Salı, Eylül 17, 2024
Ana SayfaGenelŞirket Kültürü Örnekleri

Şirket Kültürü Örnekleri

Bugünün çalışanları şirket kültürünü maaş ve yan ödemeler kadar önemsiyor. Bu işi doğru yapan şirketlerden birçok şey öğrenebilir ve kendi şirket kültürünüzü bu doğrultuda geliştirebilirsiniz.

 

1 – Twitter

Twitter çalışanları şirket kültürüne deli oluyorlar. Çatı katı toplantıları, samimi iş arkadaşları ve takım odaklı ortam çalışanları oldukça motive ediyor.

Twitter çalışanları San Francisco’daki genel merkezde ücretsiz yemek yemeyi, yoga kurslarına katılmayı ve bazen de sınırsız süreyle tatile çıkmayı ümit ediyorlar. Bunlar ve birçok ayrıcalık girişim dünyasında duyulmamış şeyler değil. Peki, Twitter’ı farklılaştıran şey ne?

Çalışanlar sürekli olarak zeki insanlarla çalışmaktan ne kadar çok keyif aldıklarını söylüyorlar. Çalışanlar bu şirketin bir parçası olmaktan mutlu olduklarını belirtiyorlar ve hiç kimse işi bitene kadar şirketi terk etmiyor.

İşe yarar bilgi: Birbirlerine karşı samimi ve yaptıkları işte iyi olan ve de işini seven ekip üyelerini asla alt edemezsiniz. Hiçbir program, aktivite veya kurallar dizisi yaptıklarının fark edildiğini hisseden mutlu ve başarılı çalışanları gölgede bırakamaz.

 

2 – Google

Fantastik bir şirket kültürüne sahip olan şirketler arasında tabii ki Google’da yer alıyor. Google demek kültür demektir. Ücretsiz yiyecekler, seyahatler ve partiler, finansal bonuslar, üst düzey yöneticiler tarafından gerçekleştirilen açık sunumlar, spor salonları, köpek dostu ortamlar ve buna benzer yüzlerce şey…

Google çalışanları kararlı, yetenekli ve işlerinde en iyisi olmalarıyla tanınıyorlar. Google hala maaş, ayrıcalıklar ve terfi açısından mükemmel gibi görünse de, çalışanlardan bazıları rekabetçi ortamla alakalı stres yaşadıklarını belirtiyor. Kültür, iş yaşam dengesinin iyi olmasına izin vermezse çalışan almak ve çalışanlardan en iyisini beklemek kolayca stres etkenine neden olur.

İşe yarar bilgi: En iyi kültürün bile, büyüyen şirket ekibiyle uyum sağlaması için kendini yeniden düzenlemesi gerekir. Şirket kültürü ne kadar başarılı olursa şirketin başarısı da o denli büyük olur.

 

3 – Facebook

Tıpkı Google gibi Facebook’da büyümesiyle ve aynı zamanda eşsiz şirket kültürüyle patlama yaşıyor.

Facebook da diğer birçok benzer şirket gibi bir sürü yiyecek, hisse senedi opsiyonları,  açık ofis alanı, çamaşırhane hizmeti, takım çalışmasına odaklanma ve açık iletişim, kişisel gelişim ve öğrenmeyi teşvik eden rekabetçi bir ortam ve harika ayrıcalıklar sunuyor.

Ancak Facebook’un da benzer şirketler gibi yüksek rekabetçi ortamın yarattığı stres gibi birtakım problemleri var. Bu zorluklarla mücadele etmeye çalışan Facebook; konferans odaları, ayrı binalar ve molalar için bir sürü açık alan yarattı. Yönetim kadrosu ( CEO Mark Zuckerberg bile ) diğer çalışanlarla birlikte açık ofis alanında çalışıyor. Yatay örgüt yapısında binalar ve alanlar kullanmak rekabet ortamında eşitlik duygusunun hissedilmesini sağlıyor.

 

4 – Adobe

Adobe çalışanlarına zorlu projeler veren ve daha sonra bu zorlu projelerin üstesinden gelmelerine yardımcı olmak için güven ve destek sunan bir şirkettir. Tıpkı diğer modern, yaratıcı şirketler gibi çalışanlarına bir taraftan yan yardımlar ve ayrıcalıklar sunarken bir taraftan da ellerinden gelenin en iyisini yapmaları için onlara güven aşılayan bir kültürü vardır.

Adobe ürünleri denilince akla yaratıcılık gelir ve sırf çalışanlar yaratırken özgür olsunlar diye çok yakından idare veya kontrolü engellerler. Örneğin, Adobe çalışanların yeteneklerini saptamak için derecelendirmeler kullanmaz çünkü bunun yaratıcılığa ket vuracağına ve takım çalışmasını bozacağına inanırlar. Antrenör rolündeki müdürler çalışanların hedefler belirlemelerine ve nasıl değerlendirilmeleri gerektiğini kendilerinin belirlemesine izin verirler.

Çalışanlara hisse senedi opsiyonları da tanındığından çalışanlar şirketin başarısından pay sahibi olduklarını bilirler. Sürekli eğitimler ve ceza korkusu olmadan risk almayı destekleyen kültür Adobe’nin kolektif şirket kültürünün bir parçasıdır.

İşe yarar bilgi: Çalışanlarınıza güvenmeniz olumlu şirket kültürüne yönelik etkinin uzun sürmesini sağlar çünkü güven bağımsız çalışanların şirketinizin büyümesine katkıda bulunmasına neden olur.

 

Sonuç

Bu şirketlerin birçoğu birbirine benzer yan ödemeler ve ayrıcalıklar sunar ancak kültürü belirleyen şey tamamen bunlar değildir. Çalışanlara nasıl davranılacağına, sahiplik ve güven seviyesinin ne kadar olacağına ilişkin yaklaşım şirket kültürünün en önemli noktasıdır.

Unutmayın ki en iyi kültür, bütün çalışanların kendilerini güvende hissetmeleri, asla dışlanmamaları ve çalışırken rahat olmalarıdır.

Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar