Engelliler İçin Yapılan En İyi İcatlar

KENGURU ELEKTRİKLİ ARABA

Tekerlekli sandalye kullanıcıları, uzun süredir çok çeşitli adaptasyonlar ve modifikasyonlar sayesinde araba kullanabiliyorlar. Ancak önemli bir dezavantaj var. Birçok insan tekerlekli sandalyelerini katlamak ve kendilerini arabanın içine transfer etmek durumunda kalıyor ki, bu zaman harcanmasına neden olan ve zor bir iş. Firmanın kurucu CEOsu ve atrofisinden mustarip Stacy Zoern’in hizmete sunduğu The Kenguru, kullanıcılarının aynı zamanda tekerlekli sandalyeleri ile içinde kalabildiği bir araba. Bir “halk arabası”olarak düşünülen elektrikli araba, saatte yalnızca 25 mil gidebiliyor ki, böyle bir araba için olması gereken yasal mesafe de bu şekilde. Araba uzun mesafeli seyahatlerden ziyade yakın mesafedeki işleri halledebilmek için tasarlanmış bulunuyor. Web sitesindeki bilgiye göre Kenguru “yakında” Büyük Britanya piyasasında satışa sunulacak.

 

AKILLI KEMER

Epilepsi rahatsızlığı olan insanları kriz her an yakalayabilir ve genellikle bir işaret vermez. Mayıs 2013’te Teksas’taki Rice Üniversitesindeki kıdemli üniversite öğrencileri, Kriz denetleyici ve Tepki Verici diye adlandırabileceğimiz, (SMART) akıllı kemeri geliştirdi. Krizin tutacağını hissedebilen kemer aynı zamanda hastanın bakımıyla ilgilenen kimselere de mesaj gönderebiliyor.  Akıllı kemer, altı yaş ve üzerindeki kullanıcılar için uygun ve hala ürünün geliştirilmesine devam ediliyor.

 

BRAILLE AKILLI TELEFON

Görme engellilerin kullandığı alfabeye uygun numara tuşlarının olduğu akıllı telefonların geliştirildiğini biliyoruz ama peki ya dokunmatik akıllı telefonlar?. 2011’deki TED konferanslarının katılımcılarından Sumit Dagar, ekranı ızgaralı düğmelerden oluşan bir telefon geliştiriyor. Kullanıcı bir SMS aldığında, tuşlar, ‘biçim bellekli alaşımlar’ kullanarak karakterlerin formunu veriyor. Dagar 2014 başı itibariyle sadece 185 dolardan satışa sunmayı umuyor.

 

LUCY 4 KEYBOARD

Lucky 4 klavye ile, ellerini sınırlı olarak kullanabilen ya da hiç kullanamayan kimseler bir bilgisayarı çalıştırabilirler. Kullanıcı, pille çalışan lazer işaretçiyi, gözlüklerinin üzerine ya da kafasına koyduğu bir bandanaya bağlıyor, sonrasında özel olarak hazırlanmış klavye üzerinde tuşları seçiyor.  Beyin felci olan Janine adındaki kadın LUCY’i geliştirdi ve hatta buluşu içinkullanımı ile ilgili bir videoyu da siteye eklemiş. LUCY 4 KEYBOARD, fiziksel güçlükleri olan insanların bilgisayar kullanmalarına fırsat vererek, karşılaşılan zorlukları da mümkün olduğunca azaltıyor. Ürüne ait fiyatlar ise sigorta ve vergi mevzuatına göre değişiklik gösteriyor.

 

EYEBORG

Renk körlüğü rahatsızlığı ile doğan Neil Harbisson , ki bu rahatsızlık genel anlamda bilinen renk körlüğünden daha ileri bir durum çünkü sadece siyah beyaz görebiliyor, Eyeborg adını verdiği, kafasının üzerine bir bantla bağladığı cihazla duyulabilir seslerin kemik iletimi sayesinde renklere kodlanması ve beyne iletilmesiyle bu sorunu aşmış bulunuyor. Cihaz, 360 farklı renk tonunu algılayabiliyor.

 

DynaVox EyeMax

DynaVox EyeMax, sınırlı hareket kabiliyetine sahip engellilerin bilgisayar kullanabilmeleri, televizyon izleyebilmeleri, kitap okuyabilmeleri ve  insanlarla konuşabilmeleri için gözle izleme teknolojisini kullanıyor.  EyeMax’in kamerası kullanıcının göz hareketlerini izler ve göz kırpma gibi göz hareketleri ile bilgisayarı kullanabilmesine imkan tanır. Dynavox, iletişim kurmak için yardıma ihtiyaç duyan engellilere yönelik birçok farklı cihaz ve uygulamalar da sunuyor. Diğer ürünleri için firmanın web sitesine bir göz atmanızı tavsiye ederiz.

 

BRAILLE EDGE 40 GÖRÜNTÜLEYİCİ

Braille EDGE 40, güçlü, yenilenebilir bir gösterge. Bilgisayar ekranındaki içerikleri okuyarak, görme engelliler için kabartma yazı karakterlerine çevirebilen bir cihaz. Bu özel modeli içinde, not defteri, zaman planı uygulayıcı, kronometre gibi 7 programın olması bu güzel ürünü daha da ilginç hale getiriyor. EDGE’in satış fiyatı 2,995 USD.

 

 

iBot Stair-TIRMANAN TEKERLEKLİ SANDALYE

Dean Kamen tarafından kurulan DEKA Araştırma & Geliştirme firması, iBot ile tekerlekli sandalye kullanıcılarının aklındaki modeli tasarladı. Standart tekerlekli sandalye ister manuel ister motorlu olsun, genellikle zorlu arazilerde kullanılamaz. iBot, her yüzeyde kullanılabilmekle kalmıyor, ayrıca kendinden denge sağlayan teknolojisi ile merdivenden çıkıp inebiliyor, hatta fotoğrafta gördüğünüz üzere göz seviyesinde ‘ayakta’ bile durabiliyor. Bu özellikleri sayesinde yürüme engelliler için icat edilmiş en iyi sandalye olma özelliğini taşıyor.

 

iRobot EV ROBOTLARI

iRobot serisindeki ev için robotlar, fiziksel engellerinden dolayı evlerini temizlemekte zorluk çeken engelliler için oldukça faydalı. Bu robotlar yakın çevrelerinde etkin olan navigasyonları sayesinde, derinlemesine temizlik yapabiliyorlar. Bu robotlarda, askeri düzeyde kullanılan bomba imhası teknolojilerindeki navigasyon algoritmasının aynısı kullanılmış bulunuyor.

 

 

 

DEKA BİYONİK KOL

Luke Skywalker’dan sonra, sıklıkla ‘Luke’ olarak çağrılan DEKA Arm, DARPA’nın, ekstremite ampütasyonu olan insanlar için sponsor olduğu bir proje. Geliştirilen bu cihaz, kullanıcıya daha fazla kontrol imkanı sunarak aslen protezcilikte devrim yarattı diyebiliriz. DEKA Arm, bir süre konuşulmaya devam edecek ama Popular Mechanics dergisinin makalesine göre, DARPA hala teknolojisiyle sınırları zorlamaya devam ediyor.

 

BONUS: GOOGLE GÖZLÜK

Google Glass, genellikle teknoloji meraklısı,  her zaman bağlantıda kalmak isteyen anti-sosyal kişiliklere hitap eden bir cihaz olarak görülmüştür. Ancak 18 yalındaki Catalin Voss, gerçekliği artırılmış gözlükler için yüz-izleyici bir yazılım tasarlamak için çalışıyor ki, bu alet otizm ve benzer rahatsızlıkları olan kimseler için gerçekten çok doğal bir çözüm yolu sunuyor diyebiliriz. Onun bu girişiminde Sension, yani yüz izleme makinesi, insanlara diğerlerinin yüz mimiklerini -tepkilerini yani aslında onların duygularını daha iyi algılamasına yardımcı oluyor.

Engelliler için yapılan icatları ve geliştirilen projeleri araştırmaya devam edeceğiz.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir