Nasıl İş Bulunur?

İster ilk kez işe girecek olun, ister kariyerinizi değiştirmek isteyin isterseniz de uzun bir aradan sonra yeniden sektöre girmek isteyin iş bulmak için iki görevi tamamlamanız gerekir: kendinizi ve iş piyasasını anlamak…

Diyelim ki kariyer hedefinizi belirlediniz ve iş arıyorsunuz… Sıra geldi bu işi nasıl alacağınızla ilgili ipuçlarına:

 

Niteliklerinizi geliştirin

1 – Özgeçmişinizi gözden geçirin. İş aramaya başlamadan önce özgeçmişinizin tam ve güncel olduğundan emin olmanız gerekir. Özgeçmişiniz kim olduğunuzu, nereden geldiğinizi ve neler yapabileceğinizi gösteren önemli bir araçtır. İşte dikkate almanız gereken birkaç ipucu:

  • Dürüst olun. Özgeçmişinizi yazarken asla yalan söylemeyin çünkü sonrasında sorunlar yaşayabilirsiniz.
  • Aktif eylemlerinizden bahsedin. En son işinizle ilgili neler yaptığınızdan bahsederken mümkün olduğunca aktif ve sıkı cümleler kurun. Örneğin hesapları kesmek ve sigortayla temas kurmak için hasta ilişkileri sorumlusu olarak görev yaptım demek yerine hastalarla ve sigorta firmalarıyla birlikte hareket ederek finansal işlemlerinin yerine getirilmesini sağladım demelisiniz.
  • Düzeltmeler yapın. Gramer veya yazım yanlışlarını kontrol etmek için özgeçmişinizi tekrar tekrar gözden geçirin. Küçücük bir yazım hatası yanlış bir izlenim bırakmanıza neden olur. Bu nedenle özgeçmişinizde neler yazdığına dikkat edin. Kontrol için bir veya iki kişiye göstermenizde de fayda vardır.
  • Biçim temizliği yapın. Özgeçmişinizin okunurluğu kadar görünüşü de önemlidir. Basit, Times New Roman, Arial veya Bevan gibi klasik bir font, siyah mürekkep ve kenar boşlukları kullanın. İtalik veya bold kullanımları mümkün olduğunca tutarlı kullanın ve isminizin ve iletişim bilgilerinizin belirgin olduğundan emin olun.

2 – Büyük firmalar tarafından gerçekleştirilen yapılandırılmış mülakatların birçoğu “bize kendinden bahset” şeklinde başlar. Görüşmeciler çocukluğunuza geri dönecek kadar geçmişe gitmenizi istemez. Bu cevabı net olan bir sorudur. Görüşmeci sizi rahatlatmak ister ve deneyimlerinizden,  başarılarınızdan, becerilerinizden, neden XYZ firmalarında çalıştığınızdan ve gelecek hedeflerinizin ne olduğundan bahsetmenizi ister.

  • Bu konuşmayı kısa tutun ( 30 saniye ve iki dakika arası). Kendinizi anlatırken hatırlanması gereken şeylerden bahsedin ve kekelememeye çalışın. Sesinizin robot gibi çıkmasını istemezsiniz. Doğaçlamalar üzerine çalışın ve pratik yapın.

3 – İşle alakalı öğrenmek istediğiniz becerilerin listesini yapın. İşverenler daha iyi bir çalışan olmak için ne kadar hevesli olduğunuzu görünce memnun olacaktır. Başvurduğunuz pozisyonla ilgili hangi becerilerin sizi daha ehil yapacağını düşünün. Yeteneklerinizi geliştirmenize yardımcı olacak kitaplar bulun ve konferanslara katılın. Mülakatlar esnasında okuduğunuz kitaplardan ve öğrendiğiniz şeylerden bahsedin. İşte işverenlerin bir çalışanda olmasını istediği en önemli becerilerden bazıları:

Mantıksal düşünme ve bilgi kullanımı: işverenlerin birçoğu çalışanlarının etkili çözümler üretmesini ister. Mantıklı çözümler üreten çalışanlara değer verirler.

Teknolojik yetenek: şirketlerin birçoğu bilişim veya bilgisayar hakkında bilgili veya farklı makineleri ve ofis ekipmanlarını ( bilgisayara veya çok fonksiyonlu fotokopi makinesi ve tarayıcı ) nasıl kullanacağı bilen kişiler arar. Bu işverenlerin teknik bölümlerden mezun kişileri almak isteyeceği anlamına gelmiyor. Ancak teknolojiyi kullanmakla ilgili temel prensipleri bilmeniz gerekiyor.

Etkili iletişim: işverenler düşüncelerini sözel ve yazılı olarak etkili bir biçimde ifade eden kişilere değer verirler ve bu kişileri işe alırlar. Konuşma ve yazma konusunda yetenekli kişiler diğerlerine göre daha kolay iş bulur.

Güçlü kişilerarası iletişim: çalışma ortamları farklı karakterlerin ve farklı deneyimlere sahip kişilerin bir araya geldiği yerler olduğu için farklı insanlarla iletişim kurma ve çalışma becerisine sahip olmanız gerekir.

 

Ödevinizi yapın

1 – Davranışsal mülakatlara hazırlanın. Mülakat esnasında geçmişte karşılaştığınız problemleri ve bu problemlerin üstesinden nasıl geldiğinizi anlatmanız istenebilir veya farazi bir durum verilip bu durumu çözmeniz istenebilir. Bunun amacı engellerle karşılaştığınızda nasıl performans göstereceğinizi anlamaktır. Farazi bir durum sunulsa bile dürüst olun ve geçmişinizden örnekler verin. Bu tür mülakatlarda hikaye anlatmanız gerekir. İşte cevaplamanız gerekecek sorulardan bazıları:

  • “Bize hoşlanmadığınız biriyle çalışmak zorunda kaldığınız zamanları anlatın”
  • Bize yaptığınız yenilikle çalışma ortamına getirdiğiniz farklılıklardan bahsedin.
  • İşe sürekli geç gelen bir çalışanla nasıl başa çıkarsınız?

is-bulmak2

2 – Firmayı araştırın. Sadece internet araştırması yapmayın. Misyonlarını ezberleyin. Bir veya birkaç pozisyon için bir sürü adayla rekabet etmeniz gerektiğini unutmayın. Becerilerinizi veya aklınızı değiştiremeyebilirsiniz ancak iş etiğinizi her zaman değiştirebilirsiniz. Çalışmak istediğiniz firma veya firmaları araştırarak diğer herkesten daha çok çalışın.

3 – Çalışmak istediğiniz yer bir satış şirketiyse müşterilerini gözlemleyin ve hatta birkaç tanesiyle sohbet edin. Şirket çalışanlarıyla konuşun. Bu şirkette çalışmanın nasıl bir şey olduğunu, pozisyonun ne kadar zamandır açık olduğunu ve şansınızı arttırmak için neler yapmanız gerektiğini sorun. Firma tarihçesine aşina olun. Şirketi kim kurmuş? Nerede kurmuş? Şu anda kim yönetiyor? Yaratıcı olun!

 

Kapı kapı dolaşın

1 – Bilgilendirici görüşmeler yapın. Bilgilendirici görüşmeler bir profesyoneli veya aracıyı öğle yemeği yemek veya kahve içmek için bir yere davet etmek ve herhangi bir beklenti olmadan sorular sormaktır. Ağlar kurmak kişi listenizi genişletmenin ve profesyonellerden ipuçları almanın harika bir yoludur.

  • Bir sürü soru hazırlayın. İşinizin avantajları neler? Normal bir gününüz nasıl geçiyor? Farklı yaptığınız bir şeyler var mı?
  • Onları yeteri kadar etkilerseniz sizi işe alabilirler veya başkalarına tavsiye edebilirler.

2 – Network. Çalışılacak en iyi firmalar büyük ölçüde referanslara göre hareket eder. Bütün arkadaşlarınızın, akrabalarınızın ve tanıdıklarınızın listesini çıkarın. Hepsiyle tek tek temas kurun ve sizi tavsiye edebilecekleri açık pozisyonlar olup olmadığını öğrenin. Fazla alçakgönüllü olmayın. Onlara ne istediğinizi söyleyin ancak esnek ve önerilere de açık olduğunuzu da belirtin. İşlerle ilgili fazla seçici olma zamanı değil. Herhangi bir bağlantı iyi bir fırsat yakalamanızı sağlayabilir. Deneyim ve itibar kazandıkça maaş ve önemli pozisyonlar için pazarlık yapabilirsiniz.

  • Bütün referanslarınızla görüşün. Bu iki yönlü bir amaç taşır. Hem sizinle ilgili anılarını tazelerler hem de size yol gösterirler. Olası bir işveren onları aradığında akıllarına ilk siz gelirsiniz.
  • Unutmayın ki kişisel bağlantılar yeni bir iş bulmanın en iyi yoludur çünkü network’unuzu genişletmenizi sağlarlar. Muhtemelen kız kardeşinizin çalıştığı firmayla ilgili her şeyi biliyorsunuzdur ve açık pozisyon olduğunda size haber verir ancak kız kardeşinizin arkadaşının çalıştığı şirket? İş ararken bir arkadaşınızın arkadaşı veya uzaktaki tanıdıklarınızla bağlantı kurmaktan korkmayın.

3 – Gönüllü olun. Henüz hazır değilseniz istediğiniz alanda uzmanlaşmış bir firmada gönüllü olarak çalışın. Bunu sıkıcı veya kolay bulabilirsiniz ancak orada kalırsanız ve kararlılığınızı gösterseniz size daha fazla sorumluluk vereceklerdir. Sadece başkalarına yardımcı olmazsınız aynı zamanda referans da kazanırsınız. Özgeçmişsizde gönüllü olarak çalıştığınızı vurgulayın çünkü firmalar bir şekilde topluma katkı sağlayan adaylara öncelik verirler.

  • Stajyerlik de bu kategoriye girebilir. Stajyerlik iyi fırsatlar yakalamanıza yardımcı olur çünkü firmaların birçoğu stajyerleri daha sonra işe alır. Yirmili yaşlarınızı veya üniversite günlerinizi geride bıraksanız bile az bir para veya parasız çalışma karşılığında beceriler kazanma ve ilerleme arzunuzu gösterir.
  • İster inanın ister inanmayın gönüllü pozisyonlar ve stajyerlik iş bulmanızı sağlar. Günümüz ekonomisinde firmaların birçoğu stajyerliği, gelecekteki olası çalışanların incelenmesinin en uygun maliyetli yolu olduğunu düşünür. Bunun en önemli nedeni firmaların çoğunun rastgele tahminde bulunmak ve denenmemiş birine iş teklif etmek için yeterli parasının ve kaynağının olmamasıdır. Çok çalışırsanız, problem çözme kabiliyetinizi gösterirseniz ve cesur davranırsanız firma sizin gibi bir fırsatı kaçırmak istemeyecektir.

4 – Soğuk temas. Size yardımcı olabileceğini düşündüğünüz birini ( ilgilendiğiniz bir şirketin veya kurumun insan kaynakları bölümünde olan biri )  bulun. Bu kişiyi arayın ve sizi işe alıp alamayacaklarını sorun ancak almazlarsa da hevesiniz kırılmasın. Ne tür nitelikler istediklerini sorun. Özgeçmişinizi göndermenizde bir sakınca olup olmadığını sorun.

  • Yaptığınız her telefon konuşmasından sonra değerlendirme yapın. Akıcı bir biçimde konuşabilmek için niteliklerinize uygun standart cevaplar hazırlayın. Seçtiğiniz alanla ilgili ek eğitimler almanız gerekebilir. Ancak bunların hiçbiri gerekli eksiklikleri tamamladıktan sonra iyi bir iş bulamayacağınız anlamına gelmez.
  • Şirketi veya işletmeyi bizzat ziyaret edin. Unutmayın işverenler özgeçmişleri değil kişileri işe alır. Kişilerarası ilişkilerin değerini küçümsemeyin. Çalışmak istediğiniz şirkete veya işletmeye gidin, özgeçmişinizi de yanınızda götürün ve iş fırsatlarıyla ilgili insan kaynakları müdürüyle görüşmek istediğinizi söyleyin. İşverenler genellikle işe en uygun kişiyi değil hoşlarına giden kişiyi alır.

 

Düşünce tarzınızı değiştirin

1 – Tutumunuzu değiştirin. Telefon görüşmeleri yapmak ve mülakatlara giderken “iş arıyorum” ve “istediğiniz niteliklere sahip kişi benim” düşüncesi arasında fark vardır. Onları etkilemeye çalışın çünkü iş ararken birilerinin size bir şey vermesini istersiniz. Evet, iyi bir izlenim bırakmak önemlidir ancak şevkinizi ve yeteneklerinizi göstermeniz daha önemlidir.

2 – Rahatlayın. Sürekli etrafta gezinirseniz bunun için iyi bir nedende bulmanız gerekir. Şirketler sürekli yer değiştirmek isteyen insanlarla çalışmak istemez.

Belli sorulara karşı hazırlıklı olun. Neden işi sizin almanız gerektiğini, burada ne kadar kalmak istediğinizi ve nedenleri açıklamanız gerekir.

3 – Niteliklerinize uygun bir iş bulun. İş arayan insanların birçoğu iş tanımına uymak için kendi becerilerini ve deneyimlerini değiştirmeye çalışır. Bunu yapmak yerine farklı bir şey deneyin. Yukarıdan aşağı başlamak yerine aşağından yukarı başlayın.

  • Bütün yeteneklerinizin ve becerilerinizin listesini çıkarın. Ne tür işlerin ve endüstrilerin sizin yeteneklerinize ve becerilerinize uygun olduğunu belirleyin. Başlangıçta radarınızda olmayan işlerden daha sonra daha çok keyif alabilirsiniz ve memnun olabilirsiniz.
  • İşin doğası gereği kişiliğinize ve maaş beklentinize uygun bir iş bulmanız önemlidir çünkü aksi halde zorlanırsınız. Bu nedenle beklentileriniz konusunda gerçekçi olun ancak yeniliklere karşı da açık olun.

is-bulmak1

İpuçları

  • İş bulma firmalarını kullanın. Bu hizmet için büyük paralar alsalar da düzgün iş fırsatları sunarlar. Sadece bir firmaya gitmeyin. Mümkün olduğunca çok iş bulma firması dolaşın. Bu oldukça kolay bir süreçtir ve şansınızı ciddi anlamda arttırır.
  • Her insan daha iyi mevkilere gelmek için çalışır. Örneğin ileride giysi satıcısı olmak istiyorsanız bu tür ürünleri satan veya üreten firmalar için çalışmalısınız.
  • Araştırmalarınızı tam zamanlı uygulama olarak görün. İşiniz iş bulmak.
  • İş bulmak istiyorsanız iş olmadığı için şikayet etmeyi bırakmanız gerekir. Koltuktan inin ve özgeçmişinizle işverenlerin kapısına dayanın. Bunu bütün gün ve her gün yaparsanız girmek istediğiniz işi siz seçer hale gelirsiniz. Bu bütün ekonomik koşullardan bağımsız bir taktiktir.
  • İş bulamazsanız ve işe giremezseniz kendi işinizi kurabilirsiniz yani girişimci olabilirsiniz. İnsanların birçoğu kendi hesabına çalışır.
  • Özgeçmişinizi belli iş tekliflerine göre detaylandırın. İş fırsatıyla fazla uyuşmayan özelliklerinizi çıkarın.
  • Kendinize güvenin, kendinizden emin olun.
  • Başarı için giyinin! Mülakata giderken sanki o gün ilk iş gününüzmüş gibi düşünerek giyinin. Uygun giyinmek mülakat esnasında olumlu bir izlenim uyandırmanızı sağlar.
  • Sosyal medya profillerinize dikkat edin. İşverenler Facebook sayfanızı ve diğer sosyal medya platformlarını kontrol edebilir.
  • Özgeçmişiniz sizi temsil eder ve bu nedenle özgeçmişinizi hazırlarken dikkat edin. Üniversitedeyken yaptığınız küçük bir proje rakiplerinizin önüne geçmenizi sağlayabilir.
  • “Maaş beklentiniz ne? Veya “Önümüzdeki beş on sene içinde kendinizi nerede görüyorsunuz?” gibi zorlu sorulara karşı hazırlıklı olun.
  • Hangi iş için çabaladığınızdan emin olun.

 

Uyarılar

Kapsamlı bir iş araması yapıyorsanız bazı zamanlarda reddedilebilirsiniz. Reddedilmeyi kendinizi geliştirme fırsatı olarak görmezseniz iş bulurken çok zorlanırsınız.

İş arıyorum nasıl iş bulabilirim” diyenlere özel yazılar kaleme almaya devam edeceğiz.

Avatar

Yazar : iş kurmak

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir