Salı, Eylül 17, 2024
Ana SayfaGirişimcilikDoğru İş Ortağı Nasıl Bulunur?

Doğru İş Ortağı Nasıl Bulunur?

Yeni bir iş fikriniz var ancak bu fikri hayata geçirmek gözünüzü mü korkutuyor ? Yoksa bu aşamayı çoktan geçtiniz ve mevcut işletmenizin üzerinize yüklediği ağır sorumluluktan nefes alamaz hale mi geldiniz? Haksız sayılmazsınız, girişimcilik zor zanaat. Şimdi derin bir nefes alıp sakinleşin. Çünkü, her şeyi kendiniz yapmak zorunda değilsiniz –edineceğiniz bir iş ortağı hem işletmeniz hem de sizin için artı bir değer olabilir.

Girişimciler, her şeyi tek başına yapmaya çalışma konusunda ün salmışlardır. İşinize başladığınız ilk günlerde, aynı anda pek çok işle uğraşmak zorunda kalabilir, işiniz başınızdan aşmış gibi hissedebilirsiniz. Bu nedenle, bir iş ortağı bulmak istemeniz son derece normaldir. İş ortağına sahip olmanız hem iş yükünüzü azaltacak hem de işletmeniz bünyesinde çalışan, fikir alışverişi yapabileceğiniz bir kişinin daha olmasına olanak tanıyacaktır. Ekstradan bir yeteneğin ve işinize tıpkı sizin gibi dört elle sarılacak bir başka kişinin varlığının yaratacağı güzelliği de es geçmeyelim tabi.

Asıl mesele şu, böyle bir iş ortağını nasıl ve nereden bulacaksınız ya da mevcut iş ortağınızla bu tarz bir ilişki geliştirmenin yolu nedir?

Sizler için pek çok girişimciye, iş ortağı bulma sürecinde neler yaşadıklarını sorduk. Bizlere ortaklarını nerede ve nasıl bulduklarını anlattılar ve sağlam bir iş ortağı arayışında olan taze girişimcilere tavsiyelerde bulundular.

Gelecekteki iş ortağınızla bir sabah kahve almak için sıra beklerken tanışabilecek kadar şanslı bir insan olabilirsiniz, ancak maalesef bu durum herkes için geçerli değil.

Bu nedenle harika iş ortağını aramak için bir an önce işe koyulmalı, sürecin gerektirdiği, size çoğunlukla angarya gibi görünecek belli prosedürleri yerine getirmeye razı olarak tüm zorluklara göğüs germelisiniz. İşte işiniz için mükemmel ortağı bulabilmenizde size yol göstereceğine inandığımız yöntemler:

 

1. Çalışan havuzunuzdan yararlanın.

Çalışan havuzunuz geçmiş dönem ya da mevcuttaki çalışanlarınız veya iş arkadaşlarınızdan oluşur. Şu anda beraber olduğunuz ya da daha önce beraber çalıştığınız iş arkadaşlarınızdan birini iş ortağınız olarak seçmek, yeni bir işe atılabileceğiniz birini bulmanın mükemmel bir yoludur. Beraber çalışmış olduğunuz biriyle ortak olmak, henüz çalışmadığınız birine oranla daha büyük bir avantaj sağlayacaktır.

Neden mi? Potansiyel partnerinizin nasıl iş yaptığını zaten biliyor olacaksınız da ondan. Çalışkan, güvenilir veya dürüst biri olup olmadığını ya da her sabah 20 dakika daha geç işe gelen ve tüm gün şikayette bulunan birileri ile çalışmak zorunda kalıp kalmayacağınızı da bileceksiniz. Mevcuttaki veya önceki iş arkadaşlarınızdan bir iş ortağı seçmek ikinizin birlikte ne kadar iyi çalıştığına dair bir fikre sahip olacağınız anlamına gelir ki bu durum sizi gelecekte yaşayacağınız baş ağrılarından kurtarır.

 

2. Bir arkadaşınızla ortaklık kurun. (bazı uzmanlar bu fikre şiddetle karşı çıksa bile)

Bu oldukça kolay bir yöntem gibi görünüyor, sanıyoruz ki tam da bu sebepten arkadaşlarla ortak iş yapmak bir iş ortağı bulmada kullanılan en yaygın yollardan biri. Bu duruma ilişkin çok örnek gördük, arkadaşlarımız bir araya gelmeye ve birlikte çalışmaya karar verdikleri için mevcut işlerini bırakıp yeni bir işletme kurdular. Kimisi başarıya ulaştı kimisi hüsrana uğradı ancak en iyi arkadaşlarımızın genellikle en iyi iş ortağımız oldukları gerçeği hiç değişmedi.

Bir arkadaşla ortaklık kurmanızı tavsiye ediyoruz ancak bu, ortak olmayı seçtiğiniz arkadaşla bir elmanın diğer yarısı olmanız gerektiği anlamına gelmiyor. Bu yöntemi izleyip yakın bir arkadaşıyla ortak olmuş girişimcilerden biri durumu şöyle anlatıyor:“Biz aynı ilgi alanlarına veya aynı eğitim geçmişine sahip kankalar değiliz, hatta aslında neredeyse iki zıt kutubuz diyebilirim: O bir avukat ve finans adamı; ben ise bir pazarlama ve tasarım kızıyım.”

Arkadaşlarla iş ortaklığı kurmak, belli dezavantajları da beraberinde getirir: İşler kötüye giderse arkadaşlığınızdan olma ihtimaliniz söz konusudur. Ancak, sağlam bir iletişiminiz varsa kendi kişiliğinizi tamamlayan bir kişilik veya niteliklere sahip olan bir arkadaşınızı seçin ve hayata aynı pencereden baktığınıza emin olun, böylelikle bu endişelerin önüne geçebilirsiniz. Ortağınızı seçmeden önce düşünmeniz gerekenleri masaya yatıracağımız bölümde bu konuya ayrıntılı bir biçimde değineceğiz.

 

3. Çevrim içi ya da yüz yüze etkinlikleri temel alan network hizmetlerinden yararlanın.

Herhangi bir çevrim içi grubun üyesi iseniz, bu tarz platformların iş ortağınızı bulmak için harika bir yer olabileceğini aklınızdan çıkarmayın. Mevcut bir üyeliğiniz yoksa bir an evvel bir gruba katılmaya bakın; unutmayın, dünya üzerindeki hemen her mesleğin bir grubu var.

Meslek örgütleri başlangıç için iyi bir seçenek olabilir. Google üzerinden gerçekleştireceğiniz basit bir network ağı taraması da pek çok seçeneği ortaya çıkaracaktır.

Network grupları potansiyel iş ortakları bulmak için mükemmel yerlerdir hatta muhatapların şahsen buluşması dahi söz konusu olabilir. Çoğu bölgenin en az bir genel Meetup (Meetup bir topluluğun ilgi alanlarına yönelik gruplar kurduğu ve bu grupların buluşmalarına yani organizasyonlar gerçekleştirmelerine ön ayak olan bir web sitesidir)grubu olur, hatta büyük şehirlerde sektöre özel gruplar bulabilmek de mümkündür.

 

4. Kardeşiniz veya aile üyelerinizden herhangi biriyle ortaklık kurmayı düşünün.

Yanlış duymadınız, bir aile şirketi kurmaktan bahsediyoruz.

Kardeşlerle iş yapmak, arkadaşlarla iş yapmaya benzer  – tek fark işin sonu kötü olduğunda, ilişkinizi bitirmenin arkadaşlık kadar kolay olamayacağı gerçeğidir. Bu avantajları olduğu kadar dezavantajları da olan bir yöntem, anlayacağınız bu fikri olumlu ya da olumsuz olarak nitelendirmek tamamıyla size kalmış.

“İnsanlar erkek kardeşimle ortak olduğumuzu ve beraber çalışabildiğimizi duyduklarında şaşırıyorlar. Bu tarz bir tepkiyle karşılaştığımda hemen bu ajansı farklı iki ortakla kurduğumu, ancak kimsenin benim kadar özverili ve sıkı çalışmadığını anlamamın çok uzun sürmediğini, kardeşim ve benim aynı ailede yetişmiş aynı iş etiğine sahip olan doğuştan girişimciler olduğumuz gerçeğini onlarla paylaşıyorum. Öncesindeyse şirket gelirinin üçte ikisini üzerine düşen görevi layıkıyla yerine getirmeyen insanlara vermek zorunda kalıyordum.

Bu sorunu çözmek adına erkek kardeşim ile ortak yeni bir iş kurdum. Kardeşimi bana katılmaya ikna eden annemdi ve aynı ebeveynler tarafından yetiştirilmiş aynı iş ahlakına sahip iki kişinin beraber bir işe girişmesi fikri dahiyaneydi.  Üstelik o da ben de çocukluğumuzdan beri girişimciliğe yatkındık.”

 

5. Mesleki veya sektör bazlı eğitimlere katılıp bir iş ortağı bulmaya uğraşın.

Sektörünüz hakkında bilgi birikiminizi artırmak veya bir işletmeyi nasıl yöneteceğinizi öğrenmek istiyorsanız ya da bir girişimci olarak kendinizi geliştirmek gibi bir hevesiniz varsa herhangi bir mesleki eğitim kursuna katılabilirsiniz. Bu tarz eğitimlerin, becerilerinizi geliştirmenize ve sektörünüzü daha iyi tanımanıza katkı sağlayacağı su götürmez bir gerçektir. Üstelik bu eğtimler, potansiyel bir iş ortağı aramak için kullanacağınız bir fırsata da dönüşebilirler.

“İş ortağımı, gittiğim bir mesleki gelişim kursunda buldum ve birbirimize anında kanımız kaynadı.” Bir girişimcilik sınıfı aracılığıyla tanıştıklarından Shannon için iş konusunda her ikisinin de eşit derecede tutkulu olduğunu anlamak pek de zor olmamıştı. “Bir girişimi hayata geçirme konusunda istekli ve kararlı bireyler olduğumuza dair inancımız tamdı.”

Bağlı bulunduğunuz bölge okulları veya eğitim merkezleri daha büyük üniversitelere bağlı mesleki geliştirme kurslarına sahip olabilir, bu tarz kurslar da bir taraftan benzer fikirlere sahip girişimcilerle iletişim kurmanızı sağlayarak bağlantılarınızı genişletirken, diğer taraftan da son derece faydalı bilgiler edinip niteliklerinizi geliştirmenize yardımcı olur.

 

Ortaklık Kuracağınız Doğru İnsanı Bulmak

Artık iş ortaklarınızı nerede bulabileceğinize dair bir fikre sahipsiniz, ancak halen göz önünde bulundurmanız gereken pek çok nokta var.

Ortağınızın tam da hayallerinizdeki kişi, yani bir nevi “doğru insan” olup olmadığını nasıl anlayacaksınız? Cevabı bilmiyor musunuz? O halde sizler için hazırladığımız karar vermenizi kolaylaştıracak şu beş maddeye bir göz atın:

 

1. Sizi tamamlayan bir iş ortağı bulun.

İş ortağı bulma sürecini romantik bir ilişkideki ruh eşini arama kavramına benzetebilmek mümkün.

Siz de bir iş ortağı seçmeye ilişkin tavsiye vermenin tıpkı bir ilişki tavsiyesi vermeye benzediğini düşünüyorsanız, tespitinizde haklısınız. İş ortağı bulmak tıpkı bir sevgili bulmaya benziyor! “Farklı kişiliklere ihtiyacınız var, ama bu iki farklı karakter aynı zamanda çok da iyi anlaşabilmeli.” Anlayacağınız, iş ortaklığı “Bir tür evlilik gibi.”

