Okul Kantini Açmak

Kantin işletmeciliği gıda sektöründe iş kurmak isteyenlerin öncelikli olarak üzerinde durması gereken iş fikirlerinden biridir. Müşteri kitleniz Türkiye’de 60 bin okulda toplam 25 milyon öğrenci ve 880 bin öğretmen olunca bu tespitimizi yeterince kanıtlıyor.

Sizlerden gelen yoğun istek üzerine okul kantini açmak isteyen girişimciler için bu yazımızı hazırladık. Okul kantini açmadan önce aşağıdaki tavsiyeleri mutlaka okumalısınız.

 

Okul kantini açma nedenleri

Son yıllarda restoran açmak isteyen girişimcilerin birçoğu başlangıç stratejilerini değiştirerek kantinlere veya büfelere yönelmeye başladılar. Neden mi? Çünkü kantinler ve büfeler geleneksel restoran modellerine göre daha fazla avantaj sunmaktadır:

1-Az personel. Okul kantinleri personel olmadan veya az bir personelle işletilebilir. Bulaşıkçılara, aşçılara ve servis personeline ihtiyacınız olmasına rağmen restoranlara göre personel maaşları daha düşük olacaktır.

2-Daha yüksek satış hızı. Okul kantinlerinin satış hızı restoranlara göre daha yüksektir. Bu da restoranlara göre daha küçük bir işletme alanınız olsa da daha fazla müşteriye satış yapacağınız anlamına gelir. Yani nakit odaklı bir başlangıç yapabilirsiniz.

3-Hesaplı fiyatlar. Başarılı kantinler öğrencilerine bol çeşitlilikte sağlıklı yiyecekler sunar. Ancak malzemeler açısından bakarsak kantinler için toptan alım yapmak menü sürümlü restoranların yaptığı alımlara göre daha kolaydır. Fiyatlar hesaplı olduğundan kantinlerin başlangıç maliyetleri restoranlara göre maliyet üstünlüğü sağlar.

 

Gıda güvenliği meseleleri

Kantin türü işletmeler için gıda prosedürlerine uymak hayati önem taşır. Yiyecekleri öğrencilere sunacağınızdan hijyen ve sağlık konularına ayrı bir özen göstermeniz gerekir.  Kantinin temizliği ve güvenliği için personelin sağlıklı olması, el hijyenine özen gösterilmesi ve diğer uygulamalara harfiyen uyulması gerekir.

Kantin sahiplerinin uymak zorunda oldukları gıda güvenlik prosedürlerini ve hijyen kurallarını incelemek için tıklayınız.

 

Kantinler için iş planı

Kantin sahibi olarak yapmanız ilk şey nitelikli bir iş planı hazırlamaktır.

İyi bir iş planı hazırlamanın öneminin farkında olan ve zaman sıkıntısı çeken kantin sahipleri iş planı hazırlama konusunda bizden yardım alabilirler.

 

Kantin açmadan önce araştırma yapın

Bulunduğunuz okulda kantin açmadan önce araştırma yapmak akıllıca bir hareket olur.

Çevrenizde bulunan okullardaki kantinleri araştırın ve tavsiye alabileceğiniz birilerini bulun. Şunu da unutmayın ki: Yerel rakipleriniz size akıl vermek için zaman ayırmayabilirler.

Bununla birlikte sizi rakip olarak görmeyecek ve şehrin başka bir yerinde hizmet veren bir kantin sahibi bulabilirsiniz. Unutmayın sizi tehdit olarak görmemesi gerekir. Size tavsiyemiz kantin sahiplerini aramanız ve sizinle bilgi paylaşmak isteyenlerle görüşmenizdir.

 

Okul kantini açma şartları

TC vatandaşı olmak

Sabıka kaydı bulunmamak

En az ilköğretim mezunu olmak

Kantin işletmeciliği ustalık belgesi sahibi olmak.

İlgili Meslek odasının Çıraklık ve yaygın Eğitim genel müdürlüğü ile yapacağı protokoller çerçevesinde mesleğini geliştirme kurslarına katılmak,

Kantin işletmeciliğine ilişkin yasal hükümlülükleri bilmek.

Hijyen sanitasyon ve beslenme konusunda bilgi ve uygulama becerisine sahip olmak.

İnsan ilişkileri ve iletişimi güçlü olmalı.

Dış görünüşüne önem veren,temiz ve düzenli,

Sabırlı,sakin ve hoş görülü,

İş disiplinine sahip olmak,

Sorunları çözme yeteneğine sahip olmak,

Yaptığı işin sorumluluğunu üstlenmek.

 

Kantin nasıl açılır?

Yukarıdaki şartları sağlıyorsanız her okulun kendi bünyesinde açmış olduğu kantin ihalelerine katılmanız gerekmektedir. Bundan sonrası ihaleye kazanıp kazanamamanıza kalacaktır.

 

İhaleye katılmak için gerekli belgeler

1)İlgili okulun Okul Aile Birliği hesabına, kiralanacak okul kantininin ismi belirtilmek suretiyle yıllık muhammen bedelin % 3 ‘ ü kadar geçici teminatın yatırıldığına dair banka dekontu veya herhangi bir bankadan alınacak Teminat Mektubunun aslı (2886 Sayılı Devlet İhale Kanununun 26. Maddesinde belirtilen değerler teminat olarak kabul edilecektir.)

2)Nüfus Cüzdanı ve arkalı önlü fotokopisi

3)Cumhuriyet Başsavcılığından alınmış olan sabıka kayıt belgesi (aslı). Son 6 ay içerisinde alınmış olacaktır.

4)Herhangi bir sağlık kurum veya kuruluşundan son altı ay içerisinde alınmış olan sağlık raporu (Akciğer grafiği ekli)

5)Milli Eğitim Bakanlığı Okul Aile Birliği Yönetmeliğinin 20. Maddesinde belirtilen  “Kantin İşletmeciliği Ustalık Belgesine sahip olanlar kabul edilecektir. Ancak katılımcıların hiç birinde ustalık belgesi yoksa sırası ile  işyeri açma belgesi,kalfalık belgesi ve bunların olmaması durumunda kurs bitirme belgesine sahip olma şartı aranacaktır.”

6)İl Kantinciler Odasından alınacak, adına kayıtlı kantin işletmesi bulunmadığına ve ihaleden men yasağı olmadığına dair belge (Aslı)

7)Teklif Mektubu

 

Kantin açma maliyeti

Kantin açmanın maliyeti okuldan okula, ihalenin süresine ve ihaledeki rekabete göre değişkenlik göstermektedir. İhaleyi kazandıktan sonra kantin için yapılacak masraflar ortalama 10 bin TL olmaktadır.

İş kurmak istiyorum ne iş yapsam? diyenlere özel karlı iş fikirlerini ve yatırım yapılacak işleri araştırmaya devam edeceğiz.

Avatar

Yazar : iş kurmak

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir