Girişimcilik cesaret gerektirir. Yeni bir işe atılan kişiler, çoğu girişimci gibi başarısızlığa uğramamak için kendi yollarından gitmek, bütün kaynakları verimli biçimde kullanmak ve büyük mali riskler almak zorunda.
Yeni girişimcilerin %80 ila 90’ının başarısızlığa uğradığını göz önünde bulundurursak özellikle genç girişimcilerin başarıya ulaşmak için bütün ihtimallere meydan okuması gerektiğini söyleyebiliriz. Hiçbir servete, iş ağına veya tecrübesine sahip olmayan bu kişiler birkaç yıl içinde bazı insanların bütün ömürleri boyunca elde ettiğinden daha yüksek başarılara ulaşıyorlar.
Başarılı genç girişimcilerin neyi farklı yaptıklarını tespit edebilmek için onlarla yapılan röportajlardan bazı önemli noktaları derledik.
İşlerin iç yüzüne odaklanmak yerine, sizlerin de hayatınıza uygulayabileceğiniz belirli alışkanlıkların üzerinde durduk. Bu alışkanlıkları kendi hayatınıza entegre ederek hem kişisel yaşantınız hem de iş hayatınız bütünüyle değişebilir:
1. Güdümlü bir plan çizelgesi oluşturun.
Eğer planlarınızda tutarlı olursanız, halledeceğiniz iş sayısı doğal olarak artacaktır. Öncelik sıranızı doğru belirlemek başarı basamaklarını hızlıca tırmanmanızı sağlayacaktır.
Akşam yemeğinizi her gün aynı saatte yemeli, kaliteli çalışma sürenizi aynı oranda korumalısınız. Belirli bir süreyi sadece üretken fikirler düşünmeye ayırmalısınız. Ayrıca her akşam aynı saatte uyursanız, belli bir süre sonra alarma ihtiyaç duymadan uyanabilirsiniz.
Herkes odaklanmak istediği şeyi belirleme konusunda özgür. Bu, kimi için iş, kimi için arkadaşlar, kimi içinse aile olabilir. Önemli olan, çizelgenizde tutarlı ve istikrarlı bir biçimde ilerlemeniz.
2. Her gece uyumadan önce kendinize aynı soruyu sorun.
Her gece, şu soruya bir cevap bulmaya çalışın: “Eğer her günümü bugünkü gibi yaşarsam bu bana nasıl bir gelecek sunar?” Kendinize bu soruyu sorduğunuzda eylemlerinizin önceliklerinizle uyuşup uyuşmadığını görebilirsiniz. Her gün belki de fark etmeden geleceğimizi şekillendiriyoruz ve gelecek asla düşündüğümüz kadar uzakta değil.
3. Noktaları birleştirmek için her hafta sonu yürüyüşe çıkın.
Her hafta sonu, daha önce gitmediğiniz bir yere uzun bir yürüyüş yapmak için gidebilirsiniz. Bir ila dört saat arası bir yürüyüş yapın. Yanınızda küçük bir defter götürün ve hiçbir baskı olmadan aklınıza gelen fikirleri deftere not edin.
Böylece haftanın stresini atacak ve kafanızda biriken fikirleri kâğıda dökmüş olacaksınız. Bunu bir çeşit meditasyon gibi düşünebilirsiniz. Sürekli olarak fikirleri değerlendirir ve işinize uyup uymayacağı üzerine düşünürseniz, bu fikirleri yavaş yavaş gerçeğe dönüştürebilir ve hayal gücünüzün meyvelerini yiyebilirsiniz.
Ayrıca, yürüyüş yaparken vücudunuz hareket halinde olacağı için sağlık açısından da fayda elde edeceksiniz. Yapılan bir çalışmaya göre, bir saat boyunca aynı yerde oturmak iki sigara içmekten daha zararlı.
Mutlaka okuyun: Girişimcilere İşten Uzaklaşmaları İçin 5 Tavsiye
4. Her sabah sıcak – soğuk duş alın.
Sabahları vücudunuzda şok etkisi yaratan bir duş almak enerjinizi üst seviyeye çıkarabilir ve güne ferahlamış şekilde başlamanızı sağlar.
Bu alışkanlığa normal bir duş alarak başlayın. Sonra 30 saniyeliğine suyu en soğuk hale getirin. 30 saniye geçince aynı şeyi sıcak su için yapın. Döngüyü buz gibi soğuk bir su ile tamamlayın. Yani, bir döngünün tamamlanması için 30’ar saniye boyunca soğuk – sıcak – soğuk yapmanız gerekiyor.
Eğer bunu bütün vücuda uygulamak başlangıç aşamasında zor geliyorsa, bacaklarınızdan başlayarak kademeli kademeli ilerleyebilirsiniz.
Uyarı: Bu yöntem kalp rahatsızlığı ya da kronik bir hastalığı olan kişilerde sakıncalı olabilir. Bu yüzden bir doktora danışmadan uygulamamanızı öneririz.
Mutlaka okuyun: Gün boyunca dinç olmanızı sağlayacak duş hilesi!
5. Açık uçlu sorulara farklı bakış açılarıyla yaklaşın.
İcat ettiğimiz ve geliştirdiğimiz teknolojilerin çoğu, ucu açık sorulara ayrılan uzun düşünme saatleri sonucu ortaya çıkıyor. Açık uçlu sorulara bir yanıt bulmak aylar hatta yıllar sürebilir, fakat gereken gayreti gösterirseniz elde ettiğiniz sonuç beklediğiniz süreye değecektir.
Dolayısıyla, sizi tatmin etmeyen bir sonuca vardığınızda, bunu kabullenmek veya meseleden toptan vazgeçmek yerine olaya farklı noktalardan değişik bakış açılarıyla yaklaşın. Bu çabanızın neticesinde yenilikçi ve işe yarama ihtimali yüksek bir fikirle karşılaşmanız son derece muhtemel.
Mutlaka okuyun: İş Hayatında Problemleri Çözmenin Yolları
6. Haftalık ve aylık olarak üç başlıca hedef belirleyin ve geri kalan her şeyi görmezden gelin.
İşletmenizi geliştirmek için yapabileceğiniz milyonlarca şey var. Fakat sorun şu ki, eğer her şeyi aynı anda halletmeye kalkışırsanız hiçbir şeyde ilerleme kaydedemeyebilirsiniz.
Hedeflerinizde ilerleme konusunda amansız davranmalısınız. Her gün kendinize şu soruyu sorun: “Şu anda yapmakta olduğum şey belirlediğim başlıca 3 hedefime yardımcı oluyor mu?” Kendinizi gereksiz vazifelerle meşgul etmeniz oldukça kolay. Fakat bu soru sayesinde iş takibi yapabilir, hızlıca başarıya ulaşabilirsiniz.
Hedeflerinizin başarıya ulaşıp ulaşmadığı noktasında iş yerinizdeki kişilerle haftalık toplantılar düzenleyin. Böylece eğer ortada bir hata varsa, sorun büyümeden önünü kesebilirsiniz.
Mutlaka okuyun: “Her Şey Önemli” Gözüktüğünde Önceliklendirme Nasıl Yapılır?
7. İş yerine varır varmaz liste hazırlayın.
Liste hazırlamayı bir alışkanlık haline getirmelisiniz. Her sabah, akşam iş çıkışına kadar birçok farklı kategoride liste hazırlayabilirsiniz. Notlarınızı bilgisayarınıza ve telefonunuza kaydetmeyi unutmayın.
Böylece harekete geçmeden önce bu listelere göz atıp en doğru kararı verebileceksiniz. Ayrıca planlı ve programlı bir tutum sergilediğiniz için de ilerleyeceğiniz yolu daha berrak olarak göreceksiniz.
Doğru alışkanlıklar edinmek başarılı bir girişimci olmanın kilit noktası diyebiliriz. Hatta, ABD’deki Duke Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre günlük tavırlarımızın %40’ı alışkanlıklarımızın doğal bir sonucu olarak otomatik biçimde meydana geliyor. Yani, eğer doğru alışkanlar edinirseniz, gününüzün büyük bir kısmını doğrudan kurtarmış olacaksınız.
Peki, sizin hayatınızda da etkili ve üretken bir alışkanlık var mı?
Mutlaka okuyun: Not Alma Alışkanlığı Neden Önemlidir? Nasıl Kazanılır?