Bir işe girerken veya yeni bir alana yönelirken kendinize güvenmeniz ve kararlı olmanız gerekir. Ancak insanların birçoğu iş ortamına aktarmaları gereken beceri ve niteliklerden habersizdirler.
Deneyimsiz nasıl iş bulabileceğinizi öğrenmek istiyorsanız doğru yerdesiniz. Sizler için rehber niteliğinde bir yazı hazırladık:
Gönüllü olun
1 – Çalışmak istediğiniz işi veya sektörü belirleyin
2 – Bu sektördeki ideal işi seçin
Daha sonra farklı 2 veya 3 pozisyonu kullanarak insanların bu ideal işlere nasıl girdiklerini araştırın.
3 – Ücretli veya ücretsiz stajyerliklere başvurun
İş arama motorlarını veya şirketlerin internet sitelerini araştırın. Mümkün olan en kısa sürede staja başlayın.
4 – Gönüllü olarak çalışın
Staj başvurularınız kabul edilmezse bir kuruluşta geceleri veya hafta sonları gönüllü olarak çalışabilirsiniz. Gönüllü olarak kabul edilmek stajyerlik pozisyonuna kabul edilmekten kolaydır.
Sağlık endüstrisi veya kar amacı gütmeyen sektörlerde gönüllü olarak çalışmak stajyerlik kadar değerlidir. Gönüllü olarak başladıktan sonra daha fazla sorumluluk almak istediğinizi söyleyin veya inisiyatif kullanmaya çalışın.
5 – İş bulana kadar stajyer veya gönüllü olmaya devam edin
Sektörde ne kadar çok çalışırsanız sizin için o kadar iyi olur. İnsanların birçoğu eğitimlerinden sonraki ilk yıllarında gönüllü olarak çalışır. Bu sayede sektör deneyimi kazanırlar ve faaliyet gösterdikleri sektörün kendileri için doğru olup olmadığına karar verirler.
Becerilerinizi tanımlayın
1 – Bir kağıt alın. Genel anlamda ve alanınızdaki bir çalışan olarak ne tür becerilere sahip olduğunuzu listeleyin
Bütün bilgisayar becerilerinizi yazın. Windows ve Mac işletim sistemleriyle çalışmak, dakikada 60’dan fazla kelime yazmak, PowerPoint veya diğer Microsoft Office programlarında uzmanlık, web programcılığı, blogging, içerik yönetim sistemleri, veri tabanları, grafik tasarım ve daha fazlası buna dahildir. Herhangi bir bilgisayar beceriniz yoksa ücretsiz veya düşük maliyetli bilgisayar kurslarına katılarak becerilerinizi geliştirin.
İletişim becerilerinizi yazın. Konuşma, yazma, eğitim, dinleme ve takım çalışmasını kolaylaştırmada iyi olabilirsiniz.
Problem çözme ve araştırma becerilerinizi belirleyin. Öğrencilerin ve bloggerların araştırma becerileri oldukça iyidir. Örgüt yönetimi veya ofis yönetimi becerileri olan insanların da problem çözme becerileri iyidir.
Yöneticilik becerilerinizi ekleyin. Hayır kurumunda veya arkadaşlarınız arasında bir proje yönettiyseniz liderlik becerileri ekleyebilirsiniz. Grup projesi organize ettiğiniz veya farklı departmanlarla çalıştığınız deneyimlerinizi de yazın. İşverenlerin birçoğu bağımsız ve ekip ortamında çalışabilecek insanlar arar.
2 – Geçmiş işlerinizde, yaz işlerinde, geçici işlerde ve arkadaşlarınıza ve ailenize yardım ettiğiniz işlerde kazandığınız becerileri eklemeyi unutmayın.
3 – Bu becerileri yeni işinize veya sektöre nasıl aktarabileceğinizi açıklayın
Bu süreçte analitik ve yaratıcı olun. Becerilerinizi nasıl aktarabileceğinizi belirlerseniz potansiyel işverene de rahatlıkla açıklayabilirsiniz.
Başarılarınızı tanımlayın
1 – Kazandığınız herhangi bir ödül olup olmadığını düşünün
Ayın elemanı seçilmek, başarılı öğrenciler listesine girmek veya ödüller almak gibi başarılarınız varsa kararlılığınızı ve iş etiğinizi göstermek için bunları kullanmalısınız.
2 – Gönüllülük faaliyetleri sırasında kazandığınız becerileri veya başarıları sakın unutmayın
İnsanlar gönüllü olarak çalışırken harika beceriler kazanırlar.
Başarılarınızı ayrıntılı bir şekilde sunmanız ne kadar kararlı olduğunuzu gösterir. Ön yazınızda başarı arzunuzdan bahsedebilirsiniz.
3 – Uzmanlığınızı geliştirin
Yazarlık, film montajı veya iç mimarlık gibi alanlara girmek istiyorsanız potansiyel müşterilerinize göstermek için numune ürünler hazırlayın.
Blog açın. Araştırma yaptığınız ve bilgi sahibi olduğunuz için sektörle ilgili son gelişmeleri yazabilirsiniz. Bloğunuzu özgeçmişinize eklemeyi unutmayın.
Yazar olmak istiyorsanız çeşitli tarzlarda örnek makaleler yazın. Makalelerinizi portfolyo sitelerinde yayınlayın veya göndermek için PDF örnekler hazırlayın.
Dekorasyon hizmetleri sunmak istiyorsanız arkadaşlarınız ve aileniz için ücretsiz hizmetler sunun. Projeleri belgelendirin ve portfolyo hazırlayın.
Fonksiyonel özgeçmiş hazırlayın
1 – Özgeçmişinizi nasıl yazacağınızı etraflıca düşünün
İnsanların birçoğu özgeçmişlerin kronolojik sırayla yazılması gerektiğini düşünür ancak yeni alanlara girmek isteyen insanlar için kronolojik sıra doğru bir seçim değildir.
2 – Kendi başlıklarınızla başlayın
İletişim bilgilerinizi her zaman ekleyin.
3 – En üste özet bölümü ekleyin
Becerilerinizi ve neleri başarmak istediğinizi iki veya üç cümleyle açıklayın. Bu bölümü özgeçmişinizi tamamladıktan sonra yazabilirsiniz.
4 – Deneyim bölümünüzü kronolojik sırayla yazmak yerine becerilerinize göre düzenleyin
En az üç becerinizi veya başarınızı listelediğiniz dört ila altı arası başlık yapın.
Özgeçmişiniz için seçtiğiniz niteliklerin iş tanımındaki niteliklerle uyumlu olduğundan emin olun. Özgeçmişinizi her iş pozisyonu için yeniden düzenleyin. Farklı özgeçmiş seçenekleri hazırlamak için beceri ve başarı listenize yeniden göz atın.
Deneyimlerinizi tanımlarken her zaman eylem fiilleri kullanın. Örneğin bilgisayar deneyiminizden bahsederken “üretildi”, “programlandı” veya “eğitildi” gibi kelimeler kullanabilirsiniz.
5 – Eğitim ve öğrenim bölümünü fonksiyonel deneyimlerinizin altındaki bölüme yerleştirin
Bütün eğitim başarılarınızı ve aynı zamanda eğitim programlarının isimlerini eklediğinizden emin olun.
İş araştırmanızı uygun hale getirin
1 – Giriş seviyesi iş ilanlarına bakmak için iş arama sitelerini kullanın
2 – 0 ile 2 senelik deneyimi seçerek araştırma yapın
Bunu yaparak daha fazla deneyim gerektiren iş ilanlarını elemiş olursunuz.
3 – Yerel etkinliklere katılarak ağ kurun
Şirketlerdeki yeni işlerle ilgili bilgi alın. Bireysel ilişkileriniz sayesinde işe giremeyebilirsiniz ancak mülakatlara katılabilirsiniz.
4 – Yarı zamanlı çalışmaya başlayın
Bazı şirketler sezonluk veya yarı zamanlı personel alır. Yarı zamanlı başlayarak tam zamanlıya geçiş yapabilirsiniz.
5 – Görüşme talep edin
Yeni becerileri hızlı bir şekilde öğrendiğinizi söylerseniz ve örnekler verirseniz müdürünüzü daha iyi bir iş pozisyonu için ikna edebilirsiniz.
Kendinize güvenin ve deneyiminizin olmadığını söylemeyin. Aktarılabilir becerilerinizi açıklarsanız diğer alanlardaki veya işlerdeki deneyimlerinizde bütün alanlarda deneyim olarak kabul edilecektir.
İhtiyacınız olanlar
- Staj
- Gönüllülük
- Beceriler listesi
- Başarılar listesi
- Portfolyo
- Fonksiyonel özgeçmiş
- Sosyal ağ kurma
- İş arama becerileri
- Mülakat
- Kendine güven
İş bulmak istiyorum, nasıl iş bulabilirim diyenlere özel yazılar kaleme almaya devam edeceğiz.