“Ben son derece dağınık bir insanım. Eğer bana çok benzeyen bir kadınla evlenseydim, ikimiz de tamamıyla umursamaz insanlar olacağımızdan, evimiz asla temiz olmazdı. Karım bu noktadaki eksikliğimi dengeleyebilen bir kişidir. Aynı denge durumu iş ortağım için de geçerli. ”

Bu dengeyi kurmak neden iş hayatı için bu derece önemli derseniz duygusal ilişkiler ile aynı sebeplerden olduğunu söyleyebiliriz. Yani birbirini tamamlayan kişiliklere sahip olmak birbirinizi dengelemenize yardımcı olur. “İş ortağım, almak istediğim bazı riskleri mantık çerçevesinde düşünmemi sağlayarak dengeliyor, ben de onun bazı fikirlerini kullanıcılarımız için çok fazla teknolojik olabileceği gerçeğini hatırlatarak dengeliyorum. Ortağım bireysel olarak daha verimli çalışabilen bir yapıya sahip, benim karakterim ise bir ekibi yönetmemize izin verir nitelikte; böylelikle birlikte harika bir takım oluşturmuş oluyoruz”

 

2. Güvenebileceğiniz bir iş ortağı seçin.

“İyi bir ortaklık, güvenebileceğin birini bulmak anlamına gelir – ve bu her zaman kolay değildir. Şu anki ortağım ağabeyim ve şimdiye kadar gördüğüm en kolay ortaklık bu. Çünkü eski ortaklıklarımın çoğunda yaşadığımdan çok daha az terslik, anlaşmazlık veya çatışma yaşıyoruz. ”

Güvenebileceğiniz biriyle ortak olmak söz konusu ise, ortak bir tarihe sahip olmak asla negatif bir durum olamaz; çünkü kardeşler, aile üyeleri ve arkadaşlar çoğu zaman en çok güvendiğimiz insanlardır. Güven, iş ilişkisinin ayrılmaz bir parçası olduğundan, arkadaşlar ve aile üyeleri mükemmel birer iş ortakları olabilirler.

İş ortağınız kısa bir süre önce tanıştığınız ve belki de çok daha az şey paylaştığınız bir kişi ise, güvenilir olup olmadıklarına dair net bilgiler edinmeye uğraşın, bu konuyu asla ertelemeyip en kısa zamanda halledin. Şu noktayı netleştirelim, potansiyel iş ortağınızın güvenilirliği hakkında ufacık da olsa bir şüpheniz varsa, bu gerçeği göz ardı etmemelisiniz; duruma anında müdahale etmeniz sizi uzun vadede oluşacak sorunlardan kurtaracaktır.

Mutlaka okuyun: Dürüst ve Güvenilir İnsanların Özellikleri

 

3. “İlişki” parametrelerinizi net bir biçimde tanımladığınızdan emin olun.

Bir iş ortağı bulmanın sevgili bulmaya benzediğini belirtmiştik, ancak bu benzerliğin dozunu iyi ayarlamanız gerekiyor.Unutmayın, aradığınız şey bir iş ortağı neticede, sevgili değil. Dolayısıyla alacağımız kararlar da buna yönelik olmalı.

Potansiyel iş ortağınızla kuracağınız ilişkinin boyutunun ne olacağı veya ilişkinin duygusal bir boyut kazanması halinde neler yapılabileceği konusunda dürüstçe konuşmanızı tavsiye ederiz, özellik de ortağınız belirli bir geçmişinizin olduğu biri ise.

Anlayacağınız, işler ortaklığınızı ya da yürüttüğünüz işletmenin geleceğini zedeleyecek noktaya gelmeden önce önlem almanız şart. Ortaklık ilişkiniz garipleşir, siz de şahsi duygularınızın açığa çıkmasına izin vereceğiniz bir noktaya gelirseniz, profesyonel davranmanızın zor olacağını aklınızdan çıkarmayın. Arkadaşlık ilişkiniz sıkıntıya girerse, işletmeniz de aynı süreci yaşayacak demektir. Bir işletmeyi kurup onu başarıya ulaştırmak uzun bir zaman dilimi ve sıkı çalışma gerektiren, yani bol emek isteyen bir süreçtir, bu da iş ortağınızla / en iyi arkadaşınızla birlikte çok fazla zaman geçireceğiniz anlamına gelir. Geçirilen bu zamanın belli riskleri beraberinde getirebileceği unutulmamalıdır.

 

4. Başarıya aç bir iş ortağı seçin.

İşinize en az sizin kadar tutkuyla bağlı olacak bir iş ortağı edinmek istiyorsanız işinize olan bağlılığınızı ve enerjinizi paylaşacak kişiler bulmaya odaklanın.

Potansiyel iş ortağınız, başarıya en az sizin olduğunuz kadar aç olmalı.

Bu başarı dürtüsü, aynı zamanda ilişkinizdeki dengeyi sağlamaya da yardımcı olacaktır. “Bir kişi bütün kazanca sahip olup diğeri uzmanlık gerektiren tüm işleri yapmak zorunda kalıyorsa bu işte bir terslik var demektir. Birlikte mücadele etmeye karar verdiyseniz sahip olduğunuz her şeyi yine birlikte ortaya koymalı, eşit şartlarda çalışmalısınız. Bu sayede ikiniz de aynı ödülleri alacak ve işin sonunda aynı zaferi paylaşmış olacaksınız. ”

 

5. Farklı sektörden bir iş ortağı edinin.

Sektörünüze en az sizin kadar hakim iş ortakları edinmek cazip bir fikir gibi görünse de, bir iş ortağının illa ki sizinle aynı niteliklere, eğitime veya deneyime sahip olması gerekmez. Bu nedenle, farklı bir bakış açısına veya iş geçmişine sahip bir iş ortağı aramak iyi bir fikirdir.

Farklı bir altyapıya ya da niteliğe sahip biriyle ortaklık kurmanın her iki tarafa da olumlu bir katkı sağlayacağı kesindir, bu sayede güçlü ve zayıf yönlerinizin farklı olması gerçeğini bir avantaja dönüştürebilirsiniz.

Güçlü yanlarınızı ve zayıf yönlerinizi bilin, böylelikle eksik yanlarınızı tamamlayacak bir iş ortağı seçebilirsiniz. Üstelik sizden farklı olan biriyle daha iyi çalışır, size sunacağı farklı bakış açısı sayesinde daha önce aklınıza asla gelmeyecek yeni fikirlere ulaşabilirsiniz. Bu durum yaptığınız işe yönelik yepyeni ve taze bir bakış açısı kazandırmakla kalmayıp anlaşmazlıkları da ortadan kaldırır.

Bir iş ortağına sahip olmak işletmenizi büyütmenize yardımcı olacaktır, ancak hiçbir şeyi aceleye getirmemelisiniz.

Tamamıyla farklı hedeflere, sizinkiyle asla örtüşmeyen bir çalışma stiline veya sizinle sürekli çatışacak karaktere sahip bir iş ortağı seçmeniz olabilecek en kötü senaryodur.

“Girişimcilere, işlerine en az kendileri kadar tutkuyla bağlı birilerini bulmalarını öneriyorum. Girişimci olmak zordur, uzun bir süreç gerektirir ve çoğu zaman yalnızlığınızla baş başa kalırsınız. Mükemmel bir iş ortağına sahip olmak, bu zor zamanları atlatmanıza yardımcı olacaktır. Ancak, bunun yalnızca her ikinizin de işinize aynı tutkuyla bağlı olmanız ve birbirinize yürekten inanmanız halinde gerçekleşebilecek bir şey olduğunu aklınızdan çıkarmayın.”

 

İlginizi çekebilir

Ortak İş Kurmak İsteyenlere Tavsiyeler
Başarılı Ekip Oluşturma Yöntemleri
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar