Global iş gücü gittikçe rekabetçi olmaya başlamıştır. Özellikle gelişmiş ülkelerde artan iş gücü ihtiyacı sayesinde bu ülkelerde iş bulmak da kolaylaşmıştır.
Yurtdışında bir iş ararken maaşınızı ve yaşam giderlerinizi göz önünde bulundurmanız gerekir. Yurtdışında çalışmak iş, yaşam tarzı ve kültürel beklentilerinizde büyük değişiklikler yaratabilir. Bununla beraber yurtdışında çalışmak oldukça ödüllendirici bir deneyimdir.
Maceraya hazır mısınız?
Yurtdışında iş bulmak için yapmanız gerekenler
1 – Çevrenizde sorgulama yapın
Çalıştığınız şirket aracılığıyla yurtdışına gitme şansınız var mı? Çokuluslu bir şirkette çalışıyorsanız veya çevrenizde bu tarz şirketler varsa bunların yurtdışı ofislerindeki iş fırsatlarından faydalanabilirsiniz. Bu tarz şirketler sayesinde global iş fırsatları yakalayabilirsiniz. Yurtdışı işler hakkında bilgi almak için bu şirketlerin insan kaynaklarıyla görüşün.
2 – İnternet araştırması yapın
Türkiye’deki bir şirket aracılığıyla iş bulamazsanız her gün internet üzerinden araştırma yapmalısınız. Hedeflediğiniz ülkenin itibarlı iş veri tabanlarını araştırın ve yeterliliklerinizi, dil yeteneğinizi ve çalışma vizenizi destekleyen ülkelere odaklanın. jobsdb.com ve monster.com gibi iş arama motorlarını gözden geçirin.
3 – Dil becerilerinizi gözden geçirin
Dil yeterliliğinizi hedeflediğiniz ülkeye göre geliştirin. Başka bir dil öğrenmeniz gerekiyorsa bir an önce harekete geçin.
4 – Resmi belgeleri ve gerekli bütün izinleri ayarlayın
Hedeflediğiniz ülkede çalışma izni almak için ne gerekiyorsa tamamlayın. Bu gereklilikler her ülkeye göre değişiklik gösterecektir.
5 – Gurbetçi olarak iş arama ve adaptasyon sürecinde açık fikirli olun, duygusal iniş çıkışlara hazır olun
Dil yeterliliğiniz olmasa bile hedeflediğiniz ülkede Türkçe öğretmenliği yapabilirsiniz. Yapmanız gereken adım atmak, maceracı olmak ve yeni şeyler deneyimleme konusunda cesur olmaktır.
6 – Uyum sağlama konusunda ailenize yardımcı olun
Kendi başınıza veya ailenizle yurtdışına yerleşecekseniz kendinizi ve ailenizi bu duruma hazırlamanız gerekir. Özellikle okul çağındaki çocukların kapsamlı bir hazırlığa ihtiyacı olur.
7 – Girişimci olun
Bardağın dolu tarafına bakın. Hedeflediğiniz ülkede kendi hizmetinizi sunarak kendi işinizi kurabilirsiniz. Örneğin gurbetçiler için bir restoran, çiçekçi dükkanı veya kulüp açabilir, spor salonlarında antrenörlük yapabilirsiniz. Bu tamamen size ve becerilerinize bağlıdır.