”Guerilla Grafting” hareketi, şehirdeki ağaçların meyve vermesini sağlıyor!

San Francisco da meyve seven bir grup var ve ” Guerilla Grafting ” adında bir eylem gerçekleştiriyorlar. Şehrin etrafında süs olarak duran ağaçlara, gizlice meyve aşısı yapıyorlar. İstediğiniz zaman sokaklardan bedava meyve toplayabileceğiniz fikri sizce de harika değil mi? Fakat, aynı zamanda birçok evsiz insanın da işine yarayacak bu fikri gerçekleştirmek bir suç!

Birçok büyük şehirde, bahçe işleriyle ilgilenen belediye görevlileri çiçeklendirme faaliyetlerini yaparken ağaçların meyve vermediklerinden emin oluyorlar çünkü ağaçlardan düşecek meyvelerin etrafta bir kirlilik oluşturacağından ve insanların düşüp yaralanmalarına sebep olacağından endişe duyuyorlar. Bu yüzden şehirlerdeki birçok ağaç meyve vermiyor. Yetkililer, şehirde meyve ağaçlarının dert olarak görürken, bizim grubumuz ise bunu insanların taze, sağlıklı ve bedava meyve bulabileceği bir fırsat olarak görüyor.

sosyal-girisim2

Facebook sayfalarına göre onlar;  ” İyi bir fırsatı değerlendirmek isteyen, etrafta dolaşan herkese şeftali veya armut gibi meyveleri sağlamaya çalışan sosyal girişimciler.” Onların amaçladıkları şehirdeki kısır ağaçları, aşılayarak meyve veren ağaçlara dönüştürmek. “Bu proje açlığı yok etmeyebilir fakat en azından bizi ayakta tutan bir çevre yaratmamıza yardımcı olabilir” diye belirten grup yetkilileri, böylelikle bu aşılama sayesinde vatandaşların lezzetli ve besleyici meyvelere ulaşmalarını sağlayabileceklerini düşünüyorlar.

Fakat öte yandan bazı insanlar bunun ciddi bir problem yaratabileceğini söylüyor. Meyvelerin ezildiklerinde kayganlık oluşturabileceğini ve bunun yoldan geçenlere zarar verebileceğini belirtiyorlar.

Eylemlerine büyük bir titizlikle odaklanan bu grubu yasaların pek durduracağa benzemiyor.” İnsanlar meyve ağaçlarını bir çeşit dert olarak görüyorlar.” diye belirten,  grubun kurulduğu günden beri üyesi olan Tara Hu ekliyor; ” Bizim amacımız otoriteye, düzene karşı bir eylem gerçekleştirmek değil, sadece tüm dünya insanları için iyi bir örnek oluşturmak.” Ayrıca, her ağacın bir bakıcısı olduğunu söyleyen sosyal girişimci Tara, aşılanan ağaçların düzenli olarak kontrol edildiklerini ve bir sıkıntıya yol açıp, açmadığına bakıldığını söyledi.

sosyal-girisim1

Eylemciler yaptıkları şeyin bir çeşit tarım faaliyeti olduğunu ve sanki bir sokak tiyatrosu gibi olayı dramatikleştirmeye çalıştıklarına inanıyorlar. Ayrıca, eylemlerinin yerdeki meyvelere basarak kayıp düşmek gibi ölümcül tehlikeler arz etmeyeceğini savunan grup, bu sistemle beraber her eylemcinin sadece bir kaç tane bakması gereken ağaç olacağını, böylece daha kolay şekilde kontrol edilebileceğini söylüyorlar. Olgun meyvelerin ağaçlardan düşmeden toplanacağının da garantisini veriyorlar. Budama, sulama ve bakım işlerini de üstlenmeye hazırlar.

Bu küçük sosyal girişimcilik hareketiyle insanların birbirlerine daha iyi bağlanmalarını ve sosyal farkındalığı arttırmayı umuyorlar. “Bence yönetmelikler ve yasalar insanların ihtiyaçlarına bir şekilde cevap verebilmeli, düşünsenize bir akşamüstü gezintiye çıktını ve bir meyve görüyorsunuz, dalından koparıp yiyebiliyorsunuz.” diye ekliyor Tara.

Ayrıca eylemciler, internet için bir uygulama bile yapmışlar, üyelerine aşılama ile ilgili bilgi verip uygun olan ağaçları bulmalarına yardım ediyorlar. Facebook sayfaları sayesinde kiraz, erik ve armut ağaçlarının süreçlerini takip edip gelecek organizasyonlardan haberiniz olabiliyor.

Siz değerli okuyucularımıza özel girişimcilik fikirleri ve sosyal girişimcilik projelerini araştırmaya devam edeceğiz.

 

İlginizi çekebilir

Başarılı girişimcilik örnekleri
Dikkat çeken sosyal girişimcilik projeleri
Merve Tulum

Yazar : Merve Tulum

ODTÜ " Endüstri Mühendisliği " bölümünden mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesinde yüksek lisans yaptı. İş hayatına hızlı bir giriş yapıp inovasyon sorumlusu, sistem ve iş analisti gibi birçok pozisyonda görev aldı. Fibabanka, Yemeksepeti ve Yapı Kredi çalışmış olduğu şirketlerden sadece birkaçı. Sizler için iş hayatında edindiği tecrübeleri sizlere aktarıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir