunu düşünüyor. 2024 yılı bitter çikolata satışlarında %9’luk bir büyümeye karşın, aynı yıl sektör genelinde %3.6’lık bir büyüme gözleniyor.
Karlı Bir Çikolata Dükkanı Nasıl Açılır?
1- Tutku
Param Olsaydı Borsada Şöyle Kazanırdım Deme
100.000 TL Sanal Para ile Neler Yapabileceğini Hemen Gör!
(Ücretsiz Deneme Hesabı Açmak için Tıklayın!)
Sizin de tahmin edebileceğiniz gibi çikolata tutkunları tarafından çikolata yapımı ve süslemesi sanat olarak kabul edilir. Tutkulu bu insanlar iyi çikolatalara meraklıdırlar ve çikolatayla alakalı her şeye bağımlıdırlar. Sizde bu lezzeti, beceriyi ve tutkuyu bir araya getirebilirseniz çikolata işine başlayabilirsiniz. Çikolata yapımı ve süslemesiyle ilgili her şeyi öğrenmeye devam edin. Bilgi birikiminizi arttırmak için çikolata kurslarına katılın.
Mutlaka okuyun: Steve Jobs’ın dediği gibi: “Tutkusu Olan İnsanlar Dünyayı Değiştirebilir”
2- İyi bir fikir
Endüstriyel ölçekli imalat yapmayı düşünmüyorsanız büyük üreticilerle fiyat, dağıtım ve pazarlama konusunda rekabet etmenize gerek yoktur. Odaklanabileceğiniz en iyi strateji müşterilerin marketlerde bulamayacağı çikolatalardan üretmektir. Self servis çikolata dükkanı veya gurme çikolata dükkanı açabilirsiniz. Ayrıca el yapımı, organik veya egzotik lezzetli çikolatalar satabilirsiniz. Fondü cafe, hediyelik çikolata dükkanı veya hediye sepetleri diğer iş fikirleri arasındadır.
Mutlaka okuyun: Harika Bir İş Kurmak İçin 10x Kuralı
3- İyi düşünülmüş bir iş planı
İş planınız işletmenizle ilgili gerekli bütün detayları içermelidir:
Kakao veya hazır ambalajlı çikolata alacağınız tedarikçilerin listesini çıkarın. Çikolatalarınızı pazarlamak için kaliteye yatırım yapacaksanız malzemelerinizi en seçkin tedarikçilerden alın.
İhtiyacınız olan ekipmanların ve demirbaşların listesini hazırlayın. Pişirme ürünleri, termometreler ve çikolata kalıpları gibi pişirme malzemeleri ve çekici pasta dolapları satın alın. Çikolataların erimesini engellemek için klimaya, lavabolara ve mutfak tezgahlarına ihtiyacınız olacaktır. El yapımı ürünler yapacaksanız cam vitrinlere ihtiyacınız olacaktır. Ayrıca yazar kasa, telefon ve bilgisayar alın. Yapacağınız üretim türüne bağlı olarak kesiciler, soğutma plakaları ve tıraşlayıcılar gibi ek ekipmanlardan almanız gerekebilir.
Mutlaka okuyun: Başarılı Bir İş Planı Nasıl Hazırlanır?
4- Ürünlerinizi nasıl paketleyecekseniz?
Param Olsaydı Borsada Şöyle Kazanırdım Deme
100.000 TL Sanal Para ile Neler Yapabileceğini Hemen Gör!
(Ücretsiz Deneme Hesabı Açmak için Tıklayın!)
Ürünlerinizi ne şekilde satacaksanız paketlemelerinizde ona göre değişecektir. Hediye sepetleri veya şeker buketleri gibi eşsiz tasarımlar yaparak çikolatalarınızı paketleyebilirsiniz.
Mutlaka okuyun: Ambalaj Tasarımı Nasıl Yapılır?
5- Çikolata dükkanının şekli
Gurme çikolata dükkanlarından açmak istiyorsanız neşeli, ilginç ve şık bir dükkan tasarımı yapmanız gerekir. Yaratıcı ruhunuzu dükkanınızın dekorasyonuna aktarın.
Mutlaka okuyun: Satışları Artırmak İsteyenler İçin Aydınlatma Çözümleri
6- Rekabeti araştırın.
Nişinizi belirlemek için çevrenizdeki diğer çikolata işletmelerinin neler yaptığını, ne tür ürünler ve hizmetler sunduğunu araştırın. Örneğin rakipleriniz daha önce hiç üretmediği çikolatalı lolipoplar ve çikolata çiçekler üretebilir ve böyle bir farklılık sayesinde başarıyı yakalayabilirsiniz.
Mutlaka okuyun: Rekabet Analizi Nedir? Nasıl Yapılır?
7- Ruhsat ve izinler için başvurun.
Param Olsaydı Borsada Şöyle Kazanırdım Deme
100.000 TL Sanal Para ile Neler Yapabileceğini Hemen Gör!
(Ücretsiz Deneme Hesabı Açmak için Tıklayın!)
Çikolata dükkanınız için işletme ruhsatına, ürünlerin hazırlanması ve dağıtımı için izinlere, vergi sicil numarasına ve mali sorumluluk sigortasına ihtiyacınız olacaktır. Çikolatalarınızı direk halka satacaksanız perakende satış ruhsatı almalısınız.
8- Çikolata dükkanınızın tanıtımını yapın.
Yeni tariflerinizi ve Sevgililer Günü veya Anneler Günü gibi önemli günlerdeki özel indirimlerinizi duyurmak için bir internet sitesi açın. Ürünlerinizin profesyonel kalitedeki fotoğraflarını yanlarında açıklamalarıyla birlikte internet sitenizde yayınlayın. Sektör hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için çikolata konferanslarına katılın ve en iyi iş uygulamalarını öğrenmek için diğer çikolata girişimcileriyle tanışın.
Mutlaka okuyun: Dükkanınıza Daha Çok Müşteri Çekmek İçin 10 Tavsiye
Çikolata Dükkanı Açmanın Maliyeti
Butik bir çikolata dükkanı açmanın maliyetini etkileyen birçok kriter vardır. Dükkanın büyüklüğünden tasarımına, konumundan ne tip çikolatalar satacağınıza kadar birçok konu maliyeti etkileyecektir. Buna bağlı olarak ortalama maliyet 300 bin TL ila 1.5 milyon TL arasında değişiklik gösterecektir. Dilerseniz uzmanlarımız sizin için kesin bir maliyet hesabı yapabilirler.
Çikolata dükkanı açmak için gerekenler
- Pişirme malzemeleri
- Pişirme gereçleri
- Pasta dolapları
- Ofis ekipmanları
- İşletme ruhsatı
- Perakende satış ruhsatı
- Vergi numarası
- İnternet sitesi
Başarı için ipuçları
Param Olsaydı Borsada Şöyle Kazanırdım Deme
100.000 TL Sanal Para ile Neler Yapabileceğini Hemen Gör!
(Ücretsiz Deneme Hesabı Açmak için Tıklayın!)
Finans konuları kendi kendinize öğrenmeniz gereken zorlu ve uzun konulardır. İşletmenizi açmadan ve sermaye yatırmadan önce çikolata yapımı ve girişimcilikle ilgili her şeyi öğrenin.
İnsanları belli türdeki çikolatalarda uzmanlaşın. Organik çikolatalar birçok insanın ilgisini çekerken gurme çikolatalar çikolata sektöründe en hızlı büyüyen alandır. Ayrıca el yapımı bonbonlar veya ithal çikolata topları da satabilirsiniz.
Çikolata Sektöründe Bayilik Fırsatları
Çikolata dükkanı açmakla ilgili sorumluluklar kafanızı karıştırıyorsa bayilik almayı düşünebilirsiniz. Finansman, eğitim ve bilinir bir markanın çatısı altında olmak önünüzü daha kolay görmenizi sağlayabilir. İmtiyaz bedeli, kendi reçetelerinizi ve dükkan ambiyansını belirleme konusundaki sınırlı özerkliğiniz ise bayilik almanın dezavantajlarıdır.
Çikolata sektöründe bayilik almak isteyenler için, lokasyon, müşteri ve bütçeye göre değişen çok çeşitli fırsatlar var. Mağaza, online satış, nakliye, elden teslim vb. birçok alanda bayilikler var. Butik mağazalar en yüksek kalitede ürün sunarken, şekerleme dükkanlarında çok geniş bir kalite yelpazesi bulmaz mümkün.
Hediyelik | Çiçekçi dükkanları gibi, bu iş de temalı çikolatalar ve teslimat üzerine odaklanıyor. |
Şekerleme | Birçok farklı çeşit ve her tip şekerlerlemeyi içeren zengin bir sınıf. Bu mağaza türünde genelde gramaja göre fiyatlandırma yapılır. |
Eşsiz veya spesyal | Yüksek kalite, spesyal ürünler, geleneksel yöntemlerle üretilen veya özel olarak getirtilen ürünler. |
Mağazada imalat | Kendi çikolatasını üreten butik çikolatacılar. |
Çikolata sektörü, ekonomik kriz sırasında ne kadar dirençli olduğunu ve değişen tüketici beklentilerine yenilikçi sistemleriyle nasıl uyum sağladığını kanıtladı. Çikolatanın popularitesi arttıkça ve ekonomi büyüdükçe piyasadaki yeri de sağlamlaşmaya devam edecek. Daha sağlıklı ürün çeşitleri de pazarda yer ediniyor, duyarlı tüketiciler sağlıklı ve kişileştirilmiş özel ürünelre daha fazla para ödüyor. Ve bütün bunların yanında çikolataya olan rağbet günden güne daha da artıyor.
Çikolata sektöründeki bayiliklerden bazıları 300.000 TL gibi az bir bir sermaye ile alınabiliyor.
Yeni bir iş kurmak isteyen girişimcilere özel en karlı sektörleri ve iş fikirlerini araştırmaya devam edeceğiz.