Pazartesi, Haziran 30, 2025
Ana SayfaGirişimcilikGirişimcilikte İcraat Hayal Kurmaktan Daha Önemlidir!

Girişimcilikte İcraat Hayal Kurmaktan Daha Önemlidir!

Girişimciler (ya da girişimci adayları) kariyerlerinde başarılı olmak için fikirlerinin parlak, özgün, özel olması gerektiğini düşünür. Bu sanıldığı kadar doğru değildir! İş fikri bulmak sanıldığı kadar zor değildir, önemli olan iş fikrini eyleme dökebilmektir.

Şöyle düşünün: Şu an kaç fikriniz var?

Üç?

Beş?

Sekiz?

On beş?

Peki hayatınız boyunca kaç iş fikri geldi aklınıza?

Muhtemelen onlarca…

İnsan yaratıcı bir varlıktır. Kimi çok yaratıcıdır, kimi az yaratıcıdır; ancak neticede düşünen, fikir bulan, fikir üreten kişileriz hepimiz.

Önemli olan kaç adet fikrinizin olduğu değil, bu fikirlerin kaç tanesini gerçeğe dönüştürebildiğinizdir.

Hadi bir egzersiz yapalım.

Aklınıza gelen fikirlerin bir listesini yapın. Bir kağıt-kalem çıkarın ya da Word dosyası açın. Aklınıza gelen fikirleri numaralandırın ve yanına bu fikri kısaca yazın.

Eğer bir fikir çok sayıda insanın problemini çözebiliyorsa ve bu kişiler de sorunlarının çözülmesi için ödeme yapmaya hazırsa bu iyi bir fikirdir. Kimsenin para vermeyeceği ya da kimsenin derdine derman olmayan bir çözüm fikirlerini bu noktada elimine edebilirsiniz.

Yani girişimcilik salt hayal kurmaktan öte, fikirleri eyleme dökmek ve icraate geçirmekle alakalıdır.

Örneğin gerçek bir probleme gerçek bir çözüm sunarsanız 0’dan 10’a yükselebilirsiniz. 10 problemin çözümünü, 0 ise soruna yönelik çözümün olmayışını ifade eder bu noktada. Bu şekilde piyasada faaliyet gösterebilirsiniz. Peki bir iş fikri için bir pazarın ne kadar büyük oması gerekir? 100 kişi mi? 1000 kişi mi? 1 milyon kişi mi? Buna karar vermeniz gerek.

Ve insanların sunduğunuz çözümü satın alıp almama konusunda ne kadar hazır olduğunuz ölçmeniz şarttır.

Genelde iş fikirlerine yönelik insanların ödeme durumu 5 durumdan ibarettir:

  • Hiçbir şekilde ödeme yapmak istemiyor.
  • Çözümün etkili olup olmadığını gördükten sonra karar vermek istiyor.
  • Ödemek istiyor, ancak ne kadar ödemesi gerektiğini bilmiyor.
  • Ödemek istiyor ancak belli bir bütçenin üstüne çıkmak istemiyor.
  • Ne pahasına olursa olsun çözümü (ürünü-hizmeti) elde etmek istiyor. Fiyatı önemsemiyor.

En ideal durum tabii ki sonuncusu. Yani müşterinin ürünü fiyatını umursamadan satın almak istemesi.

 

İcraat Fikirden Daha Önemlidir

İş fikirlerine sahip olmak hayal kurduğunuz anlamına gelir ki bu iyi bir şeydir. Ancak hayal kurmak kendi başına keyifli bir eylemdir. Sadece hayal kurarak “karın doyurulmaz.” Ancak hayal kurduktan sonra realiteye dönüp bu hayalleri somut bir hale getirebildiğiniz sürece girişimcilik kariyerinde başarılı olursunuz. Aynı şey diğer meslekler için de geçerlidir. Bir yazar, hayal kurarken enfes şeyler düşünebilir, ancak bu düşünceleri kağıda aktarıp roman olarak yayınlatamadığında bu kişinin büyük bir edebiyatçı olduğunu hiçkimse bilemez.

Bu açıdan fikirlerinize gereğinden fazla değer biçmeyin. İcraat olmadığı sürece fikirler pek de anlam ifade etmez. Beyin fırtınası yapmak, yeni iş fikirleri düşünmek risksiz bir aktivitedir, zira sonunda bir şey kaybetmezsiniz. Fakat eyleme geçmediğiniz, icraate geçmediğiniz her saniye zaman ve para kaybedersiniz.

Şahane bir iş fikriniz var diyelim. Peki sizden başka insanlar da aynı şeyi düşünüyorsa ne olacak? Piyasadaki ürünlere bakalım. Büyük çoğunluğu birbirinin aynısı… Bir ürünün özgün olması ona başarıyı garanti etmez. Bir fikrin somut bir biçimde eylem dökülmesi, not defterinde biriktirilen hayallerden, ürün fikirlerinden çok daha anlamlıdır. Ayrıca şunu unutmayın ki fikirler çalınabilir, ancak eyleme dökülmüş; ürün veya hizmet haline getirilmiş bir fikrin çalınması hiç de kolay değildir.

Gördüğünüz gibi fikir, girişimcilik macerasına girmenin biletidir. Fikir şarttır ancak size başarıyı garanti etmez. Başarılı olmak için fikrinizi gerçeğe dönüştürmeniz gerekir.

Fikirlerinizi analiz edip size en fazla fayda sağlayacak olanları seçerek büyük bir aşama kat ederseniz zaten. Hangi fikrin peşinden gitmeye karar verdikten sonra ise planlama yapmanız gerekir. Bunun için “iş planı hazırlamak” büyük önem taşır.

  • Ne iş yapacaksınız?
  • Hangi derde derman olacaksınız?
  • Nasıl bir takviminiz var?
  • Yapmanız gereken hazırlıklar neler?
  • Hedef müşteri kitleniz kim?
  • Rakipleriniz kim? Sizi onlardan ayıran ne olacak?

Bu gibi kritik sorulara yanıt vererek iş ve eylem planı hazırlamalısınız.

 

İlginizi çekebilir

Girişimcilikte Hızlı Hareket Etmenin Önemi
Fazla Düşünmek Girişimciler İçin Neden Zararlıdır?
Durmuş BAYRAM
Durmuş BAYRAMhttps://www.linkedin.com/in/durmus-bayram/
Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar