Perşembe, Aralık 12, 2024
Ana SayfaGenel"Gelecek Hedefleriniz Nelerdir?" Sorusuna Verilecek Cevaplar

“Gelecek Hedefleriniz Nelerdir?” Sorusuna Verilecek Cevaplar

İş görüşmelerinde sorulan tipik sorulardan biri de “Kariyer hedefleriniz nelerdir?” ya da “Gelecek için hedefleriniz bahsedebilir misiniz?” sorusudur. Görüşmeyi yapan kişilerin genellikle bu soruyu sormalarının sebebi sizin gelecek için hedeflerinizi ve planlarınızı öğrenerek işe alındıktan kısa süre sonra ayrılıp başka bir şirkette çalışıp çalışmayacağınızı anlamaya çalışmalarıdır. Çünkü işe yeni giren çalışanları eğitmek hem zaman hem de parasal anlamda şirketler için yorucudur.

Bu gibi soruların sorulma nedenlerinden bir diğeri de gelecek hedeflerinizin başvuru yapmış olduğunuz şirket için uygun olup olmadığını anlamaktır. Çünkü eğer gelecek hedefleriniz başvuru yapmış olduğunuz pozisyonun, şirketin ve endüstrinin getirileri ile uyuşmuyorsa işe sizi alamanın da bir manası olmaz. Kısacası bu soru ile karşı taraf sizin ileriye dönük hedeflere sahip olup olmadığınızı anlar. Elbette gelecek beş yıl içerisinde nerede, hangi konumda olacağınızı şimdiden belirlemek zorunda değilsiniz ancak belirli bir yöne yönelmeniz gerek. Bu nedenle iş görüşmelerindeki en güçlü adaylar hedefleri genellikle şirketin hedefleri ile uyuşan adaylardır. Şimdi gelecek hedefleriniz ile ilgili sorulan sorulara verilebilecek örnek cevaplara göz atalım.

“Gelecek için planlarınız neler?” ya da “Kendinizi gelecek beş yıl içerisinde nerede görüyorsunuz?” gibi soruları cevaplamanın en güzel yolu başvuru yapmış olduğunuz pozisyonun ve şirketin aradığı özelliklere odaklanmaktır.

Eğer görüşmeye gittiğiniz şirket ya da pozisyon ile ilgili gelecek hedefleriniz yoksa tabii ki de karşı tarafa yalan söylemenize gerek yok ancak hedeflediğiniz şeyleri şirket ile bir anlamda bağdaştırmayı deneyebilirsiniz. Örneğin üniversiten yeni mezun olmuş bir hemşireseniz ve iş görüşmesi için gittiğiniz hastane kısıtlı sayıda hemşire işe alacaksa, bu gibi bir durumda birkaç yıl sonra yüksek lisans yapmak için işi bırakabilme ihtimalinizden bahsetmeyin.

Şirketin ne istediğini ve ne arıyor olduğunu bilmek sizin onların ihtiyacına yönelik cevaplar vermenize olanak sağlayacaktır. Fakat unutmayın bu gibi sorulara bir aile kurmak, dünyayı gezmek gibi kişisel hedeflerinizi içeren cevaplar vermeyin. Bu bilgiler iş ile alakalı olmadığı için iş görüşmesinde kolay elenme ihtimalinizi artıracaktır. Karşı tarafın bilmek istediği tek şey sizin gelecek için hedefledikleriniz ile şirketin hedeflerinin kesişiyor olup olmadığını öğrenmek. Bu yüzden hedeflerinizi şirket çerçevesinde oluştururarak bu soruları cevaplamalısınız.

Aşağıda bu soruya örnek olarak verdiğimiz cevaplar çerçevesinde kendi cevabınızı oluşturabilirsiniz.

  • Uzun vadeli planlarım arasında her zaman öğrenmeyi sürdürebileceğim, yeni sorumluluklar alabileceğim ve kendimden değer katabileceğim büyümekte olan bir şirkette çalışmak var. Çalışanlarına profesyonel anlamda gelişme imkanları sunduğu için de şirketinizde çalışmaktan memnuniyet duyarım. Şirketinizin sunduğu bu imkanlardan yararlanarak elimden gelen en iyi performansı göstermeyi amaçlıyorum.
  • Sizin ki gibi ayakları yere basan bir kurumda iyi peformans gösteren bir çalışan olacağıma inanıyorum. İş alanımla bağlantılı olan departmanlarda yeteneklerimi ve becerilerimi geliştirmek istiyorum.
  • Çalışıp yeteri deneyimi kazandıktan sonra bu pozisyonda işe başlayan her çalışan gibi ben de teknik çalışan pozisyonundan yönetici pozisyonuna geçmek istiyorum. Fakat şimdi teknik yeteneklerimi size göstermek için sabırsızlık duyuyorum.

 

İlginizi çekebilir

En Sık Sorulan Mülakat Soruları ve Cevapları
İş Görüşmelerinde Sorulan İlginç Sorular
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar